Mini citroen fruittaartjes

11 september 2017
107

Nog maar een week tot Het Laura’s Bakery Bakboek in de winkels ligt! Ik heb sinds afgelopen weekend het allereerste exemplaar al in huis en ik ben zó blij! Ineens is het echt echt, voor zover dat logisch klinkt. Het is en blijft toch een onwerkelijk iets, een bakboek maken. Ergens kan ik het allemaal nog steeds niet helemaal geloven denk ik. Zo’n boek drukt me met de neus op de feiten, want het gebeurt wel degelijk. En ik stuiter het huis door, zo gaaf vind ik het allemaal. Goed, waar deze post om draait is een recept uit dit nieuwe boek. Dat vergeet ik je in mijn enthousiasme bijna te vertellen, al had je het vast al door. Daar staan namelijk deze heerlijke mini citroen fruittaartjes in en die wil ik al heel graag met jullie delen. Zie je al schalen vol met deze hapjes voor je? En dat niemand het er bij slechts één kan laten? Ik wel! Verder ben ik nu aan het ratelen geloof ik, tijd voor het recept dus! Oh, en als je het boek ook graag in huis wilt hebben, reserveer hem hier dan alvast. Dan duurt het maximaal een weekje voor je hem als eerste hebt (tweede eigenlijk, ik heb de eerste 😉 ).

Mini citroen fruittaartjes

Deze schattige mini citroen fruittaartjes zijn perfect op feestjes. Wanneer je er eenmaal aan begint kan je er geen genoeg meer van krijgen.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 5 el lemon curd (volgens recept)
  • 14 stuks rood fruit naar keuze

Instructies

  • Doe boter, poedersuiker, vanille-extract en bloem in een kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Verpak het in folie en laat minimaal een uur rusten.
  • Neem een stukje bakpapier dat je tot smalle strookjes knipt. Leg dit in de holtes van de minimuffinvorm, zo kun je de koekbakjes er straks makkelijk uithalen.
  • Verdeel het deeg in 14 delen. Maak een balletje van het deeg, druk dat plat en bekleed de holte van de vorm ermee. Snijd overtollig deeg voorzichtig weg. Bekleed zo alle holtes met het deeg. (je hoeft de vorm niet in te vetten)
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175° C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de koekjes uit de oven komen is het kuiltje redelijk dicht gaan zitten. Gebruik een lepeltje of achterkant van een pollepel om er gelijk weer een kuiltje in te drukken terwijl ze nog in de vorm zitten. Wacht hier niet te lang mee, anders zijn de koekjes hard en is het niet meer mogelijk.
  • Haal de koekjes na een paar minuten afkoelen uit de vorm en zet de dan op een rooster om verder af te koelen. Wanneer ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen met lemon curd, ongeveer een theelepel per koekje. Plaats bovenop het rode fruit of ander fruit naar keuze.

Tips

  • PS: wist je al dat élk recept in het boek voorzien is van een extra tip en bewaaradvies? Hoe handig is dat! Reserveer jouw exemplaar hier!
Tips

Heb je geen minimuffinvorm? Je kunt ook balletjes van het koekdeeg maken en hier een gaatje in prikken om een kuiltje te vormen.

Bewaren

Het koekbakje zelf kun je in een trommel tot 2 weken bewaren. Gevuld met lemon curd zou ik ze binnen 1-2 dagen opeten, houd er rekening mee dat de koekjes minder knapperig zullen worden.

PS: wist je al dat élk recept in het boek voorzien is van een extra tip en bewaaradvies? Hoe handig is dat! Reserveer jouw exemplaar hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

30 reacties

  1. Elly van Dongen schreef:

    Die ga ik zeker maken deze week. Heerlijk fris. Vooral omdat het hier nog steeds 100+ fahrenheit is

  2. Clara schreef:

    Wat een fantastisch recept… nu al verliefd op die schattige taartjes 🙂
    Ben benieuwd naar je boek Laura!

  3. Selma schreef:

    Oh heerlijk zien ze eruit. Kan ik ze in gewone muffinblik maken.? Dus niet mini.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan ook, je maakt er dan wel minder natuurlijk omdat ze groter zijn.

  4. Marlies schreef:

    Laat je het deeg rusten op het aanrecht of in de koelkast?

    1. Laura Kieft schreef:

      In de koelkast 🙂

  5. Sofie schreef:

    Is vanille-extract echt nodig? Of kan dit ook worden vervangen door bv. vanillesuiker? Krijg helemaal zin om deze morgen of donderdag te maken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook, ik vind het zelf vaak lekkerder en handiger met extract.

      1. Sofie schreef:

        Dankjewel Laura, super fijn, zo’n snelle reactie. Ik neem aan dan wel dezelfde hoeveelheid? Dus 1 theelepel vanillesuiker? 🙂

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik zou 1-2 theelepels gebruiken, afhankelijk van hoe sterk de smaak is van je suiker.

  6. Trien schreef:

    Ik ben ze nu aan het maken maar, kan ik de vormpjes ook gewoon invetten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen, want dan krijg je ze er moeilijk uit.

  7. Trien schreef:

    Goedemorgen , kan ik ook kleine cupcake bakjes in de vorm doe.? Ga ze nu maken

  8. ingrid schreef:

    ik heb geen vanille extract in huis, waar zou ik het ook mee kunnen doen, vanille aroma?

    1. Laura Kieft schreef:

      Aroma kan ook inderdaad.

  9. Adiene schreef:

    Die taartjes zien er heerlijk uit!
    Zijn ze ook geschikt om te vullen met dulce de leche ipv lemon curd? (en dan met een andere topping..? Chocolaatje..? ipv fruit).

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, dat is ook heerlijk!

  10. Loes schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt, zien er erg lekker en mooi uit! Ze zijn wel erg bros (breekbaar) klopt dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      het hoort inderdaad een brosse bodem te zijn.

  11. Angelique schreef:

    Kun je de ongevulde koekbakjes ook invriezen?

  12. patricia024 schreef:

    Wat ook handig is om de kuiltjes te maken nadat ze uit de oven zijn, een Meloen bolletjes lepel. Precies het goede formaat. Ik heb ze gevuld met Zwitserse room ook heerlijk.

  13. Christine Scheire schreef:

    Dag ,is dit een gewone muffinvorm of zijn het eerder kleinere? Als ik de grotere neem , hoe lang dan in de oven? Aub
    Christine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is een minimuffinvorm (zie bereiding). Grotere zullen ongeveer 20 minuten nodig hebben. Zelf even goed in de gaten houden!

  14. Femke schreef:

    Hoi Laura,

    Kan dit ook met kant en klare lemoncurd? Die heb ik nog staan van een ander recept van jou.

    Groetjes

  15. janneke schreef:

    Hoe groot zijn de rondjes van een mini muffin vorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik zo niet uit mijn hoofd helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *