De klassieke scones kennen we allemaal, maar ik zie in die klassieker een basisrecept. Eentje waarmee ik weer volop kan experimenteren. Kijkend naar de inhoud van mijn koelkast besloot ik dat mijn eerste variatie zomers moest worden, ik had immers nog citroenen en lemon curd op voorraad. Frisse citroen scones met lemon curd werden het dus. Perfect voor bij een zomerse high tea of een brunch in de tuin.
Citroen scones
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 40 gram ongezouten roomboter
- 30 gram fijne kristalsuiker
- snufje zout
- rasp van een halve citroen
- 110 ml melk
- ei voor afstrijken
serveren met
- clotted cream (volgens recept)
- lemon curd (volgens recept)
Instructies
-
Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom, wrijf dit met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
-
Voeg suiker, zout en citroenrasp toe en roer dit even kort door met een vork. Giet de melk erbij en roer met de vork tot een klonterig deeg. Kneed met de hand verder tot het een mooie bal wordt.
-
Druk het deeg uit tot een lap deeg van ongeveer 3 cm dik. Met een uitsteker van 5 cm doorsnede steek je de scones uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de scones met een geklopt eitje.
-
Bak de citroen scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
-
Serveer de scones met clotted cream en lemon curd.
Oehhh dit recept ga ik bewaren! Klinkt super lekker ?
Ik heb ze vanmiddag meteen gemaakt…mmmmm ze zijn heerlijk.
En ze ruiken fantastisch…
Na vele jaren een recept met zonnebloemolie gebruikt te hebben, vond ik deze toch wel heel lekker! Voor mij geen ander recept meer!
Ik heb het deeg in 8 gelijke porties verdeeld en in een muffin vorm gebakken. Super makkelijk en ze smaakten echt fantastisch!
Heel lekker, maar ik kreeg er maar 6 scones uit
Dan zullen het lekker grote scones zijn geweest gok ik 😉
hoe lang kan je deze na het bakken bewaren
De scones zijn 3-4 dagen buiten de koelkast houdbaar, of tot drie maanden in de vriezer.
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren heerlijk. Maar met het kneden van het deeg bleef al het deeg aan mijn handen plakken, heb je daar een tip voor? Kon zo geen mooie gelijke hoopjes maken op de bakplaat.
Je handen nat maken, of gewoon een beetje extra bloem erdoorheen!
Bedankt voor de tip!
Hoi kan ik dit deeg ook op woensdag maken en dan donderdag afbakken?
Dat zou ik niet per se aanraden. Het lekkerste is als je het meteen afbakt.