Zelf maak ik met enige regelmaat mijn recept voor lemon curd, heerlijk vind ik het! Ik verwerk het in taarten en gebakjes, doe een beetje door de yoghurt of smeer een laagje op een biscuitje. Soms krijg ik wel eens de vraag of je de suiker in het recept ook kunt verminderen of weglaten. Helaas, dat gaat niet in dat recept. Niet getreurd, want in dit recept kan dat wel! Sterker nog, er zit helemaal geen kristalsuiker in. Wel een beetje honing, maar dat mag de pret niet drukken. Met ‘suikervrij’ bedoel ik in dit recept dan ook vrij van geraffineerde suikers. Deze ‘suikervrije’ lemon curd is dus ideaal, want qua smaak doet het nauwelijks onder voor het originele recept. Eigenlijk zit het grootste verschil in de kleur. Waar de gewone lemon curd toch wel redelijk helder geel genoemd kan worden, is deze lemon curd zachter van kleur.
Suikervrije lemon curd (vrij van geraffineerde suikers)
Suikervrije lemon curd
Deze suikervrije lemon curd is helemaal vrij van geraffineerde suikers maar nog steeds ontzettend lekker! Gebruik hem voor verschillende taartjes en gebakjes.
Porties: 1 potje vol
Ingrediënten
- 40 ml citroensap
- 2 eieren (M)
- 2 el honing
- 25 gram ongezouten roomboter (in kleine blokjes)
Instructies
-
Zet een pannetje water op het vuur en zet hier een kom op, de kom mag het water niet raken. In de kom klop je de eieren los, voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
-
De kom zet je weer op het pannetje om het geheel au bain marie te verwarmen. Blijf roeren tot het mengsel tot het wat dikker wordt. Zet het vuur niet te hoog, je wilt niet dat het geheel te snel gaart waardoor klontjes (gestold ei) ontstaan. Gebruik eventueel een garde om goed te kunnen blijven kloppen.
-
Blijf roeren tot de lemon curd ongeveer even dik is als yoghurt. Giet het dan over in een potje, tijdens het afkoelen zal het nog wat verder indikken.
Tips
Ik gebruik het liefst boter in recepten, maar in dit recept zou je die ook kunnen vervangen voor kokosolie.
Deze suikervrije lemon curd kun je net als de normale lemon curd in allerlei taartjes en gebakjes verwerken.
Bewaren
De lemon curd kun je twee weken in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Mmm, ik ben dol op lemon curd! Ik heb zelf ook al geëxperimenteerd met gezondere versies, maar deze ziet er zoo creamy uit!
Ik ben dol op lemoncurd maar vanwege de calorieën staat het niet vaak op tafel. Zelf maken heb ik nog niet eerder geprobeerd maar deze ga ik zeker maken! Ben heel erg benieuwd en zal je laten weten of het gelukt is.
Zojuist gemaakt en geproefd. Anders veel minder zoet maar erg lekker!!! Dank voor het recept!
Wat een leuk alternatief! Ik heb zelf eerlijk gezegd nog nooit lemon curd gemaakt.
Deze ga ik proberen, is verse citroensap vereist of uit een knijpflesje, of maakt het niet uit?
Verse citroensap is lekkerder, maar uit een flesje kan ook.
Oh dit ga ik zeker eens proberen te maken! Lekker hoor!
Oooo dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen!
Ik ben benieuwd waarom er in deze versie geen citroenrasp zit?
Omdat het een heel ander recept is 🙂 Je kunt het altijd wel toevoegen als je wilt hoor.
Ik heb hem zojuist gemaakt!! Ben zelf gek op lemon curd verwerkt in taarten of toetjes..
De honing is zeker een goede vervanger alleen proef ik die eerder bijnà meer dan de Citroen.. Wellicht iets teveel gebruikt..
Hoi Laura!
Ik had een klein vraagje: denk je dat het ook mogelijk is om dit recept met frambozen te maken? Ik vindt lemon curd super lekker en frambozen ook, maar ik weet niet of dit te doen is met een suikervrij recept…
Alvast bedankt voor je hulp!
Zou je zeker kunnen proberen, heb het zelf nog niet geprobeerd dus durf niet met zekerheid te zeggen dat het lukt 😉
Beste Laura,
Ziet er heerlijk uit! En ga het zeker proberen maar hoeveel gram lemon curd denk je dat ongeveer uit dit recept komt?
Ik heb het niet gewogen, ik kon er een klein potje mee vullen.
Hoi Laura, allereerst: wat een superfijne website heb je 🙂 ik heb al aardig wat recepten gemaakt, met veel succes! Dus grote complimenten.
Zojuist heb ik deze suikervrije lemoncurd gemaakt. Ziet er perfect uit, mooie dikte, geen eistolsel maar ik vind dat ie toch wat naar ei ruikt en ook smaakt. Hij is wel zuur genoeg (heb er ook rasp van 2 kleine (bio) citroenen bij gedaan. Toen keek ik net naar je normale lemoncurd recept en daar gaan ook 2 eieren in. Maar veel meer sap en boter enz. Is 2 eieren misschien teveel op dit recept?
Heb ‘m voor alle zekerheid nog door een zeef gedaan, maar er bleef niks van stolsel achter. Dus dat ging allemaal prima.
Bedankt alvast 🙂
Hoeveelheid ei is prima, ik heb totaal geen last van een ei smaak. Heb je misschien hele grote eieren gebruikt. Ik gebruik M
Goed en smakelijk idee!
Beste laura vandaag suikervrije lemon curd gemaakt alleen heb ik limoenen gebruikt en gewoon de hoeveelheid vd lemoncurd aangehouden heel goed gelukt, dit wou ik je even laten weten ( misschien een nieuw recept voor jou ha ha ) ga zo Door je doet het geweldig groetjes Mary
Goed om te weten 🙂
Beste Laura ik heb al een aantal keren de suikervrije lemoncurd gemaakt nou is mijn vraag kan je de honing ook vervangen voor agave siroop gr Mary
heb ik nog niet geprobeerd, maar kun je zeker eens testen.
Hoi Laura. Ik ben dol op je lemoncurd en gebruik die heel veel in mijn taarten en zoek nu naar een lactosevrije variant. Bij deze suikervrije staat dat die ook met kokosolie gemaakt kan worden, geldt dat ook voor je gewone lemoncurd? Ik zoek dus een vervanger voor de boter, want daar zit lactose in. Groetjes, Janine
Bij de gewone heb ik dat eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, ik zou het gewoon eens proberen als ik jou was (of met plantaardige margarine)
Kun je deze variant ook invriezen?
Heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar zou ook gewoon moeten kunnen hoor.
Hoi Laura, Dit recept ga ik zeker proberen. Ik zie ook veel andere recepten die alleen met eidooiers gemaakt worden. Zou dat hier ook kunnen? Ik heb wat eidooiers over van een ander recept!
Kun je zeker proberen, maar kan niet zeggen of dat ook echt lukt in dit recept.
Je moet wel opletten wat je zegt. Suikervrij betekent namelijk dat er geen vorm van glucose, sacharose of fructose in zit. Honing (en andere zogenaamd gezonde stropen/ siropen) zijn allemaal suiker. En qua glucose en calorieën net zo slecht als gewone suiker.
Dit soort recepten kan je dus niet suikervrij noemen.
Niks mis met iets lekkers op zijn tijd, ook niet als er suiker in zit. Maar noem het dan niet suikervrij.
Dat weet ik inderdaad. Tegenwoordig zet ik dat (suikervrij) ook niet meer bij recepten, ik bedoel hier vooral vrij van geraffineerde suikers. Destijds was dat wel een geaccepteerde benaming voor dit soort recepten.
Hoi Laura, een vriendin van mij mag dus juist die geraffineerde suikers niet. Kan de honing ook vervangen worden door kokosbloesemsuiker of palmsuiker? Zo ja, wat zijn dan de hoeveelheden?
Groetjes, Louise
Ps. Ik maak regelmatig recepten van je site en krijg altijd complimenten. Dus die zijn er ook voor jou!
Durf ik je niet met zekerheid te zeggen, daar heb ik zelf geen ervaring mee in dit geval.
Kokosbloesemsuiker is bruin van kleur en deze kleur zal niet veranderen in het proces. Dus als je hiermee genoegen kan nemen, zou ik het zeker doen!
Hallo Laura,
ik ben nog niet zo’n ster in het bakken maar leer veel van jouw recepten en maak dus af en toe wat dingen zoals koekjes en soms een taart (chocolade taart)
Lemoncurd kende ik niet en dus heb ik het gemaakt met suiker (jouw recept , errrug lekker) voor mijn paas trifle. Ben benieuwd naar deze zonder suiker.
Maar hoe gebruik je deze lemoncurd in taarten?
Als laagje tussen de cake is lemon curd erg lekker. Perfect om stapeltaarten mee te vullen.
Ik ben hem aan het maken maar hij wil niet dik worden …hoe zou dat kunnen komen ?
De eieren zouden door de hitte moeten stollen, tip om nog langer te wachten. Deze lemon curd wordt niet stijf, gewoon stevig vloeibaar als yoghurt.
Zou je de lemon curd kunnen wekken, zodat je het langer kunt bewaren?
Dat is zeker een mogelijkheid
Hallo Laura, hoeveel lemon curd doe je in een cake.
Hoeveel je maar wilt 🙂 Het verschilt per recept.
Vraagje, ik heb de lemoncurd net gemaakt maar hij wordt niet dik. Hij blijft vloeibaar. Wat heb ik fout gedaan?
Waarschijnlijk heeft hij gewoon nog wat meer tijd nodig, of het mengsel wordt niet warm genoeg.
Hallo Laura,
Zou ik de lemon curd ook over een cakerol kunnen smeren? En is het dan ook lekker met Nutella?
Dat kan zeker.
Ik heb het suikervrije recept gekozen maar in plaats van honing heb ik de suikervrije stroop van sukrin gebruikt met een prima resultaat
Hoi Laura, ik maak dit recept regelmatig en we vinden deze lemon curd erg lekker! Je hele site is trouwens niet te versmaden haha. Recepten zijn en werken eigenlijk altijd goed wat heel fijn is want met liefde alleen kom je er niet 😉. Mijn vraag is de volgende…..de werkwijze van je gewone lemon curd is totaal anders dan die van de suikervrije en ik vroeg me af waarom dat is? Bij de suikervrije versie begin je met eieren en een au bain marie kom en je moet dan heel erg uitkijken dat ze niet gaan stollen. Kan ik de suikervrije versie ook maken zoals je de bereiding van de gewone lemon curd beschrijft? Super dank alvast voor je reactie. Groeten en succes met je mooie site. Karin
Wat leuk om te horen! Ik heb het zelf niet op de ‘gewone’ manier geprobeerd met dit recept, dus durf het je niet precies te zeggen, maar ik denk dat je het zeker kunt proberen. Laat vooral even weten hoe het gelukt is 🙂