Hoe simpel cakejes ook zijn om te maken, madeleines zijn toch een beetje de diva’s van deze categorie. Het beslag is niet moeilijk om te maken, het gaat er puur om hoe ze zich in de oven gedragen.
Het liefst wil je madeleines met een buikje. Nu vind ik het zelf niet een gigantisch probleem als ze dat bolletje bovenop niet hebben, maar het is toch fijn als ze op het oog perfect uit de oven komen. En dan het meest belangrijke: zijn ze nog zacht en smeuïg van binnen? Omdat madeleines maar hele kleine cakejes zijn, luistert de baktijd nauw. Iets te lang in de oven en je hebt droge cakejes. Je kunt ze dus beter iets te kort bakken, dan te lang. Soms zijn ze dan nog niet mooi goudbruin, maar dan is de structuur en smaak tenminste wel goed. Begin voor deze citroen madeleines dus met de start van de baktijd en controleer dan of ze eventueel nog een klein beetje langer nodig hebben. Dan komt het helemaal goed!
BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!
Hoi Laura! Is het beter voor cakes of Madeleines oven met lucht en boven en onder warmte, of allen boven en onder warmte?
Bedankt voor je herlijk recepten!
Ik werk zelf altijd met boven- en onderwarmte
Hoi Laura, ziet er lekker uit! Ik wil ze graag maken, maar ik heb geen madeleine bakvorm. Is het ook mogelijk om ze bijvoorbeeld in cupcake vormpjes te bakken?
Ja hoor, dat heb ik al vaker mensen zien doen en werkt prima.
Beste Laura. Kan je in de madeleintjes ipv citroen ook appelsien doen en eventueel in pure chocolade deppen ?
Ja natuurlijk, leuk juist om te variëren!
Beste Laura, als je meerdere bakvormen tegelijk gebruikt om deze te maken en deze onder elkaar in de oven staan, gebruik je dan nog steeds best boven- en onderwarmte?
Bedankt!
Dat doe ik eigenlijk nooit.
Hoi Laura,
Haal je de madeleines direct uit de vorm na het bakken of moeten ze nog afkoelen in de bakvorm?
Je haalt ze na het bakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.