Een heerlijk en simpel recept voor een panna cotta met rood fruit. Een toetje waar geen oven aan te pas komt!

Panna cotta met rood fruit maken

Soms maak je een recept in de zomer en dan blijkt het vooral heel populair in de winter, als kerstdessert. Zo ging dat met deze panna cotta met rood fruit. Ik bedacht het recept in de zomer, omdat het met warme dagen heerlijk is als je de oven niet aan hoeft te zetten voor een baksel.

Uiteindelijk smaakt een panna cotta zowel in de zomer als in de winter erg goed. In de zomer maak je dit makkelijke no-bake toetje met vers rood fruit dat op dat moment in het seizoen is. In de winter kun je prima kiezen voor diepvriesfruit, behalve voor de decoratie.

Dus, ben je op zoek naar een lekker toetje voor na de barbecue of juist als kerstdessert? Beiden gelegenheden zit je met deze rood fruit panna cotta helemaal goed.

Recept Panna cotta met rood fruit

Het ideale dessert

Een panna cotta is ontzettend simpel om te maken en je kunt het ruim van tevoren voorbereiden. De meeste panna cotta recepten zijn twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Dat komt mooi uit als je één of twee avonden voor een etentje alvast het dessert wil maken.

Je kunt natuurlijk een klassiek panna cotta recept maken, zonder fratsen en enkel op smaak gemaakt met vanille. Op zichzelf al erg lekker, maar toch ga ik liever voor een extra smaakdimensie. Daarom voegde ik aan deze vanille panna cotta nog een compote van rood fruit toe.

Meer panna cotta recepten

Wist je dat er veel meer panna cotta recepten met meerdere lagen op Laura’s Bakery te vinden zijn? Mijn eigen favoriete panna cotta recepten op een rijtje:

Neem ook eens een kijkje tussen de andere heerlijke desserts en makkelijke toetjes! Je vindt alle recepten gebundeld in deze handige categorie.

Kwark panna cotta met kersen

Stroopwafel panna cotta

Panna cotta maken

Kan ik ook diepvriesfruit gebruiken?

Voor de laag van rood fruit en gelatine kan dat heel goed. Laat het fruit eerst volledig ontdooien en laat het overtollige vocht eruit lekken. Voor de decoratie er bovenop zou ik geen diepvriesfruit gebruiken. Als je geen vers rood fruit wil kopen omdat het niet in het seizoen is, laat het dan achterwege of maak de laag compote iets dikker.

Kan ik de slagroom ook vervangen?

Dat hangt een beetje van de reden af. Voor een minder ‘vette’ variant kun je de slagroom voor de helft door kwark vervangen, ook erg lekker. De kwark verwarm je overigens niet, dat doe je enkel met de slagroom.

Voor een lactosevrije variant kun je de slagroom simpelweg door een lactosevrij alternatief vervangen. Bijvoorbeeld een lactosevrije slagroom of kokosmelk (als je hiervan houdt).

Kan ik ook minder gelatine gebruiken?

Een panna cotta hoort vrij stevig te zijn. Als je het in een bakje maakt en ook zo serveert, kun je prima een blaadje gelatine weglaten als je dat lekkerder vindt. Als je de panna cotta om wil keren en zonder het glazen bakje wil serveren (zoals hier gedaan) dan moet je de vier blaadjes gelatine voor deze hoeveelheid slagroom echt aanhouden.

Kan ik ook panna cotta zonder gelatine maken?

Dat kan. De makkelijkste manier is om agar-agar te gebruiken ter vervanging. Dat is een plantaardig bindmiddel dat gewonnen wordt uit roodwieren. Op de achterkant van de verpakking zul je precies teruglezen hoe je te werk moet gaan. Je zult aan ongeveer 1,5 – 2 gram agar-agar ruim voldoende hebben om de gelatine in het onderstaande recept te vervangen.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij ook zo gek op het bakken voor en rondom de feestdagen? Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs daarbuiten om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Recept Panna cotta met rood fruit

 

Recept Panna cotta met rood fruit

Opslaan
Recept afdrukken

4.43 van 94 stemmen

Panna cotta met rood fruit recept

Een heerlijk én ontzettend makkelijk toetje waar geen oven aan te pas komt: rood fruit panna cotta.
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

Vanille panna cotta

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Rood fruit compote

  • 200 gram rood fruit
  • 4 el water
  • 2 el suiker

Decoratie

  • 100 gram rood fruit

Benodigdheden

Instructies

Bereiding vanille panna cotta

  • Week de blaadjes gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten.
  • Verwarm de slagroom in een pannetje en voeg vanille-extract en suiker toe en roer door tot deze is opgelost. Zodra het begint te koken haal je het pannetje van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het melkmengsel. Roer door tot deze zijn opgelost.
  • Verdeel de slagroom over de schaaltjes en zet ze minimaal 3 uur in de koelkast.

Bereiding rood fruit compote

  • Doe 200 gram rood fruit, water en suiker in een pannetje. Verhit op een laag vuur en roer regelmatig door. Prak of pureer het fruit desgewenst fijn en laat een paar minuten pruttelen in de pan.
  • Laat de compote volledig afkoelen voordat je deze op de panna cotta schept.
  • Serveer de panna cotta met je zelfgemaakte compote en de rest van het overgebleven fruit.
Tips

Ook heel lekker om een deel van de slagroom te vervangen door kwark. Ik zou maximaal de helft van de slagroom door kwark vervangen.
Bewaren

De rood fruit panna cotta is afgedekt in de koelkast 2-3 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

49 reacties

  1. Brenda schreef:

    Wat een fantastisch recept!

    Zou de gelatine ook vervangen kunnen worden door agar-agar poeder? Zo ja, hoeveel gram heb ik hiervan dan nodig?

    Groetjes

    1. Lian van Rens schreef:

      Daar hebben wij zelf geen ervaring mee.

  2. Natascha schreef:

    Zou je de slagroom en de kwark ook kunnen vervangen voor een koemelkvrije variant?

  3. Kim schreef:

    De zelfgemaakte compote. Moet je die aflaten koelen en daarna over de panna cotta gieten (wanneer je ze in kopjes serveert) of doe je deze er warm overheen en meteen serveren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Af laten koelen 🙂

  4. Anne gubbels schreef:

    Ik houd ontzettend van panna cotta dus ik wil dit graag een keer gaan maken. Gebruikt u in dit recept rood fruit uit de diepvries of vers?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan allebei! Bovenop is wel vers fruit.

  5. Michelle schreef:

    Je zegt als variatie tip deels kwark roer je die dan koud door de pannacotta heen of moet je die ook verwarmen?

    Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      De kwark verwarm je inderdaad niet.

  6. Nis schreef:

    Heyhoi

    Als ik meerdere willen maken bv 8 moet ik dan heel het recept verdubbelen qua ingrediënten?

    Groetjes

  7. Ben schreef:

    Hey, heerlijk recept

    Hallo met aangemaakte frambozensaus en garneren met witte chocolade schaafsels. Heerlijk dank je wel
    Groetjes Ben

  8. Nicole schreef:

    Heerlijk! De volgende keer laten wij door het fruit wel de suiker weg. Dat was niet echt meer nodig. Werd wat te zoet. Zag er erg feestelijk uit.

    1. Femke De Mulder schreef:

      Kan gewoon een fles slagroom ook van de aldi als ik deze ook afweeg

  9. Jolien schreef:

    Kan ik de panna cotta ook maken en de volgende dag op eten? Blijft hij dan lekker?

    1. Ben schreef:

      Ja hoor ,dat kan en hij blijft lekker.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! In de koelkast bewaren.

  10. Mirthe schreef:

    Hoeveel gram gelatine is 1 blaadje in dit recept?

    1. Ben schreef:

      Hi Mirthe,

      1blaadje is 1,5gram(heb 4 blaadjes gewogen,wegen 6gram)

      Succes Ben

  11. Maaike schreef:

    Hallo, waarmee kan ik de suiker het beste vervangen in dit lekkere recept? (dus zonder geraffineerde suiker)

  12. TINA schreef:

    Hoeveel van de slagroom kan ik vervangen met kwark?

  13. Hilde schreef:

    Beste,
    Moet de slagroom eerst opgeklopt worden en daarna verwarmen of degelijk uit het pak verwarmen ?

  14. Jessica schreef:

    Ik vond de panna cotta zelf persoonlijk net iets te stevig geworden.
    Ik denk dat ik de volgende keer kijk hoe ze worden als ik een half blaadje gelatine weg laat.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een goede oplossing!

  15. Elien schreef:

    Ik zou graag een vanillestokje ipv vanille extract gebruiken. Heb je enig idee welke hoeveelheid ik hiervoor nodig heb?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan! Alle verhoudingen vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/zo-vervang-je-vanille/

  16. Eline van Dorland schreef:

    Wat is de inhoud van de schaaltjes voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ruim 200 ml per portie.

  17. Nicky De Smedt schreef:

    Superlekker! Maar de vanille is helemaal naar de bodem gezakt, hoe kan ik dit voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek! Heb je het goed geroerd?

  18. Nicky De Smedt schreef:

    Geroerd tot het einde. In het begin mooi gemengd, maar bij het serveren was dus alle vanille naar de bodem gezakt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou wat gek, ik durf ook niet zo te zeggen waar het dan door komt.

  19. Frank Lejeune schreef:

    Eindelijk iemand die de echte panna cotta kan maken…De meeste sites vermelden panna cotta te maken met room en melk…melk ? Nooit in echte panna cotta.Bedankt Laura 👍

  20. Emilie schreef:

    Hoeveel wegen de gelatineblaadjes ? Want mijn pannacotta was erg hard.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het gewicht weet ik niet, maar ik gebruik 4 blaadjes. Misschien heb je er meer gebruikt?

  21. Diana de Gans schreef:

    Ik wil graag een vanille/chocolade panna cotta maken. Kun je mij vertellen hoe ik de Choco panna cotta maakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien kun je dit recept aanhouden maar dan vervangen met chocolademelk en chocoladesaus? Heb ik zelf niet getest, maar het proberen waard! https://www.laurasbakery.nl/koffie-karamel-panna-cotta/

  22. Sarah schreef:

    Hoe zorg ik ervoor dat mijn frambozencoulis niet meer zo lopend is? Mag je hier ook gelatine indoen? Heb dit recept gevolgd, maar druipt er gewoon af na een hele nacht in de koelkast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De compote hoort redelijk vloeibaar te zijn. Als je het steviger wilt kun je inderdaad gelatine proberen toe te voegen of door een vergiet halen bijvoorbeeld.

  23. Van den Broeck Anke schreef:

    4 sterren
    Ik had deze gemaakt voor het dessertenbuffet op het communiefeest van mijn dochter. Maar er zijn meerdere reacties gekomen dat het veeel te vast was. Ik had alles x3 gedaan maar 12 blaadjes gelatine was dus echt wel veel te veel. Qua smaak was wel alles in orde.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Weet je zeker dat alle verhoudingen klopte? Ook plakken gelatine blaadjes nogal snel aan elkaar, dus een foutje is daarin snel gemaakt. Maar uiteraard kun je wat minder gelatine gebruiken mocht je dat lekkerder vinden! 🙂

  24. Van den broeck anke schreef:

    Hier ben ik inderdaad 100% zeker van, ik had slechts een pakje van 12 gelatineblaadjes gekocht, waardoor ik er dus slechts 12 had, en ik heb deze ook nog eens heel goed nageteld alvorens ik deze erbij deed. De verhouding met gelatineblaadjes is dus niet echt correct in het recept.

    Maar iedereen die de panna cotta geproefd heeft zei het wel dat het te vast was dus het klopt toch ergens niet in het Recept.

  25. Nikki schreef:

    Hoi!

    Ik wil dit recept graag eens maken. 1 vraagje, mag je de slagroom zo in het potje opwarmen of dient deze eerst opgeklopt te worden? Ik denk het eerste maar ik ben niet zeker. 😉

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo uit het potje inderdaad!

  26. MyriamC schreef:

    3 sterren
    Mijn panna cotta was veel te vast. Ik had, zoals je aangeeft, 4 blaadjes gelatine gebruikt op een halve liter slagroom 40%. Ik vroeg me af of de volvette slagroom de oorzaak zou kunnen zijn. Weet jij dat toevallig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk niet dat het aan de slagroom ligt, zelf heb ik de juiste consistentie hiermee bereikt, dus ik durf even niet te zeggen hoe dat dan kan.

  27. Anke Van den Broeck schreef:

    @MyriamC , dat probleem had ik dus ook met ander soort slagroom, dus ik denk echt dat het teveel gelatineblaadjes zijn voor deze hoeveelheid.

  28. MyriamC schreef:

    Ik vond verschillende andere recepten waar er room en melk gebruikt wordt. Daarom dacht ik dat het aan het vetpercentage van de room lag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept