De eerste truffels maakte ik jaren geleden al, zonder koekjes als basis zoals ik ze tegenwoordig meestal maak. Toen maakte ik truffels van cake. Al noemde ik ze toen cake pops, die waren destijds ontzettend populair. Ze werden gekneed tot figuurtjes, op stokjes geprikt en gedoopt in verschillende kleuren candy melts. Ik maakte ze toen ook van een verkruimelde cake met een lepel kwark erdoor. Want dat is de basis: cake- of koekkruimels met iets dat plakt. Meestal gebruik ik MonChou, dat zorgt voor stevige truffels. In mijn boek heb ik echter speculoostruffels staan waarvoor ik speculoospasta gebruikte. Dan worden de truffels wat zachter en smeuïger. Voor deze lemon curd cake truffels ging ik ook voor dat smeuïge. Ik kocht zo’n heerlijke kleffe cake in de winkel en verkruimelde deze, met wat lemon curd zorgde ik ervoor dat het een plakkerig geheel werd waar ik balletjes van kon draaien. Vervolgens doopte ik ze in witte chocola, een heerlijke smaakcombinatie vind ik dat. Hoef je alleen nog maar te wachten tot de chocola is uitgehard en je ervan kunt smikkelen.
Lemon curd cake truffels
Ingrediënten
- 200 gram cake
- 50 gram lemon curd* (volgens recept)
- 200 gram witte chocolade
Instructies
-
Verkruimel de cake in een kom, ik gebruikte hier een vork voor en ‘prakte’ de cake als het ware tot het alleen nog maar kruimels waren. Voeg dan de lemon curd toe en prak dit er doorheen.
-
Het mengsel is goed als je een klein beetje van het mengsel in je hand tot een balletje knijpt en het zijn vorm goed behoudt. Het mag er op dit moment nog best kruimelig uitzien. Voeg dus niet gelijk extra lemon curd toe omdat het er nog droog en kruimelig uitziet. Draai 12 balletjes van het cakemengsel en zet deze even in de koelkast.
-
In de tussentijd smelt je tweederde van de chocolade au bain-marie. Wanneer dit gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf rustig roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten.
-
Haal de cake truffels uit de koelkast en dip deze in de chocolade. In dit artikel geef ik je wat tips voor het dippen van truffels en bonbons. Na het dippen leg je ze op een velletje bakpapier. Wanneer je de laatste truffel gedipt hebt, breng je bij de eerst truffel decoraties aan van de overgebleven chocola. Drizzle de chocolade over alle truffels.
-
Laat de chocolade helemaal uitharden voordat je de lemon curd cake truffels serveert.
Lekker en toch simpel om te maken!
Hoe eerlijk, om te vertellen dat je naar de winkel bent geweest en daar een cake hebt gekocht!
Mooie foto ook! Zou zo kunnen prijken op de voorzijde van bakboek deel 3!
Xus,
Car
Dit soort hapjes zijn bekend onder de naam truffels, vandaar 😉 (net als wanneer er koekjes als basis worden gebruik oid)
Hoi Laura,
Zou je de lemon curd ook kunnen vervangen door advocaat?
Groetjes Melanie
Ik denk dat dat wel moet lukken, misschien dat je wel iets minder nodig hebt.
Zou het ook met Nutella kunnen?
Voeg in kleine beetjes toe en dan zou het zeker moeten kunnen.
Misschien de Nutella lichtjes opwarmen om beter te kunnen mengen
Mmmmmm, superlekker!
Ik heb ze ook met melkchocolade gemaakt en die zijn ook heerlijk.
Ik eet ze het liefts als ze uit de koelkast komen, lekker fris.
Wat tof dat ze met melkchocolade ook goed smaken.
Je vertelt dat je wat tips gaat geven om de truffels te dippen….waarschijnlijk kijk ik er over heen??
Groetjes nelly
Daar had een doorklik-link onder moeten zitten maar die is inderdaad verdwenen! Scherp van je 🙂 Ik heb de link weer terug gezet, het ging om deze: https://www.laurasbakery.nl/truffels-en-bonbons-dippen-in-chocola/