De woorden verschillen misschien maar twee letters, maar toch zijn het twee heel verschillende producten uit twee verschillende landen: speculaas en speculoos. Een deel van het verschil zit in de gebruikte specerijen. De ene bevat alleen kaneel, de andere vele andere soorten specerijen.

Speculaas uit Nederland

Nederlandse speculaas zit vol specerijen. Speculaaskruiden wordt op verschillende manieren gemaakt, maar mijn speculaaskruiden recept bevat de volgende ingrediënten:

  • kaneel
  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • gember
  • foelie
  • kardemom

Andere veelgebruikte ingrediënten zijn korianderzaad, piment, anijszaad en witte peper. Elke bakker heeft zijn eigen favoriete combinatie van specerijen om zijn speculaas mee te bakken.

Wist je dat: we het altijd over speculaaskruiden hebben, maar dat het eigenlijk allemaal verschillende specerijen bij elkaar zijn?

Gevuld speculaas maken

Speculaas recepten

Overtuigd door de smaak van speculaas? Dan heb ik een aantal heerlijke typisch Nederlandse recepten voor je!

Speculoos uit België

Laten we beginnen met speculoos, je kent ze misschien als de koekjes van Lotus Biscoff. Ze verkopen ook een speculoospasta en zelfs Speculoos ijs. Ik vind ze allemaal ongelooflijk lekker!

Speculoos is het Belgische antwoord op de Nederlandse speculaas. Maar waar de speculaas verschillende specerijen heeft, heeft de speculoos er maar één: kaneel.

Nu is het een beetje overdreven om speculooskoekjes kaneelkoekjes te noemen, want iedereen die ze geprobeerd heeft weet dat er verschillende andere smaken in zitten. Die komen van (bruine) suikersiroop en/of gekaramelliseerde suiker.

Speculoos blondies-2a

Waarom lijken de namen zo op elkaar?

Het Nederlandse woord “loos” betekent in dit geval ‘zonder’. Speculoos betekent eigenlijk koekjes zonder speculaas.

De namen worden tegenwoordig nog weleens door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Zeker in Engelse recepten. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel het verschil en raak je niet meer in de war.

Een korte geschiedenisles

Nederland had een rijke specerijenhandel met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in de 17e eeuw. Allerlei soorten specerijen werden vanuit de koloniën naar Nederland vervoerd.

Uiteindelijk begonnen ze mengsels van deze specerijen te maken, en zo kwam het dat speculaas ontstond en werd gebruikt om koekjes te maken.

In België hadden ze geen toegang tot al deze specerijen, het was erg duur voor hen. Dus bedachten ze aan het begin van de 20e eeuw een alternatief: speculoos. Ze gebruikten alleen kaneel, maar voegden bruine suikersiroop toe om ze smakelijker te maken.

Sandwich koekjes met speculoosvulling

Een korte samenvatting

Hoewel de naam bijna hetzelfde is, zijn speculaas en speculoos twee verschillende smaken/koekjes. Speculaas is een typisch Nederlands koekje en krijgt zijn smaak van verschillende specerijen die gebruikt worden in de speculaas kruidenmix.

Speculooskoekjes zijn in België ontstaan als ‘koekje zonder speculaaskruiden’. Het merk Lotus staat bekend om hun speculooskoekjes. De smaak komt door het speciale productieproces van de karamelisatie van suiker in het koekje. Speculoos bevat vaak maar één specerij: kaneel.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Nel van Neerven schreef:

    Dank voor dit artikel, interessant. Ik heb een vraag over een van de foto’s ; de foto na de foto van de gevulde speculaas, waar vind ik het recept daarvan? Ziet er heerlijk uit, lijkt op speculaas brownies….?
    Dank alvast!

  2. Jennifer schreef:

    Dank voor de interessant informatie. Ik hou van speculaas sinds een bezoek naar Nederlands als kind!

    Een merk soms verkocht in Engeland bruikt de naam “Spekulatius” – ik denk deze is de Duits woord? De ingrediënten heben meest kanel maar ook een beetje kruid “mix” (ik weet niet de Nederlands) alzo een beetje van elke recept. Het is de einige glutenvrij merk ik kan gekocht hier, mijn zoon heeft coeliak, zo ik soms zelf baken – ik zal uw recepten met glutenvrij veranderings geprobeert.

  3. An Vanhee schreef:

    Dag Laura
    Deze info is inderdaad interessant, maar het is de eerste keer dat ik zoiets hoor/lees. Als kind leerden wij dat het goede Nederlandse/Vlaamse woord speculaas was, en dat speculoos een gallicisme was, van het Waalse spéculoos. Ook bij ons gebruik(t)en bakkers verschillende kruiden, en Lotus Biscoff (en Lilan) maakten daar de industriële (en goedkopere) versie van.
    An uit Gent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *