Citroen madeleines met witte chocolade

5 juni 2019
92

Hoe simpel cakejes ook zijn om te maken, madeleines zijn toch een beetje de diva’s van deze categorie. Het beslag is niet moeilijk om te maken, het gaat er puur om hoe ze zich in de oven gedragen. Het liefst wil je madeleines met een buikje. Nu vind ik het zelf niet een gigantisch probleem als ze dat bolletje bovenop niet hebben, maar het is toch fijn als ze op het oog perfect uit de oven komen. En dan het meest belangrijke: zijn ze nog zacht en smeuïg van binnen? Omdat madeleines maar hele kleine cakejes zijn, luistert de baktijd nauw. Iets te lang in de oven en je hebt droge cakejes. Je kunt ze dus beter iets te kort bakken, dan te lang. Soms zijn ze dan nog niet mooi goudbruin, maar dan is de structuur en smaak tenminste wel goed. Begin voor deze citroen madeleines dus met de start van de baktijd en controleer dan of ze eventueel nog een klein beetje langer nodig hebben. Dan komt het helemaal goed!

Citroen madeleines

Deze citroen madeleines zijn hele smakelijke en frisse mini cakejes die perfect passen bij elke gelegenheid.
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 2 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 tl citroensap
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 150 gram witte chocolade
  • sprinkles (optioneel)

Instructies

  • Smelt de boter en laat deze afkoelen, zorg wel dat deze nog steeds vloeibaar is.
  • Klop de eieren met de suiker in enkele minuten tot een zeer schuimig mengsel. Spatel de gesmolten boter en bloem door het eimengsel. Voeg als laatst zout, citroensap en citroenrasp toe en spatel tot alles is opgenomen.
  • Zet het beslag minimaal 2 uur in de koelkast voor je verder gaat.
  • Vet een madeleinevorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de citroen madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld smelt je twee derde van de chocolade au bain-marie. Als dit helemaal is gesmolten haal je de kom van de pan af en voeg je de rest toe, blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.
  • Dip de madeleines in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier. Als je wilt kun je er nu nog wat sprinkles overheen strooien. Laat de chocolade uitharden.

Tips

  • Bewaren: in een afgesloten trommel 3-4 dagen houdbaar

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Gloria schreef:

    Hoi Laura! Is het beter voor cakes of Madeleines oven met lucht en boven en onder warmte, of allen boven en onder warmte?
    Bedankt voor je herlijk recepten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik werk zelf altijd met boven- en onderwarmte

  2. Lisanne schreef:

    Hoi Laura, ziet er lekker uit! Ik wil ze graag maken, maar ik heb geen madeleine bakvorm. Is het ook mogelijk om ze bijvoorbeeld in cupcake vormpjes te bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat heb ik al vaker mensen zien doen en werkt prima.

  3. Lutgart schreef:

    Beste Laura. Kan je in de madeleintjes ipv citroen ook appelsien doen en eventueel in pure chocolade deppen ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja natuurlijk, leuk juist om te variëren!

  4. Sanne schreef:

    Beste Laura, als je meerdere bakvormen tegelijk gebruikt om deze te maken en deze onder elkaar in de oven staan, gebruik je dan nog steeds best boven- en onderwarmte?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat doe ik eigenlijk nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *