Sinterklaas sloffentaartjes

Gepost: 15 november 2017 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023
Sinterklaas sloffentaartjes

Sinterklaas is altijd een heerlijke feestdag om voor te bakken. Zo heb je heerlijke klassieke recepten die altijd goed scoren zoals kruidnoten, gevulde speculaas of een banketstaaf. Maar je kunt het natuurlijk ook helemaal anders doen. Wel vind ik het dan altijd lekker om voor de vertrouwde smaken te kiezen als amandelspijs en speculaaskruiden. Van die lekkere warme smaken. Met dat in mijn achterhoofd leek het mij wel lekker om sloffentaartjes te maken waarbij het deeg is gekruid met speculaaskruiden in plaats van citroen of vanille. De Sinterklaas sloffentaartjes waren geboren. 

Ik koos opzettelijk voor kleine taartjes, omdat ik dat leuk vind staan en het idee van uitdelen juist met Sinterklaas zo sterk is. Je kunt natuurlijk ook gewoon twee gewone sloffentaarten maken van dit recept. Pak dus de vorm die jij in huis hebt en ga lekker aan de slag.

BAKTIP: Geen of te weinig ronde bakringen in huis? Bak ze dan om en om af of maak er dan met een grote sloffenring één slof van. 

sinterklaas-sloffentaart2

 

Kleine sloffentaartjes voor Sinterklaas

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Sinterklaas sloffentaartjes

Deze schattige Sinterklaas sloffentaartjes straalt volop het Sinterklaasfeest uit. Versier het taartje met alles wat je maar wilt.
Porties: 12 kleine taartjes (van 7-10 cm) of 2 grote sloffen

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • 280 gram bloem
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 0,5 ei

Topping

  • 250 gram slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 2 el vanillesuiker
  • 300 gram mandarijnpartjes (uit blik of vers)
  • amandel speculaas
  • strooigoed

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei en zout door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem, speculaaskruiden en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte op een met bloem bestoven werkblad. Steek nu met kleine kookringen (zo’n 7-10 cm doorsnede bodems uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de ringen in met een beetje boter en zet weer om het deeg heen. Voor een sloffenring kun je deze bereiding volgen.
  • Maak het spijsmengsel door het ei door het spijs te kneden, zo kun je het spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar een spuitzak werkt fijner. Spuit dan ronde ringen naar binnen toe, waarbij je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
  • Bak de kleine sloffentaartjes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat de sloffenbodem(afkoelen en bereid dan de topping.
  • Doe de slagroom in een kom en klop lobbig. Voeg de mascarpone met de vanillesuiker toe en mix tot een stijve room. Houd een paar mandarijnpartjes apart ter decoratie en snijd de rest in kleine stukjes. Dep ze met keukenpapier goed droog en spatel deze door de room heen.
  • Doe de mandarijnenroom in een spuitzak met grote ronde opening en spuit op ieder taartje in het midden een toef die naar de buitenkant uitloopt. Dit doe je door de spuitzak niet omhoog te bewegen, maar vlak boven de sloffenbodem te houden. Je kunt er ook voor kiezen cirkels te spuiten.
  • Decoreer je Sinterklaas sloffentaartjes met stukjes amandel speculaas, mandarijntjes en strooigoed.
Tips

Om de kleine Sinterklaas sloffentaartjes te maken heb je meerdere kookringen nodig of bak je ieder taartje om en om. Aangezien dit omslachtig kan zijn is het gebruik van een grotere sloffenring praktischer.
Bewaren

De taartjes blijven 3-4 dagen goed als je ze in een afgesloten bak/trommel in de koelkast bewaart.

Een heerlijk taartje dat het Sinterklaasfeest in zijn volle glorie uitstraalt en toch totaal anders is. Ik kan in ieder geval zeggen dat ze heerlijk smullen waren en ik ze misschien wel lekkerder vind dan gevulde speculaas.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

42 reacties

  1. Sandra schreef:

    Super leuk! Kan het ook in een ronde springvorm als je geen bakblik hebt voor een slof en wel graag 1 grote wil?

  2. patricia schreef:

    hoe groot zijn U ringen

    1. Laura Kieft schreef:

      8 cm, maar een formaat van 7-10 cm is prima (zoals in het recept staat)

  3. Ron schreef:

    Hoe hoog zijn de ringen die jij gebruikt heb.

    1. Laura Kieft schreef:

      Zorg dat ze minimaal 2 cm hoog zijn, hoger mag natuurlijk ook.

  4. Amber schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Bak je de bodem af op een bakplaat of een rooster?

    1. Laura Kieft schreef:

      Op een bakplaat, die dient dan als bodem omdat de bakringen die niet hebben 🙂

  5. Mieke schreef:

    Ziet er goed uit waar is een sloffen vorm te koop

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij (online) kookwinkels.

  6. Lisette schreef:

    Hoe groot moet de sloffen ring zijn voor dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      7-10 cm, staat in de tekst 🙂

  7. Lianne schreef:

    Hoi! “Klinkt” lekker. Heb jij nog tips om het zonder spijs te maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou eventueel wat banketbakkersroom kunnen gebruiken.

  8. Sandra schreef:

    Hoi Laura en Lianne,

    Dit lijkt mij een heerlijk recept!
    Hoe lang is de baktijd voor een sloffenring ongeveer?

    Groetjes,
    Sandra

    1. Laura Kieft schreef:

      25-30 minuten ongeveer.

      1. Sandra schreef:

        Hoi Laura,

        Dankjewel voor je snelle reactie.

        Groetjes,
        Sandra

  9. Sanne schreef:

    Hoi Laura,
    De sloffen zijn gelukt! Ik wil ze morgen en overmorgen gaan nuttigen. Ik bewaar de sloffen nu in een gesloten zak. Kan ik de topping morgen maken en in de koelkast bewaren zodat ik het de volgende dag ook nog kan gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoord.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima!

  10. Pieternel schreef:

    Hoi Laura! Leuk recept zeg. Ik ben inmiddels 4 grote sloffen verder (en ja ze zijn allemaal op!) en ben erachter dat mandarijntjes uit blik het beste zijn in dit recept, bij verse mandarijntjes kwamen er toch meer velletjes etc in de room. En het opmaken met het strooigoed kan het beste zo kort mogelijk vantevoren. Verder is het een ideaal recept, leuk, lekker en niet moeilijk! dankjewel.

  11. Laura schreef:

    Wauw, mijn slof heel erg lekker.. wat een goede combi!
    Bedankt. Groetjes Laura

  12. Sabrina schreef:

    Is het ook mogelijk deze slofjes in een muffinvorm te maken?

      1. Sabrina schreef:

        Ze waren super lekker, bedankt voor het recept!!

  13. Shirley schreef:

    Moeten de mandarijn partjes door het mengsel mascarpone/ slagroom? Kon het in bereiding niet vinden.

  14. Esther Veenstra schreef:

    Ik heb bakvormpjes met bodem kunnen die ook gebruikt worden voor deze koeken?

  15. Corine schreef:

    Kun je kleine sloffen ook in een muffinvorm maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, werkt ook prima. Goed de oventijd in de gaten houden.

    2. Corine schreef:

      Voor hoeveel minitaartjes is dit recept ongeveer?

    3. Corina schreef:

      Voor hoeveel minitaartjes is dit recept ongeveer?

  16. rebecca schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je de mandarijnen ook weg laten ?

  17. Gerry schreef:

    Hoi,

    Ziet er lekker uit! Kan ik dit recept ook in een springvorm doen van 24 a 26cm?
    Zo ja hoelang moet dit dan in de oven? Is hier ook een filmpje van?

    Gr. Gerry

  18. Mariska schreef:

    Kan je de spijs ook achterwege laten of vervangen door iets anders? Wat niet te zoet wordt en dan meebakken in de oven ja of nee? Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf heb ik het alleen nog maar met spijs geprobeerd. Je zou altijd wat kunnen proberen natuurlijk, maar hoe dit gaat worden of smaken kan ik zo 123 niet met zekerheid zeggen.

  19. Mariska schreef:

    Wordt het bijvoorbeeld met banketbakkersroom niet te zoet?

  20. Cleo Schmeits schreef:

    Hi Laura,
    Ik lees in vorige reacties al dat je de spijs kunt vervangen door wat banketbakkersroom. Moet je deze dan ook meebakken of spuit je deze na het bakken van de bodem erin?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Deze bak je mee, dus je spuit het erop net zoals je met de spijs zou doen (een stukje van de rand vrij houden).

  21. Frannie van Wijngaarden schreef:

    Zou je deze ook in een springvorm van 24 kunnen doen met deze verhoudingen of heb je dan een kleinere springvorm nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet precies te zeggen, want dat heb ik niet getest. Maar je kunt het proberen natuurlijk! Of even vergelijken met grotere sloffentaarten qua hoeveelheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept