We trappen het no-bake thema van deze zomer af met een zalige chocolademousse taart. Wie zegt dat je zonder oven geen spectaculaire taarten kunt maken? Je hebt zelfs amper ingrediënten nodig voor deze chocoladetaart. De mousse bevat maar twee ingrediënten per laag en ook de bodem is zo eenvoudig. Heb je alleen nog wat decoratie nodig, daar gebruikte ik heerlijke aardbeien voor. Een prima taart die je zelfs op de camping zou kunnen maken voor een jarige job. Of gewoon bij zin in taart natuurlijk, er hoeft geen speciale reden te zijn voor een goede taart als je het mij vraagt.
BAKTIP: Ik gebruik al jaren de springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Chocolademousse taart met aardbeien
Ingrediënten
Bodem
- 175 gram volkomen digestives (of andere koekjes die je lekker vindt)
- 60 gram ongezouten roomboter
Taart
- 180 gram pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 180 gram melkchocolade
- 250 ml slagroom
- Aardbeien
Instructies
- Vermaal de koekjes tot fijne kruimels. Smelt de boter en roer deze door de koekkruimels. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en verdeel gelijkmatig. Druk met een spatel en bolle kant van een lepel wat aan. Zet de vorm in de koelkast.
- Begin met de laag mousse van pure chocolade. Smelt tweederde van de pure chocola au bain Marie. Haal de kom van de pan af en voeg de rest van de chocola toe. Roer regelmatig door tot alle chocolade is gesmolten.
- Ondertussen klop je de eerste 250 ml slagroom stijf. Voeg hier de gesmolten (en afgekoelde) chocolade aan toe en spatel rustig door elkaar. Wanneer de mousse egaal van kleur is haal je de vorm uit de koelkast en verdeel je de mousse gelijkmatig over de bodem. Maak eventueel de randen schoon als je hebt geknoeid en zet de vorm weer terug in de koelkast.
- Op dezelfde manier maak je de chocolademousse met melkchocolade. Ook deze verspreid je weer gelijkmatig in de vorm. Zet de taart minimaal 3-4 uur in de koelkast, maar een hele nacht is nog beter. Dan kun je hem beter en strakker aansnijden.
- Decoreer voor serveren de taart met aardbeien.
Tips
- Tip: Het klopt dat er 2x 250 ml slagroom bij de ingrediënten staat. Voor elke laag heb je deze hoeveelheden nodig, voor het gemak heb ik dit vast opgesplitst.
- Bewaren: In de koelkast is de taart ongeveer 3 dagen houdbaar. Invriezen heb ik zelf niet geprobeerd (hij was te lekker), maar zou ik persoonlijk ook niet doen. Het ontdooien zal zeker effect hebben op de stevigheid en structuur van de taart.
Is het ook mogelijk om een laag van witte chocolade te maken?
Ja hoor, dat kan ook.
Heb hem zelf met witte smeltchocolade en oreo koekjes gemaakt… groot succes! Wel heel machtig!
Hallo Laura,
Wordt deze taart echt stevig genoeg om in punten te snijden alleen met slagroom en chocolade?
Jazeker, ik kon er mooie strakke puntjes van snijden.
Is het juist dat je geen suiker aan de slagroom hoeft toe te voegen?
In de winkel is alleen slagroom te koopet maximaal 35% vet. Is dat voldoende voor de stevigheid?
Dat klopt, de chocolade maakt het zoet genoeg. 35% is voldoende.
Heb hem gemaakt voor een verjaardag, hij was heerlijk!
Had alleen de bodem van mariakaakjes gedaan en met 60gram boter was dat nog veel te droog, maar smaak was verder prima.
Ik kon ook echt goede stevige punten snijden.
Wat leuk om te horen! Kaakjes zijn inderdaad hele droge koekjes, deze hebben vaak wat meer boter nodig.
Deze ga ik maken donderdag, maar ik heb wel vaker een monchou taart gemaakt die vaak niet te snijden is omdat de bodem te hard is.. en de vulling te slap was. Is dat bij deze taart niet zo? Lijkt deze taart kwa stevigheid op de toblerone en bros cheesecake? Want die waren perfect, ook met snijden en goed opgesteven.
Hoi Michelle,
Laura heeft deze taart gemaakt, maar is momenteel op vakantie. Aan de foto te zien moet deze taart stevig genoeg zijn om mooie stukken van te snijden. Snijd met een heet mes (dippen in heet water) en dan moet je er zeker strakken stukjes uit krijgen.
Heb de taart gemaakt voor mn bezoekers. Heb er nog een witte laag chocolademousse op gedaan.
Heel mooi en lekker. Hier heeft iedereen ervan gesmuld ook de kids.
Een blijver dit recept!
Ik heb om de taart iets steviger te maken klop-fix toegevoegd aan de slagroom. En heb de bodem gemaakt van roomboter spritsen. Wat een heerlijke taart zeg, binnen no-time was die op!
Hoi Laura,
Vandaag deze taart gemaakt en ook een straks witte chocolade laag extra gemaakt.
Tussen de verschillende laagjes heb ik ook nog fijn gesneden stukjes aardbeien gedaan. Het taartje werd heerlijk gevonden. Bedankt voor je recept en de duidelijke beschrijving.
Groetjes
Sylvia
Hoi Laura,
Als ik gelatine wil gebruiken om de taart wat steviger te maken, hoeveel blaadjes adviseer je dan per smaak chocola?
Groetjes, Rianne
Mijn ervaring is dat er echt geen gelatine nodig is voor dit recept, het was een goed stevige taart.
Hij ziet er prachtig uit. Kan het ook met frambozen?
Zeker, gewoon doen wat je lekker vindt.
Als je per laag een zakje klopvast toevoegt is hij zelfs stevig genoeg om na invriezen nog mooie punten van te snijden…sprak zij uit ervaring
Goede tip, bedankt!
Dit is echt precies wat ik zocht! Ik heb nog zoveel chocolade met sinaasappel smaak over, daar ga ik deze taart mee maken. Nu al zin in 😀
Hahaha wat goed, veel eetplezier 😉
Hi Laura. Super lekker! Bij mij kruimelde de bodem nog heel hard. Heb je hier tips voor Alvast bedankt! ?
Heb je misschien wat minder boter gebruikt dan het recept aangaf? Of andere koekjes? Het ene koekje is droger dan het andere en dan moet je ook meer boter gebruiken.
Wat een super lekkere taart! Al een paar keer gemaakt met mijn dochter. Het kinderbakboek is ook een succes hier!:) Kan ik de slagroom ook vervangen door mascarpone?
Het kan in principe wel, maar het is dan geen chocolademoussetaart meer. Dan zou het meer een cheesecake worden en alle luchtigheid door afwezigheid van de slagroom missen.
Daar had ik helemaal niet bij stil gestaan. Logisch. Ik ben benieuwd hoe de taart zo wordt. Dank je wel voor je reactie;)
Weeral een topreceptje! Heel lekker en eenvoudig te maken taartje! De smaken zitten echt goed! Ik maakte de bodem met petit-beurre koekjes en iets meer boter dan in het recept vermeld, zodat het niet zou kruimelen. De taart was ook heel stevig en makkelijk te snijden. Zou de taart ook zo stevig blijven als je wat opgeklopt eiwit toevoegt aan het room-chocolademengsel om het wat luchtiger te maken?
Of het nu kan of niet, maakt niet uit hoor, ik maak hem sowieso opnieuw 😉
Dankjewel!!
Goeie vraag! De taart stijft nu op door de verhouding chocolade-slagroom (de chocolade wordt weer hard), dus hoe meer ‘vloeistof’ je toevoegt hoe zachter de taart zal worden. Mocht je het testen, zou je je bevindingen dan willen delen?
Hoi Laura, dank je wel voor je antwoord. Wanneer ik het heb uitgetest, breng ik je zeker op de hoogte 🙂 groetjes!
Hallo, kan deze taart ook in een rechthoekige cakevorm gemaakt? Dan zou de koekjes laag wel smaller zijn dan de breder wordende choco-lagen. Zou je eerst de choco/slagroom erin kunnen doen en als laatste de koekjes? Hecht alles dan nog aan elkaar?
Lijkt mij helemaal prima! Je kunt het hier ook even omrekenen zodat de verhoudingen kloppen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi,
Kan je ipv de roomboter ook margarine gebruiken?
Ja hoor, dat kan.
Dank je!
Gebruik ik sowieso altijd.
Hoi,
Zou je voor de mousse evt ook nog mascarpone toe kunnen voegen. Ik maak wel een KHA arme chocolade mousse en dat is dan met slagroom, mascarpone en cacao. Is het omdat je chocola gebruikt steviger en dus mascarpone niet te adviseren om toe te voegen om een wat steviger mousse te krijgen?
Ik lees net al in een eerder bericht dat de chocola weer opstijft dus dat hij daarom stevig is. Smaakwijs?
De chocolade is inderdaad de versteviger. Met het toevoegen van mascarpone heb ik geen ervaring in dit recept, dus durf je niet te zeggen hoe het resultaat dan zal zijn. De slagroom is voor luchtigheid en dat heet mascarpone niet natuurlijk.
Waarom staat er dat je 180 g chocolade moet gebruiken en uiteindelijk maar tweederde ervan gebruikt? Moet je niet gewoon die 180 g gebruiken?
In diezelfde stap staat dat je de rest van de chocolade toevoegt als die 180 gram is gesmolten 😉
Ja ik had erover gelezen en ik wist niet hoe ik m’n reactie moest verwijderen. Ze was lekker ?
Bij mij word bij het mengen van de chocolade en slagroom het een korrelig goedje. Nu al twee porties gemaakt, maar blijft zo. Help!
Wat vervelend! Laat je de chocolade misschien te ver afkoelen zodat het in aanraking met de koude slagroom te snel stolt?
Hoi Laura!
Ik zou graag een chocoladecake vullen en afstrijken met chocolademousse. Mijn gewone recept mousse is veel te slap en totaal niet geschikt, zou het hiermee wel kunnen? In mijn gewoonlijke recept wordt de chocolademousse tussen de lagen naar buiten geduwd en ook voor af te strijken wordt hij te vloeibaar.
Bedankt!
Ik denk het niet, chocolademousse an sich is niet geschikt om een taart mee af te smeren. Het kan wel tussen de lagen maar dan moet de taart en mousse tussendoor (net zoals in bovenstaand recept) tussendoor opstijven in de koeling.
Hi Laura!
Ik wou je nog bedanken voor je antwoord. Koppig als ik ben, had ik tóch geprobeerd de taart af te strijken met de mousse, dit is helemaal gelukt en het resultaat werd prachtig. Ik heb de taart nadien overgoten met een chocolade spiegelglazuur. Het werd een super lekkere en decadente taart! Ik tag je nog even op Instagram voor het resultaat 😉
Groetjes
Evelien
Wat leuk om te horen zeg! Een geslaagd experiment dus.
Ik hoop dat de chocolademoes aardbeientaart lekker is
Is het mogelijk om deze mousse te gebruiken als vulling voor een taart?
Zeker, dat lijkt me geen probleem. De taart moet dan wel in de koelkast bewaard worden (wat bij cake wel resulteert in een drogere cake)
Ziet er echt heerlijk uit! Kun je dit ook decoreren met frosting of marsepein, of glijdt dat er vanaf?
Ik moet een leeuwentaart maken voor m’n zoontje’s verjaardag, dus wilde met marsepein een neus/ogen maken en met frosting de manen… zou dat werken?
Ik heb het zelf niet getest, maar denk dat (zeker marsepein) het wel moet kunnen hoor!
Na het maken van de mouse wordt deze keihard in de koelkast. Kan ik meer slagroom toevoegen zodat de mouse wat minder stevig is?
Dat kun je proberen.