Basisrecept: blini

Gepost: 16 april 2018 Laatst bewerkt: 9 februari 2024
Basisrecept: blini

Dit basisrecept voor blini is snel en eenvoudig te bereiden en ze smaken lekker luchtig. Eenmaal belegd zien de blini er ontzettend chique uit en dienen ze als een feestelijke borrelhap.

Basisrecept: blini maken

Om maar met de deur in huis te vallen: dit is geen recept voor authentieke blini. Ze horen officieel namelijk met gist gemaakt te worden, maar zoals jullie weten geef ik graag een makkelijke en snelle draai aan een baksel, zolang het eindresultaat maar dicht bij het origineel ligt.

Ik maakte ze daarom zonder gist en ook met wat minder boekweitmeel dan in het ‘origineel’. Ze smaken nog steeds als ‘blini’ en ze zijn op deze manier lekker snel klaar.

Wat zijn blini’s?

Blini zijn kleine Russische boekweit pannenkoekjes van ongeveer 5 cm tot 10 cm groot. In Nederland wordt ook vaak de vergelijking met poffertjes gemaakt, vanwege de ingrediëntenlijst (gist, boekweitmeel) maar misschien nog wel het meest vanwege het formaat.

Leuk detail waar ik achter kwam terwijl ik onderzoek deed naar blini voor deze (recept)blog: wist je dat blini’s niet de juiste meervoudsvorm is? Blini is al meervoud en het enkelvoud is ‘blin’. Maar hé, je serveert dit lekkere hapje toch altijd in meervoud? 😉

Basisrecept: blini's

Hoe eet je blini?

Je kunt ze serveren als amuse, voorgerecht of als borrelhapje, maar in een informelere setting zijn ze net zo lekker. Wat dacht je van een hapje tijdens een picknick of als traktatie op de crèche of school? Blini zijn ook ontzettend leuk om als hartig hapje bij een high tea te serveren!

Met dit basisrecept heb je in ieder geval alvast de basis op zak en is het aan jou om met verschillende toppings aan de slag te gaan.

Blini als voorgerecht of amuse

Wie mijn Borrelhapjes Bakboek in huis heeft, kan ik een aantal overheerlijke recept tips geven om deze pannenkoekjes te beleggen. Want hoe leuk is het om een trio van blini als voorgerecht te serveren? Of serveer een lekkere soep en serveer daar in plaats van brood een mooie blini naast.

Hoe dan ook kun je vast wat tips voor toppings gebruiken. In mijn Borrelhapjes Bakboek staan in het bruschetta-hoofdstuk een aantal smaakcombinaties die ook geweldig op blini zouden smaken. Zowel vegetarische als niet vegetarische opties en stuk voor stuk zonder zalm. Voor de volledige ingrediëntenlijst, de recepten voor de dips/spreads en bereiding moet je het boek erbij pakken, maar dit zijn ze:

  • Blini met geitenkaas, prosciutto en framboos
  • Blini met geitenkaas, walnoot-honing tapenade en peer
  • Blini met ricotta, perzik en prosciutto
  • Blini met spinaziepesto, feta en pijnboompitjes
  • Blini met avocado-limoenroomkaasspread, tomaat, balsamicostroop

En voor wie het boek nog niet in huis heeft staan er ook twee heerlijke blini variaties op het blog: aardbei-mozzarella blini (ook zalig in combinatie met wat rauwe ham) of de klassieke blini met gerookte zalm.

aardbei-mozzarella blini

Blini met gerookte zalm

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Blini: tips

Kan ik het boekweitmeel ook vervangen?

Ja, je kunt dit 1:1 door gewone bloem vervangen in dit recept. Het boekweitmeel geeft daarentegen juist wel de bijzondere smaak aan blini, dus het is wel zonde om dit te vervangen.

Hoe maak ik alle blini even groot?

In dit geval kun je het beste een blini pan gebruiken. Dit is een soort poffertjespan, maar dan met grotere uithollingen erin (van 6,5 cm doorsnee). Met behulp van deze pan worden je blini echt allemaal even groot en mooi rond.

Let wel: ik heb deze pan zelf niet gebruikt voor dit basisrecept blini. Door elke keer dezelfde hoeveelheid (een afgestreken opscheplepel bijvoorbeeld) in de pan te scheppen kom je ook een heel eind richting gelijkmatige blini.

Mijn blini waren niet luchtig, hoe kan dat?

Omdat dit recept geen gist bevat, is het belangrijk dat het eiwit stijf genoeg geklopt is en dat je het voorzichtig door het beslag vouwt. Een volgende keer kun je ook een halve theelepel bakpoeder toevoegen om er zeker van te zijn dat de blini luchtig genoeg zullen worden.

Waarom bevat dit recept zo weinig boekweitmeel?

Boekweitmeel bevat geen gluten en zorgt daarom voor een minder luchtig resultaat. Omdat ik geen gist gebruik in dit recept heb ik daarom besloten om een deel van de boekweitmeel te vervangen door bloem voor een luchtiger resultaat.

Kan ik de bloem vervangen door boekweitmeel?

Ik zou niet alle bloem vervangen, maar je kunt ook voor 60 gram boekweitmeel en 40 gram bloem kiezen bijvoorbeeld. Voeg dan ook een halve theelepel bakpoeder toe aan de meelsoorten om te voorkomen dat het resultaat niet luchtig wordt. Boekweitmeel is uitgesproken qua smaak, dus houd ook hier rekening mee.

Hoe kan ik blini’s opwarmen?

Ik zou de blini enkel zonder beleg opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld in de oven of in de magnetron.

 

basisrecept blini's

Opslaan
Recept afdrukken

4.93 van 14 stemmen

Blini recept

Met dit makkelijke basisrecept voor blini zonder gist kun je alle kanten op. Beleg ze naar keuze en serveer de blini als voorgerecht, amuse, borrelhapje of bij een high tea.
Porties: 20 blini

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 25 gram boekweitmeel
  • 1 ei (M)
  • 150 ml melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • zout en peper

Instructies

  • Doe het bloem en het boekweitmeel in een kom en roer met een garde door elkaar. Splits het ei. Vang het eiwit op in een schone kom en zet apart. Voeg de eidooier toe aan het bloemmengsel.
  • Voeg nu ook de melk en de boter toe en mix met een garde of met een mixer tot een glad beslag. Voeg naar smaak zout en peper toe en mix kort.
  • Het opgevangen eiwit klop je met een schone mixer stijf. Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en spatel je voorzichtig met een vouwende beweging door het beslag. Je wil de luchtigheid behouden.
  • Doe een beetje plantaardige olie in een pan en verhit. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Als de bovenkant begint te stollen kun je de blini's omdraaien tot beide kanten goudbruin zijn: zo’n 1-2 minuten per kant.
  • Over het algemeen laat je blini afkoelen voordat je ze belegt, maar sommige blini zijn juist lekker met het beleg als ze nog warm zijn. De keuze is aan jou.
Bewaren

Afgesloten in de koelkast voor 2-3 dagen of vries ze in.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Anonieme lezer schreef:

    Sorry, maar dit is geen recept voor (authentieke) blini’s… Er ontbreken namelijk wat ingrediënten en de bereidingswijze is niet correct. Ik weet het aangezien ik zelf Russisch ben. Zou wel handig zijn om het echte recept / de bereidingswijze te achterhalen 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermeld ook nergens dat het authentieke recept is. Ik gebruik wel vaker alternatieve bereidingswijzes of ingrediënten, zolang het eindresultaat maar lekker is (en er heel dichtbij ligt natuurlijk) en het recept er makkelijker door wordt 🙂

  2. Manny schreef:

    Hoi Laura,

    Ik vroeg mij af kan ik de koemelk ook vervangen voor Soja? of een andere vervanger? in verband met koemelk allergie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk kan dat prima.

      1. Manny schreef:

        Dank je wel voor het snelle antwoord.

  3. Jolanda schreef:

    Super recept ?

  4. Mini Struycken schreef:

    Hallo Laura,
    Kun je de bloem en boekweitmeel ook vervangen door vloeiende bloem, waar je gewone pannenkoeken mee bakt? Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee! Hoor graag jouw ervaring als je het gaat testen 🙂

  5. Mini Struycken schreef:

    Zal ik doen, dank, fijne feestdagen

  6. Laura schreef:

    Wat een ruk recept, blinis zijn totaal niet luchtig ( goed opgeklopt eiwit en netjes ingevouwen) ook haal ik er maar 11 blini’s uit waarvan één uitschieter qua grootte ( gewone,kleine eetlepel gebruikt)

    Blij dat ik het recept van te voren even getest heb. Opzoek naar een beter recept..😞

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend om te horen dat het niet helemaal was wat je er van verwacht had. Hopelijk lukken de volgende beter!

  7. GJH schreef:

    Oudejaarsdag was ik bij de Sligro om een paar potjes zalmkuit te scoren – helaas – uitverkocht! Dus kocht ik zalm-forel kuit. De structuur is fijner, de smaak is iets pittiger. Mijn vrouw vindt de zalmforel kuit minder ‘vet’, en lekkerder, ik vind de zalmkuit juist door het vet smakelijker. Zo zie je. Van de presentatie van blini’s kun je een feestje maken. Presenteer de blini’s met fijn gesnipperde ui, fijn versneden gekookt eiwit, fijn versneden gekookt eigeel, kappertjes, crême fraiche, fijn versneden peterselie. Nog zonder een hapje gegeten te hebben is het een culinair feestje op tafel. Zorg dat de blini’s lauw/warm zijn – uitstekend te combineren met ander fingerfood zoals sushi’s.

  8. Lorna Smit-James schreef:

    Fijne recept! deed precies wat het moest. Zefs de smaak is goed. Ik heb mooi blini’s kunnen maken. en meer als genoeg. Dank Laura!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept