ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

Sloffentaarten zijn populair momenteel. Ze worden steeds vaker gemaakt en de recepten die ik ervoor op Laura’s Bakery plaats worden ontzettend veel gemaakt door jullie. Dat is echt heel erg leuk om te zien. Een logisch gevolg van veel gemaakte recepten is een stijging in vragen over dat specifieke baksel. Omdat over sloffentaarten in het algemeen dezelfde vragen worden gesteld leek een apart artikel hier op Handige Baktips met alles wat je wilt weten over sloffentaarten wel op zijn plek. Ik beantwoord niet alleen alle veelgestelde vragen, maar deel ook nog een lijstje met alle sloffentaart recepten van Laura’s Bakery!

wel of geen spijslaag

Misschien lust je geen spijs of mag je het niet eten door een notenallergie. Dat betekent echter niet dat je geen sloffentaart kunt maken en eten. Die laag amandelspijs kun je namelijk ook gewoon weglaten, geen probleem.

Vervangen is ook niet nodig, je laat dat deel uit het recept gewoon helemaal weg.

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

waar koop je de sloffenvorm, kan het ook zonder?

Waar je cake- en springvormen in vele winkels kunt vinden, is de sloffenring nog niet zo breed verkrijgbaar. Toch is het wel steeds makkelijker om er eentje te vinden. Vrijwel alle (online) kook- en bakwinkels hebben ze momenteel in het assortiment. En als je hem niet kunt vinden vraag je er gewoon even om, grote kans dat ze hem kunnen bestellen voor je.

Geen zin om een extra vorm in huis te halen? Dat hoeft niet per se, je kunt een slof namelijk ook gewoon in een springvorm of zelfs cakevorm bakken. Bekleed je vorm dan wel even met bakpapier. Voor mini sloffentaartjes kun je de bakringen vervangen door een muffinvorm.

de bodem rijst niet

Een veelgehoorde opmerking: de bodem rijst nauwelijks. En dat kan kloppen. Bij mini sloffentaartjes zul je het rijzen beter zien dan bij een grote slof. Het rijst wel een beetje, maar weinig. Dat komt onder andere door de laag spijs op de taart, het gewicht zorgt ervoor dat je sloffenbodem maar weinig rijst.

Dat is helemaal prima en niet erg. Wil je graag een hogere bodem? Dan rol je het deeg gewoon dikker uit.

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER SLOFFENTAARTEN

de bodem is hard

Je maakt een sloffenbodem van een koekdeeg, in principe bak je dus gewoon een soort grote koek. Niet gek dus dat je een stevige bodem krijgt. Je moet geen zachte cake-achtige bodem verwachten.

Natuurlijk kun je een beetje spelen met de temperaturen van de oven, zet de oven maar eens 10-20 graden lager. Nog een optie: een dikkere bodem en eventueel iets minder lang bakken zal ook een iets zachtere bodem als resultaat hebben.

Ook een tip: als je je bodem hebt ingevroren en later voor gebruik ontdooit zijn ze een stukje zachter. Dat viel mij per toeval een keertje op. Gekke tip misschien, maar het werkt wel.

recepten voor sloffentaarten

Nu je al deze informatie in je hebt opgenomen wil je natuurlijk gelijk aan de slag. Begrijp ik helemaal! Onderstaand alle sloffentaarten die inmiddels op Laura’s Bakery staan:

gevlochten nutella-croissant broodjes 1a

Heb je alles voor de paasdagen inmiddels al in huis? Dan hoop ik dat je ook een blikje croissantdeeg hebt gekocht! Zo niet, dan zou ik die zeker nog even gaan halen, want ik vertel je namelijk hoe je daar deze heerlijke gevlochten Nutella-croissant kransen van kunt maken. Minimale inspanning met slechts 3 ingrediënten, maximaal resultaat. En daar houd ik van. Mijn proefpersonen waren niet alleen onder de indruk van de looks van dit gevlochten broodje, maar ook van de smaak.

gevlochten nutella-croissant broodjes 2a

BAKTIP: Mocht dit recept ook bij jou in de smaak vallen, probeer dan ook eens deze hartige croissant kransjes.

gevlochten nutella-croissant broodjes 4a
gevlochten nutella-croissant broodjes 3a

 

GEVLOCHTEN NUTELLA-CROISSANT KRANSEN

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Gevlochten Nutella-croissant kransen

Met maar drie ingrediënten iets heerlijks op tafel zetten? Het kan! Dat bewijzen deze prachtige gevlochten Nutella-croissant kransen wel. 
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 blikjes croissantdeeg
  • Nutella (ongeveer een volle eetlepel per broodje)
  • ei (voor insmeren)

Instructies

  • Rol het croissantdeeg uit en snijd volgens de lijntjes in drie rechthoekige vlakken. De diagonale lijnen gebruik je dus niet!
  • Knijp het deeg langs de diagonale lijn een beetje samen en gebruik vervolgens een deegroller om het stuk deeg wat dunner en langer te maken. Doe dit bij alle stukken deeg.
  • Verdeel over elk stuk deeg een dun laagje Nutella of andere chocoladepasta die je lekker vindt. Houd het echt bij een dun laagje, want je rolt het straks op en anders wordt het te veel.
  • Rol elk stuk deeg op, begin met rollen aan de lange kant. Met een scherp mes of pizzasnijder (ik vond die laatste erg handig hiervoor) halveer je het rolletje deeg in de lengte. Draai ze zo dat de opengesneden kant naar boven komt te liggen.
  • Druk twee slierten aan de bovenkant aan elkaar. Draai de vervolgens om elkaar heen, zorg dat die opengesneden kant steeds weer aan de bovenkant blijft. Eindig door de uiteinden op elkaar vast te drukken. De twee uiteinden druk je nu op elkaar zodat er een krans ontstaat.
  • Leg de kransen op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer het ei los en smeer de broodjes ermee in. Om de Nutella zoveel mogelijk op zijn plek te houden, kun je met het kwastje het ei er op deppen in plaats van smeren.
  • Bak de broodjes in ongeveer 12-15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze serveert. Koud zijn ze overigens ook heerlijk!
TUC oude kaas 3a

Het is alweer tijd voor mijn laatste TUC topping: de TUC oude kaas. Of eigenlijk vooral de laatste in deze serie rondom mijn TUC borrelplank en de insiders actie, want ik ben nog lang niet klaar met variëren in de verschillende soorten toppings. Om de borrelplank met Griekse en Italiaanse TUC compleet te maken nam ik als basis een lekker Hollands ingrediënt: kaas. En dan mijn favoriete smaak, namelijk oude kaas. Hoe ouder hoe beter als je het mij vraagt. Ik deel niet alleen mijn eigen TUC topping met jullie, het is ook tijd voor nog meer inspiratie van mijn insiders. Die hebben namelijk de ene na de andere lekkere topping bedacht. Ik maak tot slot ook bekend wie van mijn insiders heeft gewonnen, dus lees snel verder!

TUC oude kaas 1a

BENODIGDHEDEN TUC oude kaas

  • TUC Original
  • oude kaas
  • vijgenjam
TOP YOUR TUC

Elke TUC beleg je met een stukje oude kaas. Daar bovenop een beetje vijgenjam en je bent klaar. De meest simpele TUC van de borrelplank die ik heb gecreëerd, maar zeker niet minder lekker.

Hier vind je mijn andere TUC toppings: Griekse TUC en Italiaanse TUC.

LEUK WEETJE: De receptuur van TUC is vernieuwd voor een nog beter resultaat. Ze worden nu met zonnebloemolie gebakken.

TUC oude kaas 2a

Tijd voor lekkere toppings van mijn insiders! Vorige keer liet ik al een aantal creaties van mijn insiders zien en sinds die tijd is er nog veel meer inspiratie bijgekomen. Van snelle en simpele toppings die in een handomdraai op tafel staan, tot toppings die nog steeds niet moeilijk zijn, maar wel ontzettend verrassend en origineel. Kijk maar eens mee naar wat mijn insiders maakten.

TUC 3 insiders 5

Anouk maakte een berenhapsalade die je zowel warm als koud kunt eten. Katja koos voor een verfrissende tomatensalsa op een TUC Paprika.

TUC 3 insiders 4

Linsey belegde een TUC Original met brie, balsamico crème en amandelschaafsel.

TUC 3 insiders 6

Linda ging aan de slag met de TUC Zaden & Bieslook, de topping bestaat uit roomkaas, salami en rucola. Met dezelfde basis bedacht Leontien een geheel andere topping; camembert en appel. Even kort onder de grill zodat de kaas smelt en je kunt aanvallen.

TUC 3 insiders 3

De TUC Zaden & Bieslook bleken populair! Renata koos voor een mango dip als topping. Hier voegde ze ook nog gerookte kipfilet en sweet chilisaus aan toe.

TUC 3 insiders 7

Emmy ging op de Mexicaanse tour met een topping van onder andere avocado, gehakt, ui, paprika en maïs. Annemiek koos voor een bietencarpaccio met Hüttenkäse en basilicum.

TUC 3 insiders 2

Fleur maakte een frisse yoghurtdip met citroen en peterselie voor de TUC Original met daarbij nog wat zalm.

TUC 3 insiders 1

De winnaar

Zoveel lekkere toppings en dan slechts eentje uitkiezen die de absolute TUC TOP is. Dat is best lastig kan ik je vertellen, maar de uiteindelijke winnaar is: Adriënne met haar TUC pizza! Zoals TUC zo mooi zei: “In een handomdraai een warm hapje waar iedereen warm voor loopt!”. Adriënne, van harte gefeliciteerd! Het TUC XL Borrelpakket komt binnenkort jouw kant op!

Welke TUC staat er bij jou op de planning om te maken deze paasdagen? De TUC Original met zalm past natuurlijk perfect. Ik zit zelf vol met inspiratie en ga sowieso de pizza TUC snel proberen! Oh, en van de TUC Paprika kan ik de laatste tijd echt niet afblijven, daar gaan dus ook nog wat lekkere toppings voor gemaakt worden 🙂 . Alle ideeën kun je terugvinden (en delen!) via #TOPYOURTUC op social media.

Dit is een samenwerking met TUC, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

bananenbrood_1

Stel je voor: een heerlijk, romig bananenbrood dat smaakt als een echte traktatie. Zoek niet verder, dit is het juiste recept voor jou! De roomkaas in het beslag maakt het meest perfecte bananenbrood met roomkaas. Je zult er dol op zijn!

Bananenbrood + roomkaas

Ik ben dol op een goed bananenbrood. Mijn recept voor gezond bananenbrood maak ik het meest, maar soms vind ik het heerlijk om dit bananenbrood met roomkaas te maken. Waar mijn gezonde bananenbrood geen suiker of boter bevat, vraagt deze wel om boter en suiker. En nog belangrijker: roomkaas! Het tilt een bananenbrood echt naar een hoger niveau.

Er zijn meerdere manieren om roomkaas in je bananenbrood te verwerken. Ik koos ervoor om het aan het beslag toe te voegen voor dat perfecte romige en vochtige resultaat. Maar je kunt ook een bananenbrood met roomkaasvulling maken door een soort cheesecake mengsel in het beslag te doen voor het bakken.

Nog een heerlijke variatie: voeg een cream cheese frosting toe aan je bananenbrood na het bakken! Eerlijk gezegd zou je dat zelfs kunnen doen met dit recept voor mijn bananenbrood met roomkaas. Ik beloof je dat het geweldig zal smaken met een laagje van deze frosting!

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

bananenbrood_3

Hoe maak je dit bananenbrood?

Het recept spreekt voor zich, maar ik zal wat tips met je delen zodat je de beste resultaten krijgt en dit je favoriete bananenbrood recept wordt!

Het belangrijkste: de bananen! Ik gebruik altijd overrijpe bananen voor het beste resultaat. Pureer de bananen met een vork of gebruik een staafmixer. Het is prima om wat klontjes in je geprakte banaan te hebben. Maar als je van een gladder beslag houdt, gebruik dan een staafmixer.

Voor mijn gezonde bananenbrood gebruik ik alleen een garde of spatel om het beslag te maken, maar voor dit recept heb je een elektrische mixer nodig. Het is belangrijk om boter, roomkaas en suiker tot een romig mengsel te mixen en daarvoor is een elektrische hand- of standmixer het beste. Tenzij je hele sterke armen hebt 😉 .

Het hele recept staat in de receptkaart hieronder. Maar het is eigenlijk niet meer dan alle natte ingrediënten samen mengen en dan je droge ingrediënten toevoegen en mixen tot deze zijn opgenomen. Daarna giet je het beslag in een voorbereide bakvorm en je makkelijke bananenbrood recept is klaar voor de oven!

Oh en om je cakevorm voor te bereiden: je kunt een anti-aanbakspray gebruiken, hem invetten met boter en bestuiven met bloem of hem gewoon bekleden met bakpapier. Kies gewoon je favoriete manier voor een geprepareerde bakvorm.

En na het bakken: geniet van je beste zelfgemaakte bananenbrood recept ooit!

Hoe bewaar je dit bananenbrood

Op kamertemperatuur blijft het brood 2-3 dagen vers, verpakt in aluminiumfolie.

In de vriezer kun je het bananenbrood tot 3 maanden bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking of in diepvrieszakjes. Zorg ervoor dat je ze luchtdicht verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Ik bewaar mijn bananenbrood graag in plakjes. Als je ze samen in een bak of diepvrieszak bewaart, zorg er dan voor dat je wat stukjes bakpapier tussen de plakjes legt. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken.

Voordat je je brood inpakt om op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren: zorg ervoor dat je het hebt laten afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster.

Vragen over bananenbrood met roomkaas

Kan ik een roomkaas swirl maken in plaats van het door het beslag te mengen?

Dat kan, maar het is mogelijk dat de baktijd dan iets verandert. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, dus ik kan je niet precies vertellen hoe lang het zal duren.

Kan ik extra ingrediënten aan het beslag toevoegen?

Natuurlijk! Voeg gewoon wat chocoladestukjes, een beetje pindakaas of wat noten toe. Ik durf te wedden dat het geweldig zal smaken! Ik denk dat ik de volgende keer zelf een chocolate chip bananenbrood ga proberen!

Is het mogelijk om bruine basterdsuiker te gebruiken in plaats van kristalsuiker?

Ja, dat kan. Je kunt gewoon de kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid bruine basterdsuiker.

Kan ik bananenmuffins maken met dit recept?

Nogmaals: ja dat kan! Het recept maakt ongeveer 10-12 muffins. Bak ze 20-22 minuten (of tot ze gaar zijn). De oventemperatuur blijft hetzelfde.

Kan ik baking soda gebruiken in plaats van bakpoeder?

Hoewel beide een rijsmiddel zijn, zijn ze niet hetzelfde in ‘sterkte’. Het is mogelijk om dit recept met baking soda te maken, maar het recept zal dan wel een paar aanpassingen nodig hebben. Ik heb dit zelf niet geprobeerd en kan dus niet delen hoe het recept er dan uit komt te zien.

 

Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Bananenbrood met roomkaas recept

Een fantastisch lekker bananenbrood dat extra smeuïg is door de roomkaas in het beslag. Met dit recept maak je zelf een bananenbrood met roomkaas.
Porties: plakjes

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3-4 rijpe bananen (300-350 gram)
  • 2 eieren (M)
  • 125 ml halfvolle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Doe de boter, roomkaas en suiker in een grote kom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg in een andere kom de bananen, eieren, melk en vanille samen. Prak en roer met een vork tot een klonterige massa, waarbij het ei en de melk goed door elkaar gemengd zijn.
  • Giet het bananenmengsel bij de rest en mix tot alles is vermengd.
  • Als laatste voeg je de bloem, bakpoeder en het snufje zout toe. Mix kort door tot al het bloem is opgenomen. Schraap met een spatel de zijkanten schoon en roer nog een keer goed door.
  • Verdeel het beslag over een met bloem bestoven of met bakpapier bekleed cakeblik en bak jouw roomkaas bananenbrood op 175℃ (boven- en onderwarmte) in 60-65 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het bananenbrood enkele minuten afkoelen in het blik. Je zult zien dat de zijkanten loskomen en je het bananenbrood makkelijk uit de vorm kunt kiepen. Laat verder afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.

Notities

  • Ik gebruikte 4 kleine bananen, maar als je bananen aan de grote kant zijn heb je aan 3 ook al voldoende. Hoe je snel rijpe bananen krijgt lees je hier.
  • Liever geen stukjes banaan in je bananenbrood? Pureer dan de bananen helemaal fijn met een keukenmachine of staafmixer.

Het voorjaar is begonnen en wat heb ik daar zin in. Groene blaadjes, fluitende vogels en natuurlijk lekkere frisse baksels. Om die reden heb ik negen overheerlijke recepten uitgezocht waar lemon curd een belangrijke rol speelt. De geur, kleur en smaak van citroen doet mij enorm denken aan het voorjaar. Geen wonder dat Laura er ook graag de lekkerste dingen mee maakt. Met Pasen is lemon curd al helemaal niet meer weg te denken uit onze keuken, dus tijd om te laten zien wat je er allemaal mee kunt. 

Voordat je een van onderstaande recepten gaat maken is het natuurlijk wel zo handig om een portie afgekoelde lemon curd klaar te hebben staan. Met dit recept maak je heerlijke lemon curd. Mag het met een beetje minder suiker? Maak dan deze versie met honing.

1. Wentelteefjes met citroenmascarpone

De lemon curd is niet meteen duidelijk in dit recept, maar geloof me dat die mascarpone heerlijk smaakt met dit lekkere ingrediënt erin.

Hier vind je het recept!

2. Lemon meringue pie bites

Deze staan zo leuk. Je kunt de koekjes natuurlijk vervangen door vers fruit voor net iets meer kleur op tafel.

Hier vind je het recept!

3. Lemon curd cake truffels

Restjes cake en lemon curd? Maak dan deze cake truffels. Natuurlijk kun je ze ook maken als je geen restjes hebt liggen.

Hier vind je het recept!

4. Citroen scones met lemon curd

Een scone hoort natuurlijk in dit rijtje, want het is de beste vriend van lemon curd.

Hier vind je het recept!

5. Blauwe bessen citroen tartelettes

Een tartelettes staat altijd zo chic. Door de blauwe bessen wordt je taartje nog net iets frisser.

Hier vind je het recept!

6. Lemon meringue plaatcake

Ontzettend makkelijk om te maken en lekker smeuïg resultaat. Kies voor schuimpjes die je nog hebt liggen of maak ze zelf.

Hier vind je het recept!

7. Mini lemon meringue pies

Altijd lekker zo’n klein hapje. Deze mini taartjes zullen als eerste op zijn, want wie kan deze combi nou weerstaan?

Hier vind je het recept!

8. chocolade paaseieren met lemon curd

Het is bijna Pasen, dus deze gevulde chocolade eieren verdienen een plekje in dit lijstje. Zullen ze bij jou met Pasen op tafel staan?

Hier vind je het recept!

9. Lemon Meringue Cheesecake

Wie het groots wilt aanpakken kiest voor een cheesecake. Geen kleine hapjes, maar een heerlijk puntje taart. Heel erg lekker, ook met Pasen.

Hier vind je het recept!

Wij kunnen ons goed voorstellen dat veel van deze baksels zondag bij jullie op de paastafel zullen staan. Hoe gebruik jij lemon curd het liefst?

AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

Het was alweer veel te lang geleden dat ik koekjes had gebakken, dus mijn handen jeukten om hiermee aan de slag te gaan. Aan inspiratie gelukkig geen gebrek, want de lijst met koekjes die ik nog wil maken is ontzettend lang. Kiezen welke van die lijst ik dan wil maken is moeilijker, want ze lijken me allemaal zo lekker. Daar had ik dit keer gelukkig minder moeite mee, want ik zou iets lekkers meenemen voor een meeting met Hero. Dit jaar mag ik ook weer voor ze aan de slag en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik besloot amandel-abrikoos koekjes te maken met een hart van Hero Abrikozenjam. Ze vielen bij iedereen in de smaak gelukkig, en daarom deel ik het recept vandaag ook met jullie. Het zijn perfecte koekjes voor de paasdagen, een welkome afwisseling tussen alle chocolade paaseitjes. Maak er dus vooral genoeg, want ze zullen op zijn voordat je er erg in hebt.


AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Amandel-abrikoos koekjes

Deze amandel-abrikoos koekjes zijn perfect voor de paasdagen. Het eenvoudige recept deel ik met jullie zodat je ze zelf kunt maken.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram amandelmeel
  • 70 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gram amandelen, fijngehakt
  • Hero Abrikozenjam

Instructies

  • In een kom voeg je boter, amandelmeel, suiker, bloem, zout en vanille-extract samen. Mix of kneed tot een stevig en samenhangend deeg. Verdeel het deeg in gelijke delen en draai hier balletjes van.
  • Neem een schoteltje waar je de stukjes amandel op legt, rol hier de balletjes deeg doorheen. Omdat het deeg niet heel plakkerig is zal het niet overal even goed blijven plakken, maar dat is geen probleem. Duw eventueel de stukjes een beetje in het deeg zodat het beter vast zit.
  • Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met een klein lepeltje, achterkant van een pollepel of je duim kuiltjes in de koekjes. Het is niet erg als het deeg rondom wat scheurt, mocht het nou veel scheuren duw je het gewoon weer een beetje samen.
  • Vul de kuiltjes in het deeg tot aan de rand met Hero Abrikozenjam.
  • Bak de koekjes op 180 graden (boven- en onderwarmte) in 12-15 minuten of tot de randen goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat, tijdens het afkoelen worden ze ook steviger.

AMANDEL-ABRIKOOS KOEKJES

Op zoek naar meer bakinspiratie met Hero jam? Kijk dan eens in de Hero Jamstudio.

Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

carrot cake

Carrot cake maken? Met dit makkelijke recept maak je een smeuïge, luchtige en kruidige worteltaart. De lekkerste die ik ooit op heb!

De lekkerste worteltaart ooit

Daar is hij dan eindelijk: het recept voor een carrot cake! En als ik zo vrij mag zijn, dit is echt de allerlekkerste worteltaart ooit. Ik heb inmiddels heel wat carrot cakes gegeten en had duidelijk voor ogen waar mijn versie aan moest voldoen. Het resultaat werd zelfs nog lekkerder dan ik had gehoopt, dus je kunt begrijpen hoe blij ik ben met dit recept.

Deze worteltaart is luchtig, smeuïg en precies kruidig genoeg. Als losse cake al perfect, maar in combinatie met de cream cheese frosting wordt het pas echt een feestje. Ik maakte er zelf een laagjestaart van, maar heb lang getwijfeld of ik het beslag niet in een tulband zou bakken. Dat ziet er vast ook prachtig uit als je de cream cheese frosting bovenop smeert en hem decoreert met walnoten.

BAKTIP: Wist je dat je ook carrot cake in de airfyer kunt maken? Het recept vind je hier!

Wortelcake

Wat is een carrot cake?

Een carrot cake is een cake waarbij geraspte wortel door het beslag wordt gemengd. De wortelcake is daardoor niet alleen mooi oranje van kleur, maar wordt ook van een lichtzoete smaak en een lekkere smeuïgheid voorzien. De wortelcake bevat daarnaast ook altijd een specifieke kruidenmix van in ieder geval kaneel en gember, maar het liefst ook nootmuskaat en kruidnagel.

Voordat het recept overwaaide naar Nederland, was het al erg populair in Engeland en iets later ook in Amerika. Vandaar dat wij ook vele woorden kennen voor deze lekkernij. Denk maar aan worteltaart, wortelcake of carrot cake, waarbij wortelcake de letterlijke vertaling van het Engelse “carrot cake” is.

Persoonlijk hou ik mij graag aan het officiële carrot cake, maar worteltaart vind ik in het geval van mijn recept ook erg toepasselijk omdat het een prachtige laagjestaart is geworden die bestaat uit lagen wortelcake. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het noemt, zolang het maar lekker is.

Worteltaart topping

Een laatste element waar een worteltaart om bekend staat is de topping. Een worteltaart topping wordt meestal een frosting genoemd, een cream cheese frosting om precies te zijn. Dat is een mengeling van roomkaas, roomboter, poedersuiker en vanille.

Het schijnt dat deze frosting een moderne toevoeging is, die niet terug te vinden is in oude recepten. Wie dit dan ook bedacht heeft ben ik er erg dankbaar om, want de zoete en romige toevoeging van de frosting maakt een kruidige carrot cake helemaal af!

Worteltaart

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Recept carrot cake

Naar mijn mening is een carrot cake in de basis heerlijk smeuïg, maar toch moeten de lagen cake ook lekker luchtig zijn. Om zowel die smeuïgheid én luchtigheid in deze worteltaart te vangen, heb ik flink gespeeld met de ingrediënten. Onderstaand vertel ik je wat meer over de rol van de ingrediënten voor deze laagjestaart:

  • Eieren zorgen voor binding, structuur en rijzing van het beslag.
  • Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak en zorgt daarnaast voor een smeuïge en soepele textuur van de cake, ook als deze afgekoeld is. Je kunt het door boter vervangen, maar dat maakt de cake wat steviger.
  • Vanille-extract is een subtiele smaakmaker en kan eventueel vervangen worden door andere soorten vanille. Lees hoe je vanille kunt vervangen.
  • Lichtbruine basterdsuiker geeft extra smaak en draagt bij aan de smeuïge structuur van de cake.
  • Bloem vormt de basis van de cake.
  • Rijsmiddelen, waaronder bakpoeder en baking soda, zorgen ervoor dat de carrot cake ook lekker luchtig is. Lees meer over waarom ik deze twee rijsmiddelen combineer.
  • Specerijen (kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en zout) zijn de echte smaakmakers en zorgen in de juiste verhouding voor de echte worteltaartsmaak.
  • Wortel mag natuurlijk niet ontbreken en wordt van oudsher toegevoegd om de cake zoeter te maken. Daarnaast zorgt het vocht uit de geraspte wortels ook voor de smeuïgheid van de cake. Ik gebruik graag een grove rasp voor het raspen van de wortels.
  • Walnoten smaken erg lekker in een carrot cake, maar als je er niet van houdt kun je ze gewoon weglaten uit de receptuur.
  • Cream cheese frosting schijnt een redelijk recente toevoeging te zijn aan het klassieke recept van worteltaart, maar maakt het onweerstaanbaar lekker als je het mij vraagt. Desalniettemin vind ik de cake zonder de frosting ook niet te versmaden.
Carrot cake maken

Meer carrot cake recepten

Met bovenstaande lijst basis ingrediënten is natuurlijk nog veel meer lekkers te bedenken met de bekende carrot cakesmaak! Daarom heb ik er over de jaren heen allerlei recepten mee ontwikkeld. Een aantal van mijn favorieten zijn:

Carrot cake maken

Welke wortels gebruik jij?

Ik heb zelf bospeen gebruikt, maar je kunt ook prima winterpenen gebruiken.

Hoe fijn of grof rasp ik de wortels?

Rasp de wortel niet te grof (zoals julienne), maar ook zeker niet zo fijn dat het er als een papje uit komt. Je wilt kleine, dunne sliertjes wortel. Dat is uiteindelijk het lekkerst in de cake. Ik gebruik graag een grove rasp voor het raspen van de wortels.

Kan ik de carrot cake ook in een tulband vorm bakken?

Dat kan zeker, maar ik heb dit zelf nog niet eerder gedaan. In de reacties las ik terug dat iemand dit carrot cake recept al eens in deze Nordic Ware cakvorm (2,4 L) heeft gebakken, met een baktijd van 60 minuten.

Welke bakvormen gebruik jij?

Deze taart heeft drie lagen cake en die bak ik het liefst tegelijkertijd af in de oven. Daarvoor gebruik heb ik drie van deze bakvormen in huis. Door deze in te vetten en te bestuiven met bloem, laten de cakes na het bakken perfect los.

Ik heb maar 1 bakvorm van 20 cm, kan ik dit recept alsnog maken?

Ja hoor, dat kan. Het enige waar je rekening mee wil houden is het effect van de baking soda op het beslag, omdat baking soda geactiveerd wordt wanneer het in contact komt met de lichtbruine basterdsuiker of het bakpoeder. Verdeel het beslag daarom over drie beslagkommen (even afwegen) en voeg de baking soda er pas vlak voordat je het in je bakvorm giet en de oven inschuift aan toe.

Kan ik de cake ook in één keer in één springvorm bakken?

Ik raad dat niet aan voor dit recept. De cake bak je in 3 losse lagen, omdat je dan dan een beter resultaat krijgt dan wanneer je hem als 1 grote cake zou bakken en later doorsnijdt.

Wil je het in een grotere springvorm afbakken en als een cake met maar één laag serveren? Gebruik dan een bakvorm van 24 cm of 26 cm. De baktijd zal langer moeten zijn, hier kun je het beste zelf mee experimenteren. Even met een satéprikker of caketester kijken of de cake gaar is (die moet er dan schoon uitkomen) voordat je de cake uit de oven haalt.

Kan ik carrot cake cupcakes maken met dit recept?

Dat moet zeker kunnen, maar ik heb dat zelf met dit recept niet eerder gedaan. Cupcakes hebben doorgaans een baktijd van 18-20 minuten nodig.

Worteltaart maken
Worteltaart recept

Recept afdrukken

4.76 van 75 stemmen

Carrot cake recept

Deze carrot cake is luchtig, smeuïg, precies kruidig genoeg en heeft een heerlijke cream cheese frosting. Het is misschien wel de lekkerste worteltaart ooit!
Porties: personen

Ingrediënten

Carrot cake

  • 4 eieren (M)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 0,25 tl gember
  • 0,25 tl kruidnagel
  • 400 gram wortel (geraspt)
  • 125 gram walnoten (fijngehakt)

Carrot cake topping

Instructies

Carrot cake bakken

  • Begin met het raspen van de wortels, zet hierna even opzij.
  • Neem een beslagkom en klop eieren, zonnebloemolie en vanille-extract met een garde door elkaar. Roer daarna ook de suiker erdoor. Bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de kruiden kun je tegelijk toevoegen en door het beslag spatelen.
  • Zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel toe en walnoten toe, spatel deze gelijkmatig door het beslag.
  • De cake bak je in 3 losse lagen, je krijgt dan een beter resultaat dan wanneer je hem als 1 grote cake zou bakken en later doorsnijdt. Als je 3 bakvormen van 20 cm hebt kun je het beslag daar gelijk over verdelen, anders doe je dit vast in kommen zodat de lagen cake even groot worden (zie de tips boven het recept).
  • Vet je bakvorm(en) in en bestuif deze met bloem, leg op de bodem een bakpapiertje zodat ze makkelijk loslaten. Stort het beslag in de bakvorm(en).
  • Bak de lagen cake in 15-18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de lagen cake even afkoelen in de vorm voordat je ze verplaatst naar een rooster om helemaal af te koelen. Verpak de lagen cake na het afkoelen in folie als je de taart nog niet gelijk afmaakt. De cakes kun je al prima een dag of 2 van tevoren maken.

Carrot cake topping

  • Als de cakes volledig zijn afgekoeld, maak je de cream cheese frosting volgens recept. Daarna kun je beginnen met het opbouwen van de taart.
  • Leg de eerste plak cake op een bord of taartplateau en verdeel er een laagje frosting over, ik koos zelf voor dunne laagjes frosting. Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake, zorg dat de platte onderkant nu de bovenkant wordt.
  • Voordat je de taart afsmeert vul je eerst alle kiertjes op met frosting en breng je ook een dun laagje aan op de bovenkant. Gebruik vervolgens een paletmes om de taart rondom strak af te smeren. Maak je bord of plateau rondom schoon met een licht vochtig keukenpapiertje.
  • Doe de overige frosting (zonder kruimels!) in een spuitzak met gladde spuitmond. Maak een cirkel van toefjes bovenop de taart. Hier vind je tips om dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Decoreer de toeven bovenop met de extra walnoten.
  • En klaar is je carrot cake!

Notities

  • Als decoratie kun je ook kleine worteltjes maken van fondant/marsepein. Past perfect bij deze taart.
  • In dit artikel vertel ik je hoe je snel en makkelijk de bodem van een ronde bakvorm met bakpapier bekleedt.
  • Tips voor het afsmeren van een taart lees je in dit artikel. Je volgt dit dan tot en met de crumb coat.
Blini met gerookte zalm recept

Deze smaakvolle blini met gerookte zalm zijn supermakkelijk te maken en zijn een perfect hapje voor bij het paasbuffet. Smullen maar!

Blini met gerookte zalm

Wist je dat een blini niets anders is dan de Russische versie van de pannenkoek? De echte Russische blini lijkt dan ook meer op een crêpe dan op een uit de kluiten gewassen poffertje. Toch is dit kleine gerezen pannenkoekje de versie van hoe wij de blini kennen en ik vind het een hele lekkere versie.

Niet alleen is het de perfecte maat voor een klein hapje, maar het is ook een ideale borrelhap of high tea snack voor met Pasen. Ik deel dit recept dan ook niet voor niets in aanloop naar deze feestdag. Het allerleukste aan deze blini is hoe snel en makkelijk ze te maken zijn.

Zoek je nog meer inspiratie voor Pasen of voor een high tea ter gelegenheid van iets anders? Kijk dan vooral eens naar mijn high-tea menu voor Pasen.

Blini met gerookte zalm maken

Wat is het verschil tussen poffertjes en blini?

Hierboven gaf ik al even aan dat blini in Rusland eigenlijk geen luchtige kleine pannenkoekjes zijn, maar meer een soort dunne crêpe die met een lekker beleg gevuld kan worden. Als je onze poffertjes daarmee gaat vergelijken dan ben je nog wel even bezig.

De overeenkomsten

Maar als ik de klassieke Nederlandse poffertjes leg naast de blini zoals we die in Nederland kennen, dan zie ik best een aantal overeenkomsten. Bijvoorbeeld dat ze beide worden gemaakt met een combinatie van bloem en boekweitmeel en dat ze hun luchtigheid danken aan de verwerking van gist.

De verschillen

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen poffertjes en blini. Poffertjes zijn een stuk kleiner en luchtiger en daarnaast bevat poffertjesbeslag een flinke hoeveelheid vocht (melk), in tegenstelling tot blini.

Poffertjes bak je altijd in de daarvoor speciaal ontwikkelde poffertjespan, terwijl je blini ook ‘uit de losse pols’ kunt bakken in een koekenpan zoals je met American pancakes ook doet. Je kunt natuurlijk wel een blini pan gebruiken, maar dat is geen must.

Daarnaast worden poffertjes als vrij simpele, zoete traktatie gegeten zonder extra beleg, als je de poedersuiker en roomboter niet meetelt tenminste. Blini worden uitgebreid belegd, met meestal vrij luxe ingrediënten, en als fancy borrelhap geserveerd.

Blini met gerookte zalm

Meer borrelhapjes met zalm

Tijdens borrels merk ik altijd hoe gek veel mensen zijn op borrelhapjes met (gerookte) zalm. Gelukkig zijn er tal van lekkere borrelhappen te bedenken met zalm. Voor wanneer je deze blini al vaker hebt gemaakt en je jouw gasten eens wat anders met zalm wil voorschotelen, bijvoorbeeld.

Een aantal lekkere variaties:

Gerookte zalm bladerdeeg hapje

komkommer zalm rolletjes

Tips bij blini bakken

Waar kan ik blini kopen?

In dit recept beschrijf ik hoe jezelf blini kunt maken, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kopen. Tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten in het koelschap kant-en-klare blini vinden. Deze liggen meestal bij de pannenkoeken in de buurt.

Hoe kan ik blini opwarmen?

Ik zou de blini enkel zonder beleg opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld in de oven of in de magnetron.

Kan ik de zalm ook vervangen?

Jazeker! Bijvoorbeeld door rauwe ham of prosciutto. Ik zou de dille dan door basilicum vervangen. Voor een vegetarische variant zou je eens naar mijn recept voor aardbei-mozzarella blini kunnen kijken.

Kan ik de bloem vervangen door boekweitmeel?

Ik zou niet alle bloem in het recept vervangen door boekweitmeel, dit heeft namelijk een vrij uitgesproken smaak. Je kunt bijvoorbeeld voor 60 gram boekweitmeel en 40 gram bloem kiezen. Voeg dan ook een halve theelepel bakpoeder toe aan de meelsoorten om te voorkomen dat het resultaat niet luchtig wordt.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met de ruim 150 recepten uit Het Borrelhapjes Bakboek organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Blini's met gerookte zalm

Recept afdrukken

4 van 6 stemmen

Blini met gerookte zalm recept

Deze smaakvolle blini met gerookte zalm zijn supermakkelijk te maken en zijn een perfect hapje voor bij het paasbuffet. Smullen maar!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 25 gram boekweitmeel
  • 1 ei (M)
  • 150 ml halfvolle melk
  • 25 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram sour cream
  • verse dille
  • zout en peper

Instructies

  • Doe het bloem en het boekweitmeel in een kom en roer met een garde door elkaar. Splits het ei. Vang het eiwit op in een schone kom en voeg alleen de eidooier toe aan het bloemmengsel.
  • Voeg nu ook de melk en de boter toe en mix met een garde of met een mixer tot een glad beslag. Voeg naar smaak zout en peper toe en mix kort.
  • Het opgevangen eiwit klop je met een schone mixer stijf. Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en spatel je voorzichtig met een vouwende beweging door het beslag om de luchtigheid te behouden.
  • Doe een beetje plantaardige olie in een pan en verhit. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Als de bovenkant begint te stollen kun je de blini omdraaien tot beide kanten goudbruin zijn; zo’n 1-2 minuten per kant.
  • Laat de blini afkoelen. Beleg iedere blini met een theelepel sour cream en strooi er een beetje peper overheen. Scheur de gerookte zalm in kleinere stukken en leg op de zure room. Maak het geheel af met verse dille.
cream cheese frosting

Dit makkelijke recept voor cream cheese frosting past perfect bij een carrot cake, red velvet cake en allerlei andere taarten of gebak.

Cream cheese frosting maken

In de afgelopen dagen heb ik jullie via kijkjes achter de schermen op Instagram stories lekker zitten maken met de carrot cake die inmiddels online staat. Speciaal voor deze taart maakte ik een zálige cream cheese frosting die natuurlijk ook als los basisrecept niet mag ontbreken op Laura’s Bakery.

Deze cream cheese frosting is gemaakt met een combinatie van roomboter, poedersuiker, vanille-extract en natuurlijk roomkaas. De roomboter zorgt voor stevigheid en het vanille-extract en de poedersuiker zijn smaakmakers. Ik heb de frosting expres niet al te zoet gemaakt, dan kun je hem indien gewenst zoeter maken door meer poedersuiker toe te voegen.

Cream cheese frosting als vulling

Zoals je aan de worteltaart kunt zien, kun je deze frosting prima gebruiken om een taart te vullen. Als jouw frosting na het maken nog wat aan de zachte kant is, dan moet je deze even in de koelkast zetten totdat deze weer voldoende opgesteven is.

Je kunt ook toeven spuiten van de cream cheese frosting, maar niet zulke hoge of strakke toeven als je met mijn botercrème gewend bent. De toeven op de foto maakte ik met deze spuitmond.

Frosting maken

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.  

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met cream cheese frosting

Dat een roomkaas frosting perfect is voor bij een worteltaart is algemeen bekend, maar de frosting kan natuurlijk bij vele andere soorten gebak gebruikt worden. Bij een red velvet cake, als vulling in tartelettes, als toef op gebakjes en nog veel meer. Mijn hoofd stroomt inmiddels over van de ideeën, al maar ik vind de crème ook heerlijk om gewoon zo van te snoepen (kan het nooit laten).

Naast mijn recept voor carrot cake deel ik daarom hierbij een aantal recepten waar de cream cheese frosting heel goed bij te combineren is:

De frosting in het recept van de red velvet cupcakes heeft andere verhoudingen en is steviger. Voor stevige en strakke toeven gebruik je die (of een botercrème), maar persoonlijk vind ik deze -iets zachtere- crème nog lekkerder en dat werkt prima bij toeven met een gladde spuitmond.

red velvet taart recept

Mummie cinnamon rolls maken

Frosting maken

Kan ik de frosting zonder boter maken?

Ja, dat kan, maar je frosting wordt dan wel een stuk minder stevig. De roomboter zorgt er namelijk voor dat de roomkaas frosting in de koelkast opstijft en daardoor geschikt is om taarten mee te vullen en (niet te strakke) toeven mee te spuiten. Zonder de boter kun je de roomkaas frosting bijvoorbeeld nog wel prima over een plaatcake uitsmeren of een kloddertje op een cupcake smeren.

Kan ik een smaakje toevoegen?

Dat kan absoluut! Bijvoorbeeld door sinaasappelschil of citroenschil (alleen het gekleurde deel van de schil, niet het witte – dat is bitter) door de cream cheese frosting te mengen, of door het vanille-extract door een ander smaakextract te vervangen.

Help, mijn cream cheese frosting is korrelig!

In dit geval is je frosting zeer waarschijnlijk geschift. Dit komt bijna altijd doordat de ingrediënten niet dezelfde temperatuur hadden. Lees hoe je schiften kunt voorkomen.

Kan ik ook mascarpone gebruiken als roomkaas?

Ik doe dit zelf nooit, maar in principe kan het wel. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om de mascarponeroom te maken. Lees in dit artikel meer over de verschillen tussen mascarpone en roomkaas.

Help, mijn frosting is heel dun!

Misschien heb je de frosting te lang gemixt, dat is in principe niet nodig. Als je jouw cream cheese frosting (minimaal) een uur in de koelkast zet, dan kan de roomboter opstijven en zou je frosting weer bruikbaar moeten zijn.

Is de smaak van roomkaas sterk aanwezig?

Voor iedereen die zich afvraagt of deze frosting naar roomkaas smaakt: ja, je proeft de roomkaas nog terug. Dat kan ook haast niet anders wanneer het een hoofdingrediënt is. De smaak is wel subtieler door de andere smaaktoevoegingen.

Wat is er mogelijk met deze frosting?

Dit is een wat zachtere crème. Kleine toefjes spuiten en een taart afsmeren gaat prima, maar grote stevige toeven zullen een beetje inzakken, daarvoor is botercrème prettiger. Je kunt de taart hier ook niet mee afsmeren om hem vervolgens te bekleden met fondant of marsepein.

 

cream cheese frosting recept

Recept afdrukken

4.84 van 50 stemmen

Cream cheese frosting recept

Met deze heerlijke cream cheese frosting maak je jouw gebak nóg smaakvoller. Makkelijk te maken en precies zo te maken dat het aan jouw smaak voldoet.

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram roomkaas (gebruik een A-merk, deze zijn steviger)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram poedersuiker

Instructies

  • Klop de boter in een paar minuten licht en romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Als laatst voeg je de poedersuiker toe. Mix dit op een lage stand (of spatel) door de crème. Als de poedersuiker is opgenomen kun je nog even kort op een hoge stand mixen voor een luchtig en romig resultaat.
  • Proef even van de crème, als je hem graag zoeter wilt hebben kun je meer poedersuiker toevoegen. Je crème zal hier dan (bij veel extra suiker) ook steviger van worden.
  • Je kunt de cream cheese frosting gelijk gebruiken, of in de koelkast laten opstijven tot hij nog steviger wordt (of totdat je hem nodig hebt).

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien ruik ik het voorjaar al. Ik begin te bakken met frisse smaken en citroenen worden weer groots ingeslagen zodat ik met het rasp en sap ervan mijn baksels op smaak kan brengen. Lemon curd maak ik ook geregeld, maar de hoeveelheid waarmee ik het gebruik is haast niet bij te houden. Je vindt daarom ook (het hele jaar door) vrijwel altijd een potje Chivers lemon curd in mijn koelkast, ideaal en net zo lekker als de zelfgemaakte versie. Nu met Pasen in aantocht is lemon curd een veelgebruikt ingrediënt in toetjes (zoals deze heerlijke trifle), taarten en ander gebak. Jullie zijn er net als ik dol op merk ik. Daarom heb ik vandaag weer een fantastisch lekker recept voor jullie: lemon meringue sloffentaartjes. Dat is al het goede van een lemon meringue taart met de populaire en ontzettend lekkere sloffenbodem. Het amandelspijs in de bodem gaat goed samen met de topping en zorgt voor een verrassende smaakcombinatie.


Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Lemon-meringue sloffentaartjes

Deze lemon-meringue sloffentaartjes zijn té lekker! Ik geef je het recept zodat je ze zelf kunt maken om al je gasten mee te verblijden.
Porties: taartjes

Ingrediënten

Bodem

  • Basisrecept sloffenbodem (recept, halveer deze om 6 kleine slofjes te maken)

Topping

  • Chivers lemon curd, 3 tl per gebakje
  • 2 eiwitten
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram poedersuiker

Instructies

  • Maak de sloffenbodem volgens recept. Let op: omdat deze sloffentaartjes kleiner zijn, hoeven ze niet zo lang in de oven. Je bakt deze kleine sloffentaartjes in 20-25 minuten op 180 graden.
  • Laat de gebakjes helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het recept. Terwijl die aan het afkoelen zijn, kun je wel de meringue vast voorbereiden.
  • Klop daarvoor de eiwitten met de fijne kristalsuiker bijna stijf. Voeg dan de poedersuiker toe en klop door tot de meringue stijf is en je er mooie pieken van kunt maken. Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de meringue.
  • Verdeel over de sloffenbodems een laagje lemon curd, ik gebruikte 3 theelepels curd per gebakje. Neem de spuitzak en spuit op elk gebakje wat meringue. Ik maakte een zigzag beweging, maar je kunt ook een rozet of grote toef maken.
  • Gebruik een crème brûlée brander om de meringue wat goudbruine accenten te geven. Als je geen brander hebt, kun je de taartjes ook kort even onder een hete grill zetten.

Later dit jaar komt Chivers trouwens met nieuwe smaken curd, ik ben al ontzettend nieuwsgierig. Tegen die tijd laat ik jullie het natuurlijk weten en geef ik jullie ook gelijk weer een lekker recept!

Dit is een samenwerking met Chivers, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

high-tea-pasen

Zondag 1 april is het Pasen en de meeste mensen vieren dat met een familiebrunch of lunch. Ons leek het wel een leuk idee om een high-tea te doen en daarvoor een Paas high-tea menu samen te stellen bestaande uit recepten die je vindt op het blog. Wij vinden het belangrijk dat het een gevarieerd menu is van zoet tot hartig en van warm tot koud. Daarnaast moet en zal er ruimte zijn voor chocolade en geef ik wat tips voor drankjes die je naast de thee kunt serveren. Al met al een lekker high-tea menu voor Pasen.

Een vullend high-tea menu heeft een goede verdeling van hartig en zoet, daarom heb ik ervoor gekozen om zes hartige hapjes en zes zoete hapjes met jullie te delen. Zeker voor een high-tea met veel mensen is dit een mooie verdeling. Pak je het wat kleiner aan, dan kun je ook van ieder vier hapjes kiezen of zelfs drie. Je kunt het zo klein of groot maken als je zelf wilt, maar deze hapjes zijn wel erg lekker voor Pasen.

Hartig
hartig_spiesjes

Frisse en verse ingrediënten passen goed bij de lente. Ik koos daarom voor twee soorten hartige spiesjes en, hoe kan het ook anders, gevulde eitjes. Spiesjes zijn hapjes die je makkelijk vooraf kunt maken en hetzelfde geldt voor de gevulde eieren. Haal deze hapjes vlak voor serveren uit de koelkast en decoreer.

hartig_brood

De belangrijkste eis waar high-tea hapjes aan moeten voldoen is dat ze handzaam zijn en niet te groot. Traditioneel zie je dan sandwich hapjes, maar met bladerdeeg kun je daar een leuke twist op maken. Verder is een warm hapje ook wel lekker, je schuift ze vlak van tevoren in de oven. Het gevulde stokbrood is weer eens wat anders en voldoet aan de klein maar fijn eis.

Zoet
zoet_brood

Zoete broodjes zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met zowel Pasen als met een high tea, en dan doel ik uiteraard vooral op scones. Heerlijk met wat lemon curd, clotted cream of met zelfgemaakte jam. Een andere echte paasklassieker (met name in Australië en Engeland) zijn hot cross buns, lekkere zoete broodjes met specerijen. Met Pasen mogen de croissants uiteraard ook niet ontbreken en wat is er leuker dan croissants gevuld met paaseitjes?

zoet_gebak1

Naast zoete broodjes vind ik het ook lekker om zoet gebak te eten bij een high-tea. Deze brownie met paaseitjes kun je in kleine stukjes snijden en dat wat niet opgegeten wordt kun je eventueel invriezen. De mini pavlova’s zijn misschien wat groter en dienen dan ook meer als dessert of afsluiter van je high-tea. De citroentaartjes zijn zo klein dat ze als lekker fris hapje tussendoor gegeten kunnen worden.

Drankjes
high-tea_drankjes

Naast thee is het ook wel feestelijk om iets anders te serveren. Begin met een echt drankje en geef de kinderen bijvoorbeeld kleine glaasjes smoothie of blauwe bessen ijsthee.

Dat wordt geheid smullen met Pasen. Ik hoop dat ik je weer heb kunnen inspireren met dit high-tea menu voor Pasen. Ga je liever brunchen? Neem dan een kijkje bij dit overzicht vol met heerlijke paasbrunch recepten.

3X BELEGDE BROODJES VOOR DE LUNCH

Toen ik nog op school zat en later toen ik op kantoor werkte nam ik vrijwel elke dag netjes mijn lunch mee. Mijn ’s ochtends gemaakte broodjes gingen mee in een boterhamzakje of verpakt in folie. Ik koos vaak voor kaas of chocopasta, lekker simpel en snel te maken. Bovendien ook prima uit de hand te eten zonder dat je hele lunch in elkaar stort. Nu ik vanuit huis werk is dat niet meer nodig, maar toch is mijn lunch vaak nog heel simpel. Crackers met smeerkaas en fruit staat hier tijdens de lunch het meest voor mijn neus. Op vrije dagen besteed ik vaak wel weer meer aandacht aan de lunch en neem ik daar meer tijd voor. Al valt dat eigenlijk ook reuze mee, want die broodjes zijn alsnog binnen een paar minuten klaar. Becel vroeg mij naar mijn lunch gebruiken en omdat crackers wel heel saai zijn, besloot ik te laten zien wat ik graag op mijn vrije dagen eet. Ik maakte 3 verschillende belegde broodjes die niet alleen heerlijk, maar ook vlot te maken zijn. Of je ze nou thuis maakt en gelijk opeet of verpakt in folie meeneemt naar je werk. Want dat gaat dus ook prima, je hoeft je wekker echt niet extra vroeg te zetten voor een lekker broodje mee naar het werk. Als ik ooit weer op een kantoor ga werken waar ik mijn lunch zelf mee moet nemen weet ik het wel, dan kies ik voor deze belegde broodjes voor de lunch!


3X BELEGDE BROODJES VOOR DE LUNCH

Bagel met oude kaas en parmaham

Bagels, ik ben er gek op. Maak ze zelf volgens recept of kies voor de (afbak) versie uit de winkel. Mocht je ze mee willen nemen naar het werk, dan bak je de bagel gewoon de avond van tevoren af. Zelfde geldt voor de pijnboompitjes. Beleg je bagel als volgt:

  • Becel Original
  • Oude kaas
  • Parmaham
  • Sla
  • Zongedroogde tomaat (snijd in kleinere stukjes)
  • Pijnboompitten (helemaal lekker als je ze even kort in de pan roostert)

3X BELEGDE BROODJES VOOR DE LUNCH

Broodje gezond

Op mijn school kon je in de kantine een broodje gezond voor slechts 50 cent kopen. Als je er snel bij was dan, want die waren elke dag weer snel uitverkocht. Gelukkig kozen de meeste mensen voor de variant met ham en bleven de vegetarische broodjes gezond langer liggen. Zo vind ik de zelf het lekkerst, deze bevat dus ook geen vlees. Voor de pistolet kun je net als bij de bagel voor een verse of afbak variant kiezen. Als je je broodje mee wilt nemen, kook je het ei al de avond van tevoren. Beleg je broodje als volgt:

  • Becel Original
  • Kaas
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Sla
  • Hardgekookt ei
  • Peper en zout

3X BELEGDE BROODJES VOOR DE LUNCH

Sandwich met gerookte kipfilet

Als je deze sandwich thuis eet is het erg lekker om de broodjes nog even te roosteren. Als je ze meeneemt hoef je dat niet te doen, want verpakt worden ze uiteindelijk toch weer zacht. Ik kies zelf altijd voor bruin brood, maar een lekker sneetje witbrood of maïsbrood is ook zalig. Met het beleg kun je eindeloos variëren, maar dit is de versie die ik zelf graag eet. Beleg je broodje als volgt:

  • Becel Original
  • Kaas
  • Gerookte kipfilet
  • Sla
  • Tomaat

Geniet gelijk van je belegde broodjes voor de lunch, of pak ze in aluminiumfolie in en maak je collega’s jaloers tijdens de lunch!

Met welke belegde broodjes lunch (of ontbijt!) jij het liefst? Ik ben benieuwd of er bij jullie ook vaak verschil zit in de lunch op werk-/schooldagen en vrije dagen.

Dit is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer voor meer informatie.