Het is alweer de laatste dag van de tweede koekjesweek! En ik sluit af met een recept waarvan ik eerder niet gedacht had dat ik ze zou maken: kokosmakronen. Zoals je misschien weet ben ik geen groot liefhebber van kokos, maar inmiddels kan ik baksels met kokos steeds een beetje beter waarderen. Mijn vader is gelukkig groot fan van ieder baksel met kokos (liefst zo veel mogelijk), dus hij was dan ook maar wat blij toen ik met een flinke lading van deze kokoskoekjes aan kwam zetten die hij gelijk goedkeurde. Het recept voor kokosmakronen is overigens ontzettend eenvoudig en heeft dan ook maar 3 ingrediënten. Meringue maken en kokos erdoor spatelen, meer is het niet.
BAKTIP: Gebruik een ijslepel om de kokosmakronen te vormen. Schep de meringue uit de kom met de ijslepel en zorg dat je deze glad afstrijkt aan de rand. Geen ijslepel in huis? Gebruik dan 2 eetlepels.
Oooh die wil ik maken! Stond al op mijn whishlist
Enne je mag er best een koekjes maand van maken hoor. Helemaal niet erg ???
Deze zijn héérlijk! Alleen een vraagje.. mag ik deze eten tijdens de zwangerschap?
Ja hoor, ze zijn volledig gaar.
Voor de allereerste keer kokosmakronen gemaakt en in 1 keer gelukt. Net de eerste geproefd en ze zijn heerlijk. Super simpel!
Ja he? Fijn dat het ook zo makkelijk ging bij jou!
ik kom maar tot 10 koeken:-(
Dan heb je ze een heel stuk groter gemaakt dan ik, ze hebben dan ook langer nodig in de oven.
ik heb een ijscoschep gebruikt. Dus inderdaad werden ze erg groot.
moet zeggen dat ze wel erg lekker zijn. ?
Met ijsscoup had ik er ongeveer 15 en heb ze 5 min langer laten liggen
Ben pas een week of 2 aan het bakken, jouw recepten zijn wel top
Gr
2 vraagjes laura:
Eiwit en suiker tegelijk kloppen??
Kan stevia gebruikt worden ipv suiker?
Ik heb ze laatst met stevia suiker gemaakt, bij mij waren ze niet lekker
Ik maak ze met Erythritol een plantaardige suikervervanger en net zo zoet, zonder koolhydraten volledig suikervrij
Toen ik dit recept voorbij zag komen, was ik meteen enthousiast.
Ik vond ze erg leuk om te maken en ze zijn prima gelukt! Ik ga ze zeker vaker maken.
Heerlijke koekjes.
Een week in de koektrommel? Dát redden ze niet, daarvoor zijn te te lekker.
Mijn man maakt al nieuwe
Enkele eiwitten over , weer een bakplaat met marrons in de oven staan, dit recept is overheerlijk.
Buitenkant lekker bros en van binnen lekker zacht.
Ga zo door met je heerlijke recepten .
Gort droog niet te eten
Maar ws een eiwit te weinig gebruikt
Ik denk inderdaad dan dat er iets niet goed is afgewogen, ze waren hier absoluut niet droog.
wanneer ik stevia of eritrithol gebruik hoeveel gram moet ik dan gebruiken ?
alvast bedankt.
Durf ik niet te zeggen, ik gebruik dit zelf niet.
precies dezelfde hoeveelheid
Zojuist gemaakt! Ontzettend makkelijk en heerlijk!!
Heb ze net met mijn zoon gemaakt! Gewone en een paar met cacaopoeder erdoor. Zijn allebei heerlijk ?.
Kun je verse kokos raspen voor dit recept?
Nee, je hebt gedroogde geraspte kokos nodig. Verse kokos is veel sappiger en vetter, dan klopt dit recept niet meer.
Voor het eerst kokosmakronen gemaakt en in 1 keer gelukt door dit super simpele recept. En moet zeggen ze zijn echt heerlijk!
Kan ik dit ook in een airfryer xxl maken ipv oven ?? En hoeveel graden dan??
Daar kan ik je helaas niet mee helpen, want ik heb geen idee.
Ook erg lekker met citroen of sinaasappel rasp erdoor?
Wat een goede tip!
Hee Laura!
Superleuk recept en heel makkelijk! Ik heb ze net gemaakt en ze zitten nu in de oven, bij mij worden ze alleen wel groter en nu is het één grote koek geworden? Waardoor zou dit gebeurd kunnen zijn? Verder maakt het natuurlijk niks uit maar ik vroeg het me af aangezien in het recept stond dat ze nauwelijks groter zouden worden. Zin om ze te proeven!!
Groetjes,
Marijn
Dat is inderdaad wel interessant! Heb je niks aan het recept veranderd? En zijn ze echt groter geworden of uitgelopen?
Nee ik heb niks aan het recept veranderd! Ik had ze niet heel ver uit elkaar op de bakplaat gelegd omdat dat niet veel uit zou maken, maar het kwam uit de oven als één grote kokosmakroon. Ze zijn dus uitgelopen. Misschien te maken met te grote eieren?? Ze waren trouwens wel heel erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!
Groetjes,
Marijn
Dat zou inderdaad nog kunnen! Héle grote eieren 😉
Dag Laura, Weet je misschien een trucje om te hard geworden kokos makronen weer zacht ter maken? Ik las bv bij speculaas brokken om er iets vochtigs bij te doen in het trommeltje waar je ze in bewaard. Maar wat bedoel je met iets vochtigs?
met vriendelijke groet, Anneke.
Ik zou beginnen met de trommel open laten staan zodat er vocht vanuit de omgeving in kan trekken. misschien een vochtig stukje keuken papier wat de makronen niet raakt? Heb dit zelf ook nog nooit geprobeerd hoor, kan niet garanderen dat het lukt.
Wat verrukkelijk! ?
Super recept! Mijn eerste kokosmakronen was gelukt! Bedankt ??
Hi Laura, ik wil dit recept wel een keer maken, maar vind de kokosmakronen vaak te zoet, kan ik minder suiker aan het recept toevoegen of gaat het dan mis?
Je zou ermee kunnen experimenteren, maar de textuur zal dan wel veranderen.
kan je ook rietsuiker gebruiken voor dit recept
Dat zou ik niet doen nee.
Beste Laura,
Gisteren de kokosmakronen gemaakt. Vandaag zijn er nog maar een paar over (nee, geen groot gezin, met z’n tweeën maar). Heel lekker dus! Nu vroeg ik me af of je deze makronen ook van een laagje chocolade kunt voorzien. Of gaat dat ten koste van de luchtig, brosse korst?
Groet, Welmoed
Dat kan zeker! Je kunt ze na het bakken (en afkoelen) in gesmolten chocolade dippen of dit er overheen strepen.
Dank, dat ga ik proberen!
Ben benieuwd. Ik heb de kristalsuiker vervangen voor kokossuiker. Ik heb dit in de mixkom gedaan maar het werd geen merengue. Toch de kokos erdoor gedaan en in de oven. Staat er nu in en hopelijk smaken ze
Hoe stijf moet dat eiwit met suiker worden? Zo stijf als gewoon opgeklopt eiwit? Want dat lukt hiet niet..
Deze zijn echt heerlijk. Ik maak ze zelf met ongeveer 125 gram suiker. Ik doe er ook vaak een klein beetje rozenwater of oranjebloesemwater bij, heerlijk! Vandaag bleek ik te weinig kokos in huis te hebben, dus heb ik 100 gr kokos en 100 gram amandelmeel er in gedaan, zijn geen echte kokosmakronen meer, maar worden er wel heel erg lekker van!
Je zou de beslagkom op z’n kop moeten kunnen houden. Geen idee of dat ook werkt met kokosbloesemsuiker overigens.
Dat ging hier helaas niet. Maar heb de kokos eronder gedaan en dat goedje in een spuitzak. En ze smaken toch, da’s het voornaamste.
Ik had gewone suiker genomen.
Ik had een vraagje
Ik heb de kokosmacronen gemaakt ze lagen op een bakplaat bekleed met bakpapier
Na de baktijd 20/25 minuten 170 graden kwamen ze uit de oven maar bleven plakken aan het papier
De onderkant brokkelde af wat heb ik fout gedaan
Graag een reactie bedankt
Dat is lastig te bepalen zo op afstand. Had je het eiwit wel goed stijf geklopt en hoe smaakten de (stukjes) kokosmakronen?
Was goddelijk groot succes alleen bleef de bodem deels aan bakpapier plakken en sommige bleven niet heel het viel iets uit elkaar
Nogmaals heerlijk van smaak dank je
Hallo Lauren,
Ze staan nu in de oven maar ik heb er heel veel.
Kan ik de kokosmakronen ook in vriezen?
Groetjes Jannie
Ja hoor, dat moet lukken.
Beste Laura,
De kokosmakronen waren heerlijk.
Dankjewel voor het recept.
Jeetje, wat lekker.
Net grote en kleintjes gemaakt. Ik heb ze wat platter gemaakt, en wat zijn ze lekker.
Manlief zei 4x achter elkaar ,mmmmm, wat lekker.
Hoi Laura,het lijkt wel of er witte chocolade overheen zit,klopt dat,bij mij zijn ze gewoon lichtbruin ?
Nee, geen witte chocolade! Had je ze wat langer gebakken?
ik heb kokos poeder kan ik daar ook die koekjes mee maken
dank u voorhand
Voor dit recept specifiek heb je echt kokosrasp nodig.
Je kokosmacrone waren om te smullen. 14 gebakken ……..in 2 dagen weg. Ik wacht even om weer nieuwe te maken. Waarom ?Wel, Omdat mijn mond ze heerlijk vind maar mijn weegschaal niet. Ze zijn zeer zeker voor herhaling vatbaar.
Waarom bakpapier gebruiken, als ouwol perfect gaat! Dit doet de banketbakker ook en niet voor niks. Plakt dan ook niet in de koekentrommel.
Ik had het recept laatst geprobeerd en mijn ouders en famillie zijn er helemaal weg van! Heel erg bedankt voor dit verukkelijke recept
Hoi Laura,
Vanmiddag je recept gebruikt; alles gehalveerd ivm kleine oven en er 14 makronen uit gehaald (44gr suiker, 44gr erigystol, 100gr kokosrasp en 2 eieren (58-60gr). Geklopt tot ei-suiker op zn kop kon en erna kokos door gespateld. Na de 25min in oven even paar uur laten afkoelen. En proeven maar :D. Ze waren goed te doen, mooi iets goudbruine bovenzijde. Plakken beetje op bakpapier (ga nog ouwel bestellen).
Maar nu de vraag; ze smaken ook wat droog, wel heel erg naar kokos/heel erg ‘alleen maar’ kokoshap :’D. Voor ons beiden geen probleem, maar wat vochtiger/smeuiger zoals die makronen uit winkel zou fijn zijn. Heb je tips? Ikzelf dacht eraan om deze opties te proberen;
-in verhouding toch wat meer ei?; of
-beetje kokosmelk doorheen mengen na/tijdens kokosrasp toevoegen; of
-kokosrasp vooraf iets vochtig laten worden (in kokosmelk danwel water)?
Ik hoop op een reactie.
Veel dank iig voor je fijne recepten!
De volgende baksel word waarschijnlijk schwarzwalderkirch (omdat ik die op vakantie niet kon eten 🙂
Het is inderdaad onmiskenbaar dat deze kokosmakronen naar kokos smaken. Met erigystol ben ik niet bekend, maar de hoevelheid suiker in dit recept (in combinatie met het eiwit) geeft de smeuïgheid aan de koekjes. Ik begrijp uit je bericht dat je kleinere koeken hebt gemaakt, dan zou ik de baktijd ook wat verlagen. Misschien met vijf minuten. Iets meer ei zou kunnen werken, maar het is voor mij ook een gok zonder het te testen.
Halo Marianne, wat is erigystol?
Hoi Laura,
Ik heb deze gemaakt, ze zijn heerlijk van smaak en mooi van kleur maar de buiten kant is zacht gebleven. Zijn 25 min in de oven geweest. Waar gaat het fout???
Oef wat een makkelijk recept. Ik had een paar eiwitten over en kleindochter (3jaar) wilde bakken.
Het resultaat was geweldig!
Wij zijn thuis dol op eieren en heb dan altijd l/xl eieren. Kan ik dan beter 3 eieren nemen
Ja, dat klinkt verstandig!
Ontzettend lekker maar waar kun je nog ouwel kopen?
Bij (online) bakwinkels vaak wel.
Vandaag voor het eerst deze kokos makronen gemaakt , heerlijk!! Maar .. het lijkt meer op schuim / paflova ofzo …, heb ik ze dan te kort of te lang gebakken misschien of te koud/heet?
Ik woon tegenwoordig in New Zealand.. geniet hier erg van jou recepten 😆
Wat leuk! Dat klinkt alsof ze inderdaad te lang of te hoog gebakken zijn. Maar het is natuurlijk meringue met kokos erdoor.
laura,bij jou lijkt er een laagje witte chocolade om te zitten,dat was bij mij niet.maarrr desondanks superheerlijke koeken.ik maak ze meestal voor de juffen en de meesters voor school als er een feestje is.voor het feest begint zijn ze meestal al op hahaha
Wat leuk! Er zit geen laagje om, dat is ontstaan door het bakken.
Ik heb ze ook gebakken, maar de onderkant verbrand elke keer!! Enig idee hoe dit op te lossen? Heb ze al op de bovenste richel gezet, maar dat is ook geen succes… hebben ze ook onderwarmte nodig??
Wat gek, misschien is jouw oven erg sterk aan de onderkant. Je zou het eens kunnen proberen alleen op bovenwarmte, ik heb dat zelf niet getest.
Bij mij waren ze ook steeds verbrand aan de onderkant. Vandaag op de hete lucht stand gedaan en ze zijn perfect! Echt heerlijk! En die koektrommel halen ze meestal niet 🙂
Hi Laura, ik heb het recept gemaakt voor de eerste keer en er iets aan toegevoegd.
Ik heb er sinaasappelrasp erdoor heen gedaan. De zorg vond het heel erg lekker. en ook lekker van binnen.
gr Jeanne
Hoi,
Ik vandaag prachtig eiwitschuim met stevia kristal. Doe de kokosrasp erbij en het stort in, een droge bedoeling.
Ik heb er balletjes van gemaakt en staan nu in de oven.
Wat doe ik verkeerd?
Ik heb het zelf niet met stevia gemaakt, dus dat durf ik je helaas niet te zeggen. Heb je het rustig gemengd?
Hoeveel graden moet ik gebruiken bij een hete lucht oven , ik heb die en geen andere.
Daar leg ik je hier alles over uit: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Net gemaakt ..heerlijk. lekker zacht van binnen….