Het verschil tussen blondies en brownies
Het grootste verschil tussen blondies en brownies zit in het gebruik van chocolade. Brownies worden gemaakt met chocolade en/of cacaopoeder, waardoor ze een onmiskenbare bruine kleur krijgen en een volle chocoladesmaak. Een basisrecept voor blondies maak je zonder chocolade en is daardoor veel lichter van kleur. Desalniettemin is het wel een optie om stukjes chocolade door het blondiesbeslag te mengen, maar dat geldt uiteraard ook voor brownies.
Iets anders dat een blondies recept typeert is het gebruik van (licht)bruine suiker, dat een diepere karamelsmaak aan de smeuïge koeken geeft. In mijn recept voor brownies zul je terugzien dat ik voor het grootste deel witte suiker gebruik, maar ook een deel bruine suiker en een eetlepel stroop voor extra smeuïgheid.
Meer blondies recepten
Om je te laten zien wat voor een heerlijke combinaties je kunt maken met dit simpele basisrecept, heb ik de allerlekkerste blondies recepten voor je opgezocht. Deze variaties moet je echt een keer proberen:
wel erg veel suiker laura. kan het ook me tminder ? en witte bloem is ook niet echt gezond. kan het met speltbloem ?
Speltbloem is gewoon een variant van tarwebloem (zelfde familie) dus niet persé
(on)gezonder. Gebruik dan volkoren (spelt)bloem.
En blondies met minder suiker? Ga je schamen? Dat hoort zo. Maak dan wat anders.
Bijna identiek aan mijn recept Laura. Erg lekker!
Inderdaad erg lekker. Heb ze ingevroren en haal er nu elke avond een stukje uit die ik ontdooi in de magnetron. Daardoor lekker zacht, warm en fudgy. Heerlijk.
Blondies en gezond? Das water en vuur….!
wel erg zuur marina
Heerlijk. Mijn man is niet zo’n fan van de donkere variant.
Ga deze zeker proberen.
En ik ben het helemaal met Tineke eens.
Als je bakt doe het dan echt lekker. Neem dan gewoon een kleiner stukje ?
Welke maat vorm heb je gebruikt Lian? Ik ga deze zeker eens maken 🙂
ik heb natuurlijk niet goed gelezen, het staat er gewoon zie ik…. oeps….. 🙂
Geen probleem!
Wow, wat zijn deze ongelooflijk lekker!! Ik woon in Engeland en heb nog geen basterdsuiker gevonden, maar met een mix van lichte en donkere rietsuiker is het ook heerlijk geworden! Mijn collega’s zijn heel blij met mij vandaag 🙂
Goed om te horen. Het gaat er vooral om dat je wat donkerdere suiker gebruikt die de karamelachtigesmaak versterkt 😉
Basterdsuiker is gewoon kristalsuiker en extra toegevoegde melasse, en het is de melasse dat echt voor de smeuïgheid zorgt, vaak kun je melasse wel gewoon in de supermarkt vinden, maar in England is golden syrup een goede vervanger, dan doe je bij de suiker en de boter gewoon een flinke eetlepel erbij!
Haii, hoelang kan ik ze bewaren?
Een weekje
Je kan ze niet bewaren…. willen gelijk opgegeten worden??
oeeee jummmm helemaal met een bolletje ijs en caramel! dit gaat op mijn lijstje met dingen om eens te proberen!
Vanmorgen gemaakt. Heerlijk! Weer eens wat anders dan de donkere variant. De 3 mannen hier in huis hebben ze goedgekeurd!?
Top! Zelf nog stukjes witte chocolade, hazelnoten en frambozen toegevoegd. Nu nog inhouden niet alles zelf op te eten!
Ik heb ze gebakken in hetelucht oven. De korst is niet zo knapperig. Is boven/onderwarmte beter?
De aangegeven temperatuur is voor boven- en onderwarmte, maar het kan kloppen dat het niet heel knapperig is hoor, dat hoor hier ook wel bij.
Na een dag smaakt het verrukkelijk!
Ik heb kleine karamelblokjes erdoor gespateld…. een heerlijke combi al zeg ik het zelf ? dit recept is een blijvertje ?
Hai meiden!
Vanmiddag gemaakt. Ging de boterkoek van Laura maken toen ik ook dit recept zag. Gewoon beide gemaakt. Eet de visite morgen maar wat meer ?.
Maar wel een vraag: de koek met roomboter gemaakt (na het lezen van het roomboter / margarine blog) en na het volledig afkoelen bijna 3 uur in de koelkast gehad. Blondies zijn zo smeuïg dat ik na het aansnijden de stukken niet van de bakpapier kan halen. Rekken zeg maar uit elkaar ?. Heb ik iets fout gedaan (te kort in de oven? 30 min op 200 graden, toen nog 7 min op 180 tot boterkoek erin ging) of gewoon nog langer in de koelkast? Anders wordt het morgen ‘blondies, zullen we lepelen?’ Haha
Het klinkt alsof ze iets te smeuïg zijn. Roomboter is in ieder geval goed, maar ik denk dat ze nog wat langer in de oven moesten. Kan zijn dat jouw oven er gewoon net wat langer over doet. Wat van soort oven heb je?
Dank voor je antwoord!
Combi oven. Had boven en onder warmte gebruikt. Smaak is er niet minder om, maar ze zijn niet echt aan te snijden ?
Klinkt alsof ze in jouw oven inderdaad wat langer hadden gemogen of je oven hoger zetten of de heteluchtstand proberen met dezelfde temperatuur. Combi-ovens hebben er soms een handje van niet heet genoeg te worden.
Net gemaakt, zitten nu in de oven ben benieuwd
Moeten ze afkoelen in het blik of er uithalen en dan laten afkoelen?
Afkoelen in het blik, dan worden ze ook steviger.
Laura, hoelang moet je ze op laten stijven in de koelkast? Staat nu in de oven, ziet er erg lekker uit. Ik heb er nog wat chocolade sprinkles doorgedaan voor de touch!
Groetjes michelle
Tot het goed gekoeld is, dat zou voldoende moeten zijn.
Hoi Laura,
Ziet er uit als een heerlijk recept ! Hoe lang kan je de blondies bewaren ? En in of buiten de koelkast?
Groet,
Anne
zo’n 5 dagen buiten de koelkast.
Hoi laura,
Ze waren goed gelukt en moest wel even aan de smaak wennen, maar uiteindelijk vind ik ze lekker! Wat ik me wel afvraag is waarom de verhouding van de ingedrienten van de brownie en blondies zo verschillend zijn. In de brownie zit minder suiker en minder boter. Want de blondies lijken wel soort op boterkoek. Dus dat er veel boter in zit snap ik dan wel, maar alleen die suiker? Groetjes
Omdat brownies en blondies niet hetzelfde zijn. Het zijn echt twee compleet verschillende baksels en daarom ook niet te vergelijken.
Echt ontzettend lekker! Vanmiddag gemaakt en er gezouten karamel (gecondenseerde melk recept) door gespatelt… heerlijk! Wat ben ik een fan van je blog!! Allebei de bakboeken in huis en ik geniet vooral van het bakken met bloem, eieren en boter, spullen die je zowiezo in huis hebt, zonder verder fratsen. Topblog!
Dit recept is zo fantastisch, de blondies zijn heerlijk! En zo makkelijk te maken! Het is ook echt mijn go-to recept als ik zin heb om iets te bakken maar geen zin heb om naar de supermarkt te gaan want deze ingrediënten heb ik bijna altijd wel in huis 🙂
Gisteren van een lieve vriendin jouw recept blondies gegeten. Heerlijk!! Zo super chewy!!. Zij had er wat kleine stukjes marshmellows en caramelblokjes door gedaan. Geweldig. Het is super met verse aardbeien erop. Een soort slof met frangipane wordt het dan zeg maar…….. Echt geweldig. Mijn vraag is…welke boter gebruik je? Vroeger altijd geleerd dat baksels met bona het allerbeste worden…klopt ook… en dat gebruik ik steeds… is heerlijk, …..maar misschien moet het hier toch met roomboter zodat het wat harder wordt? Bedankt voor je geweldige recepten !!
Wat superleuk om te lezen! Dankjewel voor de complimenten. Ik gebruik altijd roomboter.
Hallo Lian en Laura,
Zou ik dit blondie recept ook kunnen gebruiken om het beslag te vullen in een cupcake tray? Komt dat er goed uit denken jullie? Alvast bedankt.
Hi Prisca, dus je zou de blondies in de vormpjes van cupcakes willen drukken? Op zich geen probleem, alleen wel de oventijd wat verkorten dan en de vorm goed invetten.
Klopt inderdaad. Is goed, ga ik doen. Bedankt!
Hoi, ik heb het respect nu 2x geprobeerd maar krijg hem niet goed gebakken. De middelste stukjes blijven heel erg vloeibaar. Heb hem de eerste keer 25 min 200 graden gedaan. De tweede keer 35 min 200 graden. En toen ook nog 10 min 190 graden. Kan iemand mij helpen??
(Of komt het doordat ik wat witte chocola en m&m’s met nootjes er door heen heb gedaan)
Ik heb hem deze avond gemaakt, juist met witte chocolade en hij is wel prima gelukt hier. Noten en m&m zijn een vast product dus het lijkt me raar dat hij hierdoor niet stevig zou worden.
Ik heb hem 20 min gebakken op 200graden en 10 min op 180graden (hij werd al wat te bruin, daarom).
Misschien is je bakvorm niet groot genoeg?
Wat vervelend! Wij hebben het recept al een aantal keer opnieuw gemaakt en nooit problemen. Misschien is je oventemperatuur niet juist of gebruik je inderdaad zoals Yntse aangeeft een te kleine bakvorm. Laat je de blondie wel goed afkoelen en opstijven?
Hoi,
Ik gebruik een blik van 28×18 (iets groter dan de 20×20).
Ik laat mijn oven (heteluchtoven) altijd 20 grade warmer dan in het recept voorverwarmen. Zodat hij bij het begin echt op temperatuur is.
En heb de blondie na uit de oven halen in een cake doos gedaan. Zodat hij lucht dicht en warm bleef.
Snap ook niet goed waarom deze telkens niet lukt. Want de smeuïge brownie is elke keer zo goed en lekker.
Maar ga het gewoon nog een keer proberen.
Wat vervelend zeg! Heb je al een extra temperatuurmeter in je oven om te testen of die goed op temperatuur is? Ik laat de blondie trouwens gewoon aan de droge lucht afkoelen.
Hoi, ik heb hem voor het eerst gemaakt maar ook helemaal niet gaar, het loopt eruit. De smaak is wel heel goed. Ik denk dat het al mis is gegaan met het deeg, was absoluut niet nodig om het te verdelen met n lepel, het liep gewoon alle hoeken in….
Ondertussen nog een keer gemaakt. De eerste keer had ik een keramiekenvorm en denk dat er dan meer baktijd nodig is. Nu heb ik een metalen vorm gekocht en hij is goed gelukt. Ik maak m met biologische ingrediënten en de ‘sucre de canne complet’ (ruwe rietsuiker?) Is heerlijk !! Maar ik kan m niet te vaak maken want ik ben eindelijk op mn streefgewicht en dat wil ik zo houden en de blondie is onweerstaanbaar!!!
Bedankt voor het recept
Dat klopt inderdaad, keramieken of aardewerken bakvormen geleiden de warmte langzamer.
De oven op 200 gr gezet, en in 15 min was de bovenkant verbrand. Hoe kan dit, als je alles volgens het boekje doet ?
Hi! Toprecept! Ik wil hem graag vandaag maken maar heb alleen geen roomboter in huis. Kan het ook met kokosolie?
Dat heb ik niet geprobeerd, maar dat kan vast.
Ondanks de reacties bovenaan vind ik zoveel suiker ook niet echt lekker, minder suiker heeft niet altijd met gezond willen eten te maken hoor. Ik hou zeker van zoet, alleen niet te. Heb ze dus ook gemaakt met minder suiker en ze zijn heerlijk. Ook ik ga blije collega’s maken.
Ik heb ze vannacht staan maken (kom niet slapen) , heb ze iets langer gebakken een toen toch nog warm gegeten in een schaaltje met slagroom – roomijs van Albert Heijn. Zo lekker!!! ??
Haha geweldig. En daarna als een roosje geslapen hoop ik?
Goedendag, klopt het dat er in dit recept geen bakpoeder wordt gebruikt? In andere recepten van blondie’s zie ik dit wel. Bij brownies trouwens ook. Ik hoor het graag want dan kan ik aan de slag:)
Klopt inderdaad!
Gelukt met dit recept!
Morgen in kleine blokjes en marsepeinen vierkantjes erop, in verschillende kleuren, voor ons minecraft kinderfeestje. (Met nog blokjes brownie, maar daar gebruik ik altijd het recept van Holtkamp voor.) Dan kan iedereen meerdere minecraft-’taartjes’ eten.
Hey Laura!
Moet de boter afkoelen of mag hij warm gemixt worden met de suiker?
Alvast bedankt!
Ik laat het altijd een beetje afkoelen.
Hoi Laura,
Wanneer mijn blondies afkoelen (terwijl het nog in de vorm zit), zakt het midden nogal in, waardoor de randen scheuren en een stuk hoger (en ook droger) zijn.
Hoe kan ik dat voorkomen?
Groetjes,
Monique
Dat de randen meer gaar zijn is eigenlijk niet te voorkomen, dat komt door de geleiding van de warmte via het bakblik. Bij een cake zijn de randen daarom meestal ook steviger en niet smeuïg.
Net dit recept gemaakt, ben heeeeel benieuwd. Heb hem net een minuut geleden uit de oven gehaald en hij “drilt” een beetje, is dat normaal? Ik heb verse aardbeien door het beslag geroerd. Hij ruikt in ieder geval hèèrlijk!
Ja hoor dat zou kunnen! Is het goed gelukt? 🙂
Hij is verder wel mooi goudbruin…ik ga er een beetje vanuit dat dit wobbelige weg gaat als hij opstijft en afgekoeld is? Ik had trouwens 60 gram bruine basterd te kort en aangevuld met witte.
Weten jullie? Ik heb een oplossing gevonden voor het “inzak” probleem. Wanneer de blondie in het bakblik (de mijne is 21×30 cm) zijn afgekoeld draai je hem om met een plank. Dan zakt alles weer de andere kant op. Zet de plank (met of zonder bakblik) dus op z’n kop een hele nacht in de koelkast en dan heb je een redelijk rechte plak waar je stukjes van kunt snijden.
Groetjes,
Monique
Hoi Laura,
Is het echt een eetlepel vanille en niet een theelepel?
Het is echt een eetlepel.
Okidoki! Het leek me zoveel maar ik ga ervoor
Hallo! Maakt het veel uit of je lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker gebruikt? Alvast bedankt!
Dat kan zeker wat uitmaken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/
Net gemaakt, maar krijg ook het midden niet gaar helaas. Het blijft vloeibaar bij 30 minuten op 200 graden en nog 15 minuten op 180 graden. Alsnog is het vloeibaar.