Red velvet cake

26 september 2020
Red velvet cake
143

Met red velvet maak je mij altijd blij, in welke vorm het dan ook is. Zelf ging ik onlangs aan de slag met een red velvet cake, een red velvet plaatcake om precies te zijn. Ik wilde namelijk een zo groot mogelijk oppervlak hebben voor de decoratie: gemarmerde chocoladekrullen en ruby crispy pearls. Deze komen beide bij Baktotaal Bouwhuis vandaan, ik ben fan van hun chocolade assortiment (en van de rest van deze webshop trouwens) en ben dus maar wat blij dat we na een aantal jaar weer opnieuw samenwerken.

Ik ben er zo eentje die bij gebakjes van de bakker altijd blij is als er zo’n mooi chocolaatje op zit. Nog beter is om dit bij al je zelfgemaakte gebak ook te kunnen doen toch? Mijn familie was in ieder geval onder de indruk van die mooie krullen en roze parels!

Dan nog even over die heerlijke red velvet cake. Je ziet veel knalrode taarten en cakes voorbij komen, maar ik ben vooral fan van die mooie donkere dieprode kleur met bijbehorende chocoladesmaak. Dat maakt het extra chique, zeker met deze mooie chocoladedecoratie. Ik zal je uiteraard vertellen hoe je het recept iets aanpast als jij juist wel een rodere kleur wilt hebben voor je cake.

In de ingrediëntenlijst vind je trouwens ook gelijk de linkjes naar onder andere de chocoladedecoraties van Baktotaal Bouwhuis.

Red velvet cake

Met dit recept voor red velvet cake maak je een prachtige plaattaart met cream cheese frosting en chocoladedecoraties.
Porties: 15 personen
Voor een vorm van ongeveer 18 x 25 cm

Ingrediënten

Instructies

  • Klop boter en suiker romig, voeg daarna de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Maak een pasta/papje van de cacaopoeder, vanille-extract, kleurstof en eventueel een scheutje van de karnemelk. Roer goed door tot er een egale massa ontstaat. Voeg toe aan het botermengsel en mix tot deze volledig is opgenomen.
  • In een kom voeg je bloem, baking soda en zout samen, roer even kort door elkaar. Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier en stort het beslag erin, verdeel gelijkmatig in de vorm.
  • Bak de red velvet cake in ongeveer 40 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je gaat decoreren.

Topping

  • Terwijl de cake afkoelt, kun je wel alvast de cream cheese frosting maken.
  • Plaats de cake op een bord en verdeel hier de frosting overheen.
  • Daarna kun je los met decoreren. Ik begin altijd met de grootste dingen, in dit geval de frambozen. Daarna zijn de gemarmerde chocoladekrullen aan de beurt.
  • De ruby crispy pearls strooi je er als laatste overheen, gebruik zoveel je wilt.
Tips

Wil je een rodere cake? Halveer de hoeveelheid cacaopoeder dan (je gebruikt 20 gram in plaats van 40 gram). De chocoladesmaak is dan wel iets minder sterk aanwezig. Meer kleurstof is ook een optie uiteraard, maar in verhouding heb je dan wel veel meer nodig.

Bewaren

Afgedekt/verpakt in de koelkast 4 dagen te bewaren. Invriezen kan ook, dan is hij tot 3 maanden houdbaar.

Dit recept is in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis gemaakt.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

29 reacties

  1. Petra schreef:

    Mmmm, dat klinkt heerlijk!
    Ik wil er een andere dropping op doen, lust geen cream cheese Jij suggesties?

    1. Charyne schreef:

      Je kan cream cheese vervangen door witte chocolade.

  2. Marja schreef:

    Voor een vorm van ongeveer 18 x 25 cm. Dat is een maat die ik niet heb. Kan het ook in een ronde of vierkante vorm? Of in een gewoon cakeblik?

    1. Marjolein schreef:

      Is mij ook niet helemaal duidelijk. Heb je soms een taartpan gebruikt? En hoe hoog moet de vorm zijn?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik heb gewoon een rechthoekige bakvorm gebruikt van 18×25 cm zoals je ook voor brownies zou gebruiken, ze zijn er in vele verschillende afmetingen te vinden. Een bakvorm van 22×22 cm of van 20×23 cm is bijvoorbeeld ook prima. En anders kun je het recept omrekenen via (https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/) naar de vorm die je zelf in huis hebt. De cake is ongeveer 4 cm hoog.

    2. Greet schreef:

      Ik kan deze maat ook niet vinden op internet

  3. Annemieke schreef:

    Dus de red in red velvet slaat alleen op de kleurstof die gebruikt wordt?
    Hoe kan je zelf die marmerkrullen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De ‘red’ in velvet slaat daar inderdaad op en daarnaast zou de cake een velvet structuur moeten hebben. Ik heb zelf nog niet eerder chocoladekrullen gemaakt.

  4. Carla schreef:

    Hoi Lieverd,

    Daar heb je wel een punt mee Laura, bij de knalrode cakes en taarten vraag ik mij altijd af hoeveel gif ga ik naar binnen werken. De dieprode kleur ziet er veel professioneler uit en smaakt ook lekkerder!
    Fijn weekend,
    Xus,
    Car

  5. Heike schreef:

    Voor de verjaardag van onze dochter zou ik graag een red velvet taart maken, maar dan met een unicorn tintje, het liefst met zo’n ombre effect aan de zijkanten van de taart. Zou dit ook kunnen met de cream cheese..?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan eerder voor een witte chocolade botercrème gaan!

  6. laura schreef:

    zou je ook gewone melk ipv karnemelk kunnen gebruiken? karnemelk vind ik zelf namelijk heel erg vies, dus we hebben het ook niet in huis.

    1. Laura schreef:

      Heb het gewoon geprobeerd, volgens mij zit er geen verschil in.

    2. Laura's Bakery schreef:

      De karnemelk proef je er niet in terug! Het is om de baking soda te activeren, anders rijst het beslag niet goed.

  7. Annabel schreef:

    Ik ga hem aankomende week ‘proef’ maken, zodat hij goed slaagt op de verjaardag van mijn dochter. Als ik het goed begrijp verwerk je in 1 taart dus een heel potje rode kleur pasta? Dan ga ik snel bestellen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Fijne verjaardag alvast.

      1. Annabel schreef:

        Bedankt! Hij zag er prachtig uit en smaakte heerlijk. De zijkanten gingen iets te hard (kleine bult in het midden) dus ik zet de temp van mijn oven de volgende keer iets lager. Maar een heel fijn recept, bedankt!

  8. Anne schreef:

    Hoi,

    Ik wil deze taart graag maken met mijn kinderen maar dan in kleine vormpjes (muffin formaat). Is dat mogelijk? Kan ik dan bv de helft van het beslag gebruiken en de oventijd aanpassen? Of zou jij dat niet doen? En als het wel mogelijk is, hoe lang denk je dat de oventijd ongeveer zou moeten zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker hoor! Ik heb het niet getest, maar in principe moeten cupcakes gemiddeld 20-25 minuten in de oven.

  9. Lida schreef:

    Hoi! Zou ik dit ook kunnen maken in een spingvorm van 24cm?

  10. Marieke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik vroeg me af waarom er voor dit recept geen citroensap of azijn gebruikt wordt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat er karnemelk in gaat.

  11. Jelly schreef:

    Lekker kan ik deze in een 26 cm ronde bakvorm maken? Ik heb zo’n charlotte vorm model dan kun je dat roomkaas er mooi in doen , ik wou hem voor mijn zoontje zijn verjaardag maken dinsdag , hij wil een red velvet taart maar die andere recepten mpet je wel 3 bakvormen gebruiken, en toen zag ik deze dus dacht miss kan deze in 26 bakvorm . GroetjesJelly

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te zeggen, maar je kunt het hier omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  12. Bettina schreef:

    De cake was lekker, maar er zat een bitter smaakje aan. Zou dat de cacao kunnen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht heb je dan teveel baking soda toegevoegd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *