Kokosmakronen

Gepost: 27 mei 2018 Laatst bewerkt: 8 september 2023
204

Het is alweer de laatste dag van de tweede koekjesweek! En ik sluit af met een recept waarvan ik eerder niet gedacht had dat ik ze zou maken: kokosmakronen. Zoals je misschien weet ben ik geen groot liefhebber van kokos, maar inmiddels kan ik baksels met kokos steeds een beetje beter waarderen. Mijn vader is gelukkig groot fan van ieder baksel met kokos (liefst zo veel mogelijk), dus hij was dan ook maar wat blij toen ik met een flinke lading van deze kokoskoekjes aan kwam zetten die hij gelijk goedkeurde. Het recept voor kokosmakronen is overigens ontzettend eenvoudig en heeft dan ook maar 3 ingrediënten. Meringue maken en kokos erdoor spatelen, meer is het niet.

BAKTIP: Gebruik een ijslepel om de kokosmakronen te vormen. Schep de meringue uit de kom met de ijslepel en zorg dat je deze glad afstrijkt aan de rand. Geen ijslepel in huis? Gebruik dan 2 eetlepels.

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag! 

BESTEL NU!

Afbeelding

Recept afdrukken
4.30 van 51 stemmen

Kokosmakronen

Met maar 3 ingrediënten is het recept voor deze kokosmakronen erg simpel en ze smaken ook hartstikke lekker!
VOOR 20-22 STUKS

Ingrediënten

  • 4 eiwitten M
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram kokosrasp

Instructies

  • In een vetvrije kom klop je de eiwitten met de suiker goed stijf. Voeg dan het kokosrasp toe en spatel dit gelijkmatig door de meringue.
  • Gebruik een ijslepel om de kokosmakronen te vormen (met 2 lepels kan ook), schep de meringue uit de kom met de ijslepel en zorg dat je deze glad afstrijkt aan de rand. Schep de makronen op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze zetten in de oven nauwelijks uit, dus er is niet heel veel tussenruimte nodig.
  • Bak de makronen in 20-25 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).

Tips

  • Bewaren: In een afgesloten trommel blijven de kokosmakronen ongeveer een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

82 reacties

  1. goitske schreef:

    Oooh die wil ik maken! Stond al op mijn whishlist

    Enne je mag er best een koekjes maand van maken hoor. Helemaal niet erg ???

    1. Claire schreef:

      Deze zijn héérlijk! Alleen een vraagje.. mag ik deze eten tijdens de zwangerschap?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ja hoor, ze zijn volledig gaar.

      2. Yvonne schreef:

        Voor de allereerste keer kokosmakronen gemaakt en in 1 keer gelukt. Net de eerste geproefd en ze zijn heerlijk. Super simpel!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja he? Fijn dat het ook zo makkelijk ging bij jou!

  2. henk schreef:

    ik kom maar tot 10 koeken:-(

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je ze een heel stuk groter gemaakt dan ik, ze hebben dan ook langer nodig in de oven.

      1. Henk schreef:

        ik heb een ijscoschep gebruikt. Dus inderdaad werden ze erg groot.

        moet zeggen dat ze wel erg lekker zijn. ?

  3. Harald schreef:

    Met ijsscoup had ik er ongeveer 15 en heb ze 5 min langer laten liggen

    Ben pas een week of 2 aan het bakken, jouw recepten zijn wel top

    Gr

  4. Cypruscooking schreef:

    2 vraagjes laura:
    Eiwit en suiker tegelijk kloppen??
    Kan stevia gebruikt worden ipv suiker?

    1. A. Brouwers schreef:

      Ik heb ze laatst met stevia suiker gemaakt, bij mij waren ze niet lekker

    2. co schreef:

      Ik maak ze met Erythritol een plantaardige suikervervanger en net zo zoet, zonder koolhydraten volledig suikervrij

  5. Ingrid schreef:

    Toen ik dit recept voorbij zag komen, was ik meteen enthousiast.
    Ik vond ze erg leuk om te maken en ze zijn prima gelukt! Ik ga ze zeker vaker maken.

  6. Grietje schreef:

    Heerlijke koekjes.
    Een week in de koektrommel? Dát redden ze niet, daarvoor zijn te te lekker.
    Mijn man maakt al nieuwe

  7. A schreef:

    Enkele eiwitten over , weer een bakplaat met marrons in de oven staan, dit recept is overheerlijk.
    Buitenkant lekker bros en van binnen lekker zacht.
    Ga zo door met je heerlijke recepten .

  8. Esther Verhulst schreef:

    Gort droog niet te eten

    1. Esther Verhulst schreef:

      Maar ws een eiwit te weinig gebruikt

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik denk inderdaad dan dat er iets niet goed is afgewogen, ze waren hier absoluut niet droog.

  9. tinne poplemon schreef:

    wanneer ik stevia of eritrithol gebruik hoeveel gram moet ik dan gebruiken ?
    alvast bedankt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik niet te zeggen, ik gebruik dit zelf niet.

    2. co schreef:

      precies dezelfde hoeveelheid

  10. Karin schreef:

    Zojuist gemaakt! Ontzettend makkelijk en heerlijk!!

  11. Vera schreef:

    Heb ze net met mijn zoon gemaakt! Gewone en een paar met cacaopoeder erdoor. Zijn allebei heerlijk ?.

  12. Caroline schreef:

    Kun je verse kokos raspen voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, je hebt gedroogde geraspte kokos nodig. Verse kokos is veel sappiger en vetter, dan klopt dit recept niet meer.

  13. Yvon schreef:

    Voor het eerst kokosmakronen gemaakt en in 1 keer gelukt door dit super simpele recept. En moet zeggen ze zijn echt heerlijk!

  14. Caroline schreef:

    Kan ik dit ook in een airfryer xxl maken ipv oven ?? En hoeveel graden dan??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar kan ik je helaas niet mee helpen, want ik heb geen idee.

  15. Manu schreef:

    Ook erg lekker met citroen of sinaasappel rasp erdoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede tip!

  16. Marijn Markus schreef:

    Hee Laura!
    Superleuk recept en heel makkelijk! Ik heb ze net gemaakt en ze zitten nu in de oven, bij mij worden ze alleen wel groter en nu is het één grote koek geworden? Waardoor zou dit gebeurd kunnen zijn? Verder maakt het natuurlijk niks uit maar ik vroeg het me af aangezien in het recept stond dat ze nauwelijks groter zouden worden. Zin om ze te proeven!!
    Groetjes,
    Marijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad wel interessant! Heb je niks aan het recept veranderd? En zijn ze echt groter geworden of uitgelopen?

      1. Marijn Markus schreef:

        Nee ik heb niks aan het recept veranderd! Ik had ze niet heel ver uit elkaar op de bakplaat gelegd omdat dat niet veel uit zou maken, maar het kwam uit de oven als één grote kokosmakroon. Ze zijn dus uitgelopen. Misschien te maken met te grote eieren?? Ze waren trouwens wel heel erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!
        Groetjes,
        Marijn

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou inderdaad nog kunnen! Héle grote eieren 😉

  17. Anneke schreef:

    Dag Laura, Weet je misschien een trucje om te hard geworden kokos makronen weer zacht ter maken? Ik las bv bij speculaas brokken om er iets vochtigs bij te doen in het trommeltje waar je ze in bewaard. Maar wat bedoel je met iets vochtigs?
    met vriendelijke groet, Anneke.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou beginnen met de trommel open laten staan zodat er vocht vanuit de omgeving in kan trekken. misschien een vochtig stukje keuken papier wat de makronen niet raakt? Heb dit zelf ook nog nooit geprobeerd hoor, kan niet garanderen dat het lukt.

  18. Janna schreef:

    Wat verrukkelijk! ?

  19. Aylie schreef:

    Super recept! Mijn eerste kokosmakronen was gelukt! Bedankt ??

  20. Rachel schreef:

    Hi Laura, ik wil dit recept wel een keer maken, maar vind de kokosmakronen vaak te zoet, kan ik minder suiker aan het recept toevoegen of gaat het dan mis?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ermee kunnen experimenteren, maar de textuur zal dan wel veranderen.

  21. Ingeborg schreef:

    kan je ook rietsuiker gebruiken voor dit recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen nee.

  22. Welmoed schreef:

    Beste Laura,
    Gisteren de kokosmakronen gemaakt. Vandaag zijn er nog maar een paar over (nee, geen groot gezin, met z’n tweeën maar). Heel lekker dus! Nu vroeg ik me af of je deze makronen ook van een laagje chocolade kunt voorzien. Of gaat dat ten koste van de luchtig, brosse korst?
    Groet, Welmoed

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Je kunt ze na het bakken (en afkoelen) in gesmolten chocolade dippen of dit er overheen strepen.

      1. Welmoed schreef:

        Dank, dat ga ik proberen!

  23. Franciska schreef:

    Ben benieuwd. Ik heb de kristalsuiker vervangen voor kokossuiker. Ik heb dit in de mixkom gedaan maar het werd geen merengue. Toch de kokos erdoor gedaan en in de oven. Staat er nu in en hopelijk smaken ze

    1. Lore schreef:

      Hoe stijf moet dat eiwit met suiker worden? Zo stijf als gewoon opgeklopt eiwit? Want dat lukt hiet niet..

  24. Rosanna schreef:

    Deze zijn echt heerlijk. Ik maak ze zelf met ongeveer 125 gram suiker. Ik doe er ook vaak een klein beetje rozenwater of oranjebloesemwater bij, heerlijk! Vandaag bleek ik te weinig kokos in huis te hebben, dus heb ik 100 gr kokos en 100 gram amandelmeel er in gedaan, zijn geen echte kokosmakronen meer, maar worden er wel heel erg lekker van!

  25. Laura's Bakery schreef:

    Je zou de beslagkom op z’n kop moeten kunnen houden. Geen idee of dat ook werkt met kokosbloesemsuiker overigens.

    1. Lore schreef:

      Dat ging hier helaas niet. Maar heb de kokos eronder gedaan en dat goedje in een spuitzak. En ze smaken toch, da’s het voornaamste.
      Ik had gewone suiker genomen.

  26. Catharina Otsen. 3371 schreef:

    Ik had een vraagje
    Ik heb de kokosmacronen gemaakt ze lagen op een bakplaat bekleed met bakpapier
    Na de baktijd 20/25 minuten 170 graden kwamen ze uit de oven maar bleven plakken aan het papier
    De onderkant brokkelde af wat heb ik fout gedaan
    Graag een reactie bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig te bepalen zo op afstand. Had je het eiwit wel goed stijf geklopt en hoe smaakten de (stukjes) kokosmakronen?

      1. Catharina Otsen. 3371 schreef:

        Was goddelijk groot succes alleen bleef de bodem deels aan bakpapier plakken en sommige bleven niet heel het viel iets uit elkaar
        Nogmaals heerlijk van smaak dank je

  27. Jannie schreef:

    Hallo Lauren,
    Ze staan nu in de oven maar ik heb er heel veel.
    Kan ik de kokosmakronen ook in vriezen?
    Groetjes Jannie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat moet lukken.

  28. Jannie schreef:

    Beste Laura,
    De kokosmakronen waren heerlijk.
    Dankjewel voor het recept.

  29. Francaca schreef:

    Jeetje, wat lekker.
    Net grote en kleintjes gemaakt. Ik heb ze wat platter gemaakt, en wat zijn ze lekker.
    Manlief zei 4x achter elkaar ,mmmmm, wat lekker.

  30. Mari schreef:

    Hoi Laura,het lijkt wel of er witte chocolade overheen zit,klopt dat,bij mij zijn ze gewoon lichtbruin ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, geen witte chocolade! Had je ze wat langer gebakken?

  31. meyers denise schreef:

    ik heb kokos poeder kan ik daar ook die koekjes mee maken
    dank u voorhand

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor dit recept specifiek heb je echt kokosrasp nodig.

  32. Marsha schreef:

    Je kokosmacrone waren om te smullen. 14 gebakken ……..in 2 dagen weg. Ik wacht even om weer nieuwe te maken. Waarom ?Wel, Omdat mijn mond ze heerlijk vind maar mijn weegschaal niet. Ze zijn zeer zeker voor herhaling vatbaar.

  33. koos de Vos schreef:

    Waarom bakpapier gebruiken, als ouwol perfect gaat! Dit doet de banketbakker ook en niet voor niks. Plakt dan ook niet in de koekentrommel.

  34. Jessica schreef:

    Ik had het recept laatst geprobeerd en mijn ouders en famillie zijn er helemaal weg van! Heel erg bedankt voor dit verukkelijke recept

  35. Marian B schreef:

    Hoi Laura,
    Vanmiddag je recept gebruikt; alles gehalveerd ivm kleine oven en er 14 makronen uit gehaald (44gr suiker, 44gr erigystol, 100gr kokosrasp en 2 eieren (58-60gr). Geklopt tot ei-suiker op zn kop kon en erna kokos door gespateld. Na de 25min in oven even paar uur laten afkoelen. En proeven maar :D. Ze waren goed te doen, mooi iets goudbruine bovenzijde. Plakken beetje op bakpapier (ga nog ouwel bestellen).

    Maar nu de vraag; ze smaken ook wat droog, wel heel erg naar kokos/heel erg ‘alleen maar’ kokoshap :’D. Voor ons beiden geen probleem, maar wat vochtiger/smeuiger zoals die makronen uit winkel zou fijn zijn. Heb je tips? Ikzelf dacht eraan om deze opties te proberen;
    -in verhouding toch wat meer ei?; of
    -beetje kokosmelk doorheen mengen na/tijdens kokosrasp toevoegen; of
    -kokosrasp vooraf iets vochtig laten worden (in kokosmelk danwel water)?

    Ik hoop op een reactie.
    Veel dank iig voor je fijne recepten!
    De volgende baksel word waarschijnlijk schwarzwalderkirch (omdat ik die op vakantie niet kon eten 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is inderdaad onmiskenbaar dat deze kokosmakronen naar kokos smaken. Met erigystol ben ik niet bekend, maar de hoevelheid suiker in dit recept (in combinatie met het eiwit) geeft de smeuïgheid aan de koekjes. Ik begrijp uit je bericht dat je kleinere koeken hebt gemaakt, dan zou ik de baktijd ook wat verlagen. Misschien met vijf minuten. Iets meer ei zou kunnen werken, maar het is voor mij ook een gok zonder het te testen.

  36. Koos schreef:

    Halo Marianne, wat is erigystol?

  37. Jenny hokke schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb deze gemaakt, ze zijn heerlijk van smaak en mooi van kleur maar de buiten kant is zacht gebleven. Zijn 25 min in de oven geweest. Waar gaat het fout???

  38. Mariëtte van de Ree schreef:

    Oef wat een makkelijk recept. Ik had een paar eiwitten over en kleindochter (3jaar) wilde bakken.
    Het resultaat was geweldig!

  39. Linda Feijen schreef:

    Wij zijn thuis dol op eieren en heb dan altijd l/xl eieren. Kan ik dan beter 3 eieren nemen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat klinkt verstandig!

  40. F Dartel schreef:

    Ontzettend lekker maar waar kun je nog ouwel kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij (online) bakwinkels vaak wel.

  41. Jannet schreef:

    Vandaag voor het eerst deze kokos makronen gemaakt , heerlijk!! Maar .. het lijkt meer op schuim / paflova ofzo …, heb ik ze dan te kort of te lang gebakken misschien of te koud/heet?
    Ik woon tegenwoordig in New Zealand.. geniet hier erg van jou recepten 😆

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Dat klinkt alsof ze inderdaad te lang of te hoog gebakken zijn. Maar het is natuurlijk meringue met kokos erdoor.

  42. Mari Verburg schreef:

    laura,bij jou lijkt er een laagje witte chocolade om te zitten,dat was bij mij niet.maarrr desondanks superheerlijke koeken.ik maak ze meestal voor de juffen en de meesters voor school als er een feestje is.voor het feest begint zijn ze meestal al op hahaha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Er zit geen laagje om, dat is ontstaan door het bakken.

  43. Patries schreef:

    Ik heb ze ook gebakken, maar de onderkant verbrand elke keer!! Enig idee hoe dit op te lossen? Heb ze al op de bovenste richel gezet, maar dat is ook geen succes… hebben ze ook onderwarmte nodig??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, misschien is jouw oven erg sterk aan de onderkant. Je zou het eens kunnen proberen alleen op bovenwarmte, ik heb dat zelf niet getest.

  44. Joyce schreef:

    Bij mij waren ze ook steeds verbrand aan de onderkant. Vandaag op de hete lucht stand gedaan en ze zijn perfect! Echt heerlijk! En die koektrommel halen ze meestal niet 🙂

  45. Jeanne van den Eijnden schreef:

    Hi Laura, ik heb het recept gemaakt voor de eerste keer en er iets aan toegevoegd.
    Ik heb er sinaasappelrasp erdoor heen gedaan. De zorg vond het heel erg lekker. en ook lekker van binnen.
    gr Jeanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *