Dit basisrecept voor blini is snel en eenvoudig te bereiden en ze smaken lekker luchtig. Eenmaal belegd zien de blini er ontzettend chique uit en dienen ze als een feestelijke borrelhap.
Basisrecept: blini maken
Om maar met de deur in huis te vallen: dit is geen recept voor authentieke blini. Ze horen officieel namelijk met gist gemaakt te worden, maar zoals jullie weten geef ik graag een makkelijke en snelle draai aan een baksel, zolang het eindresultaat maar dicht bij het origineel ligt.
Ik maakte ze daarom zonder gist en ook met wat minder boekweitmeel dan in het ‘origineel’. Ze smaken nog steeds als ‘blini’ en ze zijn op deze manier lekker snel klaar.
Wat zijn blini’s?
Blini zijn kleine Russische boekweit pannenkoekjes van ongeveer 5 cm tot 10 cm groot. In Nederland wordt ook vaak de vergelijking met poffertjes gemaakt, vanwege de ingrediëntenlijst (gist, boekweitmeel) maar misschien nog wel het meest vanwege het formaat.
Leuk detail waar ik achter kwam terwijl ik onderzoek deed naar blini voor deze (recept)blog: wist je dat blini’s niet de juiste meervoudsvorm is? Blini is al meervoud en het enkelvoud is ‘blin’. Maar hé, je serveert dit lekkere hapje toch altijd in meervoud? 😉
Sorry, maar dit is geen recept voor (authentieke) blini’s… Er ontbreken namelijk wat ingrediënten en de bereidingswijze is niet correct. Ik weet het aangezien ik zelf Russisch ben. Zou wel handig zijn om het echte recept / de bereidingswijze te achterhalen 😉
Ik vermeld ook nergens dat het authentieke recept is. Ik gebruik wel vaker alternatieve bereidingswijzes of ingrediënten, zolang het eindresultaat maar lekker is (en er heel dichtbij ligt natuurlijk) en het recept er makkelijker door wordt 🙂
Hoi Laura,
Ik vroeg mij af kan ik de koemelk ook vervangen voor Soja? of een andere vervanger? in verband met koemelk allergie.
Waarschijnlijk kan dat prima.
Dank je wel voor het snelle antwoord.
Super recept ?
Hallo Laura,
Kun je de bloem en boekweitmeel ook vervangen door vloeiende bloem, waar je gewone pannenkoeken mee bakt? Alvast bedankt
Daar heb ik geen ervaring mee! Hoor graag jouw ervaring als je het gaat testen 🙂
Zal ik doen, dank, fijne feestdagen
Wat een ruk recept, blinis zijn totaal niet luchtig ( goed opgeklopt eiwit en netjes ingevouwen) ook haal ik er maar 11 blini’s uit waarvan één uitschieter qua grootte ( gewone,kleine eetlepel gebruikt)
Blij dat ik het recept van te voren even getest heb. Opzoek naar een beter recept..😞
Wat vervelend om te horen dat het niet helemaal was wat je er van verwacht had. Hopelijk lukken de volgende beter!
Oudejaarsdag was ik bij de Sligro om een paar potjes zalmkuit te scoren – helaas – uitverkocht! Dus kocht ik zalm-forel kuit. De structuur is fijner, de smaak is iets pittiger. Mijn vrouw vindt de zalmforel kuit minder ‘vet’, en lekkerder, ik vind de zalmkuit juist door het vet smakelijker. Zo zie je. Van de presentatie van blini’s kun je een feestje maken. Presenteer de blini’s met fijn gesnipperde ui, fijn versneden gekookt eiwit, fijn versneden gekookt eigeel, kappertjes, crême fraiche, fijn versneden peterselie. Nog zonder een hapje gegeten te hebben is het een culinair feestje op tafel. Zorg dat de blini’s lauw/warm zijn – uitstekend te combineren met ander fingerfood zoals sushi’s.
Fijne recept! deed precies wat het moest. Zefs de smaak is goed. Ik heb mooi blini’s kunnen maken. en meer als genoeg. Dank Laura!