Rocky road fudge

Gepost: 22 maart 2017 Laatst bewerkt: 25 juni 2024
Rocky road fudge

Slechts 5 ingrediënten zijn nodig voor deze heerlijke rocky road fudge. Eenvoudig om te maken, maar je maakt er wel gelijk heel veel mensen blij mee.

Rocky road fudge maken

Wat is rocky road toch een geweldige uitvinding. Je kent deze combinatie van chocola, marshmallows, noten en koekjes misschien wel. Eerder maakte ik al eens rocky road rotsjes, maar een fudge variant stond ook al een tijd op mijn baklijstje. Maar nu niet meer!

Even geleden maakte ik de rocky road fudge. Heerlijke smeuïge chocoladefudge met noten, zachte marshmallows en knapperige koekjes. Het is niet alleen de smaak die ik zo lekker vind, maar ook de combinatie van structuren. Probeer het zeker een keer uit!

BAKTIP: je kunt deze rocky road fudge in een vierkante vorm van 20 x 20 cm maken, of in een rechthoekige vorm van 16 x 24 cm.

Fudge maken

Meer fudge recepten

Waar rocky road oorspronkelijk een recept is voor een veredelde chocoladereep met allerhande lekkere vullingen die nog in je voorraadkast rondslingeren, heb ik er in dit recept een chocolade fudge van gemaakt. Fudge is nu eenmaal ontzettend lekker en je kunt er veel kanten mee op. Ik heb een paar recepten verzameld om dat aan je te laten zien:

Ik kan nog wel even doorgaan met lekkere fudge recepten, want er staan er ongelofelijk veel online. Welke soort fudge is het meest iets voor jou? Ik ben benieuwd!

Rocky road recept

 

Rocky road fudge recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 46 stemmen

Rocky road fudge recept

Rocky road is een geniale combinatie van chocola, marshmallows, noten en koekjes. Deze rocky road fudge is ook érg lekker.
Porties: 45 stukjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocolade*
  • 90 gram noten (ongezouten, ik gebruikte een notenmix)
  • 45 gram biscuitjes
  • 30 gram marshmallows
  • extra noten biscuitjes en marshmallows ter decoratie (optioneel)

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier. Daarna hak je eventueel grotere noten als pecannoten wat fijner. Breek de biscuitjes en stukjes en knip de marshmallows ook in stukjes mocht je geen mini’s kunnen vinden (dat deed ik ook).
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt.
  • Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je de noten, biscuitjes en marshmallows toe. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de bakvorm.
  • Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, verdeel dan de extra ingrediënten ter decoratie over de fudge.
  • Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij al stevig genoeg om blokjes van te snijden, maar ik wacht zelf liever tot de volgende dag.
Tips

* Je kunt ook prima melkchocolade gebruiken, maar houd er rekening mee dat de smaak van pure chocola afzwakt door de verwerking en zoete gecondenseerde melk. Qua smaak lijkt deze fudge al op die van melkchocolade. Lees hier meer over het gebruik van melk- en pure chocola.
Bewaren

In de koelkast tot een week te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

53 reacties

  1. Romy schreef:

    Lijkt me heerlijk! Ga hem snel een keer maken! Ik ben sowieso dol op rocky road en maak zelf altijd een plaat met marshmallows en koekjes en een plaat met noten en rozijnen.

  2. Meike schreef:

    Oh lekker! IK hou van Rocky Road en deze variant klinkt heel goed. Geconsendeerde melk is sowieso mijn guilty pleasure, haha 🙂

  3. Homemade by Joke schreef:

    Mmmm ziet er lekker uit Lau ?
    Wel al vaker gezien maar nog nooit geproefd.
    Liefs, mam ❤️

    1. Elisha schreef:

      Zelf heb ik al een aantal keren fudge proberen te maken, maar het is elke keer na een hele nacht in de koelkast nog steeds zacht, waar kan dag aan liggen? Als ik klaar ben met het maken van de fudge dan zet ik het meteen in de koelkast, bij jou recept staat dat je het eerst nog een uur op het aanrecht zet, maakt dat heel veel verschil? Het is wel super lekker en ik wil het wel kunnen blijven maken, want het is ook superleuk om te maken?

      1. Lian van Rens schreef:

        Probeer eens iets meer chocolade toe te voegen, het harde ingrediënt. Wellicht dat dit voor jou helpt. Bedenk wel dat fudge zacht hoort te zijn en niet zo hard als chocolade. Je dient er wel stukjes van te kunnen snijden.

  4. Hannie Graven-Jansen schreef:

    Hallo.Mijn moeder maakte dit al maar dan met stukjes koekjes,dat was in mijn kinder jaren(1950).
    Mijn opa noemde het dan zoete bloedworst,het ging met verjaardagen altijd schoon op,heerlijk voor chocola verslaafden.

    1. Riet schreef:

      Hier ook in de familie.. wij noemen het arretjescake. Maar dan geen gecondenseerde melk erdoor

      1. Laura Kieft schreef:

        arretjescake is net weer even een ander recept, maar ook heerlijk! (heb ik overigens ook online staan)

  5. Loes schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe lang kan je dit bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      een week ongeveer.

  6. Caroline schreef:

    Hoi Laura,

    Ik neem aan dat je het in de koelkast moet bewaren?

    Groeten, Caroline

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja klopt inderdaad 🙂

  7. Eileen schreef:

    Hallo Laura,

    Een bakvorm of ovenschaal van 20 bij 12 cm, klopt dat wel ??

    Groetjes,
    Eileen

  8. Marian schreef:

    Hoi Laura, de fudge staat op te stijven. Alleen bij het mixen smolten alle marshmallows meteen. Herken je dit? Zou mijn mix te warm geweest zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan is je mengsel inderdaad nog net iets te heet geweest.

      1. Ilvia schreef:

        Je kan de marsmellow’s voor dat je ze door het mengsel doet even in de vriezer zetten.

  9. Lilyan schreef:

    Hallo Laura, ik ben fan van je Rocky Road, nu maak ik deze voor een vriendin van mij. Wat ik zelf nog doe, ik bestrooi de bodem met kokosrasp, staat leuk en combineert heerlijk met de choco etc.!

  10. InaKB schreef:

    Bedankt voor het delen, het is heerlijk. Heb er nog wat klein gesneden abrikozen door gedaan.

  11. Claudia schreef:

    Bedankt voor dit recept. In verband met koemelk intolerantie vandaag gemaakt met gecondenseerde kokosmelk. Het is heerlijk! Om je vingers bij af te lijken.

  12. Melanie schreef:

    Heb dit heerlijke recept uitgeprobeerd van het weekend. Na een hele nacht in de koelkast was het mengsel nog steeds niet hard. Heb jij een idee wat er mis gegaan is?

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat is heel vreemd. Kan het zijn dat je melkchocolade hebt gebruikt of iets in de verhoudingen hebt aangepast. Fudge wordt trouwens nooit steenhard en zeker met dit warme weer wordt het buiten de koelkast snel zacht.

  13. janita schreef:

    Wat een fantastish blog heb je gemaakt, alles is even lekker, ik ben niet zo een bakker en koker, maar krijg er zin in, harstikke bedankt voor al dat lekkers

  14. Ilona schreef:

    Vorige week heb ik de fudge gemaakt en het was superlekker! Deze ga ik vaker maken!

  15. Marjolein schreef:

    Hoi Laura,
    Wat is dit toch een heerlijk recept! Eigenlijk alles wat er op je site staat (en allebei je boeken uiteraard?). Nou vraag ik mij af en ik hoop dat jij het antwoord weet, wat is eigenlijk het verschil tussen rocky road en arretjescake? Of is het hetzelfde?
    Groetjes Marjolein

    1. Laura Kieft schreef:

      Echte rocky road heb ik nog niet eerder gemaakt. Het lijkt behoorlijk op elkaar, grootste verschil zit hem in wat je er doorheen doet.

      1. Marjolein schreef:

        Hoi Laura,
        Dankjewel voor je reactie! Oke dus eigenlijk is het hetzelfde maar dan net iets anders;-). Ik ga snel weer verder bakken haha

  16. ineke schreef:

    Vandaag maakte ik een sinterklaas erosie. Ik verving de noten en koekjes door kruidnootjes en de marshmallows door in stukken gesneden schuimpjes.
    Ter decoratie chocoladepepernoten, schuimpjes, hartjes en wanneer mengsel afgekoeld is net voor het stijver word nog wat minichocoletters erin. Lekker dat het is

  17. Sophie schreef:

    Kan gecondenseerde melk vervangen worden door kokosmelk? Dit om het melkvrij te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het vervangen door gecondenseerde kokosmelk, niet door gewone kokosmelk.

  18. Sanne schreef:

    Kan je het ook invriezen?

    Net dubbele portie gemaakt, maar vermoed dat het wel op gaat maar als het toch heel veel is dan zou het handig zijn om het in te vriezen.

    En duimen dat het ook gelukt is ?

    Groetjes Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dit prima moet lukken.

      1. Sanne schreef:

        Dankjewel Laura!

        Het is echt goddelijk gerecht en goed gelukt en mijn voorkeur gaat uit naar veel marshmallows en biscuits ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Leuk om te lezen en dat is heerlijk ja!!

  19. Jetje schreef:

    Oh wat was dit weer lekker, hebben de donkere melk van Tony choco lonely gebruikt, echt een aanrader. Volwassen versie: met gedroogd fruit!

  20. Lucia schreef:

    Super lekker en verslavend ?

  21. denice schreef:

    Van een collega geproefd, zo ontzettend lekker! Nu 2 x zelf geprobeerd. Bij mij blijft de fudge nogal aan de harde kant en de chocoladesmaak is toch wel overheersend/scherp. In de pan blijft het ook steeds een stevige massa. Wat doe ik verkeerd?
    Het recept volg ik precies zoals beschreven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te zeggen als je het recept precies volgt en niks hebt veranderd.

  22. Jessika schreef:

    Bij ons stijft dit niet op, nochtans alles gedaan volgens recept. Jammer, het lijkt chocoladepap met brokjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat rot! Helaas is dat niet mogelijk, dus ik denk dat er toch wat mis is gegaan met de ingrediënten of het afwegen ervan.

  23. A schreef:

    Hoi! Wat apart dat t bij anderen het toch anders uitpakt. Zou het te maken kunnen hebben met het soort/merk chocolade die ze gebruiken? En zou ik mogen vragen welke chocolade jij hebt gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het soort chocolade zou niet uit moeten maken, heb het zelf ook met verschillende soorten chocolade gemaakt in de loop der jaren. Meestal gebruik ik Callebaut.

  24. Erina schreef:

    Voor de derde keer gemaakt! Zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Alleen het wachten is een beproeving;)

  25. S-tur schreef:

    Ook lekker om kleine reepjes/blokjes vanillefudge er doorheen te roeren (bv van Lonka en dan 1 blokje in 8 stukjes snijden). Ik ga straks de gecondenseerde melk halen! Nu al zin in ; )

  26. Jantje schreef:

    Om hem sneller te maken kun je de chocola au bain marie smelten, als alle blokjes gesmolten zijn de gecondenseerde melk erdoor, snel de rest erdoor roeren en in de ovenschaal doen want hij begint direct te stollen. Qua smaak vond ik de pure chocolade te overheersend, ik houd echt van mierzoet dus ik ga hem ook nog eens met melk proberen. Verder een super makkelijk recept, binnen een paar tellen klaar!

  27. Loreen schreef:

    Gruwelijk lekker 😋
    Nu wil ik m maken voor op mijn werk en moet rekening houden dat het halal is, kun je Ipv de gewone marshmallows de cha-mallows /vegan marshmallows gebruiken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen, want dat heb ik zelf niet getest. Maar je kunt het natuurlijk proberen!

  28. Annette Spaan schreef:

    Het ziet er heerlijk uit! Kan je het ook met witte chocolade maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar lijkt me van wel! Zal wel een stuk zoeter zijn.

  29. Sandra Smit schreef:

    5 sterren
    Echt heerlijk, ik heb het wel gemaakt met melkchocolade en dit gaat prima.
    Eerst een uurtje laten staan daarna in de koelkast.

  30. Martine schreef:

    Zou dit ook met gecondenseerde kokosmelk kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel moet kunnen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept