Citroen-gember havermoutkoeken

19 februari 2020
Citroen-gember havermoutkoeken
141

Ik beken het maar gelijk: op de paar koeken die ik aan mijn buren gaf na, heb ik de rest binnen 4 dagen allemaal opgegeten. En als ik mij die eerste dagen niet had kunnen inhouden waren ze nog veel eerder op. Voor deze citroen-gember havermoutkoeken ging ik voor het eerst aan de slag met bakgember. De potjes zie ik al jaren staan in het bakschap in de supermarkt, maar nog nooit had ik zo’n potje gekocht. Tijdens het bakken vroeg ik mij nog af wat ik in hemelsnaam ging doen met de rest, maar ik gok zomaar dat dit ook in gemberkoeken gaat verdwijnen. Verder zijn de havermoutkoeken iets anders dan mijn basisrecept voor havermoutkoekjes. Ik liet het ei weg en gebruikte meer boter. Dat resulteert in meer knapperige en brosse koeken. Perfect als je het mij vraagt. Ik geloof dat ik een tweede basisrecept voor havermoutkoeken heb gevonden. Voor de basis ga ik het nog wat verder perfectioneren, als ik eenmaal de perfecte brosse haverkoeken heb deel ik die met jullie! Probeer voor die tijd vooral deze koeken met gember en citroen uit.

Citroen-gember havermoutkoeken-3a

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Citroen-gember havermoutkoeken

De frisse maar toch pittige combinatie van citroen en gember passen perfect in deze overheerlijke havermoutkoeken.
Porties: 10 koeken

Ingrediënten

 • 70 gram ongezouten roomboter
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 100 gram bloem
 • 65 gram havermout
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • rasp van 1 kleine citroen
 • 50 gram bakgember (of stemgember) fijngehakt

Instructies

 • Klop boter en suiker romig. De rest van de ingrediënten kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig deeg.
 • Verdeel het deeg in 10 delen, draai van elk stukje deeg een balletje en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk vast iets platter. Met een vork druk je de koekjes nog meer aan. Deze koekjes vervormen nauwelijks, laat ze dus niet te dik.
 • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
 • Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Bewaren

In een luchtdichte verpakking blijven de koekjes minimaal twee weken goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Citroen-gember havermoutkoeken-1a

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

62 reacties

 1. Karina schreef:

  Ooeh! Alles in huis, behalve bakgember. Kan ik gewone verse gember gebruiken, is er een verschil?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja dat is er zeker, bakgember is ingemaakt in zoete siroop. Ik durf niet te zeggen hoe het met verse gember uitpakt!

   1. Pascalle schreef:

    Ik heb ze al meerdere keren gemaakt met vers geraspte gember.Alleen heb ik de hoeveelheid flink verminderd naar 1 koffielepel (ipv 50 gram stemgember). Heerlijke koekjes!!!

 2. Rutten Yolande schreef:

  Wilde het ook proberen met verse gember net iets minder zoet maar denkelijk wel lekker.

 3. Geraldine schreef:

  Bakgember daar roer ik altijd 1 flinke eetlepel door mijn yoghurt
  Havermoutkoekjes ben ik dol op. Ga deze ook proberen

 4. Anne schreef:

  ohhh wat lijkt me dit superlekker!!!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zijn ze ook echt kan ik je beloven 😀

 5. Mariette schreef:

  Koekjes vanmiddag gebakken, ze zijn echt heeeeerlijk!
  De smaken zijn precies goed, niets overheerst te veel.
  4 dagen gaan ze hier niet redden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Fijn om te horen! Ik vind ze zelf ook zó lekker.

 6. Bep schreef:

  Koekjes zojuist gebakken; ze zijn nog een beetje warm zelfs en zalig. Ben gek op gember, dus helemaal top. Ik haalde er twaalf koekjes uit met deze hoeveelheden aan ingrediënten.

 7. Madelon schreef:

  Lijken me heerlijk! Heb alleen geen citroen in huis..zou t ook met wat citroensap kunnen of de citroen er helemaal uit laten..?
  Bedankt voor je leuke en lekkere recepten!
  Liefs ♥️

  1. Laura's Bakery schreef:

   Citroensap kan absoluut niet, maar je kunt het er wel uit laten. Gember havermoutkoeken worden het dan 😉

   1. Madelon schreef:

    Te laat..! Had er toch citroensap in gedaan en eigenlijk niks geks gemerkt..! ? Waren súper lekker ?
    Bedankt voor je reactie ?

 8. Iris schreef:

  Hmm, zonder de bakgember gebakken, want dat heb ik niet in huis. Maar havermout citroen koeken zijn ook heel lekker! Wat een makkelijk recept, dankjewel!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha goed om te horen, lijkt me ook lekker inderdaad!

 9. Marion schreef:

  Er stond al een hele tijd een doelloos potje stemgember in de koelkast.
  Die is nu eindelijk op! En de koekjes zijn super lekker!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Jaaa wat leuk! Nog meer dat in de voorraadkast staat en wel eens op mag? 😉

 10. Joyce schreef:

  Ze zijn heerlijk! Alleen blijft de bovenkant bij mij vrij licht en krijgen de koekjes niet zo’n mooie bruine kleur als op jouw foto waardoor ze er niet zo lekker uit zien als dat ze zijn. Heb jij daar een tip voor?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe zou dat alleen met de oventijd te maken kunnen hebben?

 11. SH schreef:

  Gister gemaakt met minneola ipv citroen. Ik proef de minneola eigenlijk niet, maar de koekjes zijn wel heerlijk!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heeft net even een wat minder stevige smaak dan citroen, maar fijn dat ze alsnog lekker waren.

 12. Sandra schreef:

  Heerlijk zijn ze. Alleen een beetje taaiig. Ik heb het deeg in de koelkast laten rusten voor 2 uur. Doe ik bij de meeste koekjes om de smaken te laten mengen. Of is dat bij dit deeg onverstandig? Ook heb ik kant en klaar rasp gebruikt. Volgende keer toch maar exact opvolgen? De smaak nodigt in ieder geval uit tot nog een poging!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goede kans dat het daardoor komt, misschien krijgt de havermout dan teveel de kans vocht op te zuigen, ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

 13. Mariëtta schreef:

  Enorm lekker!!!! Voor herhaling vatbaar, en zo makkelijk te maken. Ik heb een aantal deegballetjes ingevroren, makkelijk om af te bakken bij onverwachte gasten (of lekkere trek….?)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Jaaaa wat leuk dit 😀

 14. Meddy schreef:

  Hoi Laura,

  In deze tijd word ik helemaal blij van jouw website! Voor dit recept heb ik automatisch grove havermout gepakt. Dat eten wij altijd… kan dat of is fijne beter?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dat is helemaal goed! Die heb ik ook altijd in huis.

 15. Bep schreef:

  Heb deze laatst ook gemaakt, ze zijn verrukkelijk! Nu ik ze weer zie, zou ik gelijk wel weer willen gaan bakken. Ik maak er een gezondere versie van en gebruik erythritol ipv suiker en amandelmeel ipv bloem. (Boven een bepaalde leeftijd word je nogal dik van al die lekkere zoete dingen?) maar ook dan superlekker.?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat leuk! En die versie pakt dus goed uit?

 16. Bep Hoogstraten schreef:

  Jazeker, niet van de ‘echte’ Laurakoeken te onderscheiden. Ze smaken heerlijk en zijn geen dikmakers met deze ingrediënten. Bedankt voor je heerlijke recept.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat fijn Bep! Geniet ervan 🙂

 17. Teun schreef:

  Kan je het suiker ook vervangen voor een vloeibare kunstsuiker, of bindt het koekje dan niet meer goed?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat durf ik niet te zeggen!

 18. Liesbeth schreef:

  Ik heb meteen het dubbele recept gemaakt. Ze zijn heerlijk!

 19. Liesbeth schreef:

  Het is een heerlijk koekje en makkelijk te maken

 20. Mia schreef:

  Hi, which flour do you use? Tarwebloem or tarwemeel or patentbloem? I just moved in holland and still confuse with the types of flour in here. Thanks

  1. Laura's Bakery schreef:

   Tarwebloem or patentbloem are both good for this usage!

 21. Wendy schreef:

  Om je vingers bij af te likken. Te lekker!
  Heb ze ook gemaakt met yuzu marmelade smaakte ook goed

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oeh, dat klinkt goed inderdaad!

 22. Eske schreef:

  Ze zitten al voor de 3e keer in de oven, super makkelijk te maken en ontzettend lekker! Ik gebruik wel iets minder suiker, vind ze anders wat te zoet omdat de gember ook al in zoete siroop zit.

 23. Mariët schreef:

  Vandaag de koekjes gebakken. In plaats van bloem heb ik boekweitmeel gebruikt. Dit i.v.m. een tarwe intolerantie. En ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt met 1 tl vanillesuiker. Het resultaat: heerlijke koekjes!!!
  Ik blijf jouw website wel volgen!
  Heel erg bedankt voor het delen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat goed dat het zo ook werkte! Thanks voor het delen.

 24. Edith schreef:

  Heerlijk, heerlijk. Maak altijd dubbele portie. Is met 2 dagen op. Super recept!!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha wat goed! Hier vliegen ze ook altijd de koektrommel uit 😉

 25. Julie schreef:

  Met een ei-allergie is bakken niet zo vanzelfsprekend, wat leuk dus om eens een receptje tegen te komen zonder ei. En wat zijn deze koekjes lekker! Stiekem hoop ik dat manlief en de kinderen ze niet lusten, dan zijn er meer voor mij 😉

 26. Marinke schreef:

  Ik heb ze nu in een maand al 2x gemaakt, groot favoriet bij mij en m’n vriend, bedankt voor dit heerlijke en makkelijke recept!

 27. L65sbeth schreef:

  Wat een heerlijke koekjes, Eindelijk dat potje stemgember eens verder op gemaakt

 28. Nienke schreef:

  Heerlijke koekjes! Heb ze al meerdere keren gemaakt. Heb er ook een wintervariant van gemaakt; citroen vervangen door sinaasappel, de helft van de kristalsuiker vervangen door donkere basterdsuiker en een beetje speculaaskruiden erbij. Ook lekker!

 29. Irene schreef:

  Ook hier een fan van de koekjes. Ik heb ze net volkorenmeel gemaakt en ik heb de hoeveelheden havermout en meel omgewisseld. Ik heb er geen suiker ingedaan behalve een scheutje van de stemgember siroop. Ik heb er wel een flinke scheut citroensap ingedaan. Maakt het lekker fris. Heerlijk koekje (ook al heb ik het recept wat aangepast) ??.

 30. Lucille schreef:

  Wauw wat een heerlijke koekjes. Ik ben een gember en citroen fan dus ik moest dit recept uitproberen. Super lekker!

 31. Miek van den Bergh schreef:

  Vraagje: bedoel je havermoutmeel of havermout?

  1. Laura Kieft schreef:

   havermout, anders had er wel havermoutmeel gestaan 😉

 32. Kim schreef:

  Deze koekjes zijn zoooo lekker! Makkelijk te maken ook. Heerlijk subtiel, die gember. Bedankt!

 33. Irma schreef:

  Kan ik deze met plantaardige boter dus vegan maken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou moeten lukken met harde margarine ja.

   1. Irma schreef:

    Gedaan! ze waren heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *