Appel-kaneel slof

14 november 2015
164

appel-kaneel slof 1a

Tot voor kort kwamen de sloffen die ik at uit de winkel. Meestal van de bakker waar mijn zusje werkte, maar sinds ik zelf een aardbeienslof maakte weet ik beter. Het is een hartstikke leuk recept om te maken en ook nog eens ontzettend lekker. Ik hou ervan om te variëren met recepten. Soms bouw ik een recept helemaal om en zie je van het origineel niet veel meer terug. Maar het gebeurt ook wel eens dat ik er maar een kleine twist aan geef. Meestal plaats ik die recepten met een kleine twist niet online en deel ik die tips alleen via Facebook, maar het leek mij leuk om te laten zien hoe goed je kunt variëren met een sloffenbodem! Geen aardbeien bovenop dit keer dus, maar appeltjes met kaneel. Een smaak die prima past bij het najaar.

appel-kaneel slof 2a

aardbeienslof 3a

aardbeienslof 4a

appel-kaneel slof 3a

Appel-kaneel slof

Met een goed gebakken sloffenbodem kun je heerlijk variëren en uitproberen. Wat dacht je van deze appel-kaneel slof. Ontzettend lekker als je het mij vraagt!
Porties: 2 sloffen (in totaal voor 12 personen)

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

  • 150 gram spijs
  • half ei

Topping

  • 250 ml slagroom
  • halve portie makkelijke banketbakkersroom (volgens recept)
  • 1 flinke appel (of 2 kleintjes)
  • 1 tl kaneel
  • 1-2 el fijne kristalsuiker

Extra nodig

  • sloffenring (2 stuks werkt het makkelijkst)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • spuitzak (of 3 wegwerp zakken)
  • stervormige spuitmond

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot ongeveer 8 mm dikte, ik doe dit vast op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
  • Maak het spijsmengsel door het ei door de spijs te kneden. Zo kun je de spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar ik gebruik zelf een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
  • Ik heb maar één sloffenring, daarom legde ik het deeg weer even in de koelkast terwijl ik de eerste sloffenbodem vast ging bakken. Als je er twee hebt kun je ze natuurlijk beide tegelijk bakken. Indien je in tweeën bakt, hou er dan ook rekening mee dat je voldoende spijs overhoudt!
  • Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
  • Schil je appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine blokjes. Doe de blokjes appel in een pannetje met de kaneel en suiker. Bak tot de appeltjes net een beetje zacht beginnen te worden. Laat ze een beetje afkoelen. Terwijl ze afkoelen kun je de Zwitserse room maken.
  • Voor de vulling maak je de banketbakkersroom volgens recept en laat volledig afkoelen. Klop de slagroom op en voeg hieraan een evenredige hoeveelheid banketbakkersroom toe; spatel rustig door elkaar. Vind je hem nog iets te slap? Voeg dan wat extra banketbakkersroom toe. Je hebt nu Zwitserse room gemaakt, vul er een spuitzak mee. Spuit de Zwitserse room op de sloffenbodems en verdeel de afgekoelde appeltjes erover.
Tips

Zo simpel is het dus om met sloffenbodems te variëren! Als je nog wel wat extra tips kunt gebruiken voor het maken van de bodem kun je dit artikel even lezen.

Bewaren

De appel-kaneel slof bewaar je in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

70 reacties

  1. Irene schreef:

    Dit ziet er zo lekker uit! Deze ga ik volgende week een x maken!

  2. Emma schreef:

    Ohh, wat lekker Laura! Perfect voor deze tijd van het jaar!

  3. Ellen Pouw schreef:

    Leuk recept…ik heb nog nooit zo’n mal gezien voor de slof…handig!

  4. Jeanine schreef:

    Ik ben nu bezig om dit recept te maken. Ik bewaar wel eens citroenen in de diepvries. Zou dat ook kunnen met een citroen waarvan de schil voor de helft geraspt is?

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen ervaring met het bewaren van een citroen in de diepvries, maar het lijkt mij weinig verschil maken als de schil deels al geraspt is.

      1. Jeanine schreef:

        Ik heb het gewoon gedaan. 🙂

        De slof was heerlijk! Ik ben benieuwd naar meer mogelijke vullingen. In de winkel zie ik wel eens een notenslof, daar zit dan geen banketbakkersroom op. Geen idee of dat dan zo bovenop de bodem kan. Misschien leuk voor een variatie recept? 😉

        1. Laura schreef:

          Iets met noten heb ik inderdaad nog in mijn hoofd als variatie, maar weet nog niet precies hoe ik dat ga doen 😉

        2. Annabel schreef:

          waarom heb je het recept voor twee sloffen gemaakt?
          vind dit namelijk beetje verwarrend. Als je de ingredienten door de helft doet, kun je daar dan een slof van maken?

          1. Laura Kieft schreef:

            Een slof is vaak te weinig voor een verjaardag (gaan maar 6 puntjes uit), meestal willen mensen er twee maken. Maar je kunt het dus inderdaad door midden delen voor 1 slof.

      2. Lieke Engelen schreef:

        Ik rasp de hele schil van de citroen eraf en pers hem daarna uit. Wat ik nodig heb neem ik hiervan af en doe de overige schil en sap apart in de diepvries gaat heel goed.

  5. Nicole schreef:

    Oh goddelijk! Ik kan hem bijna proeven! Heerlijk gewoon.

  6. Manouk schreef:

    Lekker! Met peertjes lijkt mij ook lekker. Of frambozen/rood fruit!

    Heb je nog ideeën om het spijs te vervangen door iets zonder noten? Ik ben helaas allergisch 🙁

    1. Laura schreef:

      Je zou het helemaal weg kunnen laten, maar je zou ook kunnen proberen om wat banketbakkersroom mee te bakken. Met peren klinkt ook heerlijk trouwens!

  7. Ron schreef:

    Wat voor maat sloffenring heb jij gebruik

    1. Laura schreef:

      24×9 centimeter

  8. Sven schreef:

    een vraagje uit België: wat bedoel je met spijs?

    1. Laura schreef:

      Daar bedoel ik amandelspijs mee 🙂

  9. Renate schreef:

    Ik heb deze nu al twee keer gemaakt en iedereen vond m lekker! Ik heb alleen wel echte banketbakkersroom gebruikt (;

  10. Suzan schreef:

    Mijn eerste poging net af. Maar het leek alsof de boden te hard is geworden. Hoe zou dat komen? Ik heb echt alles puntje precies gewogen. Ik heb het in de koelkast gelegd. Zou het nog een beetje zachter worden als ik een paar uur laat staan?

    1. Laura schreef:

      Met vulling (topping) wordt het straks sowieso wat zachter, maar het zou ook nog aan je oven kunnen liggen.

  11. Jeannette schreef:

    Ik heb de appel-kaneel slof gemaakt voor een verjaardag en deze viel erg in de smaak. Zeker voor herhaling vatbaar dus.
    Zou de bodem na het bakken ook in te vriezen zijn denk je?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat is geen probleem.

  12. Celine schreef:

    Ik heb gister de appelkaneel slof gemaakt, alleen na een nachtje in de koelkast wordt de room helemaal zacht en zakt er vanaf, kan ik hier iets aan doen?

    1. Laura schreef:

      Dan is je room waarschijnlijk net niet dik genoeg geweest, of je appeltjes zijn nog te vochtig geweest.

  13. Andrea schreef:

    Hoi Laura,

    Welke grootte spuitmondje gebruik je voor deze slof ? (maat en merk, winkel)
    Ik ga proberen deze taart voor te schotelen op mijn verjaardag 🙂 Dan moet het natuurlijk wel een succes worden 😉

    Groetjes Andrea

    1. Laura schreef:

      Wilton 1M, bij veel verschillende winkels te koop.

  14. Nienke schreef:

    Het ziet er erg lekker uit! Om het nog ‘herfsteriger’ te maken lijkt het mij wel lekker om een speculaasbodem te hebben bij deze slof. Kan ik dan gewoon speculaaskruiden door het sloffendeeg doen en de witte basterdsuiker vervangen door bruine of ligt dat ingewikkelder?

    1. Laura schreef:

      Ik zou het inderdaad op die manier proberen, variëren met recepten is vaak niet zo ingewikkeld hoor 🙂

  15. Anne schreef:

    Kan ik ook banketbakkersroom uit een zakje gebruiken en daar slagroom aan toevoegen?

    1. Laura schreef:

      Dat kan, maar zelfgemaakt is hij wel veel lekkerder 😉

  16. Marieke schreef:

    Superlekker zo’n slof, maar mijn inspiratie blijft een beetje bij aardbeien en appel/kaneel.
    Heb je nog misschien nog meer variatiemogelijkheden voor mij? Of misschien leuk dat je er een keer een blog met variatiemogelijkeheden schrijft ofzo?

  17. Marlieke schreef:

    Hier ligt nu sloffendeeg te rusten in de koelkast. Einde van de middag ga ik bakken. Ik maak een papje van bakvaste banketbakkersroom met banketbakkersspijs. Daarmee bekleed ik de bodem vòòr! het bakken. Na het bakken maak ik een karamelbavarois waarmee ik de slof vul. Daaroverheen komen ongezouten noten (gemengd). Daaroverheen nog een paar sliertjes karamel. Kleine stukjes serveren. Want is erg machtig! Maar óóó wat heerlijk! 🙂

  18. Sjaan schreef:

    De sloffenbodem vullen met de spijs. Gemengde noten mengen met 2 eetlepels gecondenseerde melk en dit over de spijs verdelen. Dan afbakken, heerlijk!!

    Bedankt voor al je heerlijke recepten Laura.

    1. Laura schreef:

      Klinkt goed zeg!

  19. Wilco schreef:

    Ziet er super lekker uit. Zou dit recept ook met een cupcake vorm gemaakt kunnen worden? En ik lees nergens in je recept of je de rand ook bekleed met deeg of gaat dat met spijs?

    1. Laura schreef:

      De rand bekleed je niet, die laat je gewoon zo. En je zou zeker kleine taartjes kunnen maken in een cupcake vorm.

  20. Marjolein schreef:

    Ziet er super lekker uit! Zou je ook kleine taartjes ermee kunnen maken, zoals een cupcake vorm? Zou de baktijd dan nog veel veranderen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, ze moeten dan wel korter in de oven.

      1. Marjolein schreef:

        Heb ze inderdaad 20 minuutjes in de oven gedaan. Ze zagen er heerlijk uit!

  21. Annuschka schreef:

    Kan je het ook in springvorm doen? Of moet ik dan meer beslag maken

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima, met deze hoeveelheid hoef je niets extra te maken (maar twee stuks lukt waarschijnlijk niet, dan heb je er dus één)

  22. Margreet schreef:

    Deze appelkaneelslof heb ik vanmorgen gemaakt. Hij ziet er heerlijk uit, dit weekend lekker proeven. Maar nu heb ik toch een hele portie banketbakkersroom gemaakt. Kun je dat overschot ook invriezen?

    En heb je misschien ook een recept voor een mokkaslof? Die heb ik laatst op een verjaardag gehad, was heerlijk, maar ik kan geen recept vinden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kun je prima invriezen hoor. En klopt dat je dat niet kan vinden, daar heb ik nog geen recept voor.

  23. Heleen schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je dit recept ook voor één springvorm van ca 26 cm maken?
    Heb je dan genoeg voor alles?
    Groetjes Heleen

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat dat wel moet lukken

      1. Heleen schreef:

        Oke, bedankt! Ga zaterdag dus een sloffentaart maken 🙂
        Groetjes Heleen

  24. Heleen schreef:

    Kan je als topping ook het recept voor je appel-kaneel cheesecake gebruiken? Lijkt me erg lekker.

  25. Suzan schreef:

    Kun je het 2e deel van het sloffen deeg ook invriezen om een andere keer te gebruiken?

  26. Vera schreef:

    Even een kleine dubbel-check: de hoeveelheden onder het kopje “Topping” zijn ook voor 2 sloffen toch?

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt helemaal 🙂

  27. Noortje schreef:

    Klinkt heerlijk! Hij ligt bij onze banketbakker, dus een leuke uitdaging om hem zelf te maken! 1 vraag: wat is de beste appel hiervoor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik graag Elstar

  28. Pauline schreef:

    Vandaag voor het eerst de slof gemaakt, maar bodem behoorlijk hard en droog… alles gedaan volgens recept. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Verder wel goed van smaak.

    1. Laura Kieft schreef:

      Probeer hem de volgende keer op een lagere temperatuur te bakken en evt minder lang. Iedere oven verschilt (en hetelucht moet lager qua temperatuur)

  29. Desirer schreef:

    Hoi, deze slof al een paar keer gemaakt. Iedere keer goed gelukt en valt in zeer goede smaak… Super!

  30. Wilma schreef:

    die van ons is goed gelukt en wij gaan hem zo proefen. 🙂

  31. Laura schreef:

    Welke appel kan je hier het best voor gebruiken, en hoe voorkom je dat de appel te vochtig is…met alle gevolgen van dien…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Elstar is een fijne appel daarvoor.

  32. Heleen van Beers schreef:

    Heerlijk recept. De eerste slof komt nu net uit de oven. Hij blijft alleen heel laag en is dus niet omhoog gekomen. In het midden misschien iets hoger geworden, maar de zijkanten niet. Enig idee waar het aan kan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien een te grote vorm gebruikt of het bakpoeder vergeten?

      1. Heleen schreef:

        Mijn vorm is inderdaad 12 cm breed en iets meer dan 24 cm lang. Ik kon uit mn deeg wel 2 vormen halen daarom dacht ik dat het niet erg zou zijn. Maar zou het Dante de breedte te maken kunnen hebben? Bakpoeder zat er in (nieuw zakje)

  33. Anita schreef:

    Als je de appeltjes gaat bakken, smelt je dan eerst een beetje boter in je pan? Of kan het zonder? Het staat niet in het recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hoeft niet, mag wel.

  34. Janneke schreef:

    Voeg je de slagroom meteen toe aan de banketbakkersroom als die nog warm is of laat je de room eerst afkoelen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut eerst volledig af laten koelen!

  35. Leonie schreef:

    Is het de bedoeling dat je de spijs ook meebakt in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja dat klopt inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *