Flammkuchen met een twist moesten dit worden. Letterlijk, want het plan was om twisters te maken. Alleen bleek mijn fijne basisrecept voor flammkuchen daar toch niet perfect voor te zijn. Voor zo’n twistervorm heb je steviger deeg nodig. We deden nog een poging met meer bloem, maar we hadden wel erg veel nodig wilden we goede twisters kunnen maken. Aangezien dat teveel invloed heeft op het resultaat (smaak staat voorop), kregen onze twisters een extra twist, van het deeg konden we namelijk wel perfect rolletjes maken. En zo ontstonden deze flammkuchen broodjes. Blijkt dus fantastisch lekker te zijn. Waar een klassieke flammkuchen bekend staat om de knapperige en dunne bodem, zijn dit meer smeuïge en zachtere broodjes. Maar wel met de vertrouwde smaak. Ik ben sowieso al dol op flammkuchen, maar deze broodjes variant is ook echt een topper. Probeer het zeker eens uit!
Flammkuchen broodjes
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 4 gram droge gist
- snuf zout
- 180 ml water (lauwwarm)
- 2 el olijfolie
Voor de topping
- 75 gram crème fraîche
- 100 gram dun gesneden plakjes spek
- 1/2 rode ui (fijngesnipperd)
- peper en zout
Instructies
- Vet een rechthoekige ovenschaal van ± 16 x 25 cm in. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
- Rol het deeg uit tot een 0,5 cm in dikte in de vorm van een rechthoek. De maat luistert niet heel nauw, je wilt er uiteindelijk 12 broodjes uit kunnen halen. Bestrijk met de crème fraîche, bestrooi met peper en zout en verdeel de gesnipperde rode ui hierover.
- Als laatste bekleed je het deeg met de plakjes spek en rol het deeg met vulling over de lengte op. Snijd met een scherp mes in 12 gelijke stukken en verdeel over de ovenschaal.
- Bak de flammkuchen broodjes in een voorverwarmde oven van 225 °C (boven- en onderwarmte) in 22-25 minuten goudbruin en gaar.
Tips
- Bewaren: In een trommel of luchtdicht verpakt zijn de broodjes nog 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast.
Oe, dat ziet er goed uit! 😀 Ik heb net pas geluncht, maar nu alweer honger…
Zou het ook met croissant deeg willen?
Zeker, maar je krijgt dan natuurlijk wel een ander resultaat.
Hi Laura, denk je dat ik van deze broodjes ook baguette kan maken. (Het Idee als de bistro baguette’s)? Zacht binnen knapperig buiten.
Alvast bedankt.
Dat lijkt me wel! Alleen even de baktijd aanpassen.
Hey,
Ik heb binnenkort een feestje en zou deze graag willen klaar maken. Zou je deze ook koud kunnen serveren?
Alvast bedankt.
Dat kan zeker, maar een beetje opgewarmd toch wel het meest lekker.
Ik vind uw recepten geweldig…heeft u ook een recept om speltbrood te maken
Zeker weten: https://www.laurasbakery.nl/speltbrood/
Bedankt voor uw recept
Ik ga dit zondag maken maar mij oven gaat maar tot 200 graden hoe lang moet het dan in de oven
Zou beginnen met de tijd in het recept en daarna goed in de gaten houden.
Hoi laura,
Kan dit ook ingevroren worden, na het maken en afbakken?
Groetjes tineke
Dat kan!