Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Citroen madeleines met witte chocolade

Laura Kieftdoor Laura Kieft
05 juni 2019
in Klein Gebak, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Hoe simpel cakejes ook zijn om te maken, madeleines zijn toch een beetje de diva’s van deze categorie. Het beslag is niet moeilijk om te maken, het gaat er puur om hoe ze zich in de oven gedragen. Het liefst wil je madeleines met een buikje. Nu vind ik het zelf niet een gigantisch probleem als ze dat bolletje bovenop niet hebben, maar het is toch fijn als ze op het oog perfect uit de oven komen. En dan het meest belangrijke: zijn ze nog zacht en smeuïg van binnen? Omdat madeleines maar hele kleine cakejes zijn, luistert de baktijd nauw. Iets te lang in de oven en je hebt droge cakejes. Je kunt ze dus beter iets te kort bakken, dan te lang. Soms zijn ze dan nog niet mooi goudbruin, maar dan is de structuur en smaak tenminste wel goed. Begin voor deze citroen madeleines dus met de start van de baktijd en controleer dan of ze eventueel nog een klein beetje langer nodig hebben. Dan komt het helemaal goed!

Recept afdrukken

Citroen madeleines

Deze citroen madeleines zijn hele smakelijke en frisse mini cakejes die perfect passen bij elke gelegenheid.
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 2 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 tl citroensap
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 150 gram witte chocolade
  • sprinkles (optioneel)

Instructies

  • Smelt de boter en laat deze afkoelen, zorg wel dat deze nog steeds vloeibaar is.
  • Klop de eieren met de suiker in enkele minuten tot een zeer schuimig mengsel. Spatel de gesmolten boter en bloem door het eimengsel. Voeg als laatst zout, citroensap en citroenrasp toe en spatel tot alles is opgenomen.
  • Zet het beslag minimaal 2 uur in de koelkast voor je verder gaat.
  • Vet een madeleinevorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de citroen madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld smelt je twee derde van de chocolade au bain-marie. Als dit helemaal is gesmolten haal je de kom van de pan af en voeg je de rest toe, blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.
  • Dip de madeleines in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier. Als je wilt kun je er nu nog wat sprinkles overheen strooien. Laat de chocolade uitharden.

Tips

  • Bewaren: in een afgesloten trommel 3-4 dagen houdbaar

Vorige post

Volgende post

Wentelteefjes inspiratie
Het Borrelhapjes Bakboek: meer info + reserveren!

Related Posts

Chocolade crèmekoekjes

door Laura Kieft
12 december 2019
0

Vorige week was het tijd voor een van mijn favoriete kerstkoekjes: de kaneelsterren koekjes. Vandaag een variatie op...

Frambozen-cheesecake soesjestoren

door Laura Kieft
11 december 2019
3

Een soesjestoren is geen onbekend fenomeen, zeker niet met de kerstdagen. Maar meestal bestaat zo'n toren toch uit...

Charlotte taart met aardbeien

Charlotte taart met aardbeien

door Laura Kieft
10 december 2019
19

Net als vorig jaar, mocht ik ook dit jaar weer een aantal prachtige kerstrecepten voor Dr. Oetker maken....

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 6

  1. Gloria says:
    6 maanden geleden

    Hoi Laura! Is het beter voor cakes of Madeleines oven met lucht en boven en onder warmte, of allen boven en onder warmte?
    Bedankt voor je herlijk recepten!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      6 maanden geleden

      Ik werk zelf altijd met boven- en onderwarmte

      Beantwoorden
  2. Lisanne says:
    6 maanden geleden

    Hoi Laura, ziet er lekker uit! Ik wil ze graag maken, maar ik heb geen madeleine bakvorm. Is het ook mogelijk om ze bijvoorbeeld in cupcake vormpjes te bakken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      6 maanden geleden

      Ja hoor, dat heb ik al vaker mensen zien doen en werkt prima.

      Beantwoorden
  3. Lutgart says:
    6 maanden geleden

    Beste Laura. Kan je in de madeleintjes ipv citroen ook appelsien doen en eventueel in pure chocolade deppen ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      6 maanden geleden

      Ja natuurlijk, leuk juist om te variëren!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • INSTARECEPT  Ook voor Kerst mocht ik weer iets lekkers bakken voor  optimel   ik besloot voor een cake te gaan  Eentje op basis van Griekse yoghurt  dat maakt je baksel heerlijk fris  En met sinaasappel en cranberry s past deze prima op tafel tijdens de feestdagen  Hier volgt het recept         Voor een 25cm cakeblik  12 plakjes        200 gram bloem        2 tl bakpoeder        snuf zout        200 gram suiker        2 tl sinaasappelrasp        200 gram Optimel Griekse yoghurt  bijv  speculaassmaak         4 eieren        2 el sinaasappelsap        100 gram zonnebloemolie        150 gram gedroogde cranberry s        100 gram poedersuiker        2-3 el sinaasappelsap        Bereiding        In een kom doe je bloem  bakpoeder  zout  suiker en sinaasappelrasp  Roer door elkaar      In een tweede klop je de Griekse yoghurt  eieren  sinaasappelsap en zonnebloemolie door elkaar      Giet bij het bloemmengsel en roer door tot de droge ingredi  nten zijn opgenomen      Voeg de cranberry s toe en spatel gelijkmatig door het beslag      Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak in 55-60 minuten op 175 graden  boven- en onderwarmte       Eenmaal afgekoeld maak je een glazuur door poedersuiker en sinaasappelsap door elkaar te roeren  giet over de cake         Eet smakelijk          voeltgoed  optimel  eindeloosgenieten  laurasbakerypartner  christmasbaking  yoghurtcake
  • ADVENT  Cadeautje van mij voor jullie  deze bruschetta met brie en bramen uit Het Borrelhapjes Bakboek zijn namelijk perfect voor alle kerstborrels deze maand  Het recept vind je daarom nu op het blog         Link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  hetborrelhapjesbakboek  kerstborrel  borrelhapjes  bruschetta
  • PROEFKOKEN VOOR KERST  Superleuk jullie enthousiasme en aanmeldingen voor het proefkoken  De deelnemers hebben inmiddels bericht ontvangen en we gaan zaterdag 14 december samen aan de slag  Ik in de Koffietijd studio  de rest vanuit zijn of haar eigen keuken  Kijk en of kook jij mee met de live uitzending van Koffietijd  Van 15 00 uur tot 17 00 uur ben ik in de uitzending bij koffietijd om al jullie vragen te beantwoorden  heb nu al zin om het diner daarna op te eten  Want dat ziet er heerlijk uit   swipe voor het menu               En kook je met ons mee  Laat dat dan zeker zien  Gebruik  PLUSproefkoken en  proefkoken en tag  PLUSsupermarkt in je post zodat ik jullie resultaten kan zien                laurasbakerypartner  kerstkoken  kerstdiner
  • ADVENT  De klassieke cr  mekoekjes hebben een twist gekregen voor de feestdagen  Nu met een chocoladekoekje als basis en prachtige gouden sprinkles voor de kerstdagen  Ga jij ze maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  cremekoekjes  kerstkoekjes  koekjesbakken  kerstkoekjes  christmascookies
  • ADVENT  Maak van je kerstdessert een echt showstuk  Wat dacht je van deze frambozen-CHEESECAKE soesjestoren  Precies  meer hoef ik niet te zeggen  Alleen nog dat het recept nu online staat         Recept via link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  soesjes  debakstrijd  soesjestoren  cheesecake  cheesecakesoesjes  frambozencheesecake  chouxpastry  croquembouche
  • ADVENT  Deze kwarktaart vermomd als charlotte taart is perfect voor de kerstdagen  Hier heb ik er in ieder geval heel veel mensen blij mee gemaakt  en toen was het nog niet eens kerst   Hoe je hem maakt  staat nu online          Link in profiel    laurasbakery        PS  In het artikel staat ook nog een leuke winactie voor jullie          kerstopdetaart  laurasbakerypartner  charlotte  kwarktaart  chocolatestars  christmasbaking     bakkennl  Droetkerbakken nl

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Volgende Post
Het Borrelhapjes Bakboek: meer info + reserveren!

Het Borrelhapjes Bakboek: meer info + reserveren!

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Bruschetta met brie en bramen

13 december 2019

Chocolade crèmekoekjes

12 december 2019

Frambozen-cheesecake soesjestoren

11 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer