Kleine vegetarische English pies (feta-spinazie quiches)

Gepost: 7 juni 2022 Laatst bewerkt: 10 april 2024
Kleine vegetarische English pies (feta-spinazie quiches)

Ik heb even getwijfeld hoe ik dit recept moest noemen: zijn het nu meer kleine quiches of kleine pies? Zoals je kunt zien ben ik voor de combinatie gegaan, kleine feta-spinazie quiches, oftewel vegetarische pies. Onder onderstaande foto omschrijf ik wat het verschil precies is, dan mogen jullie zelf beslissen wat jullie het meest passend vinden.

Waar ik geen twijfel over had was de smaak van deze kleine hartige taartjes. Ze zijn ontzettend smaakvol dankzij de vegetarische vulling met spinazie, feta, zongedroogde tomaatjes en walnoten. Ze zijn ideaal om te serveren bij een lekkere (lunch)salade of bij een kom soep. Of misschien vind je het een geschikte borrelhap, je kunt er veel kanten mee op.

Deze smaakcombinatie heb ik gedeeltelijk aan jullie te danken, want toen ik laatst jullie mening vroeg via Instagram kwam er in bijzonder vaak het verzoek voorbij voor English pies met een vegetarische vulling met spinazie en feta. Dat kan geregeld worden! En daarnaast snap ik ook goed waar dit verzoek vandaan komt, de meeste recepten voor Engelse pies bevatten natuurlijk (heel veel) vlees.

Kleine feta-spinazie quiches met zongedroogde tomaten (kleine vegetarische pies)

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ENGLISH PIES EN QUICHE?

Voordat ik de quiche-politie op mijn dak krijg: ik weet heus dat dit geen kleine quiches zijn. Voor degenen die door mij aan het twijfelen zijn gebracht, hierbij wat uitleg. Een quiche is gemaakt met een (niet zoet) zanddeeg en is eigenlijk altijd open aan de bovenkant. De vulling van een quiche bestaat uit een basis van sour cream of crème fraiche en eieren, dit kan aangevuld worden met smaakmakers naar keuze. Denk hierbij aan groenten, kaas of kleine hoeveelheden vlees.

Een (English) pie is een klein hartig taartje met een ander soort deeg dan quiches; het is een vrij stevig en vaak dik deeg. Soms worden pies ook wel met bladerdeeg gemaakt. Het deeg wordt niet alleen gebruikt voor de bodem en zijkanten, maak ook om de taart(jes) volledig mee af te dekken. De meeste English pie recepten bestaan voornamelijk uit vlees, dus het kan daardoor een flinke hoeveelheid vlees zijn die je in één keer naar binnen werkt.

Omdat we in Nederland relatief weinig pies eten en ik jullie deze heerlijke vegetarische spinazie-feta pies niet wilde ontnemen, besloot ik om het woord quiche ook op te nemen in de titel. Ik ben heel benieuwd wat jullie van het recept vinden!

Quiche lorraine

Quiche lorraine kaasbroodjes

DE LEKKERSTE QUICHE RECEPTEN

Ondanks dat wij Nederlanders over het algemeen niet de grootste English pie-eters zijn, zijn we dól op quiche. Bij de meeste mensen die ik ken verschijnt er tijdens een verjaardag of feestdag bijna altijd wel een quiche op tafel. Iedereen wordt er blij van.

Als ik mijn statistieken mag geloven, dan zijn dit jullie favoriete quiches van Laura’s Bakery:

En ook al is het officieel geen quiche, het doet je er wel aan denken: quiche lorraine kaasbroodjes. Je bent gewaarschuwd, als je deze broodjes maakt voor een verjaardag dan zal je bezoek er elke keer weer om vragen.

Kleine feta-spinazie quiches met zongedroogde tomaten (kleine vegetarische pies) (2)

 

Kleine feta-spinazie quiches (kleine vegetarische pies)

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Kleine vegetarische English pies (spinazie-feta quiches)

Deze kleine feta-spinazie quiches met zongedroogde tomaatjes zijn overheerlijke vegetarische pies.
Porties: 12 pies

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gram bloem
  • 0,5 tl zout
  • 225 gram boter
  • 120 ml koud water
  • half ei losgeklopt

Vulling

  • 400 gram verse spinazie grof gehakt
  • 2,5 eieren
  • 1 grote witte ui gesnipperd
  • 225 gram feta verkruimeld
  • Handje walnoten grof gehakt
  • 125 gram semi zongedroogde tomaatjes in stukjes
  • Peper en zout

Instructies

  • Doe bloem, zout en boter in een kom en mix tot een kruimelig deeg. Terwijl je blijft mixen voeg je koud water toe totdat het deeg zich tot een bal vormt. Verpak het deeg in plastic folie en laat tenminste een uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de vulling. Verhit een pan met wat olie en fruit de ui hierin aan, voeg daarna ook de spinazie toe en roerbak dit kort totdat het geslonken is. Laat afkoelen. Klop drie eieren los en hou een half ei (25 gram ongeveer) apart. Meng verder alle ingrediënten voor de vulling door de overige losgeklopte eieren. Zet even opzij.
  • Vet een rvs muffinvorm in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een dikte van maximaal 0,5 cm. Neem twee kommetjes, één met een diameter die groot genoeg is voor de bovenkant van de quiches en één die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vormpjes te bekleden.
  • Gebruik eerst het grote kommetje: zet deze met de open kant op het deeg en snij met een mesje langs de rand. Met het ronde lapje deeg bekleed je een muffinvormpje. Herhaal voor de resterende 11 vormpjes en vul ze hierna met de vulling.
  • Voor het resterende deeg gebruik je het kleine kommetje en snij op dezelfde manier 12 lapjes deeg uit. Maak een kruislingse insnede in het midden van elk lapje deeg en gebruik ze vervolgens om alle quiches mee af te dekken (druk stevig aan langs de randen).
  • Smeer de pies in met het resterende ei en bak in 20-25 minuten gaar en goudbruin op op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Ik gebruikte een vrij grote muffinvorm voor deze vegetarische feta-spinazie pies, als je een reguliere vorm gebruikt kun je misschien nog wel meer kleine taartjes met dit recept maken.
Bewaren

Als je de taartjes niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Goed verpakt blijven ze in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 10 minuten op 180 graden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Aletta schreef:

    Wat een super goed recept voor kleine pasteitjes, vandaag gemaakt met vegetarische curry, heel goed gelukt!

  2. esther schreef:

    bedekt je dan de hele muffinvorm met deeg? Hoe krijg je ze er dan uit of zie ik iets over het hoofd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik snap de vraag niet goed, maar hiermee beantwoord ik ‘m hopelijk toch: je bedekt elk muffinvormpje van de rvs bakvorm met deeg, zodat je losse pies maakt. Zie ook de instructies hoe je dat op maat maakt met een kommetje. Na het bakken (even laten afkoelen) keer je de vorm om en vallen ze er zo uit.

  3. Marlou schreef:

    Hoi, kun je een tip geven over welk kant-en-klaar deeg ik hiervoor het beste zou kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste hartige taart/quichedeeg gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept