Volkoren kaiserbroodjes

10 januari 2020
Volkoren kaiserbroodjes
137

Mariette opperde een tijdje geleden het idee voor volkoren wafels, daar ging ik mee aan de slag en het recept staat inmiddels zelfs al online. Het resultaat beviel zo goed, dat ik nieuwsgierig was naar wat ik nog meer kon maken met volkorenmeel. Ik maak normaal altijd alles met patentbloem omdat dit overal goed verkrijgbaar is en daar alle baksels perfect mee lukken. Tegenwoordig kun je volkorenmeel ook bij veel supermarkten vinden en ik heb gelijk een paar pakken ingeslagen om te experimenteren. Deze week had ik een bakdag en ik maakte gelijk van de gelegenheid gebruik voor wat volkoren recepten. Ik gebruikte het in verschillende baksels en verhoudingen, heerlijk zo’n dagje experimenteren. Het gros van deze recepten komt deze maand nog online en we beginnen vandaag met de volkoren kaiserbroodjes. Ze zijn ontzettend goed gelukt (net als de andere baksels trouwens). Hoe leuk om zo’n mand met gevlochten broodjes op tafel te zetten bij het ontbijt?

Volkoren kaiserbroodjes

Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf kaiserbroodjes te maken? Ik geef je het recept voor volkoren broodjes en laat zien hoe je ze knoopt.
Porties: 12 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter zacht
  • 125 ml melk lauwwarm
  • 200 ml water lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer (of met de hand) zul je wat langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Verdeel in 12 delen en draai er bolletjes van. Laat 10 minuten rusten.
  • Rol van ieder bolletje strengen van 35 cm lang. Om de broodjes te vormen maak je een losse knoop. Het ene uiteinde duw je bovenlangs in het midden van het broodje, het andere einde duw je onderlangs in het broodje. (zie foto's)
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
  • Smeer de broodjes licht in met water en bak in 12-15 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte)
Tips

Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).

Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

58 reacties

  1. Y schreef:

    Jaaa gelijk proberen, dankje!

  2. Yvonne schreef:

    Mooie broodjes Laura, gaan op mijn lijstje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk, geniet ervan!

  3. Audrey schreef:

    Deze zien er echt superleuk uit! Ik ben pas net begonnen met brooddeeg maken, maar ik liep er inderdaad al tegenaan dat al dat witbrood niet zo gezond is. Dit is een perfecte oplossing!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, fijn he? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  4. Isa schreef:

    Nice! Die zet ik op de to do lijst 🙂 Is dit ook een recept die je savonds klaar kan maken en snachts kan laten rijzen? Zou veel tijd besparen voor een lekker ontbijt :p

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd! Maar laat vooral even weten als het zo ook lukt 😀

    2. Ilse schreef:

      Ik heb dezelfde vraag. Ik ga dat snel eens uitproberen. Meest ideale zou zijn om dan de 2e rijs s nachts te doen. Want dan heb je compleet gevormde broodjes die je alleen nog hoeft af te bakken. Daar ga ik dus eerst eens mee experimenteren

      1. Ilse schreef:

        Vanmiddag rond 17u begonnen met deeg maken. Op een bakforum de tip gevonden max 1% gist te gebruiken bij nachtrijs in de koelkast dus ongeveer 5 gram gist gebruikt.
        Deeg met de hand gekneed, was lastig er een vliesje van te maken, ook na lang kneden. Dat kneden zal dus nog wel de nodige oefening kosten voor mij 😉
        Ik heb net rond 20u na de 1e rijs (wat langer dus dan genoemd maar dat liep even zo) het deeg gevormd en er broodjes van gerold en geknoopt. Ze liggen nu net in de koelkast. Met de bedoeling ze morgenochtend af te bakken. To be continued…..

        1. Isa schreef:

          Wat super! Ik was van plan het morgen te proberen dus wacht af hoe het jou lukt 😉
          Hoop dat de vorm goed in de broodjes blijft als je het bij de 2e rijs doet. Succes!

          1. Ilse schreef:

            Resultaat:
            Na een nacht koelkast waren de broodjes niet gerezen en dus nog mooi in vorm.
            Aangezien ik niet alle tijd had, 2 dingen uitgeprobeerd:

            1. De helft van de broodjes op de bakplaat in een licht verwarmde oven gelegd. Ze daar een half uur laten liggen en toen eruit gehaald om de oven goed heet voor te verwarmen. De broodjes waren enorm gerezen, vooral in de breedte. De vorm ging er een beetje uit, na het bakken zeker. Je zag echt nog wel naden maar de broodjes waren vooral breed en plat geworden. Op zich wel luchtig en gelukkig ook goed eetbaar.

            2. Andere helft van de broodjes een uur buiten de koelkast gelegd. Ze rezen nagenoeg niet. Ze daarna in de hete oven afgebakken. Resultaat: compacter maar meer de hoogte in gerezen, ze lijken meer op kaiserbroodjes.

            Moet er wel bij zeggen: kneden was hier dus al een dingetje en eerste rijs dus langer gedaan dan stond voorgeschreven. Dingen die wellicht ook invloed hebben op het eindresultaat

            Qua smaak waren ze iig lekker 😀

        2. Laura Kieft schreef:

          Wat goed je test, bedankt voor het delen!

          1. Isa schreef:

            Zondag en vandaag een portie gemaakt. De een direct afgebakken de ander afgedekt en geknoopt in de koelkast. Alles met de hand gekneed (dat duurde ong 30min :’)).

            De broodjes uit de koelkast een uur laten rijzen op een 50° oven. Ze waren net zo mooi in vorm als de direct afgebakken broodjes. Even groot resultaat alleen de in de koelkast gekoelde rezen meer de hoogte in. Ook vond ik ze iets zachter in textuur.

            Ze zijn heerlijk op beide manieren en zien er prachtig uit! Dankjewel voor het leuke en makkelijke recept :).

          2. Laura's Bakery schreef:

            Wat leuk om te lezen Isa, dank voor je test!

  5. Marloes schreef:

    Moet je de gist niet eerst even in de melk laten staan ofzo? Dat is toch wel eens? Of vergis ik me nu….

    1. Marloes schreef:

      Laat maar ik heb het al gelezen in een van je vorige posts! Ik ga ze maken zometeen 🙂

    2. Laura Kieft schreef:

      Soms wel inderdaad, maar het is bij instant gist geen must.

  6. Marloes schreef:

    Ze zijn heerlijk geworden!! Alleen, de vorm is er helemaal uit…. terwijl ze voor het bakken precies zo waren als op de foto. Het waren ronde bolletjes met soms als je goed keek een streepje hier of daar. Hoe kan dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zo zonder verdere info is dat heel lastig te zeggen. Het zou kunnen dat ze misschien te lang gerezen hebben.

  7. Evelien schreef:

    Moet de suiker er echt in?! Ik doe liever een recept zonder… dus kan t?!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zonder suiker wordt de gist niet geactiveerd, dus ja, de suiker moet er echt in. Het is gelukkig nog geen gram suiker per broodje.

      1. Marije schreef:

        Kan je ook kokosbloesemsuiker gebruiken

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat lijkt me geen probleem, maar zelf bak ik daar nooit mee.

  8. aedz schreef:

    Hi, dank! Ik ben gek op brood, maar wil het wel met mate en bij voorkeur volkoren eten. Dat maakt me kritisch, en jouw broodjes zijn mi perfect, zo vindt ook mijn dochter van 5 jaar 😋
    Ik heb je recept gebruikt om in mijn broodbakmachine het deeg te maken. Dat ging prima, vond het resultaat nog wel wat compact. Dus volgende keer mogelijk een extra kneed-/rijssessie na de machine proberen. Of heb je andere tips?
    Groet, Anne

  9. Meike schreef:

    Hoi Laura,
    Ik zou graag deze broodjes willen maken maar met gewoon meel, is dat ook mogelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt met bloem? Dan zou ik dit recept gebruiken en vervolgens vlechten volgens het recept van de kaiserbroodjes: https://www.laurasbakery.nl/harde-broodjes/

  10. Eline schreef:

    Hoi Laura, ik wil ook meer zelf brood gaan bakken. Helemaal nu met de stress in de supermarkten. Maar na welke stap bewaar jij ze in de vriezer? Ik wil graag een voorraadje maken die ik ’s ochtends af kan bakken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zowel afgebakken kun je ze in de vriezer bewaren als vlak voordat je ze af zou bakken.

  11. Susanne schreef:

    Is dit zelfde recept ook als heel brood te bakken? En leg ik het dan op een bakplaat of in een blik? En hoe heet/lang dan in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest!

  12. Clementina Maria schreef:

    Wanneer je een hetelucht oven hebt, op hoeveel graden moet je die dan zetten en blijven de minuten gelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alleen de temperatuur verandert, 10-20% lager.

      1. Clementina Maria schreef:

        Dank je wel!

  13. Clementina schreef:

    Heb vanmorgen de broodjes gemaakt, heb gewoon bolletjes gedaan, om te kijken hoe me dit afging!
    Ze zijn voltreffelijk gelukt!
    Volgende keer toch maar de kaiserbroodjes maken!
    Dank voor dit recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed zeg! Veel bakplezier 😉

    2. Wil schreef:

      Broodjes zijn lekker. Heb ze nu 3 keer gemaakt maar de laatste keer worden de broodjes niet hard. Wat kan er fout zijn gegaan.?

      1. Laura Kieft schreef:

        Zonder verdere info is dat helaas lastig te zeggen voor mij. Heb je misschien iets anders gedaan dan de eerste twee keren?

  14. Paulina schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik het volkoren meel ook vervangen door spelt volkoren meel?

    Groetjes, Paulina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima!

  15. Laura schreef:

    Hi Laura,

    Kan ik de melk vervangen door water of een plantaardige melk?

    Groetjes,
    Laura 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een plantaardige melk lijkt me prima.

  16. Danielle schreef:

    Ze staan nu in de oven. Ben benieuwd.
    Moet je ze na het ontdooien nog bakken of kun je ze zo eten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze als je ze na het bakken invriest wel weer opnieuw even opbakken ja!

      1. Danielle schreef:

        Dankje.
        Bij mij zakten ze ook in.
        Van binnen lekker zacht. De buitenkant was taai hard.
        Hoe kan dit?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dit komt vaak doordat het dan te lang gerezen heeft. Kan dat het geval zijn geweest bij je?

          1. Danielle schreef:

            Zou kunnen, ik ga heg eens aanpassen

  17. Mariska schreef:

    Vandaag de broodjes gemaakt omdat ik vergeten was brood te kopen en ik genoeg ingrediënten in huis heb. Resultaat l: heerlijke broodjes. Wel iets platter, maar ik heb me ook niet aan de rijstijden gehouden…
    Bedankt voor dit recept!

  18. Ann-Sophie schreef:

    De mijne zijn bezig aan de tweede rijs. Zien er op het eerste zicht prima uit! Ik heb wel wat zitten klungelen met het deeg omdat het eerst wat te nat was (bloem bijgevoegd) en vervolgens was het te droog (dan wat water bijgevoegd). Maar ik kon nadien wel een perfect vliesje maken dus hopelijk is dat een goede parameter :-D. Ik gebruikte roggemeel van Aveve.

    Ik zal er na de tweede rijs enkele in plaats van af te bakken, als test, in de diepvries stoppen.
    Als ik deze uit de diepvries haal, hoe zou je ze dan afbakken? Eerst nog even op kamertemperatuur laten of onmiddellijk afbakken en wat extra tijd rekenen?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze onmiddellijk afbakken en wat etxra tijd rekenen!

      1. Ann-Sophie schreef:

        Oke! Ze waren heerlijk trouwens! Ik zal ze nog eens moeten maken want ik vergat er apart te houden en in te vriezen 😅. Dankjewel voor het recept!

  19. Anneke schreef:

    Je moet de ‘geknoopte’ broodjes nog weer een poos laten rijzen. Het gevolg is bij mij dat ze bijna weer rond worden in plaats van die leuke vorm zoals op jouw foto. Waar kan dat aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je ze te strak geknoopt hebt, je moet een losse knoop maken.

  20. Roos schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik deze broodjes vandaag bak, kan ik ze dan morgen even in de oven opwarmen zonder dat ze te hard of droog o.i.d. worden? Zo ja, op welke temperatuur en hoe lang zou ik dat dan het beste kunnen doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een paar minuten op 200 graden zou moeten kunnen.

  21. Maartje schreef:

    Heerlijk! Vandaag gebakken. Ik had geen boter in huis en wilde niet alleen daarvoor naar de winkel, dus heb de boter vervangen door 24g olie. Het deeg was wel wat droog bij het ‘knopen’ van de broodjes, maar ik heb geen ervaring met volkorenmeel dus ik weet niet of dat aan de olie lag of niet. Maar de smaak is prima! Bedankt voor het recept!

  22. lindA schreef:

    Ze zijn geweldig gelukt. Heerlijke broodjes dank voor recept

  23. Dominique schreef:

    Hallo,
    Ik heb uw kaiserbroodjes ook gebakken. Ik heb ze alleen niet gevlochten, maar bolletjes met een kruisje erin. Zit er super goed uit! Dankuwel! Jammer dat ik geen foto kan uploaden

  24. a schreef:

    Heb ze net gemaakt en geknoopt, staan nu te rijzen op de bakplaat.
    Het deeg is heel fijn en zacht om mee te werken, en makkelijk om broodjes mee te vormen.
    Ben heel benieuwd hoe ze uit de oven komen, ben van plan om er nog wat zaadjes overheen te strooien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *