Hot cross buns

7 april 2017
56

Weer een recept dat ik eindelijk van mijn lijstje kan halen: hot cross buns. De laatste jaren waren er opvallend veel broodrecepten op deze lijst komen te staan, ik maakte ze alleen nooit. Omdat ik de laatste tijd steeds meer plezier krijg in brood bakken, kan ik er ook vaker eentje wegstrepen. Net zoals nu met deze paasbroodjes. Het kenmerkende van hot cross buns is het kruis bovenop, dit maak je met een bloempapje. Het broodje zelf heeft iets weg van krentenbollen, maar hier zitten ook specerijen doorheen. Perfecte broodjes voor op de paastafel dacht ik zo! Je kunt ze ook rustig een dag van tevoren maken en goed afdekken tot je ze nodig hebt.

Hot cross buns

Deze broodjes zien er niet alleen leuk uit, ze smaken ook nog eens heel lekker. De specerijen maken het broodje nog een stukje lekkerder.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 gram koek- of speculaaskruiden
  • 8 gram zout
  • 150 gram volle melk (lauwwarm)
  • 50 gram water (lauwwarm)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 50 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 100 gram rozijnen/krenten

Voor het kruis + afwerking

  • beetje zonnebloemolie
  • 60 gram bloem
  • 40-50 gram water
  • 2-3 el abrikozenjam

Instructies

  • Doe de droge ingrediënten voor het deeg (behalve de rozijnen) in een kom en roer even door. Voeg dan ook de natte ingrediënten toe en roer met een spatel door elkaar en kneed het met een (staande) mixer vervolgens in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
  • Als je bijna klaar bent met kneden voeg je de rozijnen toe, zorg dat ze goed door het deeg verdeeld zijn.
  • Plaats de bal deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek deze af en laat ongeveer 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 12 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met een paar centimeter tussenruimte.
  • Dek de plaat af en laat het deeg nu voor de tweede keer rijzen, ook ongeveer 60 minuten tot het in volume verdubbeld is.
  • Aan het eind van de tweede rijs, maak je vast een papje van het bloem en water. Begin met 40 gram water, voeg indien nodig meer toe. Doe het papje in een spuitzak.
  • Met een scherp mes snij je in ieder broodje een kruis, met het bloempapje maak je kruizen met behulp van de inkepingen die je net hebt gezet.
  • Bak de hot cross buns in 12-15 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Als de broodjes bijna uit de oven komen, verwarm je de abrikozenjam in een pannetje, verwijder stukjes abrikoos. Smeer de broodjes direct nadat ze uit de oven komen in met een beetje jam
  • Eet de hot cross buns met een likje roomboter, helemaal lekker als de broodjes nog een beetje warm zijn. Met wat extra abrikozenjam zijn ze ook erg lekker.
Tips

Als alternatief voor de jam kun je ook suikersiroop of gesmolten boter gebruiken. Ik vind zelf het zoete van de jam goed passen bij de broodjes, het geeft echter wel een licht plakkerig laagje.

Bewaren

Wanneer afgebakken 2-3 dagen te bewaren in een goed afgesloten trommel.

Bron recept: Uit de keuken van Levine

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Nou Lautje, wat een mooie en lekkere broodjes zijn dit geworden.
    Ik had er nog niet eerder van gehoord.
    Bij jou een recept van je lijstje eraf….. bij mij er weer eentje bij 😉
    Liefs, mam ♥

  2. Matthea schreef:

    Hallo Laura,ik kon niet ontdekken wanneer je de rozijnen er bij doet.
    Wel bedankt voor je recepten.
    Gr.Matthea

    1. Laura Kieft schreef:

      Oh, dat voeg ik gelijk nog even toe. Die voeg je toe als je bijna klaar bent met kneden 🙂

      1. Ans schreef:

        Vanmorgen de lemoncurd gemaakt en even geproefd. Mm heerlijk.
        Ik kan niet goed tegen suiker, dus 100gr gebruikt. Nog steeds lekker. Bedankt
        Ga vanavond aan de hot cross bums beginnen

  3. Truusje Leenders schreef:

    Wat zien die broodjes er lekker uit! Eén vraagje: wat is droge gist? Is dat gist uit zo’n zakje?
    Gr. Truus

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is inderdaad gist uit een zakje.

  4. Joëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je de broodjes makkelijk een dag vooraf maken? Zijn ze dan nog lekker op paaszondag? Alvast bedankt!

    Groetjes Joëlle

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

  5. Joyce schreef:

    Hoi Laura,

    Is volle melk een vereiste of zou het ook met halfvolle melk kunnen?

    Alvast bedankt
    gr Joyce

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen, maar dit recept is gebaseerd op volle melk en het bijbehorende vetpercentage.

  6. Dewi schreef:

    Superlekker! Alleen mijn gist was niet helemaal goed, desondanks, smakelijk!

  7. Laura schreef:

    hallo,
    Hoe kan het dat mijn broodjes als ik ze inkerf weer inzakken ? Die van jou blijven mooi hoog

    groet Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien kerf je te diep? Of was het niet goed genoeg gerezen of gekneed.

      1. Laura schreef:

        Oke, Ik ga der mee aan de slag, ze waren in de oven wel weer mooi omhoog gekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *