Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Hot cross buns

Laura Kieftdoor Laura Kieft
07 april 2017
in Brood, Feestdagen, Pasen, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Weer een recept dat ik eindelijk van mijn lijstje kan halen: hot cross buns. De laatste jaren waren er opvallend veel broodrecepten op deze lijst komen te staan, ik maakte ze alleen nooit. Omdat ik de laatste tijd steeds meer plezier krijg in brood bakken, kan ik er ook vaker eentje wegstrepen. Net zoals nu met deze paasbroodjes. Het kenmerkende van hot cross buns is het kruis bovenop, dit maak je met een bloempapje. Het broodje zelf heeft iets weg van krentenbollen, maar hier zitten ook specerijen doorheen. Perfecte broodjes voor op de paastafel dacht ik zo! Je kunt ze ook rustig een dag van tevoren maken en goed afdekken tot je ze nodig hebt.

Ingrediënten hot cross buns

voor 12 stuks
voor het deeg
  • 450 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 gram koek- of speculaaskruiden
  • 8 gram zout
  • 150 gram volle melk, lauwwarm
  • 50 gram water, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 100 gram rozijnen/krenten
voor het kruis + afwerking
  • beetje zonnebloemolie
  • 60 gram bloem
  • 40-50 gram water
  • 2-3 el abrikozenjam

Bereiding

Doe de droge ingrediënten voor het deeg (behalve de rozijnen) in een kom en roer even door. Voeg dan ook de natte ingrediënten toe en roer met een spatel door elkaar en kneed het met een (staande) mixer vervolgens in 10-15 minuten tot een soepel deeg.

Als je bijna klaar bent met kneden voeg je de rozijnen toe, zorg dat ze goed door het deeg verdeeld zijn.

Plaats de bal deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek deze af en laat ongeveer 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 12 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met een paar centimeter tussenruimte.

Dek de plaat af en laat het deeg nu voor de tweede keer rijzen, ook ongeveer 60 minuten tot het in volume verdubbeld is.

Aan het eind van de tweede rijs, maak je vast een papje van het bloem en water. Begin met 40 gram water, voeg indien nodig meer toe. Doe het papje in een spuitzak.

Met een scherp mes snij je in ieder broodje een kruis, met het bloempapje maak je kruizen met behulp van de inkepingen die je net hebt gezet.

Bak de hot cross buns in 12-15 minuten op 200 graden.

Als de broodjes bijna uit de oven komen, verwarm je de abrikozenjam in een pannetje, verwijder stukjes abrikoos. Smeer de broodjes direct nadat ze uit de oven komen in met een beetje jam

Als alternatief voor de jam kun je ook suikersiroop of gesmolten boter gebruiken. Ik vind zelf het zoete van de jam goed passen bij de broodjes, het geeft echter wel een licht plakkerig laagje.

Eet de hot cross buns met een likje roomboter, helemaal lekker als de broodjes nog een beetje warm zijn. Met wat extra abrikozenjam zijn ze ook erg lekker.

Bron recept: Uit de keuken van Levine

Vorige post

Volgende post

Chocolate chip scones
Paassnoep proeven

Related Posts

Sneeuwster taart

door Laura Kieft
07 december 2019
6

Een sneeuwster taart. Het is weer zo'n recept dat al járen op mijn baklijst staat. Dit keer niet...

Christmas crackers met kip, feta en pompoen

door Laura Kieft
06 december 2019
0

Ook de hartige recepten zijn dit jaar weer aanwezig in de advent. Waar ik vorig jaar voor Sinterklaas...

Kaneelsterren koekjes

door Laura Kieft
05 december 2019
14

Jaaaa, een recept voor een van mijn favoriete kerstkoekjes! Ieder jaar koop ik verschillende pakken met kaneelsterren, heerlijk...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 9

  1. Homemade by Joke says:
    3 jaar geleden

    Nou Lautje, wat een mooie en lekkere broodjes zijn dit geworden.
    Ik had er nog niet eerder van gehoord.
    Bij jou een recept van je lijstje eraf….. bij mij er weer eentje bij 😉
    Liefs, mam ♥

    Beantwoorden
  2. Matthea says:
    3 jaar geleden

    Hallo Laura,ik kon niet ontdekken wanneer je de rozijnen er bij doet.
    Wel bedankt voor je recepten.
    Gr.Matthea

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Oh, dat voeg ik gelijk nog even toe. Die voeg je toe als je bijna klaar bent met kneden 🙂

      Beantwoorden
  3. Truusje Leenders says:
    3 jaar geleden

    Wat zien die broodjes er lekker uit! Eén vraagje: wat is droge gist? Is dat gist uit zo’n zakje?
    Gr. Truus

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      dat is inderdaad gist uit een zakje.

      Beantwoorden
  4. Joëlle says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Kun je de broodjes makkelijk een dag vooraf maken? Zijn ze dan nog lekker op paaszondag? Alvast bedankt!

    Groetjes Joëlle

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

      Beantwoorden
  5. Joyce says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Is volle melk een vereiste of zou het ook met halfvolle melk kunnen?

    Alvast bedankt
    gr Joyce

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Het zou kunnen, maar dit recept is gebaseerd op volle melk en het bijbehorende vetpercentage.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom
  • NIEUW  Gisteren is er veel gebeurd  de advent ging van start  er kwam een nieuwe borrel winactie online   n  debakstrijd van december is aangekondigd  Aan de hand van de foto kun je al raden wat het thema is  Ik ben er dol op       Op het blog lees je er alles over   n kun je een kijkje nemen tussen alle heerlijke bananenbroden van de afgelopen Bakstrijd          Nu online  link in profiel    laurasbakery         debakstrijd  bakwedstrijd  soesjes

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
Paassnoep proeven

Paassnoep proeven

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Sneeuwster taart

07 december 2019

Christmas crackers met kip, feta en pompoen

06 december 2019

Kaneelsterren koekjes

05 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer