Blondies

201

Door Lian – Brownies kennen we ondertussen al wat jaartjes, maar heb je ook al eens het zusje van de brownie gegeten? Blondies lijken misschien nog wel het meest op wat wij kennen als boterkoek. Het is dan ook een misvatting dat blondies met witte chocolade worden gemaakt. Een echte blondie is juist smeuïg door de combinatie van boter en bruine suiker. De kleur is ook eerder karamelachtig. Je kunt er natuurlijk wel chocolade in doen, maar laten we de lekkere variaties voor later bewaren. In dit artikel vind je namelijk een basisrecept voor heerlijk smeuïge blondies. Net zoals de brownie ook extreem lekker als je het mij vraagt. 

Blondies

Ze lijken op brownies, maar smaken toch anders: Blondies. Deze smeuïge koeken doen veel denken aan een boterkoek en smaken ontzettend lekker.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 275 gram bloem
  • 2 eieren (M)
  • 1 el vanille extract
  • snufje zout

Instructies

  • Neem een vierkant bakblik van 20×20 cm en bekleed met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Smelt de boter in een pan en doe samen met de suiker in de kom van een standmixer. Mix de boter en suiker tot een glad geheel. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je tussendoor mixt.
  • Voeg ook de vanille toe en mix op hoge snelheid voor 2-3 minuten. Als laatste voeg je de bloem en het zout toe.
  • Mix nog een keer kort op volle snelheid en kiep het beslag in het bakblik. Verdeel eventueel met een spatel en bak de blondie in 25-30 minuten goudbruin. De bovenkant moet een dun krokant laagje zijn en de binnenkant mag nog een beetje nat zijn, maar wel stevig aanvoelen.
  • Laat de blondie volledig afkoelen en opstijven. Snijd eventueel de zijkanten eraf en verdeel in 16 stukjes.

Tips

Hoe korter de blondie bakt hoe smeuïger die wordt, maar laat altijd volledig afkoelen en opstijven voordat je ‘m aansnijdt.
Bewaren

3-4 dagen buiten de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer, luchtdicht verpakt.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

57 reacties

  1. marina schreef:

    wel erg veel suiker laura. kan het ook me tminder ? en witte bloem is ook niet echt gezond. kan het met speltbloem ?

    1. Tineke schreef:

      Speltbloem is gewoon een variant van tarwebloem (zelfde familie) dus niet persé
      (on)gezonder. Gebruik dan volkoren (spelt)bloem.
      En blondies met minder suiker? Ga je schamen? Dat hoort zo. Maak dan wat anders.
      Bijna identiek aan mijn recept Laura. Erg lekker!

      1. Lian van Rens schreef:

        Inderdaad erg lekker. Heb ze ingevroren en haal er nu elke avond een stukje uit die ik ontdooi in de magnetron. Daardoor lekker zacht, warm en fudgy. Heerlijk.

    2. Caroline schreef:

      Blondies en gezond? Das water en vuur….!

    3. Hans schreef:

      wel erg zuur marina

  2. Yvonne schreef:

    Heerlijk. Mijn man is niet zo’n fan van de donkere variant.
    Ga deze zeker proberen.
    En ik ben het helemaal met Tineke eens.
    Als je bakt doe het dan echt lekker. Neem dan gewoon een kleiner stukje ?

  3. Lieke schreef:

    Welke maat vorm heb je gebruikt Lian? Ik ga deze zeker eens maken 🙂

    1. Lieke schreef:

      ik heb natuurlijk niet goed gelezen, het staat er gewoon zie ik…. oeps….. 🙂

  4. Maartje schreef:

    Wow, wat zijn deze ongelooflijk lekker!! Ik woon in Engeland en heb nog geen basterdsuiker gevonden, maar met een mix van lichte en donkere rietsuiker is het ook heerlijk geworden! Mijn collega’s zijn heel blij met mij vandaag 🙂

    1. Lian van Rens schreef:

      Goed om te horen. Het gaat er vooral om dat je wat donkerdere suiker gebruikt die de karamelachtigesmaak versterkt 😉

    2. Steijn schreef:

      Basterdsuiker is gewoon kristalsuiker en extra toegevoegde melasse, en het is de melasse dat echt voor de smeuïgheid zorgt, vaak kun je melasse wel gewoon in de supermarkt vinden, maar in England is golden syrup een goede vervanger, dan doe je bij de suiker en de boter gewoon een flinke eetlepel erbij!

  5. Denise schreef:

    Haii, hoelang kan ik ze bewaren?

    1. Eline schreef:

      Je kan ze niet bewaren…. willen gelijk opgegeten worden😅😋

  6. Judith Armande schreef:

    oeeee jummmm helemaal met een bolletje ijs en caramel! dit gaat op mijn lijstje met dingen om eens te proberen!

  7. Martine schreef:

    Vanmorgen gemaakt. Heerlijk! Weer eens wat anders dan de donkere variant. De 3 mannen hier in huis hebben ze goedgekeurd!?

  8. Irma schreef:

    Top! Zelf nog stukjes witte chocolade, hazelnoten en frambozen toegevoegd. Nu nog inhouden niet alles zelf op te eten!

  9. Ria schreef:

    Ik heb ze gebakken in hetelucht oven. De korst is niet zo knapperig. Is boven/onderwarmte beter?

    1. Laura Kieft schreef:

      De aangegeven temperatuur is voor boven- en onderwarmte, maar het kan kloppen dat het niet heel knapperig is hoor, dat hoor hier ook wel bij.

  10. Ria schreef:

    Na een dag smaakt het verrukkelijk!

  11. Lieke schreef:

    Ik heb kleine karamelblokjes erdoor gespateld…. een heerlijke combi al zeg ik het zelf ? dit recept is een blijvertje ?

  12. Larissa schreef:

    Hai meiden!
    Vanmiddag gemaakt. Ging de boterkoek van Laura maken toen ik ook dit recept zag. Gewoon beide gemaakt. Eet de visite morgen maar wat meer 😉.

    Maar wel een vraag: de koek met roomboter gemaakt (na het lezen van het roomboter / margarine blog) en na het volledig afkoelen bijna 3 uur in de koelkast gehad. Blondies zijn zo smeuïg dat ik na het aansnijden de stukken niet van de bakpapier kan halen. Rekken zeg maar uit elkaar 🙈. Heb ik iets fout gedaan (te kort in de oven? 30 min op 200 graden, toen nog 7 min op 180 tot boterkoek erin ging) of gewoon nog langer in de koelkast? Anders wordt het morgen ‘blondies, zullen we lepelen?’ Haha

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klinkt alsof ze iets te smeuïg zijn. Roomboter is in ieder geval goed, maar ik denk dat ze nog wat langer in de oven moesten. Kan zijn dat jouw oven er gewoon net wat langer over doet. Wat van soort oven heb je?

      1. Larissa schreef:

        Dank voor je antwoord!
        Combi oven. Had boven en onder warmte gebruikt. Smaak is er niet minder om, maar ze zijn niet echt aan te snijden 🙈

        1. Lian van Rens schreef:

          Klinkt alsof ze in jouw oven inderdaad wat langer hadden gemogen of je oven hoger zetten of de heteluchtstand proberen met dezelfde temperatuur. Combi-ovens hebben er soms een handje van niet heet genoeg te worden.

  13. Merijn schreef:

    Net gemaakt, zitten nu in de oven ben benieuwd

  14. Rianne schreef:

    Moeten ze afkoelen in het blik of er uithalen en dan laten afkoelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Afkoelen in het blik, dan worden ze ook steviger.

  15. Michelle schreef:

    Laura, hoelang moet je ze op laten stijven in de koelkast? Staat nu in de oven, ziet er erg lekker uit. Ik heb er nog wat chocolade sprinkles doorgedaan voor de touch!

    Groetjes michelle

    1. Laura Kieft schreef:

      Tot het goed gekoeld is, dat zou voldoende moeten zijn.

    2. Anne schreef:

      Hoi Laura,
      Ziet er uit als een heerlijk recept ! Hoe lang kan je de blondies bewaren ? En in of buiten de koelkast?
      Groet,
      Anne

      1. Laura Kieft schreef:

        zo’n 5 dagen buiten de koelkast.

  16. Michelle schreef:

    Hoi laura,
    Ze waren goed gelukt en moest wel even aan de smaak wennen, maar uiteindelijk vind ik ze lekker! Wat ik me wel afvraag is waarom de verhouding van de ingedrienten van de brownie en blondies zo verschillend zijn. In de brownie zit minder suiker en minder boter. Want de blondies lijken wel soort op boterkoek. Dus dat er veel boter in zit snap ik dan wel, maar alleen die suiker? Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Omdat brownies en blondies niet hetzelfde zijn. Het zijn echt twee compleet verschillende baksels en daarom ook niet te vergelijken.

  17. Evelien schreef:

    Echt ontzettend lekker! Vanmiddag gemaakt en er gezouten karamel (gecondenseerde melk recept) door gespatelt… heerlijk! Wat ben ik een fan van je blog!! Allebei de bakboeken in huis en ik geniet vooral van het bakken met bloem, eieren en boter, spullen die je zowiezo in huis hebt, zonder verder fratsen. Topblog!

  18. Anne schreef:

    Dit recept is zo fantastisch, de blondies zijn heerlijk! En zo makkelijk te maken! Het is ook echt mijn go-to recept als ik zin heb om iets te bakken maar geen zin heb om naar de supermarkt te gaan want deze ingrediënten heb ik bijna altijd wel in huis 🙂

  19. Jose schreef:

    Gisteren van een lieve vriendin jouw recept blondies gegeten. Heerlijk!! Zo super chewy!!. Zij had er wat kleine stukjes marshmellows en caramelblokjes door gedaan. Geweldig. Het is super met verse aardbeien erop. Een soort slof met frangipane wordt het dan zeg maar…….. Echt geweldig. Mijn vraag is…welke boter gebruik je? Vroeger altijd geleerd dat baksels met bona het allerbeste worden…klopt ook… en dat gebruik ik steeds… is heerlijk, …..maar misschien moet het hier toch met roomboter zodat het wat harder wordt? Bedankt voor je geweldige recepten !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk om te lezen! Dankjewel voor de complimenten. Ik gebruik altijd roomboter.

  20. Prisca schreef:

    Hallo Lian en Laura,
    Zou ik dit blondie recept ook kunnen gebruiken om het beslag te vullen in een cupcake tray? Komt dat er goed uit denken jullie? Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Prisca, dus je zou de blondies in de vormpjes van cupcakes willen drukken? Op zich geen probleem, alleen wel de oventijd wat verkorten dan en de vorm goed invetten.

      1. Prisca schreef:

        Klopt inderdaad. Is goed, ga ik doen. Bedankt!

  21. Renske Nieuwenhuizen schreef:

    Hoi, ik heb het respect nu 2x geprobeerd maar krijg hem niet goed gebakken. De middelste stukjes blijven heel erg vloeibaar. Heb hem de eerste keer 25 min 200 graden gedaan. De tweede keer 35 min 200 graden. En toen ook nog 10 min 190 graden. Kan iemand mij helpen??
    (Of komt het doordat ik wat witte chocola en m&m’s met nootjes er door heen heb gedaan)

    1. Yntse schreef:

      Ik heb hem deze avond gemaakt, juist met witte chocolade en hij is wel prima gelukt hier. Noten en m&m zijn een vast product dus het lijkt me raar dat hij hierdoor niet stevig zou worden.
      Ik heb hem 20 min gebakken op 200graden en 10 min op 180graden (hij werd al wat te bruin, daarom).
      Misschien is je bakvorm niet groot genoeg?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Wij hebben het recept al een aantal keer opnieuw gemaakt en nooit problemen. Misschien is je oventemperatuur niet juist of gebruik je inderdaad zoals Yntse aangeeft een te kleine bakvorm. Laat je de blondie wel goed afkoelen en opstijven?

      1. Renske Nieuwenhuizen schreef:

        Hoi,
        Ik gebruik een blik van 28×18 (iets groter dan de 20×20).
        Ik laat mijn oven (heteluchtoven) altijd 20 grade warmer dan in het recept voorverwarmen. Zodat hij bij het begin echt op temperatuur is.
        En heb de blondie na uit de oven halen in een cake doos gedaan. Zodat hij lucht dicht en warm bleef.
        Snap ook niet goed waarom deze telkens niet lukt. Want de smeuïge brownie is elke keer zo goed en lekker.
        Maar ga het gewoon nog een keer proberen.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat vervelend zeg! Heb je al een extra temperatuurmeter in je oven om te testen of die goed op temperatuur is? Ik laat de blondie trouwens gewoon aan de droge lucht afkoelen.

    3. Eline schreef:

      Hoi, ik heb hem voor het eerst gemaakt maar ook helemaal niet gaar, het loopt eruit. De smaak is wel heel goed. Ik denk dat het al mis is gegaan met het deeg, was absoluut niet nodig om het te verdelen met n lepel, het liep gewoon alle hoeken in….

      1. Eline schreef:

        Ondertussen nog een keer gemaakt. De eerste keer had ik een keramiekenvorm en denk dat er dan meer baktijd nodig is. Nu heb ik een metalen vorm gekocht en hij is goed gelukt. Ik maak m met biologische ingrediënten en de ‘sucre de canne complet’ (ruwe rietsuiker?) Is heerlijk !! Maar ik kan m niet te vaak maken want ik ben eindelijk op mn streefgewicht en dat wil ik zo houden en de blondie is onweerstaanbaar!!!
        Bedankt voor het recept

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat klopt inderdaad, keramieken of aardewerken bakvormen geleiden de warmte langzamer.

  22. M Adriaansen schreef:

    De oven op 200 gr gezet, en in 15 min was de bovenkant verbrand. Hoe kan dit, als je alles volgens het boekje doet ?

  23. Yvette schreef:

    Hi! Toprecept! Ik wil hem graag vandaag maken maar heb alleen geen roomboter in huis. Kan het ook met kokosolie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd, maar dat kan vast.

  24. Miranda schreef:

    Ondanks de reacties bovenaan vind ik zoveel suiker ook niet echt lekker, minder suiker heeft niet altijd met gezond willen eten te maken hoor. Ik hou zeker van zoet, alleen niet te. Heb ze dus ook gemaakt met minder suiker en ze zijn heerlijk. Ook ik ga blije collega’s maken.

  25. Amber schreef:

    Ik heb ze vannacht staan maken (kom niet slapen) , heb ze iets langer gebakken een toen toch nog warm gegeten in een schaaltje met slagroom – roomijs van Albert Heijn. Zo lekker!!! 👍👍

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha geweldig. En daarna als een roosje geslapen hoop ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *