Mijn recept voor botercrème is populair, maar het is ook een recept dat veel vragen oproept. Voornamelijk of hij nou echt wel lekker is, want je wilt liever niet zo’n boterige smaak. Ik kan je gelijk vertellen dat dit niet het geval is. Dat komt omdat je gebruik maakt van een bloemmengsel als basis en niet alleen boter en poedersuiker gebruik. Verder is het geven van smaakjes aan botercrème iets dat voor de nodige vragen zorgt. Ik schreef er al eens een artikel over met tips, maar ik probeer de recepten hier op het blog ook uit te breiden als ik weer eens geëxperimenteerd heb. Vandaag kan ik daar de citroen botercrème aan toevoegen, die maakte ik vorige week voor een heerlijke taart waar het recept nog van volgt. De hele zomer heb ik veel vragen gekregen over een frisse botercrème en hoe je die het best kon maken. Met dit recept heb ik daar een antwoord op. En het fijne is dat het ontzettend simpel is om te maken!
BAKTIP: Je kan de citroen botercrème goed bewaren in bijvoorbeeld een vershouddoos. Ik gebruik graag de vershouddozen van Mepal Cirqula.
Deze botercreme is de goorste ooit. Een roux gebruik je niet in een botercreme
Smaken verschillen zullen we maar zeggen 😉 (en omdat jij iets niet op deze manier maakt, wil dat niet zeggen dat het niet mogelijk is)
De botercreme en de rest van de taart vielen gister behoorlijk goed in de smaak! Vandaag eens proberen met het chocobiscuit…. #bakdag2
Hai Laura,
Kun je deze botercreme ook gebruiken om een biscuittaart af te smeren en te bedekken met fondant?
Zou ik niet doen, omdat deze crème vrij vochtig is heb je de kans dat je fondant smelt.
Dank je wel voor je reactie? Ik heb de crème vanmorgen gemaakt en vind hem heerlijk! Hoe lang kan ik deze crème bewaren? (Niet dat het dit keer nodig is?)
Een week ongeveer
Hoi Laura,
Als leek wil ik voor de verjaardag van mijn twee zoons een dripcake maken met botercreme. Misschien een domme vraag maar, welke melk gebruik je? Halfvol of volle melk?
Ik ga al jouw tips en recepten bewaren en gebruiken, hopelijk lukt het. Dan deel ik het op Instagram ?
Groetjes Sanne
Ik gebruik zelf altijd halfvolle melk, maar vol kan ook.
Hai Laura,
Bewaar je deze botercreme ook buiten de koelkast? Ik heb hem wederom gemaakt! Het blijft een groot succes hier!
Groet Ge
Hi, nee ik bewaar botercrème altijd in de koeling.
Hi Laura,
Ik heb laatst voor het eerst de botercreme gemaakt (gewoon vanille ) hij was lekker alleen vond ik hem niet makkelijk om de buitenkant van de taart mee af te smeren. Hij was niet smooth zeg maar een beetje dik. Hoort dit of heb ik iets verkeerd gedaan.
Groetjesss,
Vanity
Het zou zeker makkelijk moeten gaan. Was de botercrème wel goed op temperatuur of koud uit de koelkast?
Ik ging de botercreme meteen gebruiken toen het klaar was. Hij heeft niet in de koelkast gestaan.
Dat is gek! Dan zou de crème zeker ‘smooth’ moeten smeren.
Hmmm vreemd. Het bloem melk mengsel was wel echt heel dik, ook niet door een zeef te drukken
Heb je misschien teveel bloem gebruikt of te lang laten indikken?
Hallo Laura,
Kan je ook gewoon lemon curd uit de supermarkt gebruiken en door deze botercreme roeren? Of moet je echt zelf maken?
En nog een andere vraag, de gewone vanille botercreme zonder de Citroen, kan je dat gebruiken om een taart af te smeren en vervolgens marsepein erover te doen?
Alvast bedankt!
Je kunt natuurlijk ook kant en klare lemon curd gebruiken ja. Het antwoord op je tweede vraag vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/waarmee-moet-je-een-taart-afsmeren/
Dag Laura
Ik heb een kant en klare botercreme mix, kan ik de lemon curd daar ook gewoon aan toevoegen?
Christine
Zeker! Die zou alleen wel iets zoeter kunnen zijn.
Bedankt voor je antwoord.
Ik ga toch eens proberen jouw botercreme zelf te maken. Ik was begonnen met de kant en klare, maar vind de geur vies, zo chemisch precies. Heb er dus niet mee verder gedaan 🙂
Heyy Laura,
Ik heb de botercrème geprobeerd maar hij proefde zeer hard naar de boter. Daardoor was hij niet zo lekker en lag hij nogal zwaar op de maag. Wat heb ik fout gedaan?
Lastig om te zeggen voor mij op afstand.. Heb je het recept helemaal gevolgd?
Ja, ik dacht misschien dat ik de boter niet lang genoeg had opgeklopt. Kan dat de oorzaak zijn?
Alvast heel hard bedankt om me raad te geven!
Dat zou kunnen ja, je moet al snel vijf minuten mixen om de boter luchtig te kloppen (en mooi licht van kleur). Weet je nog hoe lang je dat gedaan hebt?
Misschien inderdaad niet lang genoeg…
Ik heb het gewoon vermengd en dan gestopt.
Moet het echt heel licht van kleur zien? Kan dat er dan voor zorgen het niet té hard naar boter smaakt?
Bedankt!
Het moet wel echt lichter van kleur worden ja en ik vind de smaak zachter worden als het goed is opgeklopt.
Hoi!
Ik heb net een biscuit met blueberries en citroen zest erin gemaakt (volgens jouw recept met mijn eigen twist dus). Ik ga morgen deze botercreme maken, maar ik wil in de helft hiervan (ongeveer) blueberry reduction doen, zodat ik de taart daarmee kan vullen met aan de buitenkant deze citroen botercreme.
nu is mijn vraag: kan dit?
Hier lees je meer over het geven van smaakjes aan botercrème: https://www.laurasbakery.nl/botercreme-een-smaakje-geven/
Hoi laura,
Ik heet jimmy en ben 11 jaar. Ik wil voor m’n moeders verjaardag iets met botercréme maken en ik vroeg me af: heb je een recept van botercréme of iets dat daar op lijkt zonder poedersuiker?
Helaas niet! Dan is het namelijk ook niet meer zo lekker, zonder poedersuiker..
Ik wilde graag een frisse vulling voor Brandy Snaps en heb deze vulling geprobeerd. Zalig!! Hoop dat het inderdaad een week houdbaar is, ik ga ze zaterdag weer maken.
Wat goed zeg! Je kunt het ook altijd nog invriezen.
Hoi Laura!
Ik ga je appelcake maken voor mijn zoontje, en wil dit recept gebruiken om de taart mee af te smeren. Is deze ook geschikt om met een spuitzak aan te brengen?
Dankjewel alvast voor je reactie.
Groetjes, ook een Laura 🙂
Jazeker!
Héérlijk! Al 2 x gebruikt als laag tussen een taart en op cupcakjes. Onze dochter van 2 blijft van de lepel smullen!
Hoi Laura,
In principe maak ik voor elke verjaardag cupcakes met vanille botercrème en een biscuittaart met frambozenjam en witte chocolade botercrème.
Nu zou ik eens iets van mangocrème in een taart willen gebruiken. Zou ik dit recept kunnen maken met mangocurd (elders op internet een recept gevonden) i.p.v. lemoncurd?
Groetjes!
Dat lijkt me helemaal prima!
Hey!
Je hebt als laatste staan: Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
Maar dit is toch echt een recept voor een citroen botercreme
Ah tikfoutje, ik zal het even aanpassen.
Supergoed recept en smaakt niet naar boter. De link naar de bewaartip werkt helaas niet. Ik was benieuwd.
Ik heb gezorgd dat de link wel weer werkt 🙂
Hallo, ik heb net de cream cheese frosting proberen te maken. Ze is erg lopend. Ik heb plantaardige boter genomen ipv koeienboter ? lag missch daar het probleem?? Of te lang gemixed? Of moet die opstijfen?
Als roomkaas heb ik de bekendere philapdelphia genomen. Ik kom uit belgie. Bedoelen jullie dat met roomkaas of eerder zo la-vach-qui-ri smeerkaas? Groetjes!
Plantaardige boter kan heel goed het probleem zijn geweest, je hebt dan echt harde margarine nodig.
Dag Laura, welke topping kan ik smeren om nadien chocolade over te gieten??
En ook ik zie biscuits met gekleurde topping maar weet niet welke topping ik daarvoor moet maken :/
Mijn kleindochter verjaart binnenkort en ze wou iets genre unicorn en regenboogkleuren 😮
Ik heb hier kleurtjes maar weet niet welk topping maken daarvoor, en moet je telkens je een laag smeert jou taart in de frigo doen om die te laten afkoelen?
Sorry veel vragen in eens 🙁
Veel toppings zullen wegsmelten als er warme chocolade overheen gaat. Als je het er voorzichtig op doet kan chocolade best over bijvoorbeeld botercreme. Misschien kun je wat inspiratie halen uit dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/
Hoi Laura,
Is deze botercreme geschikt voor het afsmeren van een bolvormige taart die ik zo strak mogelijk wil krijgen? Wordt de botervaten hard genoeg?
Deze creme is geschikt om taarten mee af te smeren. Voor het strak afsmeren van taarten vind je hier tips: https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-strak-afsmeren/
Nog even een toevoeging; de taart wordt na de strakke laag botercreme nog bedekt met fondant, dus dat mag niet gaan ‘smelten’. Ik lees op jouw site dat het dan belangrijk is dat de crème niet te veel vocht bevat, hoe zit dat bij dit recept?
Ik heb dat zelf niet bij deze creme getest, maar er zit wel wat meer vocht in dan ‘gewone’ botercreme. Maar je kunt het natuurlijk proberen 🙂
Laura, wat een dilema, ik wil een biscuit maken met aardbeien erin en erop maar ik wil de buitenkant rood hebben en ik weet niet welk soort topping ik kan gebruiken om deze te doen 🙁
Het is voor de lentefeest van mijn zoon (communie voor niet gelovig)
Het is voor +- 16 personen
Dank u Laura x
Wat leuk! Ik zou dan zelf kiezen voor een neutrale botercreme, want als de botercreme een beetje gelig is, is het lastiger rood te krijgen. Bijvoorbeeld deze die je dan rood kleurt: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/
Ik heb zojuist de botercreme met Lemon curd gemaakt. De smaak is heerlijk, alleen is het niet stevig genoeg om de taart er mooi mee te decoreren. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Dat is lastig om vanaf hier precies te bepalen, was de creme nog warm? Heb je het lang genoeg geklopt?
Hoi Laura,
Kan ik dit recept gebruiken als ik de lemoncurd vervang voor mangopassiecurd? Of kan ik dan beter de poedersuiker weg laten?
Alvast bedankt!
Groetjes Arina
Ja hoor dat kan! Zonder de poedersuiker wordt het een stuk minder stevig, dus dat zou ik zelf niet aanraden.