Monchou sloffentaart

30 september 2017
105

Door Lian – Iedereen kent de traditionele MonChou taart wel, maar net zoals bij deze traditionele taart koos ik er opnieuw voor om er een leuke twist aan te geven. Ik besloot een sloffenbodem te gebruiken voor mijn MonChou taart en zo creeërde ik de MonChou sloffentaart. Opnieuw een lekkertje al zeg ik het zelf. Laura heeft een mooie sloffenvorm, maar zoals ik je laat zien kun je haar recept ook prima voor een springvorm gebruiken en zo een ware taart maken. Je houdt wat deeg over, waar je bijvoorbeeld wat lekkere koekjes van kunt maken. Gooi nooit overtollig deeg weg, je kunt er bijvoorbeeld mini taartbodempjes van maken door ze af te bakken in een muffinvorm. Maar genoeg daarover, op naar het recept.

Monchou sloffentaart

Een Monchoutaart, maar dan net een beetje anders. Deze Monchou sloffentaart is er zeker niet minder lekker op geworden!
Porties: 10 personen
22 CM SPRINGVORM

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snufje zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

Topping

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik de bodem van je springvorm om te controleren of het groot genoeg is en snijd de ronde vorm uit. Leg een vel bakpapier in je springvorm, klem vast en vet de randen in. Plaats de uitgesneden ronde sloffenbodem in de springvorm.
  • Maak het spijsmengsel door het ei door het spijs te kneden, zo kun je de spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar een spuitzak werkt fijner. Spuit dan ronde ringen naar binnen toe, waarbij je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
  • Bak de slof in 30-35 minuten op 180° (boven- en onderwarmte)
  • Na het bakken verwijder je direct de springvorm en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
  • Voor de topping klop je de slagroom stijf en mix je in een andere kom de suiker, vanillesuiker, en MonChou tot een romig mengsel. Voeg de stijfgeklopte slagroom toe aan de MonChou en roer voorzichtig door, tot je een gladde MonChou room hebt.
  • Doe de room in een spuitzak met rond mondje en verdeel de room in een cirkelbeweging over de sloffenbodem. Gebruik het laatste restje MonChou room om een extra buitenste rand te spuiten. Verdeel de kersenvlaaivulling over de MonChou en laat die extra rand vrij.
  • Zet de taart in de koelkast voor een aantal uur, zodat de MonChou kan opstijven.
Tips

Wil je nog meer weten over sloffentaarten? Hier beantwoord ik er de meest gestelde vragen over!

Bewaren

In de koelkast 3-4 dagen houdbaar. De bodems kun je los invriezen, als hele taart invriezen raad ik niet aan.

Deze taart vond ik verrassend lekker en totaal anders dan de banketbakkersroom variant zoals je meestal ziet. Ook Laura heeft een stukje kunnen proeven en was helemaal tevreden. Ga jij deze MonChou sloffentaart dit weekend nog bakken?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

39 reacties

  1. Anneke schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Wel een vraag, ik vind een sloftaart zelf ook heerlijk om te maken, maar vind het lastig om goed spijs te vinden.

    Maken jullie de spijs altijd zelf, of hebben jullie een goed adres waar je spijs kunt halen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Ik maak het meestal zelf. Het recept daarvoor staat al op m’n eigen blog, maar komt binnenkort ook hier online en dan zal ik de link ervan plaatsen in dit artikel.

    2. PK schreef:

      Ik ga naar de lokale banketbakker en vraag daar een pond spijs. Meerdere bakkers verkopen ook gewoon hun eigen ingrediënten.

  2. Arjan schreef:

    Lijkt me heerlijk en ik ga het zekers een keertje proberen maar dit kan toch ook wel met een bakske philly-light?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zal vast lukken, maar je krijgt wel een iets ander resultaat uiteraard.

  3. Boudy schreef:

    Wat een prachtig recept. Zelf gebruik ik zelfgemaakte spijs om er in te verwerken.
    Dat is makkelijker te verwerken dan de kant en klare variant.
    Ik ga deze taart gauw maken.

    1. Lian van Rens schreef:

      Klopt. Ik maak spijs eigenlijk altijd zelf. Recept deel ik binnenkort ook hier op het blog.

  4. Rianne schreef:

    Kan je gewoon bij de bakker vragen Anneke!!

  5. Sylvia schreef:

    Kan je de taart een dag van te voren maken?

    1. Lian van Rens schreef:

      Jazeker, dan kan de MonChou ook lekker goed opstijven in de koelkast. Perfect!

  6. Homemade by Joke schreef:

    Mmmmmm deze taart ziet er geweldig lekker uit en ga ik zeker een keer maken.
    Liefs, Mam/Joke ♥

  7. Heleen schreef:

    Ohh! Wat ziet deze taart er heerlijk uit!!! <3 Ga ik zeker een keer proberen!
    Ik heb een vraagje over de 'traditionele' Monchou-taart. Als ik de taart aansnijd, na minimaal 3-4 uur opstijven is de vulling nog niet stevig. Ook al laat ik hem een nacht opstijven, altijd loopt de vulling als ik hem aansnijd eruit. Wat kan hiervan het probleem zijn?
    Groetjes Heleen

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk heb je het MonChou mengsel dan te hard gemixt waardoor het te dun is geworden (en niet meer kan opstijven).

  8. Gerlinde schreef:

    Als je dit maakt met de sloffenringen kun je er dan twee uithalen?

  9. Daniëlle schreef:

    Wat ziet dit er goed uit zeg! Dit ga ik zeker proberen te maken!

  10. Carolien schreef:

    Het ziet er heerlijk uit. Ik ben de taart nu aan het maken en is aan het afkoelen. Straks verder, maar het ziet er al lekker uit?

  11. Alissa schreef:

    Laura, even een vraag over jouw sloffenrecept. Ik heb al verschillende keren sloffen gemaakt en die lukken qua uiterlijk dan heel goed. De smaak is ook prima, maar ze blijven zó hard dat je echt moet hakken om een hap te kunnen nemen. Ik zou heel graag gewoon zo’n brosse, zachte slof willen maken zoals je in de winkel koopt. Heb jij tips?

    1. Laura Kieft schreef:

      Vaak wordt de slof wat zachter naarmate hij iets langer staat (door het vocht uit de topping). Verder is iets minder lang bakken ook een mogelijkheid om hem iets zachter te krijgen.

  12. Anita schreef:

    We gaan weekend weg met een groep. En nu wil ik vrijdagochtend de taart maken en zondagochtend wil ik hem opeten. Kan ik de taart helemaal af zolang goed houden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, zolang je hem maar in de koeling bewaart.

      1. Anita schreef:

        Yes! Bedankt voor de reactie.

  13. Patricia schreef:

    Dat is wel heel toevallig, ik heb deze vorige week gemaakt! Wel een beetje anders qua recept maar zooo lekker… ook deed ik er schuim op ? het is jammer dat ik geen foto kan plaatsen want het was echt een plaatje!

  14. Lindinha schreef:

    Wat zou ik kunnen gebruiken ipv het halve ei voor de spijs? Ik gebruik liever geen rauw ei…

    1. Lindinha schreef:

      Dom, niet goed gelezen. De spijs gaat mee de oven in!?

  15. Pieternel schreef:

    Voor moederdag gemaakt. Heerlijk, in 1x helemaal geslaagd, goed recept, dankjewel!

  16. Myrthe schreef:

    De taart ziet er heerlijk uit! Helaas ben ik zelf allergisch voor spijs (amandel) maar wil wel graag eens proberen om een sloffenbodem te maken. Kan ik dan beter meer koek maken of heb je een alternatieve vulling voor mij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het spijs gewoon weglaten. Sommigen vervangen het door een laagje banketbakkersroom.

  17. Klaas Pieter schreef:

    Ik zag dat dit deeg voldoende was voor twee sloffen. Is de topping ook voldoende voor twee sloffen?

    1. Laura Kieft schreef:

      De topping is genoeg voor de genoemde hoeveelheid deeg, dus ook voor 2 kleine langwerpige. Hier is alles voor de grote ronde gebruikt.

  18. Emy schreef:

    Kun je de monchou ook met een stervormige spuitmond op de slof spuiten of is het daar niet stijf genoeg voor bij het maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet wel lukken hoor.

  19. Anita schreef:

    Het mengen van boter, suiker, ei, zout en citroenrasp moet ik dat met deeghaken of met garden doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou deeghaken gebruiken, of kloppers (maar geen garde).

  20. Femke schreef:

    Ziet er heerlijk uit, wil hem woensdag maken. Alleen hou ik echt niet van spijs, is er een alternatief??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het weg kunnen laten, maar dan ontstaat er tijdens het bakken niet automatisch een rand. Dus die zou je dan zelf in de vorm moeten maken.

  21. Geeske schreef:

    Welk formaat springvorm heb je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een 22 cm springvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *