Wat is au bain marie

Gepost: 27 december 2014 Laatst bewerkt: 25 januari 2025
Wat is au bain marie
Wat is au bain marie?

Au bain marie is niet meer dan het verwarmen van ingrediënten in een kom, die je op een pan met (zacht) kokend water zet. Een waterbad als het ware. Zorg dat de kom het water niet raakt, zo wordt de inhoud gelijkmatig verhit.

Het is een techniek om bijvoorbeeld chocola te smelten zonder dat deze kan verbranden. De stoom van het water zorgt ervoor dat de inhoud niet warmer wordt dan 100 graden. Het kookpunt van water ligt immers niet hoger dan deze temperatuur. Ideaal voor ingrediënten die bij rechtstreekse verhitting wel heter kunnen worden en daardoor kunnen verbranden of schiften.

Wanneer gebruik ik au bain marie?

Deze techniek pas je dus toe wanneer de ingrediënten en mengsels niet te heet mogen worden, wat wel mogelijk is bij rechtstreekse verhitting.

Au bain marie kan overigens ook een koudwaterbad zijn, maar bij het bakken wordt dit eigenlijk niet gebruikt.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *