Citroen botercrème

204

Mijn recept voor botercrème is populair, maar het is ook een recept dat veel vragen oproept. Voornamelijk of hij nou echt wel lekker is, want je wilt liever niet zo’n boterige smaak. Ik kan je gelijk vertellen dat dit niet het geval is. Dat komt omdat je gebruik maakt van een bloemmengsel als basis en niet alleen boter en poedersuiker gebruik. Verder is het geven van smaakjes aan botercrème iets dat voor de nodige vragen zorgt. Ik schreef er al eens een artikel over met tips, maar ik probeer de recepten hier op het blog ook uit te breiden als ik weer eens geëxperimenteerd heb. Vandaag kan ik daar de citroen botercrème aan toevoegen, die maakte ik vorige week voor een heerlijke taart waar het recept nog van volgt. De hele zomer heb ik veel vragen gekregen over een frisse botercrème en hoe je die het best kon maken. Met dit recept heb ik daar een antwoord op. En het fijne is dat het ontzettend simpel is om te maken!

Citroen botercrème

Botercrème is te gebruiken in ontzettend veel lekkere baksels. Deze citroen botercrème geeft een heerlijke frisse smaak aan je (cup)cakes en taarten.

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 100 gram lemon curd (volgens recept)

Instructies

  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
  • Als het mengsel is afgekoeld klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg het bloemmengsel in delen toe en mix goed door tot een luchtige crème. Ook de lemon curd voeg je in delen toe, dit om te voorkomen dat de crème gaat schiften.
  • Zet de kom na het toevoegen van de curd weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je citroen botercrème klaar voor gebruik!

Tips

  • Als je cupcakes maakt met dit recept zul je zo’n 16-20 toeven kunnen spuiten. Een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer mee vullen en met een laagje afsmeren.
  • Tip: leg de plasticfolie gelijk op het melk-botermengsel, zo kan er geen velletje ontstaan tijdens het afkoelen.
  • Tip: is je citroen botercrème toch geschift, lees hier hoe je dat kunt verhelpen.
  • Bewaren: Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

48 reacties

  1. Joop schreef:

    Deze botercreme is de goorste ooit. Een roux gebruik je niet in een botercreme

    1. Laura Kieft schreef:

      Smaken verschillen zullen we maar zeggen 😉 (en omdat jij iets niet op deze manier maakt, wil dat niet zeggen dat het niet mogelijk is)

  2. Tessa schreef:

    De botercreme en de rest van de taart vielen gister behoorlijk goed in de smaak! Vandaag eens proberen met het chocobiscuit…. #bakdag2

  3. schreef:

    Hai Laura,

    Kun je deze botercreme ook gebruiken om een biscuittaart af te smeren en te bedekken met fondant?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen, omdat deze crème vrij vochtig is heb je de kans dat je fondant smelt.

  4. schreef:

    Dank je wel voor je reactie😊 Ik heb de crème vanmorgen gemaakt en vind hem heerlijk! Hoe lang kan ik deze crème bewaren? (Niet dat het dit keer nodig is😉)

    1. Laura Kieft schreef:

      Een week ongeveer

  5. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Als leek wil ik voor de verjaardag van mijn twee zoons een dripcake maken met botercreme. Misschien een domme vraag maar, welke melk gebruik je? Halfvol of volle melk?

    Ik ga al jouw tips en recepten bewaren en gebruiken, hopelijk lukt het. Dan deel ik het op Instagram 🤗

    Groetjes Sanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf altijd halfvolle melk, maar vol kan ook.

  6. Ge schreef:

    Hai Laura,

    Bewaar je deze botercreme ook buiten de koelkast? Ik heb hem wederom gemaakt! Het blijft een groot succes hier!

    Groet Ge

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi, nee ik bewaar botercrème altijd in de koeling.

  7. Vanity schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb laatst voor het eerst de botercreme gemaakt (gewoon vanille ) hij was lekker alleen vond ik hem niet makkelijk om de buitenkant van de taart mee af te smeren. Hij was niet smooth zeg maar een beetje dik. Hoort dit of heb ik iets verkeerd gedaan.
    Groetjesss,
    Vanity

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zou zeker makkelijk moeten gaan. Was de botercrème wel goed op temperatuur of koud uit de koelkast?

      1. Vanity schreef:

        Ik ging de botercreme meteen gebruiken toen het klaar was. Hij heeft niet in de koelkast gestaan.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat is gek! Dan zou de crème zeker ‘smooth’ moeten smeren.

          1. Vanity schreef:

            Hmmm vreemd. Het bloem melk mengsel was wel echt heel dik, ook niet door een zeef te drukken

          2. Laura's Bakery schreef:

            Heb je misschien teveel bloem gebruikt of te lang laten indikken?

  8. Yara schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je ook gewoon lemon curd uit de supermarkt gebruiken en door deze botercreme roeren? Of moet je echt zelf maken?

    En nog een andere vraag, de gewone vanille botercreme zonder de Citroen, kan je dat gebruiken om een taart af te smeren en vervolgens marsepein erover te doen?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt natuurlijk ook kant en klare lemon curd gebruiken ja. Het antwoord op je tweede vraag vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/waarmee-moet-je-een-taart-afsmeren/

  9. Christine schreef:

    Dag Laura

    Ik heb een kant en klare botercreme mix, kan ik de lemon curd daar ook gewoon aan toevoegen?

    Christine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Die zou alleen wel iets zoeter kunnen zijn.

      1. Christine schreef:

        Bedankt voor je antwoord.
        Ik ga toch eens proberen jouw botercreme zelf te maken. Ik was begonnen met de kant en klare, maar vind de geur vies, zo chemisch precies. Heb er dus niet mee verder gedaan 🙂

  10. Julie Van den bosch schreef:

    Heyy Laura,
    Ik heb de botercrème geprobeerd maar hij proefde zeer hard naar de boter. Daardoor was hij niet zo lekker en lag hij nogal zwaar op de maag. Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te zeggen voor mij op afstand.. Heb je het recept helemaal gevolgd?

      1. Julie Van den bosch schreef:

        Ja, ik dacht misschien dat ik de boter niet lang genoeg had opgeklopt. Kan dat de oorzaak zijn?
        Alvast heel hard bedankt om me raad te geven!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou kunnen ja, je moet al snel vijf minuten mixen om de boter luchtig te kloppen (en mooi licht van kleur). Weet je nog hoe lang je dat gedaan hebt?

          1. Julie Van den bosch schreef:

            Misschien inderdaad niet lang genoeg…
            Ik heb het gewoon vermengd en dan gestopt.
            Moet het echt heel licht van kleur zien? Kan dat er dan voor zorgen het niet té hard naar boter smaakt?
            Bedankt!

          2. Laura's Bakery schreef:

            Het moet wel echt lichter van kleur worden ja en ik vind de smaak zachter worden als het goed is opgeklopt.

  11. Freya schreef:

    Hoi!

    Ik heb net een biscuit met blueberries en citroen zest erin gemaakt (volgens jouw recept met mijn eigen twist dus). Ik ga morgen deze botercreme maken, maar ik wil in de helft hiervan (ongeveer) blueberry reduction doen, zodat ik de taart daarmee kan vullen met aan de buitenkant deze citroen botercreme.

    nu is mijn vraag: kan dit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier lees je meer over het geven van smaakjes aan botercrème: https://www.laurasbakery.nl/botercreme-een-smaakje-geven/

  12. Jimmy schreef:

    Hoi laura,

    Ik heet jimmy en ben 11 jaar. Ik wil voor m’n moeders verjaardag iets met botercréme maken en ik vroeg me af: heb je een recept van botercréme of iets dat daar op lijkt zonder poedersuiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet! Dan is het namelijk ook niet meer zo lekker, zonder poedersuiker..

  13. Mandy schreef:

    Ik wilde graag een frisse vulling voor Brandy Snaps en heb deze vulling geprobeerd. Zalig!! Hoop dat het inderdaad een week houdbaar is, ik ga ze zaterdag weer maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed zeg! Je kunt het ook altijd nog invriezen.

  14. Laura schreef:

    Hoi Laura!
    Ik ga je appelcake maken voor mijn zoontje, en wil dit recept gebruiken om de taart mee af te smeren. Is deze ook geschikt om met een spuitzak aan te brengen?
    Dankjewel alvast voor je reactie.
    Groetjes, ook een Laura 🙂

  15. Linique schreef:

    Héérlijk! Al 2 x gebruikt als laag tussen een taart en op cupcakjes. Onze dochter van 2 blijft van de lepel smullen!

  16. Daphne schreef:

    Hoi Laura,

    In principe maak ik voor elke verjaardag cupcakes met vanille botercrème en een biscuittaart met frambozenjam en witte chocolade botercrème.
    Nu zou ik eens iets van mangocrème in een taart willen gebruiken. Zou ik dit recept kunnen maken met mangocurd (elders op internet een recept gevonden) i.p.v. lemoncurd?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me helemaal prima!

  17. Laura schreef:

    Hey!
    Je hebt als laatste staan: Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
    Maar dit is toch echt een recept voor een citroen botercreme

    1. Laura Kieft schreef:

      Ah tikfoutje, ik zal het even aanpassen.

  18. Aimee schreef:

    Supergoed recept en smaakt niet naar boter. De link naar de bewaartip werkt helaas niet. Ik was benieuwd.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb gezorgd dat de link wel weer werkt 🙂

  19. Ellen H. schreef:

    Hallo, ik heb net de cream cheese frosting proberen te maken. Ze is erg lopend. Ik heb plantaardige boter genomen ipv koeienboter 😬 lag missch daar het probleem?? Of te lang gemixed? Of moet die opstijfen?
    Als roomkaas heb ik de bekendere philapdelphia genomen. Ik kom uit belgie. Bedoelen jullie dat met roomkaas of eerder zo la-vach-qui-ri smeerkaas? Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Plantaardige boter kan heel goed het probleem zijn geweest, je hebt dan echt harde margarine nodig.

  20. Carole schreef:

    Dag Laura, welke topping kan ik smeren om nadien chocolade over te gieten??
    En ook ik zie biscuits met gekleurde topping maar weet niet welke topping ik daarvoor moet maken :/
    Mijn kleindochter verjaart binnenkort en ze wou iets genre unicorn en regenboogkleuren 😮
    Ik heb hier kleurtjes maar weet niet welk topping maken daarvoor, en moet je telkens je een laag smeert jou taart in de frigo doen om die te laten afkoelen?

    Sorry veel vragen in eens 🙁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Veel toppings zullen wegsmelten als er warme chocolade overheen gaat. Als je het er voorzichtig op doet kan chocolade best over bijvoorbeeld botercreme. Misschien kun je wat inspiratie halen uit dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *