Volkoren blueberry-lemon pancakes

Gepost: 7 januari 2022 Laatst bewerkt: 14 juni 2024
Volkoren blueberry-lemon pancakes

Ik heb een nieuw favoriet ontbijt: volkoren blueberry-lemon pancakes. Zoals jullie weten heb ik vorig jaar de volkoren pancakes helemaal ontdekt. In de tussentijd heb ik al verschillende soorten smaakvariaties gemaakt, zoals die met appel en kaneel, erg lekker. Maar ook deze variant met blauwe bessen en citroen is een blijvertje. En op die manier kun je op een verantwoorde manier ook in januari lekker met pancakes blijven ontbijten. Schepje kwark en wat vers fruit erbij, heerlijk!

Volkoren bakrecepten op Laura’s Bakery

Helaas kun je in bakrecepten het ingrediënt bloem (meestal) niet zomaar vervangen door volkoren meel. Volkorenmeel neemt meer vocht op en vraagt daarom om een aangepast recept. Gelukkig heb ik, naast deze volkoren blueberry-lemon pancakes, al vele recepten voor jullie getest en online gezet:

Volkoren blueberry-lemon pancakes-2a

 

Havermout ontbijt recepten - Volkoren blueberry-lemon pancakes

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Volkoren blueberry-lemon pancakes

Januari is de maand om eens aan de bak te gaan met volkoren pancakes. Deze variant met blauwe bessen en citroen is absoluut heerlijk!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 230 gram volkorenmeel
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 citroen sap en rasp
  • 2 eieren (M)
  • 30 gram gesmolten boter
  • 300 ml melk
  • 100 gram blauwe bessen

Instructies

  • Neem een kom en doe hier de droge ingrediënten in: meel, bakpoeder, baking soda, zout en suiker. Roer vast even met een spatel door elkaar.
  • Voeg dan de natte ingrediënten toe: eieren, boter, rasp van de hele citroen, sap van de halve citroen en melk. Neem een garde (of spatel) om het vlot tot een mooi beslag te kloppen. Pancake beslag is altijd dikker dan ‘normaal’ pannenkoekenbeslag, en ook een paar klontjes zijn niet erg.
  • Voeg de blauwe bessen toe en spatel deze door het beslag heen.
  • Smelt een klein beetje boter in de pan en schep er een volle lepel (of ijslepel) beslag in. Bak de pancakes aan beide kanten goudbruin.
  • Serveer met wat poedersuiker. Als ontbijt (of lunch) ook erg lekker met een lepel kwark en extra blauwe bessen. 
Tips

Krijg je de pancakes niet in één keer op? Dan kun je hier lezen hoe je ze kunt bewaren voor een andere keer.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast zijn de pancakes 2-3 dagen te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Rianne schreef:

    Wat een heerlijk recept! Ik ga het morgen meteen proberen 🙂

    Ik zie alleen in de instructies kaneel staan, maar dit staat niet in de ingrediëntenlijst. Hoeveel heb ik hiervan nodig?

  2. Ida schreef:

    Genoten. Wat een heerlijk recept voor comfort food met dit weer zaterdagochtend lekker deze pancakes maken. Zelfs de jongens vonden het wel oké. Ipv volkorenmeel had ik nog pannenkoek mix van molen de Valk in Montfoort. Smullen dus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept