Nog maar een week tot Het Laura’s Bakery Bakboek in de winkels ligt! Ik heb sinds afgelopen weekend het allereerste exemplaar al in huis en ik ben zó blij! Ineens is het echt echt, voor zover dat logisch klinkt. Het is en blijft toch een onwerkelijk iets, een bakboek maken. Ergens kan ik het allemaal nog steeds niet helemaal geloven denk ik. Zo’n boek drukt me met de neus op de feiten, want het gebeurt wel degelijk. En ik stuiter het huis door, zo gaaf vind ik het allemaal. Goed, waar deze post om draait is een recept uit dit nieuwe boek. Dat vergeet ik je in mijn enthousiasme bijna te vertellen, al had je het vast al door. Daar staan namelijk deze heerlijke mini citroen fruittaartjes in en die wil ik al heel graag met jullie delen. Zie je al schalen vol met deze hapjes voor je? En dat niemand het er bij slechts één kan laten? Ik wel! Verder ben ik nu aan het ratelen geloof ik, tijd voor het recept dus! Oh, en als je het boek ook graag in huis wilt hebben, reserveer hem hier dan alvast. Dan duurt het maximaal een weekje voor je hem als eerste hebt (tweede eigenlijk, ik heb de eerste 😉 ).
BAKTIP: Voor dit recept heb je een mini cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed. Je kunt ook balletjes van het koekdeeg maken en hier een gaatje in prikken om een kuiltje te vormen.
Mini citroen fruittaartjes
Ingrediënten
- 125 gram ongezouten roomboter
- 50 gram poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 150 gram bloem
- 5 el lemon curd (volgens recept)
- 14 stuks rood fruit naar keuze
Instructies
-
Doe boter, poedersuiker, vanille-extract en bloem in een kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Verpak het in folie en laat minimaal een uur rusten.
-
Neem een stukje bakpapier dat je tot smalle strookjes knipt. Leg dit in de holtes van de minimuffinvorm, zo kun je de koekbakjes er straks makkelijk uithalen.
-
Verdeel het deeg in 14 delen. Maak een balletje van het deeg, druk dat plat en bekleed de holte van de vorm ermee. Snijd overtollig deeg voorzichtig weg. Bekleed zo alle holtes met het deeg. (je hoeft de vorm niet in te vetten)
-
Bak de koekjes in 14 minuten op 175° C (boven- en onderwarmte).
-
Wanneer de koekjes uit de oven komen is het kuiltje redelijk dicht gaan zitten. Gebruik een lepeltje of achterkant van een pollepel om er gelijk weer een kuiltje in te drukken terwijl ze nog in de vorm zitten. Wacht hier niet te lang mee, anders zijn de koekjes hard en is het niet meer mogelijk.
-
Haal de koekjes na een paar minuten afkoelen uit de vorm en zet de dan op een rooster om verder af te koelen. Wanneer ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen met lemon curd, ongeveer een theelepel per koekje. Plaats bovenop het rode fruit of ander fruit naar keuze.
Tips
- PS: wist je al dat élk recept in het boek voorzien is van een extra tip en bewaaradvies? Hoe handig is dat! Reserveer jouw exemplaar hier!
PS: wist je al dat élk recept in het boek voorzien is van een extra tip en bewaaradvies? Hoe handig is dat! Reserveer jouw exemplaar hier!
Die ga ik zeker maken deze week. Heerlijk fris. Vooral omdat het hier nog steeds 100+ fahrenheit is
Wat een fantastisch recept… nu al verliefd op die schattige taartjes 🙂
Ben benieuwd naar je boek Laura!
Oh heerlijk zien ze eruit. Kan ik ze in gewone muffinblik maken.? Dus niet mini.
Dat kan ook, je maakt er dan wel minder natuurlijk omdat ze groter zijn.
Laat je het deeg rusten op het aanrecht of in de koelkast?
In de koelkast 🙂
Is vanille-extract echt nodig? Of kan dit ook worden vervangen door bv. vanillesuiker? Krijg helemaal zin om deze morgen of donderdag te maken!
Kan ook, ik vind het zelf vaak lekkerder en handiger met extract.
Dankjewel Laura, super fijn, zo’n snelle reactie. Ik neem aan dan wel dezelfde hoeveelheid? Dus 1 theelepel vanillesuiker? 🙂
Ik zou 1-2 theelepels gebruiken, afhankelijk van hoe sterk de smaak is van je suiker.
Ik ben ze nu aan het maken maar, kan ik de vormpjes ook gewoon invetten?
Zou ik niet doen, want dan krijg je ze er moeilijk uit.
Goedemorgen , kan ik ook kleine cupcake bakjes in de vorm doe.? Ga ze nu maken
Zou ook kunnen.
ik heb geen vanille extract in huis, waar zou ik het ook mee kunnen doen, vanille aroma?
Aroma kan ook inderdaad.
Die taartjes zien er heerlijk uit!
Zijn ze ook geschikt om te vullen met dulce de leche ipv lemon curd? (en dan met een andere topping..? Chocolaatje..? ipv fruit).
Zeker, dat is ook heerlijk!
Heb ze vandaag gemaakt, zien er erg lekker en mooi uit! Ze zijn wel erg bros (breekbaar) klopt dat?
het hoort inderdaad een brosse bodem te zijn.
Kun je de ongevulde koekbakjes ook invriezen?
Dat kan!
Wat ook handig is om de kuiltjes te maken nadat ze uit de oven zijn, een Meloen bolletjes lepel. Precies het goede formaat. Ik heb ze gevuld met Zwitserse room ook heerlijk.
Dag ,is dit een gewone muffinvorm of zijn het eerder kleinere? Als ik de grotere neem , hoe lang dan in de oven? Aub
Christine
Dit is een minimuffinvorm (zie bereiding). Grotere zullen ongeveer 20 minuten nodig hebben. Zelf even goed in de gaten houden!
Hoi Laura,
Kan dit ook met kant en klare lemoncurd? Die heb ik nog staan van een ander recept van jou.
Groetjes
Tuurlijk! 🙂
Hoe groot zijn de rondjes van een mini muffin vorm?
Dat weet ik zo niet uit mijn hoofd helaas.
Hoi Laura, kun je de bodems ook invriezen?
Ja hoor dat kan!
Ik wil deze mini-cupcakes maken voor de 18de verjaardag van mijn neefje. Omdat tieners meestal dol zijn op zoete vullingen, chocola,… vraag ik me af waarmee ik ze zou kunnen vullen ipv de lemon curd. Kan je me verwijzen naar een receptje van een vulling met chocola, of heb je nog andere ideetjes om de mini-cupcakes mee te vullen? Graag jouw advies Laura
Wat leuk! Dat kan zeker hoor, hier vind je vele opties: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/