Citroen-rozemarijn scones

3 januari 2020
Citroen-rozemarijn scones
54

Scones maak ik eigenlijk best vaak. Meestal gewoon het basisrecept voor scones, maar ik mag ook graag variëren met de smaken. Heerlijk om bij het ontbijt of de lunch van te genieten. De laatste scones die ik maakte zijn deze citroen-rozemarijn scones. Ik kan deze variant niet helemaal zoet noemen, maar ook niet helemaal hartig. Het is een soort middenweg. Het kruidige van de rozemarijn combineert perfect met het frisse van de citroen. Ik serveerde ze met clotted cream en zelfgemaakte lemon curd. Dus als ik zo naar het totaalplaatje kijk neigen deze scones misschien net iets meer naar de zoete kant toe. Hoe dan ook, ze passen perfect bij een brunch of high tea. Ik weet zeker dat je indruk maakt met deze heerlijke scones.

Citroen-rozemarijn scones

De combinatie van kruidige rozemarijn en frisse citroen werken ontzettend goed in deze heerlijke scones. Perfect voor de brunch of high tea!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • rasp van een kleine citroen
  • 1,5 tl rozemarijn
  • 150 ml melk + extra voor insmeren

Instructies

  • Doe zelfrijzend bakmeel, zout, citroenrasp, rozemarijn en boter in een kom. Wrijf de boter tussen je vingers zodat er een ietwat kruimelig mengsel ontstaat.
  • Giet de melk erbij en roer kort even door. Kneed verder met de hand tot er een stevige bal deeg is ontstaan.
  • Rol uit tot ongeveer 3 cm dikte en steek de scones uit met de uitsteker. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met een beetje melk.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte) of tot ze licht beginnen te kleuren.

Tips

Serveer deze scones met clotted cream en lemon curd.
Bewaren

De scones zijn 3-4 dagen buiten de koelkast houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Marja Boersma schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik ze ook invriezen? We zijn maar samen en dan is het wel erg veel. En als ik ze in kan vriezen, moet dat dan rauw of afgebakken?
    Alvast bedankt en tot een volgende keer.
    Enne….nog veel liefde, gezondheid en voorspoed toegewenst voor het nieuwe jaar. Een sprankelend 2020 dus.
    Hartelijke groetjes,
    Marja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Marja, ook een goed 2020 gewenst! Ik zou ze gewoon al bakken en daarna invriezen. Op het moment dat je een paar scones wilt hebben, haal je ze uit de vriezer en warm je ze weer op in de oven. Net vers 😉 Ik weet niet of het goed gaat wanneer je dit deeg invriest.

  2. Eveline schreef:

    Hoi Laura, we hebben dit recept direct vanmorgen gemaakt en het was superlekker!!
    De lemon curd duurde wel lang om te maken. Dat had ik eigenlijk gisteravond al kunnen doen. Of vanmorgen eerst de lemon curd opzetten en de scones dan tijdens het indikken maken, dat was beter geweest. Maar nu waren het lekkere scones bij de lunch 🙂
    Kan je trouwens ook wat citroensap door het scone deeg doen, of heeft dat invloed op het rijzen? Ik zou graag iets meer citroen smaak nog aan de scones willen toevoegen.
    Groetjes Eveline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou er niet teveel sap doorheen mengen, het deeg heeft geen extra vocht nodig. Je kunt ook extra citroenrasp toevoegen?

  3. Anke schreef:

    Hi Laura, hoe groot is de uitsteekvorm die jij gebruikt voor scones?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *