Wat is rocky road toch een geweldige uitvinding. Je kent deze combinatie van chocola, marshmallows, noten en koekjes misschien wel. Eerder maakte ik al eens rocky road rotsjes, maar een fudge variant stond ook al een tijd op mijn baklijstje. Die is er nu vanaf, want ik maakte onlangs namelijk de rocky road fudge! Heerlijke smeuïge chocoladefudge met noten, zachte marshmallows en knapperige koekjes. Het is niet alleen de smaak die ik zo lekker vind, maar ook de combinatie van structuren. Probeer het zeker een keer uit!
Rocky road fudge
Ingrediënten
- 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
- 340 gram pure chocolade*
- 90 gram noten (ongezouten, ik gebruikte een notenmix)
- 45 gram biscuitjes
- 30 gram marshmallows
- extra noten biscuitjes en marshmallows ter decoratie (optioneel)
Instructies
- Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier. Daarna hak je eventueel grotere noten als pecannoten wat fijner. Breek de biscuitjes en stukjes en knip de marshmallows ook in stukjes mocht je geen mini’s kunnen vinden (dat deed ik ook).
- In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt.
- Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je de noten, biscuitjes en marshmallows toe. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de bakvorm.
- Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, verdeel dan de extra ingrediënten ter decoratie over de fudge.
- Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij al stevig genoeg om blokjes van te snijden, maar ik wacht zelf liever tot de volgende dag.
* Je kunt ook prima melkchocolade gebruiken, maar houd er rekening mee dat de smaak van pure chocola afzwakt door de verwerking en zoete gecondenseerde melk. Qua smaak lijkt deze fudge al op die van melkchocolade. Lees hier meer over het gebruik van melk- en pure chocola.
In de koelkast tot een week te bewaren.
Lijkt me heerlijk! Ga hem snel een keer maken! Ik ben sowieso dol op rocky road en maak zelf altijd een plaat met marshmallows en koekjes en een plaat met noten en rozijnen.
Oh lekker! IK hou van Rocky Road en deze variant klinkt heel goed. Geconsendeerde melk is sowieso mijn guilty pleasure, haha 🙂
Mmmm ziet er lekker uit Lau ?
Wel al vaker gezien maar nog nooit geproefd.
Liefs, mam ❤️
Zelf heb ik al een aantal keren fudge proberen te maken, maar het is elke keer na een hele nacht in de koelkast nog steeds zacht, waar kan dag aan liggen? Als ik klaar ben met het maken van de fudge dan zet ik het meteen in de koelkast, bij jou recept staat dat je het eerst nog een uur op het aanrecht zet, maakt dat heel veel verschil? Het is wel super lekker en ik wil het wel kunnen blijven maken, want het is ook superleuk om te maken😊
Probeer eens iets meer chocolade toe te voegen, het harde ingrediënt. Wellicht dat dit voor jou helpt. Bedenk wel dat fudge zacht hoort te zijn en niet zo hard als chocolade. Je dient er wel stukjes van te kunnen snijden.
Hallo.Mijn moeder maakte dit al maar dan met stukjes koekjes,dat was in mijn kinder jaren(1950).
Mijn opa noemde het dan zoete bloedworst,het ging met verjaardagen altijd schoon op,heerlijk voor chocola verslaafden.
Hier ook in de familie.. wij noemen het arretjescake. Maar dan geen gecondenseerde melk erdoor
arretjescake is net weer even een ander recept, maar ook heerlijk! (heb ik overigens ook online staan)
Hoi Laura,
Hoe lang kan je dit bewaren?
een week ongeveer.
Hoi Laura,
Ik neem aan dat je het in de koelkast moet bewaren?
Groeten, Caroline
Ja klopt inderdaad 🙂
Hallo Laura,
Een bakvorm of ovenschaal van 20 bij 12 cm, klopt dat wel ??
Groetjes,
Eileen
Hoi Laura, de fudge staat op te stijven. Alleen bij het mixen smolten alle marshmallows meteen. Herken je dit? Zou mijn mix te warm geweest zijn?
Dan is je mengsel inderdaad nog net iets te heet geweest.
Je kan de marsmellow’s voor dat je ze door het mengsel doet even in de vriezer zetten.
Hallo Laura, ik ben fan van je Rocky Road, nu maak ik deze voor een vriendin van mij. Wat ik zelf nog doe, ik bestrooi de bodem met kokosrasp, staat leuk en combineert heerlijk met de choco etc.!
Bedankt voor het delen, het is heerlijk. Heb er nog wat klein gesneden abrikozen door gedaan.
Bedankt voor dit recept. In verband met koemelk intolerantie vandaag gemaakt met gecondenseerde kokosmelk. Het is heerlijk! Om je vingers bij af te lijken.
Heb dit heerlijke recept uitgeprobeerd van het weekend. Na een hele nacht in de koelkast was het mengsel nog steeds niet hard. Heb jij een idee wat er mis gegaan is?
Dat is heel vreemd. Kan het zijn dat je melkchocolade hebt gebruikt of iets in de verhoudingen hebt aangepast. Fudge wordt trouwens nooit steenhard en zeker met dit warme weer wordt het buiten de koelkast snel zacht.
Wat een fantastish blog heb je gemaakt, alles is even lekker, ik ben niet zo een bakker en koker, maar krijg er zin in, harstikke bedankt voor al dat lekkers
Vorige week heb ik de fudge gemaakt en het was superlekker! Deze ga ik vaker maken!
Hoi Laura,
Wat is dit toch een heerlijk recept! Eigenlijk alles wat er op je site staat (en allebei je boeken uiteraard😉). Nou vraag ik mij af en ik hoop dat jij het antwoord weet, wat is eigenlijk het verschil tussen rocky road en arretjescake? Of is het hetzelfde?
Groetjes Marjolein
Echte rocky road heb ik nog niet eerder gemaakt. Het lijkt behoorlijk op elkaar, grootste verschil zit hem in wat je er doorheen doet.
Hoi Laura,
Dankjewel voor je reactie! Oke dus eigenlijk is het hetzelfde maar dan net iets anders;-). Ik ga snel weer verder bakken haha
Vandaag maakte ik een sinterklaas erosie. Ik verving de noten en koekjes door kruidnootjes en de marshmallows door in stukken gesneden schuimpjes.
Ter decoratie chocoladepepernoten, schuimpjes, hartjes en wanneer mengsel afgekoeld is net voor het stijver word nog wat minichocoletters erin. Lekker dat het is
Klinkt fantastisch!
Kan gecondenseerde melk vervangen worden door kokosmelk? Dit om het melkvrij te maken.
Je kunt het vervangen door gecondenseerde kokosmelk, niet door gewone kokosmelk.
Kan je het ook invriezen?
Net dubbele portie gemaakt, maar vermoed dat het wel op gaat maar als het toch heel veel is dan zou het handig zijn om het in te vriezen.
En duimen dat het ook gelukt is 🤞
Groetjes Sanne
Ik denk dat dit prima moet lukken.
Dankjewel Laura!
Het is echt goddelijk gerecht en goed gelukt en mijn voorkeur gaat uit naar veel marshmallows en biscuits 😍
Leuk om te lezen en dat is heerlijk ja!!
Oh wat was dit weer lekker, hebben de donkere melk van Tony choco lonely gebruikt, echt een aanrader. Volwassen versie: met gedroogd fruit!
Heerlijk!
Super lekker en verslavend 🤪