Mini stolletjes

Gepost: 1 december 2019 Laatst bewerkt: 19 juni 2024
Mini stolletjes

Jaaaa het is ein-de-lijk 1 december! Dat betekent dat de advent op Laura’s Bakery weer van start gaat, voor de achtste keer alweer. Vorige week vond ik bij het opruimen een boekje dat ik zelf maakte van de eerste advent in 2012. Superleuk om te zien welke recepten ik toen allemaal maakte. De focus lag toen ook nog wat meer op decoreren, iets wat ik tegenwoordig minder doe.

Ook deze advent zal het vooral om heerlijke recepten draaien. Sommigen daarvan maakte ik al in februari van dit jaar. Ik ben het hele jaar door wel bezig met kerst. Het zal je vast niet verbazen dat ik inmiddels ook al recepten klaar heb die pas volgend jaar in december online zullen komen. Maar goed, zo ver is het nog láng niet. Laten we eerst maar eens beginnen met de advent van 2019.

We trappen af met deze heerlijke mini stolletjes. Eigenlijk niet meer dan het recept voor de kerststol die al online staat, maar dan uitgevoerd in kleine broodjes. Want hoe leuk is het om iedereen zijn of haar eigen kleine kerststol te serveren bij het kerstontbijt?

BAKTIP: Voor het raspen van de citroen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
mini stolletjes-5a
mini stolletjes-2a
mini stolletjes-3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mini stolletjes

Een kerststol vind je zo'n beetje bij elk kerstontbijt, maar hoe leuk is het om kleine stolletjes te bakken zodat iedereen zijn of haar eigen stol heeft?
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 375 gram bloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram (volle) melk (20-25 graden)
  • 60 gram ei
  • 0,5 tl speculaaskruiden
  • 7 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter (in klontjes)

Vulling 1

  • 125 gram gele rozijnen
  • 125 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram amandelen (grofgehakt)

Vulling 2

  • 300 gram amandelspijs
  • 20 gram citroen rasp (ongeveer 4 citroenen)
  • 1-2 el losgeklopt ei

Verder nodig

  • zonnebloemolie voor invetten
  • gesmolten boter om het brood mee te bestrijken (flinke klont is voldoende)
  • poedersuiker

Instructies

  • Wel enkele uren van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog. Voeg ze toe aan de gehakte amandelen en zet apart tot gebruik.
  • Om het deeg te maken doe je alle ingrediënten behalve de boter in een kom. Kneed (in een staande mixer in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter een voor een toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan vulling 1 door (de rozijnen en amandelen).

1e rijs en vulling 2

  • Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze ook bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 60 minuten rijzen. De bol deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.
  • Maak ondertussen de tweede vulling. Kneed het citroenrasp en ei door het amandelspijs. Maak er 12 rolletjes van en leg opzij voor gebruik

Vormen en rijzen

  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Bol alle stukjes deeg losjes op en laat afgedekt zo’n 20 minuten rusten.
  • Druk daarna ieder stukje uit tot een ovaalvormig stuk deeg. Laat de boven- en onderkant van het deeg ietsjes dikker.
  • Leg een rolletje amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs en druk vast met je vinger. Je wilt dat het onderste stuk deeg nog wat uitsteekt.
  • Leg alle broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met folie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen.

Bakken en afwerking

  • Bak de stolletjes in 15 minuten gaar en bruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Leg de stolletjes direct na het bakken op een rooster. Na 10 minuten bestrijk je ze met gesmolten boter en bestrooi je ze met poedersuiker. Laat de broodjes helemaal afkoelen en bestrooi voor serveren nogmaals met wat poedersuiker.
Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Rachel Kromdijk schreef:

    Ze zien er heerlijk uit, deze ga ik snel opslaan 🙂

  2. Mirjam schreef:

    Net gemaakt. Ze zijn heerlijk. Wel je tijd ervoor nemen.

  3. Karin schreef:

    Ik heb de stolletjes gemaakt en ze smaken fantastisch. Je hebt er inderdaad wat tijd voor nodig maar dat is het absoluut waard als je het eindresultaat proeft. Ik sla dit recept op bij mijn favorieten!

  4. Piet Seefat schreef:

    Ga dit zeer zeker proberen

  5. Jet schreef:

    Mijn deeg is heel plakkerig, en de boter zit er nog niet in. Hoort dat? Of heb ik waarschijnlijk wat fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te bepalen. Het kan wel iets plakkeriger zijn, soms moet je dan ook nog even wat langer door kneden.

  6. Jet schreef:

    Ondanks de plakkerigheid waren ze wel heel lekker geworden 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept