Hot cross buns

Gepost: 7 april 2017 Laatst bewerkt: 14 februari 2024
Hot cross buns
79

Hot cross buns zijn herkenbaar door het kruis bovenop en worden meestal met Pasen gemaakt. Met dit recept bak je zelf deze heerlijke paasbroodjes!

Wat zijn hot cross buns?

De afgelopen jaren zijn er opvallend veel broodrecepten op mijn baklijst terecht gekomen, waaronder deze hot cross buns. Deze zoete broodjes worden traditioneel veel met Pasen gemaakt en met name op Goede Vrijdag gegeten. Het kenmerkende van hot cross buns is het kruis bovenop, dit maak je met een simpel bloempapje. Het broodje zelf heeft iets weg van krentenbollen, maar hier zitten ook specerijen doorheen. In Engelse recepten zie je vaak de term ‘mixed spices’ terugkomen, maar om het makkelijk te houden heb ik voor speculaaskruiden gekozen. Perfecte broodjes voor op de paastafel!

Hot cross buns maken

Ik had deze paasbroodjes nog niet eerder gemaakt, dus gebruikte ik een recept van Uit de keuken van Levine als basis voor mijn onderstaande recept. Heerlijk! Ik gaf er een beetje mijn eigen draai aan en smeerde de broodjes in met abrikozenjam, wat ook te vervangen is door suikersiroop of gesmolten boter. Je kunt ze ook rustig een dag van tevoren maken en goed afdekken tot je ze nodig hebt. Als je ze nog even opwarmt voordat je ze serveert dan zijn ze extra lekker.

BAKTIP! Ik gebruik het liefste een scherp broodmesje om de inkepingen in de broodjes te maken.

paasbroodjes cross buns

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Meer paasbroodjes recepten

Er zijn ontzettend veel lekkere paasbroodjes te bedenken, maar deze hot cross buns horen toch wel bovenaan die lijst. Daarnaast mag er bij mij op tafel ook geen lekkere stol ontbreken en natuurlijk lekkere afbakbroodjes. Die afbakbroodjes kun je uiteraard heel goed helemaal zelf maken, hieronder heb ik enkele leuke voorbeelden voor je op een rij gezet die niet misstaan op de paastafel:

Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere zoete broodjes voor Pasen? Kijk dan eens tussen al mijn brood recepten!

Hot cross buns bakken

Hot cross buns bakken

Kan ik het deeg een dag eerder maken en de volgende ochtend afbakken?

Ja, dat kan. In mijn artikel ‘brooddeeg laten rijzen in de koelkast‘ leg ik hier alles over uit, bijvoorbeeld na welke rijs je het deeg het beste in de koelkast kunt zetten en welke acties je de volgende ochtend nog moet uitvoeren.

Kan ik de broodjes ook zonder rozijnen maken?

In principe kan dat, maar het neemt natuurlijk wel een stukje zoete smaak weg. Daarentegen snap ik de vraag, want ik ben zelf ook niet gek op rozijnen en krenten.

Welke gist bedoel je met droge gist?

Ik gebruik hiervoor de zakjes instant gist uit de supermarkt.

Kan ik ook een groot brood bakken met dit deeg?

Ik verwacht van wel, maar ik heb het niet getest. Dit doet me direct denken aan mijn kerststol recept, dus wellicht dat je daar de verdere instructie en baktijd van kunt aanhouden ter indicatie.

hot cross buns maken

 

Hot cross buns recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Hot cross buns recept

Deze zoete paasbroodjes zien er niet alleen leuk uit, ze smaken ook nog eens heel lekker. De specerijen maken de hot cross buns echt bijzonder.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 8 gram zout
  • 150 gram volle melk (lauwwarm)
  • 50 gram water (lauwwarm)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 50 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 100 gram rozijnen/krenten

Voor het kruis + afwerking

  • beetje zonnebloemolie
  • 60 gram bloem
  • 40-50 gram water
  • 2-3 el abrikozenjam

Instructies

  • Doe de droge ingrediënten voor het deeg (behalve de rozijnen) in een kom en roer even door. Voeg dan ook de natte ingrediënten toe en roer met een spatel door elkaar en kneed het met een (staande) mixer vervolgens in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
  • Als je bijna klaar bent met kneden voeg je de rozijnen toe, zorg dat ze goed door het deeg verdeeld zijn.
  • Plaats de bal deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek deze af en laat ongeveer 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 12 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met een paar centimeter tussenruimte.
  • Dek de plaat af en laat het deeg nu voor de tweede keer rijzen, ook ongeveer 60 minuten tot het in volume verdubbeld is.
  • Aan het eind van de tweede rijs, maak je vast een papje van het bloem en water. Begin met 40 gram water, voeg indien nodig meer toe. Doe het papje in een spuitzak.
  • Met een scherp mes snij je in ieder broodje een kruis, met het bloempapje maak je kruizen met behulp van de inkepingen die je net hebt gezet.
  • Bak de hot cross buns in 12-15 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Als de broodjes bijna uit de oven komen, verwarm je de abrikozenjam in een pannetje, verwijder stukjes abrikoos. Smeer de broodjes direct nadat ze uit de oven komen in met een beetje jam
  • Eet de hot cross buns met een likje roomboter, helemaal lekker als de broodjes nog een beetje warm zijn. Met wat extra abrikozenjam zijn ze ook erg lekker.
Tips

Als alternatief voor de jam kun je ook suikersiroop of gesmolten boter gebruiken. Ik vind zelf het zoete van de jam goed passen bij de broodjes, het geeft echter wel een licht plakkerig laagje.
Bewaren

Gebakken hot cross buns zijn 2-3 dagen te bewaren in een goed afgesloten trommel. Je kunt de broodjes ook goed invriezen (luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar, maar smeer de broodjes in dat geval niet in met de jam maar met een beetje gesmolten boter.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Nou Lautje, wat een mooie en lekkere broodjes zijn dit geworden.
    Ik had er nog niet eerder van gehoord.
    Bij jou een recept van je lijstje eraf….. bij mij er weer eentje bij 😉
    Liefs, mam ♥

  2. Matthea schreef:

    Hallo Laura,ik kon niet ontdekken wanneer je de rozijnen er bij doet.
    Wel bedankt voor je recepten.
    Gr.Matthea

    1. Laura Kieft schreef:

      Oh, dat voeg ik gelijk nog even toe. Die voeg je toe als je bijna klaar bent met kneden 🙂

      1. Ans schreef:

        Vanmorgen de lemoncurd gemaakt en even geproefd. Mm heerlijk.
        Ik kan niet goed tegen suiker, dus 100gr gebruikt. Nog steeds lekker. Bedankt
        Ga vanavond aan de hot cross bums beginnen

  3. Truusje Leenders schreef:

    Wat zien die broodjes er lekker uit! Eén vraagje: wat is droge gist? Is dat gist uit zo’n zakje?
    Gr. Truus

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is inderdaad gist uit een zakje.

  4. Joëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je de broodjes makkelijk een dag vooraf maken? Zijn ze dan nog lekker op paaszondag? Alvast bedankt!

    Groetjes Joëlle

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

  5. Joyce schreef:

    Hoi Laura,

    Is volle melk een vereiste of zou het ook met halfvolle melk kunnen?

    Alvast bedankt
    gr Joyce

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen, maar dit recept is gebaseerd op volle melk en het bijbehorende vetpercentage.

  6. Dewi schreef:

    Superlekker! Alleen mijn gist was niet helemaal goed, desondanks, smakelijk!

  7. Laura schreef:

    hallo,
    Hoe kan het dat mijn broodjes als ik ze inkerf weer inzakken ? Die van jou blijven mooi hoog

    groet Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien kerf je te diep? Of was het niet goed genoeg gerezen of gekneed.

      1. Laura schreef:

        Oke, Ik ga der mee aan de slag, ze waren in de oven wel weer mooi omhoog gekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *