Amandelkoekjes

Gepost: 16 oktober 2019 Laatst bewerkt: 8 september 2023
Amandelkoekjes

Deze amandelkoekjes waren na het bakken binnen 3 dagen op. En nee, daar heb ik geen hulp bij gekregen. Heerlijk zijn deze koekjes! Ik vind amandelkoekjes sowieso al lekker, maar deze zijn extra lekker door de stukjes amandel in het deeg wat voor een heerlijke crunch zorgt. Zet mij met een trommel van deze koekjes en een kopje thee op de bank om een film te kijken en de koekjes zijn op voor je het weet. Wat me ook nog ontzettend lekker lijkt: de koekjes dippen in wat gesmolten melkchocolade. Ik denk dat ik dat de volgende keer maar eens moet gaan proberen. Ga jij deze koekjes maken?

BAKTIP: Met een deegsteker kan je het deeg eenvoudig in plakjes snijden, maar ook eventuele restjes deeg bijeen brengen.

NOG MEER KOEKJES BAKKEN?  

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers!

Bestel hier!

Afbeelding
amandelkoekjes-2a

 

AMANDELKOEKJES

Opslaan
Recept afdrukken

4.53 van 23 stemmen

amandelkoekjes

Heerlijke brosse amandelkoekjes met extra crunch door het gebruik van hele amandelen in het deeg.
Porties: 16 koekjes

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram bloem
  • snuf zout
  • 60 gram amandelen

Instructies

  • Mix de boter, suiker en vanille-extract tot een romig geheel. Voeg dan amandelmeel, bloem en zout toe en kneed het geheel tot een stevig deeg. Als laatst voeg je de amandelen toe, kneed deze gelijkmatig door het deeg heen.
  • Maak een rol van het deeg en wikkel deze in folie. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast zodat het kan rusten. De rol was bij mij ongeveer 6 cm in doorsnede.
  • Snij de rol deeg in plakjes en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Bewaren

In een trommel 2-3 weken houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. Evelyn van Zijl schreef:

    Hoi Laura,
    Ze lijken me heerlijk!
    Hoe dik moeten de koekjes gesneden worden?
    Ik wil ze van het weekend gaan bakken.
    Weer bedankt voor het heerlijke recept.
    Groetjes,
    Evelyn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Evelyn, ongeveer een cm dik.

  2. Christien schreef:

    Hallo Laura,

    Wat een heerlijke recepten allemaal.
    Gisteren je amandelkoekjes gemaakt superlekker dankjewel.
    allee misschien heb ik iets verkeerd gedaan maar de koekjes vallen bijna uit elkaar.
    ze zijn mooi bruin geworden.
    wat heb ik verkeerd gedaan ? of hoort dit zo

    groetjes van Christien

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere info lastig te zeggen, het horen natuurlijk wel brosse koekjes te zijn. Misschien iets niet goed afgewogen?

  3. Pauline schreef:

    Hoi Laura, gebruik je blanke amandelen of amandelen met schil voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met schil, maar zonder kan ook.

      1. Pauline schreef:

        Ik heb vorige week zonder schil gebruikt en ze waren super lekker, binnen 2 dagen op! Deze week dan nog maar een keer met schil! ? bedankt voor het lekkere en vooral makkelijke recept!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha leuk! Ik ben benieuwd wat je vindt qua smaakverschil 😉 het zal weinig tot niks uitmaken denk ik.

  4. Maura schreef:

    Hey, kan ik aan het recept, ook ei toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is het geen knapperig koekjes meer.

  5. Valeri schreef:

    Hey, ik was op zoek naar een recept voor hazelnootkoekjes. Ik heb hier het vanille extract en de amandelstukjes uitgelaten en het amandelmeel door hazelnootmeel vervangen. Ze zijn heerlijk! Bedankt voor de inspiratie!

  6. Valeri schreef:

    Ik was op zoek naar koekjes met hazelnootmeel. Ik heb in deze koekjes het amandelmeel vervangen door hazelnootmeel en de amandelstukjes en vanille -extract weggelaten. Wauw, heerlijke koekjes! Bedankt!

  7. Celeste schreef:

    Mag je ook met enkel amandelmeel werken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan krijg je niet dit resultaat, ik heb niet getest hoe ze dan wel worden.

  8. Matthias schreef:

    Ik heb dit recept gemaakt met amandelschilfers ipv hele amandelen.
    Deeg was wat kruimelig in de keukenrobot, dus ik heb er een kleine hoeveelheid room bij gegoten, daarna kon ik er makkelijk met de hand 1 bal van maken.
    Had de dikte niet zien staan, dus zowel dunnere plakjes gemaakt (zo’n 3 mm) als dikkere (zo’n 8mm).
    De dikkere zijn beter.

  9. Esther schreef:

    Vandaag gemaakt er ze zijn heer-lijk!
    Had jij de amandelen van tevoren een beetje gebroken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat snijd je doormidden bij het doorsnijden van de rol koekdeeg (waardoor dat zo lijkt wat jij zegt).

  10. Marc schreef:

    Hey Laura

    Geweldig en dank je wel voor dit te delen. Ik heb ze gemaakt en ik heb geprobeerd om met Erythritol te werken. Suikervrij.
    Ze zijn lekker en niet zo zoet van smaak natuurlijk maar ok. Wat me wel opgevallen is dat de koekjes vrij vettig zijn.

    Maar lekker 😉 Ik ga ze verkopen in mijn winkel sé.

  11. Gerry schreef:

    Ik wilde koekjes of cakejes bakken voor mn dochter, heeft net vd arts te horen gekregen dat ze geen suiker, gluten koolhydraten en eiwitten mag heeft u suggesties voor me om wat lekkers voor haar te maken, ze is een echt koekkiesmonster

  12. Piet schreef:

    Vandaag gemaakt, smaken uitstekend. Volgende week kokos koekjes.

  13. Bos schreef:

    Ik heb er stukken paaschocolade in gedaan ipv de stukjes amandel, heerlijk ?

    1. Hugo schreef:

      Overschot aan Paaschocolade……dat was mij niet gebeurt 🙂

  14. Irene schreef:

    Mjammie en heel simpel. Dankjewel!

  15. Petrs schreef:

    Rare vraag waarschijnlijk maar ik ga samen met mijn hond op bezoek bij een geestelijke gehandicapten man . Hij mag niets van een varken geen chocolade en geen eigeel . Ik zou graag eens iets voor hem willen bakken maar durf het niet zo goed. Denk jij dat deze amandel koekjes kunnen.
    mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze koekjes bevatten niks dat van een varken afkomstig is en ook geen chocolade of eigeel. Hopelijk helpt dit antwoord, veel bakplezier!

  16. Robert Reijniers schreef:

    Verslavend lekker en heel makkelijk te maken. Lukt ook uitstekend met kokospoeder.

  17. Jenny schreef:

    Superlekkere koekjes. Ik heb er enkel wat minder suiker aan toegevoegd. Dank je wel.

  18. Helga schreef:

    Topkoekje. Al meerdere keren gemaakt, en altijd heel lekker. Vandaag voor het eerst dit koekje gebakken met Zeeuwse bloem, dat maakt het koekje nog ietsje brosser merk ik. Ook heel lekker maar het hoeft echt niet. Volgende keer maak ik het weer met gewone bloem of patentbloem. Ik maak het koekjesdeeg meestal ’s avonds en bak de koekjes dan de volgende dag. Mijn tip tegen het ‘uit elkaar vallen’ is dat je de rol echt goed compact moet maken, dus het deeg goed samendrukken en er dan een compacte rol van maken, zeker als het koekjesdeeg in de keukenmachine is gemaakt.

  19. Kathleen schreef:

    Zeer lekkere koekjes. Ik gebruikte rietsuiker en amandelschilfers. Een lekker “krakje” aks je erin bijt. Deze komt bij mijn favorieten.

  20. Nel Bottenberg schreef:

    Koekjes zijn super lekker.
    Heb een zak bruine amandelen gekocht van 200 gram.
    140 gram fijn gemalen tot amandelmeel… de rest in stukjes.
    140 gram amandelmeel aangevuld met 60 gram bloem.
    Denk stuk goedkoper dan amandelmeel kopen.
    Dank je wel voor het recept…ga meer koekjes uitproberen.

  21. Veronica schreef:

    Zeer lekkere koekjes; mijn medezusters vragen ze nog eens te maken. kun je er sinaasappelschillen bij doen, er zo ja, gedroogd of vers? Bedankt alvast

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar kun je zeker proberen!

  22. Nel bottenberg schreef:

    1 theelepeltje kaneel ipv vanille is ook heel lekker.

  23. Veronica schreef:

    Bedankt voor de tips.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept