Het recept van vandaag combineert twee soorten taart waar ik gek op ben: kwarktaart en sloffentaart. Wanneer je de bodem van de sloffentaart neemt met de bovenkant van de kwarktaart resulteert dat dus in een fantastisch lekkere taart. Dat bewijst deze frambozen-kwark sloffentaart maar weer. Een royale laag frambozen kwarktaart met een -voor een kwarktaart- lekkere dikke bodem. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik de topping van amandelspijs mee zou bakken bij de sloffenbodem, ik twijfelde of dit lekker zou zijn met de topping van frambozenkwark. Uiteindelijk heb ik inderdaad een laagje spijs gebruikt en dat is veel lekkerder dan ik van tevoren had verwacht, het geeft de taart net dat beetje extra. Wil je deze sloffentaart ook maken? Lees dan snel verder, want ik deel het recept natuurlijk met je!
Frambozen-kwark sloffentaart
Ingrediënten
Bodem
- Basisrecept sloffenbodem (volgens recept, halveer deze om 1 slof te maken)
Kwarklaag
- 4 blaadjes gelatine
- 225 gram kwark
- 125 ml slagroom
- 100 gram frambozen
Topping
- 125 ml slagroom
- 1 el fijne kristalsuiker
- frambozen
Instructies
- Maak de sloffenbodem volgens recept. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het recept.
- Wanneer de bodem is afgekoeld zet je deze terug in de bakvorm op een bord of bakplaat. Deze moet straks de koelkast in, dus houd daar rekening mee qua formaat. Zet ook een strook bakpapier langs de rand van de bakvorm. Doordat de bodem iets is gekrompen past dat prima.
- Leg de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water en laat dit 15 minuten zo staan. Pureer ondertussen de frambozen en zeef deze zodat de pitjes eruit zijn. Klop ook de slagroom vast stijf.
- Doe de frambozenpuree in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de puree. Op een laag vuur verhit je het mengsel tot de blaadjes gelatine zijn opgelost. Zet het pannetje opzij en laat het afkoelen tot het lauw is (bijna op kamertemperatuur).
- Doe de kwark in een kom, voeg hier het frambozenmengsel aan toe zodra het genoeg is afgekoeld. Spatel door de kwark, voeg nu ook de opgeklopte slagroom toe en spatel tot het mengsel egaal van kleur is.
- Stort de kwark in de vorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de taart nu minimaal 3 uur in de koelkast.
- Voordat je de taart serveert klop je de slagroom op met de suiker. Doe dit in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit de slagroom met een zigzaggende beweging over de lengte van de taart. Plaats hier de frambozen bovenop.
- Zo met slagroom kun je de taart ook prima in de koelkast bewaren. In de koelkast blijft deze taart (afgedekt) zo’n 4 dagen goed.
Tips
- Houd het frambozenmengsel in de gaten, het moet bijna op kamertemperatuur zijn, maar je wilt wel dat het nog vloeibaar is. Anders gaat het al stollen en kun je het niet meer verwerken. Je kunt dit mengsel dus ook niet ruim van tevoren maken.
- Proef even van het kwarkmengsel, als je het niet zoet genoeg vindt kun je het op smaak brengen met poedersuiker. Hoeveel nodig is zal afhankelijk zijn van de gebruikte frambozen en hoe zoet deze zijn.
Het basisrecept sloffenbodemrecept is voor 1 sloffentaart, halveer daarom het recept voor de bodem. Wil je er wel twee maken? Verdubbel dan onderstaande ingrediënten voor de kwarklaag en topping.
In de koelkast 3-4 dagen houdbaar. De bodems kun je los invriezen, als hele taart invriezen raad ik niet aan.
Lijkt me heerlijk. Vorig jaar heb ik de monchou taart op deze bodem gemaakt. Ook een MEGA lekkere combi ?
O superlekker lijkt mij dit! Ik moet echt eens een vorm voor een sloffenbodem kopen!
Vandaag komt m’n sloffenvorm binnen, deze ga ik lekker proberen.
Ziet er heerlijk uit!
Moet de sloffenbodem met of zonder spijs?
Ik ga het zeker een keer maken!
Ik maakte hem met spijs, maar zonder kan ook als je wilt.
Ziet er echt heerlijk uit! Deze ga ik zeker een keer maken.
Wauw wat ziet dit er goddelijk uit! Hij is prachtig gelukt.
En inderdaad, sloffen- en kwarktaart zijn ook beide erg favoriet van mij, dus hij komt op mijn baklijstje.
Dat ziet er heerlijk uit. Alleen….ik gebruik geen dierlijk gelantine. Hoe kan ik de 4 blaadjes gelantine vervangen bijv met agar-agar en welke hoeveelheid moet ik dan hanteren?
Je zou agar agar kunnen gebruiken, voor de hoeveelheid kun je het best even de verpakking lezen.
Heb m zaterdag gemaakt.
Maar vond m eigenlijk wat te stevig.
Misschien tips voor me..meer slagroom of minder gelatine ?
Dacht laura heeft daar vast n oplossing voor.
De smaak vond k verder erg lekker hoor
Je zou iets minder gelatine kunnen gebruiken.
Bedankt hoor..ga k volgende x proberen
Dit is de ultieme verjaardags’taart’ voor mijn man. Precies zijn twee favoriete gebak! Net op tijd 🙂
Ook deze combinatie lijkt me heerlijk.
Graag print ik de recepten uit die ik wil gaan maken.
Maar waar is het icoontje van de printer?
Onderaan het artikel, het meest rechtse icoontje.
Hoi Laura,
Gebruik je voor dit recept magere of volle kwark?
Beide kan, ik gebruikte magere kwark.
Waar ik woon zijn geen gelatineblaadjes te koop maar wel gelatine in poedervorm. Hoeveel gram moet ik daarvan gebruiken?
Durf ik zo niet te zeggen. Staat er geen richtlijn op de verpakking?
Wat bedoel je met ‘spijs’? Het is me niet bekend.
amandelspijs
Hoi Laura,
Ik zou dit recept in een springvorm willen maken. Ik begrijp dat ik dan het recept van de bodem niet hoef te halveren maar wat doe ik met de hoeveelheid vulling?
Groetjes van Miranda
Die verdubbel je.
hoy, moet de oven voor verwarmt worden op 180° om de sloffenbodem te bakken ?
Ja, je volgt eerst helemaal het recept van de sloffenbodem.
Hallo Laura,
Dit ziet er heerlijk uit! Zou je hem ook met aardbei kunnen maken in plaats van framboos?
Groeten!
Ja hoor, dat kan ook prima.
Ik heb deze taart in een springvorm gemaakt dit weekend. De bodem was erg hard. Had ik hem wellicht te lang gebakken? En ik had wel echt wat poedersuiker nodig. Mijn (diepvries) frambozen waren niet zoet genoeg!
Het is een soort koekbodem, dus dat kan kloppen. Als hij erg hard was zou het kunnen dat hij iets te lang gebakken is. Naarmate hij langer staat wordt de bodem meestal ook wel iets zachter door het vocht uit de topping.
Kan je ook diepvriesframbozen gebruiken voor de vulling? En moet je dan hetzelfde gewicht aanhouden?
Dat kan, je houdt dan hetzelfde gewicht aan.
Als ik dit recept wil maken met aardbeien ipv frambozen, houdt ik dan ook 100gram aan van de aarbeien? Of heb ik dan een andere hoeveelheid nodig?
Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.
Hoi Laura,
Hij was bij mij erg goed gelukt! Nu heb ik alleen een vraagje.
De kwarklaag was bij mij wat zuur, opzich niet heel storend omdat de bodem en slagroom wel zoet was. Maar zou ik wat suiker in de kwark kunnen doen?
Groetjes,
Nadine
Dat kan zeker, dat staat ook in het recept 😉
Welk formaat sloffenring gebruik je? Ik heb er een besteld maar die lijkt me nu zo groot voor een slof …
Die van mij is 24 x 9 cm
Gisteren deze slof gemaakt, is ook goed gelukt. Alleen hoe krijg je de bovenkant zo mooi strak terwijl de ring er om heen zit? Ik heb het met de achterkant van een lepel geprobeerd om het zo glad mogelijk te krijgen, maar ben niet echt tevreden over het resultaat. Is er soms een trucje voor?
Ik gebruik vaak een spuitzak, maar ook wel een lepel of spatel. De lepel kun je eventueel een beetje vochtig maken zodat het niet zo blijft plakken aan het mengsel.
Hoi Laura
Ik wil deze slof graag maken maar heb alleen een sloffen vorm van 27 cm. Is dit handig of moet ik een kleinere kopen?
Kan ook, ze zullen dan alleen iets dunner worden (of je maakt iets meer deeg)
Ziet er allemaal erg lekker uit! Ik heb een uitschuifbare sloffenring gekocht. Kan ik dit hier goed voor gebruiken? Ik ben bang dat de sloffenring tijdens het bakken uit gaat schuiven. Of rijst het deeg niet zo erg tijdens het bakken?
Dat kan prima hoor.
Hoi Laura. Kan ik deze kwark ook in een siliconen bolvorm doen, invriezen en dan op een rondo zetten? Groeten, Jenske
Dat moet zeker lukken.
Hoi Laura!
Ik heb deze sloffentaart vorige week gemaakt met diepvriesframbozen en gisteren met verse frambozen. Allebei de keren heb ik 100 gr fruit gebruikt. Het viel op dat bij de verse frambozen de kleur van de kwark veel lichter was en de smaak veel minder. Weet jij hoe dat kan?
Groetjes, Marcia
Ik denk dat door het invriezen en ontdooien de sappen uit het fruit makkelijker vrijkomen.
De frambozen waren op hier, ik heb nu aardbeien meegenomen. Ik dacht, de frambozen kan ik vast ook vervangen door aardbeien. Klopt dat? En blijft het recept dan verder hetzelfde?
Alvast bedankt.
Laat maar 😉, inmiddels in de reacties terug kunnen lezen dat het dan inderdaad hetzelfde blijft.
Zaterdag deze heerlijke sloffenring gemaakt. Erg lekker was hij. Bedankt voor recept
Hii! Ik heb de taart laatst gemaakt en hij was erg lekker! Ik kreeg jammer genoeg in de kwarklaag wel wat klontjes van de frambozenpuree met gelatine. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?
Waarschijnlijk was het temperatuur verschil nog te groot, kan dat kloppen?
Ja ik heb het een tijdje laten afkoelen, maar het was nog wel een beetje warm. Iets langer laten afkoelen volgende keer dus?
Ja ik kan me alleen voorstellen dat het daaraan heeft gelegen.
Gebruik je hier naturel kwark voor? Lijkt mij dat je dan met 100 Gr frambozen niet deze mooie roze kleur krijgt.
Ja! Het zal je verbazen hoeveel kleur frambozen geven 🙂
Een makkelijk te maken slofje en een heerlijke combinatie!
Dank Hans!
Er staat halveer het sloffen bodem recept. in het recept staat een half ei dus nu moet ik een kwart ei doen. hoe meet ik dat af?
Eerst je hele ei klutsen en dan wegen (door vieren delen en dan nogmaals afwegen) 🙂
Ga deze slof komend weekend maken! Kan je de kwarklaag ook zonder slagroom maken? En moet je dan meer kwark gebruiken?
Het kan wel, maar dat raad ik niet aan voor de structuur. Je moet het dan inderdaad wel door bv. kwark vervangen ja.
Hoeveel frambozen?
Voor de vulling staat het vermeld en de topping heb ik niet gewogen maar zou je van de foto af kunnen tellen 😉
Hoi Laura,
Gisteren deze slof gemaakt. Ik zie alleen dat jouw kwarklaag heel mooi hoog is. Mijn kwarklaag bleef heel laag. Wat kan ik een volgende keer anders doen? Ik heb precies de ingrediënten gebruikt die je hebt beschreven; of had ik die moeten verdubbelen?
Groetjes!
Was de bodem wel de juiste dikte? het klinkt alsof je misschien een grotere bakvorm hebt gebruikt, óf de slagroom niet stijf hebt geklopt?
Misschien lag het aan de slagroom inderdaad. Maar de smaak was er niet minder om. Was heerlijk! 🙂
Hallo Laura,
Kan ik kwark vervangen met Griekse yoghurt, woon in de usa en hier heb ik geen kwark gevonden. En kan ik gelatine vervangen door agar en wat voor een verhouding moet ik dan gebruiken.
Kwark kun je prima door Griekse yoghurt vervangen. Gelatine door agar vervangen vraagt om een andere bereidingswijze en verhouding, daarvoor kun je het beste de verpakking van de agar opvolgen.