Honeycomb

162

Het stond sinds mijn eerste reis naar Zuid-Afrika al op mijn baklijst: zelf honeycomb maken. Ik kocht daar een Crunchie reep van Cadbury, dat is niet meer dan honeycomb in een laagje chocolade en ik vond het heerlijk. Tijdens mijn tweede reis naar het land keek ik in elke winkel even of hij in het schap lag, maar ik kon hem helaas maar in één winkel vinden. Zelfs tijdens mijn trip naar New Castle vorig jaar kon ik het niet vinden. Nu hoef ik niet meer speciaal op zoek naar deze lekkernij, want het is helemaal niet moeilijk om honeycomb te maken. Met slechts 3 ingrediënten maak je deze brosse karamel repen. In Nieuw-Zeeland is dit lekkers trouwens beter bekend als Hokey Pokey. Daar doen ze het door hun ijs, chocoladerepen (heb ik geproefd, zó lekker!) en nog veel meer. Alleen dat al is een reden om eens naar dit land af te reizen.

Ik probeerde laatst aan Lian uit te leggen wat er nu precies op de bakplanning stond, maar dat bleek lastiger dan gedacht. Ergens heeft het iets weg van schuimpjes met karamelsmaak, maar toch is dat niet de juiste beschrijving. Eigenlijk kan ik het gewoon het beste een brosse, luchtige karamelreep noemen. Om het te begrijpen moet je het gewoon zelf eens maken 😉 .

Het maken is niet moeilijk, ondanks dat een karamel maken misschien afschrikt. Ikzelf had één testpoging nodig (die iets te donker werd) en daarna zette ik een heerlijke honeycomb op tafel. Ga vooral af op je zintuigen, want dat bleek bij mij uiteindelijk het best te werken (ook omdat mijn digitale suikerthermometer blijkbaar in de maling werd genomen door de inductieplaat 😛 ). Wanneer de karamel mooi amberkleurig is voeg je de baking soda toe, en dan is deze lekkernij al bijna klaar!

Honeycomb

Honeycomb is een soort luchtige, brosse karamelreep. De lekkerste honeycomb maak je gemakkelijk zelf met maar drie ingredienten.

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram honing
  • 10 gram baking soda

Instructies

  • Zet een met bakpapier beklede (bak)plaat klaar.
  • Doe de suiker en de honing in een (steel)pan met dikke bodem, verhit en roer door elkaar. Zodra het begint te koken stop je met roeren. Blijf erbij en wacht tot de karamel amber van kleur wordt.
  • Voeg de baking soda toe en roer snel door. Stort het hete mengsel op de met bakpapier beklede plaat en laat rusten.
  • Zodra de honeycomb is afgekoeld kun je deze in stukken snijden met een scherp hakmes of breken.

Tips

  • LET OP: Raak de karamel en honeycomb niet aan. Je wilt immers niet je vingers verbranden. Wacht tot deze afgekoeld is.
  • Tip: Je kunt ook gebruik maken van een suikerthermometer. Houd een temperatuur van 150 °C aan.
  • Bewaren: 3-4 dagen in een luchtdichte verpakking op een koele en droge plek.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

48 reacties

  1. Carla van der Toorn schreef:

    Hallo Laura, Ook ik ben gek op honeycomb en flake van Cudbury maar ze zijn verkrijgbaar bij V.d. Valk in Voorschoten. Vroeger bij Jamin. Wilde dit even met je delen.

  2. Audrey schreef:

    Oeee, ik heb die Crunchie-repen een paar jaar geleden in Londen gekocht en ik vond ze idd echt heerlijk toen. Handig dat het zo makkelijk zelf te maken is ook!

  3. Sméagol the last jedi schreef:

    Een specialiteit van Noord-Ierland: yellowman! Maar yellowman bevat naast deze ingrediënten ook azijn en boter.

  4. Loes schreef:

    Bij een recept als dit mis ik echt foto’s… ik heb het net gemaakt, geeeen idee of het er zo uit hoort te zien. Ik moest wel heel erg lachen toen het ‘ontplofte’ toen ik de baking soda erdoorheen roerde. Ik laat weten hoe het geworden is.

  5. Georgette schreef:

    Is het normaal dat je de baking soda er erg doorheen proeft? Daardoor is het bij mij niet erg lekker geworden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou naar karamel moeten smaken, misschien was het nog lang genoeg doorgekookt?

      1. Georgette schreef:

        Ja de karamel was al tamelijk donker voor ik het erdoorheen roerde, snel. Maar je bedoelt dat ik het mengsel wellicht minder snel had moeten storten?

        1. Laura Kieft schreef:

          Nee ik bedoelde wel echt de kleur. Maar het kan natuurlijk ook dat het te donker was, dat heeft natuurlijk ook invloed op de smaak.

        2. Annie schreef:

          Hallo Laura ipv baksoda kan ik 30 gr bakpoeder gebruiken ( × 3)? En moet je deze erbij doen terwijl het nog op de gaspit staat of eraf halen en dan erbij doen en snel roeren?

          1. Laura's Bakery schreef:

            Nee, je kunt geen bakpoeder gebruiken! Je kunt het gewoon op het vuur laten staan terwijl je het erdoor roert en daarna meteen van het vuur af op een plaat gieten.

    2. Ed schreef:

      Waarom komen er klontjes in? Dat is suiker maar het kookt al en blijven klontjes. Moet ik misschien eerst de suiker laten carameliseren en dan pas honing erbij? Of is mijn honing niet goed..

      1. Laura's Bakery schreef:

        Heb je goed geroerd vanaf het begin? En was de honing dus al klonterig?

  6. Mel schreef:

    De mijne waren erg bitter, maar opzich wel de zelfde kleur als jouw foto’s. Structuur was erg lekker. Komt het doordat het caramel te ver was?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klinkt inderdaad alsof het te ver was.

  7. Muriel schreef:

    Kan ik i.p.v. baking soda ook wijnsteenpoeder gebruiken of is dit niet sterk genoeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt alleen baking soda nodig, geen andere producten (zoals ook nog in wijnsteenpoeder zitten).

  8. Sandra schreef:

    Ik ken honeycomb van Masterchef en was heel erg benieuwd naar deze lekkernij. Leuk om erachter te komen dat het heel makkelijk te maken is! Dus ik heb gisteren een poging gedaan. Echter vond ik hem niet lekker, er zat een raar smaakje aan. Ik heb het alleen nog nooit gegeten dus ik wist niet hoe het hoort te smaken, maar dit leek me niet goed. Dus vandaag heb ik een nieuwe poging gedaan en heel wat minder baking soda erbij gedaan (echt zeker de helft minder) en nu was het een stuk beter gelukt!

    Ik ben alleen niet zo kapot van honingsmaak dus ik vraag me af of het ook zonder honing kan? Dus alleen suiker en baking soda? Of kan ik het dan beter een keer proberen met golden syrup?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het altijd proberen! Ik heb het ook alleen nog maar op deze manier gemaakt, dus ik durf het niet te zeggen.

  9. Karin schreef:

    Moet er geen water bij de suiker & honing voor het karameliseren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee het recept klopt helemaal zo 🙂

  10. jb schreef:

    Wat doet de baking soda dan hier in normaal gesproken wordt baking soda geactiveerd door een zuur en een suikerthermometer gaat niet in graden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien gaat jouw suikerthermometer niet in graden, maar de meesten wel 😉 Waarom de baking soda zo reageert kun je hier uitgebreid lezen: https://foodcrumbles.com/caramelization-honeycomb-making/

  11. Puk schreef:

    Wat een gek goedje! We gaan stug door. Leuk!

  12. Natalie schreef:

    Zo simpel maar toch zoveel vragen,hihihi.
    Mijn vraag gaat over het afkoelen. Moet het rustig afkoelen of in de koelkast.
    Verder is het gelukt ,krijg de pan alleen moeilijk schoon.
    Volgende keer probeer ik het met een laagje chocolade, de vraag dan is moet het afgekoeld zijn voor de chocolade eroverheen gaat? Heel leuk recept. Dank je wel voor het delen!

    1. Sandra schreef:

      Natalie, je hoeft het niet in de koelkast af te laten koelen. Bij mij was het na een uurtje of wat afgekoeld, dat voel je vanzelf.
      De pan heb ik schoon gekregen door daarna meteen kokend water erin te doen en even te laten koken op het vuur. Dan gaat het snel schoon! Dan gewoon met een sopje verder afwassen.

      Ik heb het zelf ook met chocolade gemixt. Ik heb toen de honeycomb (eenmaal goed afgekoeld) verkruimelt/in kleine stukjes gehad. De chocolade au bain marie gesmolten en toen de honeycomb erdoor. Vervolgens alles op een bakplaat met bakpapier erop. Dit kan je in stukjes doen maar ook als 1 geheel. Dat heb ik wel in de koelkast af laten koelen. Ik vind het erg lekker op deze manier! 😀

  13. hannie belser schreef:

    Hallo laura wil graag honeycomb maken, maar de honing maakt dat nog uit welke soort of smaak.
    vrgr Hannie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Betere soort honing proeft de fijnproever vast erin terug, maar ik vind het geen groot verschil maken.

  14. hannie belser schreef:

    Hallo laura nog 1 vraag dat roeren doe je dat met een houten lepel of een gewone lepel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe dit vaak met een spatel

      1. Bas schreef:

        Hoi Laura! Leuk recept! Mijn eerste poging was echter wel heel erg plakkerig, zowel in de pan als in de mond bij het eten. Is er dan iets verkeerd gegaan qua verhoudingen of kooktijd? Of hoort dat gewoon zo te zijn bij honeycomb?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee dat hoort zeker niet! Heb je ze goed luchtdicht verpakt? Zou er misschien vocht bij gekomen kunnen zijn?

  15. Nicole schreef:

    Hallo, ik vraag me af of je de honeycomb ook over stukjes appel of nootjes uit kunt gieten, voor al je b.v. Een appeltaart ermee wil decoreren…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet getest, maar hoor graag jouw ervaring!

  16. Nicole schreef:

    Oké ga het van de week uit proberen wil het gebruiken als decoratie op een appeltaart dus wordt vervolgd

  17. Marcia Geuijen schreef:

    Hoi Laura!
    Alweer een recept van jou dat gewoon lukt! 🙂
    De honey comb zag er érg goed uit en smaakte prima, maar het plakt zo aan de bovenkant. Klopt dat? Of, wat kan ik daar aan doen?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen helaas!

  18. Marishka schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je ook meer honig en minder suiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te zeggen.

      1. Marishka schreef:

        Ik heb 100g honing en 150g suiker gebruikt, maar het wordt niet hard meer karamel achtig, ik kan het niet breken. Het was ook de eerste keer dat ik baking soda gebruik dus wet ik niet of ik het goed heb gedaan.

  19. Yaja schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een leuke taart! Ik had verwacht dat de honing erg overheersend was, maar dat was (gelukkig) niet zo.
    Wel heb ik een vraag: ik heb de taart 25 minuten in de oven gehad, maar toen ik met een sateprikker er in ging, was hij niet droog dus heb ik de taart nog 5 minuten extra in de oven gedaan.
    Toen we de taart aten, had ik wel het idee dat de taart iets aan de droge kant was. Mijn vraag is: is met deze taart het niet erg als de sateprikker niet droog is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, in principe heb je het gewoon goed gedaan. Misschien dat de 5 minuten toch net teveel waren bovenop een al korte baktijd van 25 minuten. Ik neem trouwens aan dat je het over deze taart hebt: https://www.laurasbakery.nl/honeycomb-chocoladetaart/

      1. Yaja schreef:

        Ik bedoel inderdaad die taart. (Ik dacht dat ik mijn vraag daar onder gezet had… foutje.)
        Ik denk dat ik de volgende keer inderdaad de 25 minuten gewoon aanhoud en dan zie ik wel wat er gebeurt.
        Bedankt!

  20. An schreef:

    Hoi, ik heb hem net proberen maken (3 keer) maar hij smaakt en ruikt helemaal verbrand. Hij ziet er mooi goudkleurig uit. Dus karamel is niet te ver of verbrand. Enig idee hoe dit kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Ik vind dat heel lastig om te zeggen op afstand helaas.

  21. Kelly schreef:

    Hoi Laura, ik ga dit vandaag maken. Nog nooit gedaan en de eerste keren lukken bij mij vaak het beste. Wel vroeg ik me af, hoelang moet ik wachten als de karamel van kleur verandert en is dat als ik het van het vuur al afhaal of moet het op het vuur blijven staan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Totdat de karamel amber van kleur wordt, het moet op het vuur blijven tot die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *