Hot cross buns zijn herkenbaar door het kruis bovenop en worden meestal met Pasen gemaakt. Met dit recept bak je zelf deze heerlijke paasbroodjes!
Wat zijn hot cross buns?
De afgelopen jaren zijn er opvallend veel broodrecepten op mijn baklijst terecht gekomen, waaronder deze hot cross buns. Deze zoete broodjes worden traditioneel veel met Pasen gemaakt en met name op Goede Vrijdag gegeten. Het kenmerkende van hot cross buns is het kruis bovenop, dit maak je met een simpel bloempapje. Het broodje zelf heeft iets weg van krentenbollen, maar hier zitten ook specerijen doorheen. In Engelse recepten zie je vaak de term ‘mixed spices’ terugkomen, maar om het makkelijk te houden heb ik voor speculaaskruiden gekozen. Perfecte broodjes voor op de paastafel!
Hot cross buns maken
Ik had deze paasbroodjes nog niet eerder gemaakt, dus gebruikte ik een recept van Uit de keuken van Levine als basis voor mijn onderstaande recept. Heerlijk! Ik gaf er een beetje mijn eigen draai aan en smeerde de broodjes in met abrikozenjam, wat ook te vervangen is door suikersiroop of gesmolten boter. Je kunt ze ook rustig een dag van tevoren maken en goed afdekken tot je ze nodig hebt. Als je ze nog even opwarmt voordat je ze serveert dan zijn ze extra lekker.
BAKTIP! Ik gebruik het liefste een scherp broodmesje om de inkepingen in de broodjes te maken.
Nou Lautje, wat een mooie en lekkere broodjes zijn dit geworden.
Ik had er nog niet eerder van gehoord.
Bij jou een recept van je lijstje eraf….. bij mij er weer eentje bij 😉
Liefs, mam ♥
Hallo Laura,ik kon niet ontdekken wanneer je de rozijnen er bij doet.
Wel bedankt voor je recepten.
Gr.Matthea
Oh, dat voeg ik gelijk nog even toe. Die voeg je toe als je bijna klaar bent met kneden 🙂
Vanmorgen de lemoncurd gemaakt en even geproefd. Mm heerlijk.
Ik kan niet goed tegen suiker, dus 100gr gebruikt. Nog steeds lekker. Bedankt
Ga vanavond aan de hot cross bums beginnen
Wat zien die broodjes er lekker uit! Eén vraagje: wat is droge gist? Is dat gist uit zo’n zakje?
Gr. Truus
dat is inderdaad gist uit een zakje.
Hoi Laura,
Kun je de broodjes makkelijk een dag vooraf maken? Zijn ze dan nog lekker op paaszondag? Alvast bedankt!
Groetjes Joëlle
Ja hoor, dat kan prima 🙂
Hoi Laura,
Is volle melk een vereiste of zou het ook met halfvolle melk kunnen?
Alvast bedankt
gr Joyce
Het zou kunnen, maar dit recept is gebaseerd op volle melk en het bijbehorende vetpercentage.
Superlekker! Alleen mijn gist was niet helemaal goed, desondanks, smakelijk!
Gelukkig!
hallo,
Hoe kan het dat mijn broodjes als ik ze inkerf weer inzakken ? Die van jou blijven mooi hoog
groet Laura
Misschien kerf je te diep? Of was het niet goed genoeg gerezen of gekneed.
Oke, Ik ga der mee aan de slag, ze waren in de oven wel weer mooi omhoog gekomen
Kan je het deeg een dag op voorhand maken? Zodat ik ze de dag erna kan afbakken zodat ze super vers zijn? Of gaan ze dan te veel rijzen?
Dat kan zeker! Hier vertel ik er meer over: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/