Recept afdrukken

Roomkaas bananenbrood

Misschien niet het eerste recept voor bananenbrood waar je aan zult denken, maar wel erg lekker: roomkaas bananenbrood.
Porties: 26 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3-4 rijpe bananen
  • 2 eieren (M)
  • 125 ml halfvolle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte) en vet een cakeblik van 26 cm in en bestuif met een een dun laagje bloem.
  • Doe de boter, roomkaas en suiker in een grote kom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg in een andere kom de bananen, eieren, melk en vanille samen. Prak en roer met een vork tot een klonterige massa, waarbij het ei en de melk goed door elkaar gemengd zijn.
  • Giet het bananenmengsel bij de rest en mix tot alles is vermengd.
  • Als laatste voeg je de bloem, bakpoeder en het snufje zout toe. Mix kort door tot al het bloem is opgenomen. Schraap met een spatel de zijkanten schoon en roer nog een keer goed door.
  • Verdeel het beslag over het cakeblik en bak jouw roomkaas bananenbrood in 60-65 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het bananenbrood enkele minuten afkoelen in het blik. Je zult zien dat de zijkanten loskomen en je het bananenbrood makkelijk uit de vorm kunt kiepen. Laat verder afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.
  • Wil je liever een bananenbrood met minder suiker maken? Probeer dan het bananenbrood met blauwe bessen of deze met chocolade en noten. Waar je ook voor kiest, laat het smaken!

Tips

  • Ik gebruikte 4 kleine bananen, maar als je bananen aan de grote kant zijn heb je aan 3 ook al voldoende. Hoe je snel rijpe bananen krijgt lees je hier.
  • Liever geen stukjes banaan in je bananenbrood? Pureer dan de bananen helemaal fijn met een keukenmachine of staafmixer.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.