Ik ben dol op chocoladefudge en misschien word ik nog wel het meest enthousiast over hoe makkelijk het is om te maken. Aan chocolade en een blikje gecondenseerde melk heb je in principe genoeg, ideaal. Voor deze Oreo fudge heb ik nog wat vanille-extract toe en uiteraard Oreo’s toegevoegd. Resultaat na het opstijven was een schaal vol met blokjes zelfgemaakte fudge. Uit zelfbescherming is de inhoud, op een paar blokjes na, naar mijn testpanel gegaan. En die waren er maar wat blij mee, ik heb alleen maar enthousiaste reacties gekregen. Ze werden helemaal enthousiast toen ik vertelde hoe makkelijk het is om te maken, ik gok dus dat een aantal er snel mee aan de slag gaan. Jij ook?

Oreo fudge-1a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 45 stemmen

Oreo fudge

Romige blokjes fudge van witte chocolade met Oreo's erdoor. Dat wordt smullen!
Voor 40-50 stukjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 400 gram witte chocolade
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram Oreo's in stukjes
  • Ter decoratie: extra Oreo's

Instructies

  • Bekleed een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de witte chocolade al roerende smelten tot je een egale massa hebt.
  • Wanneer het volledig gesmolten is voeg je vanille-extract en de fijngehakte Oreo's toe. Roer vlot door elkaar en stort het mengsel in de ovenschaal. Verspreid gelijkmatig en decoreer met extra Oreo's.
  • Laat de Oreo fudge afkoelen en opstijven. Doe dit eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan (afgedekt) naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij al stevig genoeg om blokjes van te snijden, maar zelf laat ik de fudge liever een nachtje in de koelkast staan.
Bewaren

In een afgesloten trommel blijft de fudge minimaal een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

54 reacties

  1. Janneke schreef:

    Dus je hoeft niet au bain marie te smelten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, maar hou het vuur wel echt laag.

  2. Dicky schreef:

    Gecondenseerde melk moet anders ong. 3 in kokend water. Dit hoeft nu niet? Hoe lang moet het dan nu??

    1. HiekE schreef:

      U bedoelt dulce de leche, dat moet 3 uren koken maar dit niet.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is wanneer je dulce de leche maakt. Het staat allemaal uitgelegd in het recept.

      1. Kim schreef:

        Hoe bewaar je de fudge? In een trommel in of buiten de koelkast?

        Liefs Kim

        Ps. Ze zijn trouwens heerlijk ♥️

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het kan eigenlijk allebei!

    3. Linda schreef:

      Nee dat is voor Dulche de Leche, gecondenseerde melk kun je ook zo uit het blik al gebruiken, over bijv. Toetjes, bij dit recept gewoon letterlijk doen wat er staat dan komt t zeker goed! Ik heb het al gemaakt en het is zo gepiept!

  3. Julia schreef:

    Kan je de gecondenseerde melk ook vervangen door gecondenseerde kokosmelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, maar ik heb het niet geprobeerd.

  4. Linda schreef:

    Ik heb hem vandaag gemaakt (had alles in huis dus kon meteen beginnen) en hij is zooooo heerlijk!!!! Een aanrader!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Te leuk om te lezen Linda 😀 thanks!

  5. Lotte schreef:

    Net gemaakt, met gecondenseerde kokosmelk want de gewone was uitverkocht. Een laagje pure en een laagje witte chocola, nu wachten!! ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Laat je even weten hoe het geworden is? 😀

      1. Lotte schreef:

        Hij is mega lekker geworden! Smaakt een beetje naar Kinder chocola en hij heeft mooie laagjes.

  6. Fleur schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt en hij is heel lekker??
    Ik had ook nog een vraag maar waarschijnlijk klopt het wel. Want als de witte chocolade bijna gesmolten is dan word het ineens heel stevig en zwaar om te blijven roeren. Dus ik had mijn spierballen wel even nodig ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, gelukkig had je voldoende spierballen. Misschien heb je de witte chocolade op te hoge temperatuur geprobeerd te smelten. Ik doe dit altijd op zo laag mogelijke temperatuur, anders gaat het soms mis (en dat begint met ’te dik’ worden van de witte chocolade en uiteindelijk verbrandt het).

  7. Marjon schreef:

    Al heel vaak jouw fudge recepten gemaakt, de rocky road, paaseitjes en pistache-cranberry variant, tot grote vreugde van mijn collega’s. Tja, want als ik ze niet meeneem naar mijn werk…. Deze ga ik ook zeker proberen. Wil je in ieder geval bedanken voor al jouw inspiratie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen Marjon! Dankjewel!

  8. Shivanki schreef:

    Dit is echt zo lekker! Dit maakte m’n eenzame verjaardag tijdens de crisis helemaal goed!

    Maak me wel zorgen om mijn heupen nu 🙂
    Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha gefeliciteerd! En die heupen ziet voorlopig ook niemand dankzij het social distancing 😉

  9. Lotte schreef:

    Hoi Laura ik heb het ook gemaakt, maar die van mij is veel geler dan op jouw foto maar ik heb geen idee waar dit door komt ?. Ik heb er trouwens ook een paar Nutella swirls doorheen gedaan dus ben benieuwd ?.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan goed aan het soort witte chocolade liggen! En inderdaad aan de Nutella 😉

  10. Anita schreef:

    Hoi Laura,
    In de meeste recepten voor fudge gebruik je 340 gram chocolade maar in dit recept 400 gram. Ik wil deze fudge met oreo’s maken met melkchocolade. Hoeveel gram chocolade heb ik dan nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      340 gram! Witte chocolade is namelijk zachter van structuur dan melkchocolade en al helemaal dan pure chocolade, dus daarom heb je er meer van nodig om een stevige fudge te krijgen.

  11. Floortje schreef:

    Dit ziet er echt super lekker uit! Dit ga ik dit weekend maar eens uitproberen 🙂
    Kun je de fudge ook invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, ik denk dat dat prima kan.

  12. Anneke schreef:

    Waarmee dek je het af in de koelkast theedoek?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In een luchtdichte koelkastdoos.

  13. Anneke schreef:

    Ik heb het nu in een cakevorm gedaan en een uurtje op het aanrecht en daarna moet het in de koelkast maar dan is het nog niet stijf genoeg om. Het in een andere bak te doen toch? Kan dan evt een theedoek er ook overheen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah excuus, ik dacht dat je bedoelde om het te bewaren. Gewoon met aluminiumfolie afdekken!

  14. Iris schreef:

    Wauwh! Vanmiddag gemaakt.. simpel en heeel lekker?

  15. Kim schreef:

    Simpel recept, maar ongelofelijk lekker! Ideaal voor bij de koffie of een vriendinnenavond. De enige uitdaging is dat ik ze niet allemaal zelf op eet 😉

  16. Iris schreef:

    Dit is met stip de favoriet hier in huis! En super om met de oppaskinderen te maken. Zo lekker!?

  17. Ashley schreef:

    Wat een lekkere snelle fudge is dit. Ideaal om nog even snel wat lekkers op tafel te zetten. Ik had nog een vraag, is het mogelijk dit in te vriezen of gaat dan de smaak/structuur verloren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem!

  18. Willy schreef:

    Heel eeg lekker, maar wel ook heel zoet. Kun je het ook met bittere chocolade maken en hoeveel heb je dan nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Als je op chocolade fudge zoekt in de zoekbalk dan vind je meerdere soorten chocolade fudge. Je kunt de vulling altijd door Oreo’s vervangen.

  19. tina schreef:

    Was super lekker snel te maken en was leuk om te maken.
    thanks laura!!!!

  20. Amy blaakman schreef:

    Ik heb het nu gemaakt met gezoete gecondenseerde kokosmelk en we hadden geen vanille extract dus heb het met een zakje vanille suiker gedaan werkt prima volgens mij ik hoop dat het smaakt bedankt voor de inspiratie groetjes Amy

  21. Joline schreef:

    Hallo, ik heb gisterenavond het receptje gemaakt, alles goed afgemeten, op laag vuurtje maar het bleef lopend? Is dit omdat het niet lang genoeg heeft opgestaan? Dank u.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hoeft niet lang op het vuur, tot de chocolade is gesmolten is genoeg. Je hebt wel zoete gecondenseerde melk gebruikt?

  22. Joline schreef:

    Hallo Laura, ik dacht van wel. Het had een gele kleur. Het heeft maar op het vuur gestaan tot alles gesmolten was, hierdoor dacht ik dat het misschien langer moest. Ik zal het later nog eens opnieuw proberen, hopelijk lukt het dan. Alvast bedankt voor u reactie! ?

  23. Pelin schreef:

    Ik heb helaas niet genoeg tijd om het 4 uur in de koelkast te laten staan, dus kan ik het ook in de diepvries doen voor een 30-60 minuten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan ook in de vriezer, maar ik zou wel echt goed opletten of de fudge al stevig genoeg is.

  24. Lisette schreef:

    Hoi. Is het te voorkomen dat de koekjes die er op liggen zacht worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De bovenkant van de koekjes zouden in ieder geval knapperig moeten blijven (als het de fudge niet raakt).

  25. Yara schreef:

    Hoi Laura,

    Super lekker dit!! En makkelijk 🙂 Er staat bewaren in een lucht dichte doos, in de koelkast of op aanrecht?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoeft niet in de koelkast.

  26. Suzanne schreef:

    Hoi Laura, ik heb ‘m, net als sommige anderen, met gecondenseerde kokosmelk gemaakt. Maar na een nacht is ie nog steeds niet helemaal stevig, blijft wat stroperig, je kan er niet goed blokjes van snijden. Is daar nog iets aan te doen ?(opnieuw verwarmen, iets toevoegen?)

  27. Laura's Bakery schreef:

    Lastig, ik heb het zelf nog niet eerder met gecondenseerde kokosmelk gemaakt, maar al wel vaker van lezers gehoord dat het hier ook mee lukt. Heb je misschien iets aan de verhoudingen veranderd? Ik durf niet te zeggen of opnieuw verwarmen en meer witte chocolade toevoegen op dit punt nog tot een beter resultaat kan leiden. Sorry!

  28. Suzanne schreef:

    Ik had alles gehalveerd, maar wel dezelfde verhoudingen gehanteerd. Nou ja, het was niet minder lekker, at alleen wat knoeierig😄

  29. Zarah schreef:

    Heyy, had eigelijk een vraagje kan je ook vanille aroma gebruiken inplaats van exract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! Is wel iets anders, daar lees je hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/vanille-extract-vs-vanille-aroma/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept