Red Velvet cupcakes

Gepost: 5 februari 2013 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Red Velvet cupcakes

Red velvet cupcakes danken hun naam aan de kleur maar ook aan de structuur: fluweelachtig. Met dit recept bak je de allerlekkerste cupcakes én ik geef ook tips hoe je een nog vollere rode kleur kunt bereiken.

Wat zijn red velvet cupcakes?

Een red velvet cupcake is een Amerikaans recept voor cupcakes met een vleugje cacaopoeder, een fluweelzachte cakestructuur en een topping van cream cheese frosting. Die fluweelzachte cakestructuur komt door de combinatie van cacaopoeder, karnemelk, azijn en baking soda. Hun rode kleur hebben ze van oorsprong te danken aan de chemische reactie tussen onbewerkte cacaopoeder en azijn. In de Nederlandse supermarkten kun je deze cacaopoeder niet vinden en dus zijn Nederlandse red velvet cupcakes vaak veel dieper rood qua kleur.

Waarom weet ik eigenlijk niet, maar bij red velvet cupcakes denk ik aan Valentijn. Misschien dat het door de kleur komt, of doordat het in Amerikaanse films en series vaak geassocieerd wordt met Valentijnsdag. In mijn zoektocht naar een leuke en lekkere cupcake voor Valentijn kon ik er dus niet meer omheen en moest ik voor de red velvet gaan. En gelukkig maar, want wat zijn deze cupcakes toch ongelofelijk lekker!

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

cupcakes red velvet

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Rode cupcakes: red velvet kleurstof

De rode kleur van de cupcake valt vaak tegen als je je aan de hoeveelheid cacaopoeder houdt die in het recept staat. In de meeste Amerikaanse recepten staat een enorme hoeveelheid kleurstof, gemiddeld zo’n 30 ml per 12 cupcakes. Dat vond ik persoonlijk wel erg veel, qua smaak voegt het namelijk niets toe. Daarom heb ik de hoeveelheid geminderd, maar dit kun je naar eigen invulling bepalen. Weet in ieder geval dat je cupcakes ook donkerder worden door de toevoeging van cacaopoeder.

Wil je rodere cupcakes? Dan helpt het om de hoeveelheid cacaopoeder te minderen, maar dat heeft helaas wel invloed op de klassieke red velvet smaak. Overigens hebben mijn cupcakes vooral van buiten een donkerrode gloed. Als je eenmaal een hap neemt dan zul je zien dat de kleur mooi dieprood is. Dat zie je ook terug aan de kleine kruimels die ik over de cream cheese frosting hebt gestrooid.

Meer red velvet recepten

Ik ben over de jaren heen een onwijze fan van red velvet recepten geworden. Of het nu cupcakes, cake, taart of pancakes zijn, een vleugje red velvet maakt een recept direct extra bijzonder. Dit zijn mijn favoriete red velvet recepten:

Red velvet cake cupcakes

Red velvet cupcakes maken

Hoe maak ik mijn cupcakes roder?

Verminder de hoeveelheid cacaopoeder en voeg eventueel meer rode kleurstof toe. Persoonlijk vind ik dit ten koste van de smaak gaan. Wat betreft de specifieke rode kleurstof gebruik ik het liefst deze kleurstof in pastavorm.

Help, mijn frosting is korrelig of te dun!

  • Een korrelige frosting is een teken dat het is gaan schiften, dit komt meestal doordat niet alle ingrediënten op kamertemperatuur waren. Je leest hier hoe je een crème uit de schift kunt halen.
  • Is je crème te dun geworden? Wellicht heb je de crème te lang gemixt, of zijn de ingrediënten te warm geworden. Zet de frosting enkele uren in de koelkast om op te stijven.

Kan ik de baking soda vervangen?

Nee, dit heb je nodig voor de juiste structuur. De baking soda reageert op de karnemelk, azijn en cacaopoeder, waardoor de cupcakes de fluweelzachte (velvet) structuur krijgen waar ze om bekend staan.

Hoe krijg ik mijn frosting zo wit?

Ik heb dit recept voor red velvet cupcakes al vaak gemaakt. De oorspronkelijke foto’s zijn onlangs vernieuwd door deze nieuwere versie, waarbij ik een topping van enchanted cream heb gebruikt. Dat is niet alleen een erg lekkere afwisseling, maar zorgt ook voor een mooie witte toef. Naast de cream cheese frosting of enchanted cream, kun je ook kiezen voor het gebruik van een botercrème. Net wat jij het lekkerst vindt.

Red velvet cupcakes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.43 van 49 stemmen

Red velvet cupcakes recept

Ze zien er mooi uit én smaken ontzettend lekker. Deze red velvet cupcakes zijn zonder twijfel het proberen waard.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Red velvet cupcakes

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 tl vanille-extract
  • 130 ml karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1,5 tl azijn
  • Rode kleurstof (30 ml voor knalrode cupcakes, maar minder kan dus ook)

Cream cheese frosting

  • 300 gram poedersuiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram roomkaas

Instructies

Red velvet cupcakes maken

  • Neem een kom en klop hierin de boter en suiker luchtig in enkele minuten. Voeg daarna het ei toe.
  • Maak van het cacaopoeder, vanille-extract en de kleurstof een pasta en voeg deze toe aan het botermengsel. Als je minder kleurstof gebruikt kan het zijn dat het lastig is om een pasta te maken, voeg dan een klein beetje van de karnemelk toe. Voeg de pasta toe aan het botermengsel en meng dit er goed doorheen.
  • Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe. Als laatst voeg je de azijn en baking soda toe, meng dit goed door het geheel. Verdeel het beslag over de papieren cupcake vormpjes (deze zet ik zelf altijd in een stevige cupcake bakvorm).
  • Bak de cupcakes gaar in 20 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte). Laat volledig afkoelen voordat je verder gaat met de frosting.

Cream cheese frosting maken

  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop tot het mengsel licht en luchtig is. Doe de frosting in een spuitzak met stervormig spuitmondje (Wilton 1M) en spuit de toeven op de cupcakes.
  • Decoreer de toeven eventueel met sprinkles of zoals ik deed met wat kruimels van een cupcake die je stiekem geproefd hebt. 😉
Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

136 reacties

  1. Esmee schreef:

    Haha leuk, je cupcakes lijken precies op de cupcakes die ik zaterdag heb gemaakt. Toevallig!

    http://instagram.com/p/VO_HuRx2Jh/

    1. Jevy schreef:

      Ha Laura!

      Mijn vriendin en ik dachten laten we lekker red velvet cupcakes bakken. Wij twee zijn pro bakkers alleen dit recept werkte helaas niet voor ons. De crème was niet zo goed en niet luchtig de cupcakes waren wel lekker heb je misschien tips voor de crème

      Met vriendelijke groet Jevy&Evna

      1. Laura Kieft schreef:

        Heb je het recept wel goed gevolgd en de boter goed romig geklopt?

        1. Cassandra De vet schreef:

          Mag ik misschien vragen wat voor soort roomkaas hier gebruikt wordt? Kan het ook gewoon monchou zijn ?

  2. Riny schreef:

    Laat ik al dagen aan t dubben zyn om deze cupcakes te maken. Bedankt voor jouw recept. Ik zit er nogal mee dat er zoveel rode kleurstof in gaat. Lijkt me niet echt gezond. Zag op internet dat je ook rode bieten (poeder of puree) kan gebruiken. Maar eens kijken waar dat te koop is. Je cupcakes zien er prachtig uit. Vooral met het hartje, echt leuk. Vandaag is onze dochter jarig. Een goede reden om te bakken. Misschien wel red velvet cupcakes als ik de ingredienten kan vinden zoals appelciderazijn.

  3. Daphne Coers schreef:

    Ziet er heerlijk uit.
    Hiermee kun je je Valentijn zeker weten verrassen!
    Groetjes, Daphne

  4. Baked Louie's schreef:

    Deze zien er fantastisch uit! En inderdaad, in sommige recepten vind ik de hoeveelheid kleurstof ook wel lichtjes overdreven 🙂

  5. Mickey schreef:

    Een echte valentijn verrassing! Leuk om te geven!

  6. Anonymous schreef:

    Ze zien er erg leuk en lekker uit.
    Ik heb misschien een domme vraag, maar gaat er niet iets van bakpoeder in de cakejes? Of zorgt de bak soda ervoor dat het cakeje luchtig wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helemaal geen stomme vraag hoor. De baksoda is ook een rijsmiddel en zit in deze cupcakes in plaats van bakpoeder

  7. Bo schreef:

    Wat zien die er heerlijk uit! Ik ben dol op Red velvet (cup)cakes.

  8. Ikram schreef:

    Oh Yummie 😀 Ziet er echt heeeeeeeerlijk uit 😀

  9. Riny schreef:

    Hoi Laura, welke kleurstof heb jij gebruikt voor je red velvet cupcakes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Riny, ik gebruikte ’tulip red’ van americolor

  10. Riny schreef:

    Dankjewel Laura, er zijn zoveel kleuren rood, en welke is de beste vroeg ik me af…Ga op zoek bij DLT naar deze kleur..

  11. Stefanie schreef:

    Vraagje, van welk merk is jouw rode kleurstof?
    X

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Stefanie,
      Ik gebruik Americolor of Wilton kleurstoffen, maar meestal Americolor.
      Liefs, Laura

  12. Rachel schreef:

    Hoi Laura,

    ik heb een vraagje over de bereiding van de red velvet cupcakes.
    op hoeveel graden kan je deze bakken met een hete lucht oven?

    Ga zo door!

    Groetjes Rachel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Rachel,
      Met een hetelucht oven moet je de temperatuur altijd 10% lager zetten dan in het recept staat vermeld. In dit geval is dat dan 150 graden.
      Liefs, Laura

  13. Nathalie schreef:

    ik las dat je de baksoda en bloem ook kunt vervangen voor zelfrijzend bakmeel, klopt dat?

    Liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet helemaal. bakpoeder + bloem is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel. Maar baking soda is anders dan bakpoeder, dan kun je niet vervangen.
      Liefs, Laura

      1. Nathalie schreef:

        ik snap het, bedankt!!

  14. Kim schreef:

    prachtig!! Mag ik vragen waar jij je sprinkels haalt? kan ze nergens in hartjes vorm vinden helaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      De meeste sprinkles uit mijn collectie heb ik bij http://www.deleukstetaartenshop.nl gekocht. Maar je kunt ook eens bij Xenos kijken, die hebben er ook steeds meer.

  15. kaylee schreef:

    ziet er goed uit mag ik vragen welke roomkaas je gebruikt voor de creme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb philadelphia gebruikt, maar een ander merk kan ook prima.

  16. Dounia schreef:

    Hoi Laura,

    Jou cupcakes zien er heerlijk uit

  17. Dounia schreef:

    Oeps het berichtje hierboven ging niet zo goed.
    Hoi Laura,

    Jouw cupcakes zien er heerlijk uit

  18. Dounia schreef:

    Ik wil ze ook voor een vriendin maken met een glutenallergieZ ik broeg me af of ik de bloem kan vervangen door een glutenvrije meel, zoals bijvoorbeeld speltmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier staat een lijstje met alle vervangers voor bloem, de glutenvrije versies staan aangegeven met een * : http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/

  19. Jolanda schreef:

    Nog even een vraagje over de red velvet.
    Hier wordt roomboter in gebruikt en in andere recepten lees ik zonnebloemolie.
    ook lees ik in andere recepten dat er 10% van het bloem vervangen wordt door maïzena is daar een bepaalde reden voor ????

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet dat er veel verschillende recepten bestaan, ik durf niet precies te zeggen waarom maïzena wordt gebruikt. Misschien om het iets smeuïger te maken. Zonnebloemolie wordt veel in Amerikaanse recepten gebruikt.

      1. Jolanda schreef:

        Bedankt voor je antwoord 🙂 ga me maar gewoon aan jouw recept houden

  20. Maureen schreef:

    Laura, om zwarte cupcakes te bekomen. Hoef ik dan enkel de vloeistof veranderen van zwart naar rood?
    Groeten Maureen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je zwarte cupcakes wilt gebruik je inderdaad zwarte kleurstof.

  21. louis schreef:

    Is de gebruikte karnemelk gezoet of niet.
    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      nee, die is niet gezoet.

  22. Anit Sargentini schreef:

    Hou Laura, mijn overbuurvrouw heeft de red velvet cupcakes vandaag gemaakt. Klopt de hoeveelheid poedersuiker wel in verhouding met de boter en roomkaas. Bij botercreme weet ik dat het 1:1 is..ze had er namelijk al minder in gedaan (250 gr) maar de topping was echt mierzoet..of hoort dat juist bij een red velvet 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er hoort een zoete topping op ja 🙂 Als je het té zoet vindt kun je ook voor botercreme kiezen (maar dan niet de 1:1 variant, deze is lekkerder: http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/ )

  23. Nancy schreef:

    Ik heb ze net gemaakt maar had niet door dat er een verschil was tussen bakpoeder en baksoda, ik heb dus bakpoeder gebruikt. Wat is hierdoor het verschil? Minder luchtig? Ook is mijn topping best zacht. Ik heb monchou gebruikt, het ligt nu in de koelkast in de hoop dat het wat stijver word maar dan moet ik ook de cupcakes bewaren in de koelkast anders smelt het er straks nog af! Enig idee hoe dit komt? Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baking soda maakt ze inderdaad nog luchtiger en fluweel achtiger. Heb je de topping misschien te hard gemixt? Daar kan hij dun van worden. Je kunt het best de topping in de koelkast bewaren en de cupcakes erbuiten. Vlak voor serveren met een toef en dan zijn ze heerlijk 🙂

  24. Monique schreef:

    Wanneer ik ze straks opspuit met de topping, zijn ze dan morgen nog lekker wanneer ik ze in de koelkast bewaar? Ze staan nu in de oven! 🙂

    1. Laura schreef:

      Cupcakes moet je niet in de koelkast bewaren, dan drogen ze uit. Je kunt ze dan beter morgen opspuiten.

    2. Lianne schreef:

      Hoi Laura,
      Ik wil deze morgen graag maken voor aankomend weekend, dus dan vries ik ze in. Maar hoe gaat dat met de crème? Kan ik die in de koelkast bewaren, en zo ja hoe lang dan? Ik vier m’n verjaardag over 2 dagen dus wil eigenlijk alle crème voor de twee dagen in 1x maken.
      Groetjes Lianne

      1. Laura schreef:

        Die zou ik in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.

  25. Sara schreef:

    Hoi,
    Kan ik met dit recept ook een cake maken voor 10 personen? Hoe vaak moet de ingrediënten dan nemen?
    Alvast bedankt.

    1. Laura schreef:

      Als je alle ingrediënten hetzelfde laat, kun je een cake van 25 centimeter maken (12 personen)

  26. Irma schreef:

    Hoi Laura,

    Bij bouwhuis verkopen ze ook extra gecontreerde rode kleurstof daar krijg je goed rood mee maar veel minder van nodig!
    Misschien een tip 😉

    Ik ga ze proberen binnenkort….jammie!

    Groetjes Irma

  27. Chantal schreef:

    Hi Laura, deze cupcakes zijn bij mij inmiddels een dikke hit? maar nu wil ik ze maken met minder suiker..heb jij tips hoe ik die het beste kan vervangen?

    1. Laura schreef:

      Ik heb hier een lijstje met suikervervangers staan: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/

      1. Chantal schreef:

        Toen ik even verder zocht, kwam ik het tegen inderdaad! Maar super bedankt voor je reactie ?

  28. marjolein schreef:

    Wat voor suiker gaat er in?
    Fijne kristalsuiker?

    1. Laura schreef:

      met suiker wordt altijd (fijne) kristalsuiker bedoeld, als het een andere suiker is staat dit erbij.

  29. marjolein schreef:

    Dankjewel!
    En witte wijn azijn? Of gewone?

    Groetjes marjolein

  30. Jessie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik kan nergens op internet vinden waar ik baksoda kan kopen, er staat alleen informatie over bakpoeder. Waar kan ik het beste baksoda halen?

  31. Linda schreef:

    Hi Laura, wat een heerlijke cupcakes, superluchtig!
    Alleen wil ik ze volgende keer zonder cacao maken, is het dan nodig om meer bloem toe te voegen? Groetjes

    1. Laura schreef:

      Red Velvet draait juist om het cacao, je kunt dan beter het basisrecept voor cupcakes gebruiken.

  32. Margreet schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb ze gemaakt heerlijk zijn ze. Ik heb door de crème ook nog gesmolten witte chocolade gedaan. Ik zou er graag een taart van willen maken met drie lagen. Welke hoeveelheden ben ik dan nodig?

    Groet Margreet

    1. Laura schreef:

      Dat hangt helemaal af van het formaat. 12 cupcakes kun je vergelijken met 1 cake van 25 cm (rechthoekig), verder is het dan gewoon een kwestie van omrekenen en uitproberen.

  33. Lisa schreef:

    Hoi Laura,

    Ten eerste geweldige recepten allemaal!
    Ik heb een vraagje kan ik dit recept ook voor een red velvet taart gebruiken?

    Groetjes Lisa

  34. Femke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben eigenlijk op zoek naar een recept voor red velvet cake en dan op een plaat, met witte creme en dan van die hartjes daar over gestrooid. Kan ik dat ook met dit recept of moet ik dan ander oven temperaturen hebben?

    1. Laura schreef:

      Kun je dit recept zeker voor gebruiken, je krijgt dan uiteraard wel andere baktijden en soms ook temperaturen: http://www.handigebaktips.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  35. aisha schreef:

    Hoi,
    Kan ik van dit recept ook een klein taartje maken?

    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

  36. Lydie schreef:

    Hoi Laura, ik heb gisteren voor het eerst van mijn leven cupcakes gebakken en jouw recept voor red velvet cupcakes gebruikt. Ik heb alleen de icing vervangen door slagroom met sprinklers. Het was veel makkelijker dan ik had verwacht en het resultaat was heerlijk (vond mijn vriend ook :)). Groetjes, L.

  37. Stefanie schreef:

    Hoi Laura

    Als ik van dit recept een 24 cm taart wil maken wat zijn dan de verhoudingen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Om van een recept voor 12 cupcakes een ronde cake te bakken ga je in de meeste gevallen uit van een springvorm van 22 cm. Wil je een grotere cake, kijk dan eens naar dit artikel op Handigebaktips.nl.

  38. Nathalie schreef:

    Dag Laura, cupcakes perfect! De toeven creme waren minder, heb het recept gevolgd maar toeven waren niet hardgenoeg. Tips voor volgende keer? Thnx

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan aan de roomkaas liggen, goedkope pakjes zijn vaak te waterig.

  39. Michelle schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil graag de crème blauw kleuren. Hoeveel kleurstof heb ik daar voor nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van de soort kleurstof en hoe blauw het moet worden. Ik voeg zelf gewoon altijd kleurstof toe tot ik tevreden ben over de kleur.

  40. Lydia schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb voor het eerst jouw recept geprobeerd. Echter de smaak was zooo slecht, super zout. Geen idee hoe dit mogelijk is, ik heb precies het recept gebruikt. En de topping was heel erg dun.
    Enig idee hoe dit kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hoort absoluut niet zout te zijn, dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Misschien gezouten boter gebruikt? Of toch iets niet goed afgewogen? Dat de topping dun is zou ook kunnen liggen aan gebruikte ingrediënten. Maar het is lastig te zeggen waar het aan ligt als ik niet meer info heb.

      1. Gwen schreef:

        Hoi Laura,

        Ik had hetzelfde, een soort zout-zure smaak en bijna bitter. Zou het aan een reactie met bakingsoda, azijn en kleurstoff kunnen liggen? Heb ook wilton gebruikt. Konden ze helaas niet eten, super jammer want ze waren prachtig rood geworden en heel fluff.

        1. Laura Kieft schreef:

          Het enige wat ik mij kan bedenken is dat het aan de baking soda ligt, ik heb zelf ooit gehad dat dat voor zure stukjes zorgde (in andere baksels overigens). De reactie zou het niet kunnen zijn. Had iedereen dezelfde ervaring overigens met de smaak?

  41. Daphne schreef:

    Ik wil graag in plaats van cupcakes, een taart maken. Ik begrijp al uit de reacties hierboven dat de hoeveelheid genoegd is voor een taart van 22 cm. Geldt dit ook voor de hoeveelheid crème? Ik wil graag een taart van 2 lagen maken (1 taart bakken en dan halveren), daartussen een laag crème en bovenop een laag crème en rondom afsmeren. Heb ik dan genoeg aan de hoeveelheid crème in dit recept of heb ik meer nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou moeten lukken, maar het is wellicht wel een beetje krap. Misschien voor de zekerheid x1,5 doen 🙂

  42. Daisy schreef:

    Heerlijk recept! alleen laten de papieren cupcakebakjes los van het cakeje?? Weet jij misschien hoe dit kan komen?
    ik heb de papierbakjes ook gebruikt bij een vanille cupcake en daar was het niet bij. Het zijn vet vrij bakjes en best dure en bij de aller goedkoopste variant laten ze niet los bij de red velvet….. Het is mij echt een raadsel??!

    Wellicht heb jij een idee of een tip?

    Liefs Daisy

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is soms echt een raadsel helaas. Meestal heeft het met de kwaliteit te maken, maar zoals jij aangeeft is het soms wel en soms niet. Het kan ook door vocht/condens komen dat ze loslaten.

  43. Rachel schreef:

    Hoi,

    Misschien heb ik wel ergens een domme fout gemaakt ofzo..
    maar mijn beslag wordt never nooit rood hahah. Het blijft zo bruin als chocolade..
    Of had ik andere cacao poeder moeten gebruiken?

    Ik hoor het graag! Groetjes Rachel
    p.s. nu eten we vanavond dan maar chocolade cakejes ipv red velvet

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt inderdaad behoorlijk veel kleurstof nodig om het rood te krijgen. Gelukkig maakt het voor de smaak niet uit 😉

  44. kathleen schreef:

    Hi Laura, misschien een iets te simpele vraag. ik zou heel graag willen weten of je een vaste hoeveelheid beslag in een cupcake case giet om ze afgebakken heel mooi tot de rand gevuld te krijgen. ik vind het heel irritant dat het me maar niet lukt. Koop je een industriële cupcake dan is alles keurig tot de rand van de case afgebakken. Doe je dat ook? Ik heb bijvoorbeeld een ijscoupe waarmee ik schep en toch lukt me dat niet.

    1. Laura Kieft schreef:

      Cupcakes vul je tot 3/4

  45. Lise schreef:

    Hey Laura

    Het is misschien een domme vraag, maar denk je dat ik dit recept ook echt kan gebruiken als een receptje om een echte cake te maken? Het is nl. voor een feestje en het lijkt me gezelliger om een mooie taart te kunnen versieren 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken.

  46. Merel schreef:

    Ik heb een vraagje. Ik wil deze gaan maken maar wat voor azijn gaat er in?

    1. Lian van Rens schreef:

      Gewone witte azijn.

  47. Marinka schreef:

    Hoi Laura!
    Zoals tot nu toe al jouw recepten was dit ook weer een succes! Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt, maar zou wel willen weten wat de uiterste houdbaarheid is van de cupcakes (bewaard in de koelkast)?
    Liefs Marinka

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ze het best zonder topping buiten de koelkast bewaren en dan vlak voor gebruik de toeven opspuiten. Dan zijn ze 4-5 dagen houdbaar.

  48. nancy schreef:

    Hi Laura, snelle vraag: waar koop jij jouw cupcake vormpjes? dus de papieren vormpjes? Thanks 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij de Makro, maar je kunt ze ook in kookwinkels vinden.

  49. Anneke schreef:

    Hoi, wat voor azijn gebruik je hiervoor? Gewoon natuurazijn?

    Gr. Anneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja of appelciderazijn

  50. Talia schreef:

    Hey Laura,

    In jouw recept staat: “Maak van de vanille, cacao en kleurstof een pasta en voeg deze toe aan het botermengsel.” Ik wil deze cupcakes echter maken zonder kleurstof. Mag ik dan de vanille en cacao onmiddellijk onder het botermengsel toevoegen? Of moet ik deze ook eerst mengen vooraleer ik ze toevoeg aan het mengsel?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, die kun je dan na het ei erdoor mixen.

  51. Cassandra De vet schreef:

    Ik had de red velvet vanmiddag gemaakt, en vanavond gegeten. ( ook aan andere mensen gegeven) alleen hun vonden hem erg droog, kan ik hier iets aan doen?

    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je ze waarschijnlijk te lang of te heet gebakken.

  52. Hanne schreef:

    hoi Laura,
    dit is dan met patisseriebloem als ik het goed begrijp?
    gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Patent of tarwebloem kunnen beiden. Maar patent (patisserie) bloem heeft de voorkeur.

  53. F. Bleumink schreef:

    Hallo Laura,
    Ik lees je recepten altijd met veel plezier! en gebruik deze ook 🙂

    Ik wilde deze keer een red velvet cake of red velvet cupcakes gaan maken. De ingredienten zijn bijna gelijk alleen zag ik dat er bij de cupcakes ook azijn bij moet.
    Dit staat niet bij een red velvet cake.
    Welke azijn zou dit dan moeten zijn? wijnazijn? Of is dit een foutje?

    groeten. F

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het azijn is om de baking soda te activeren. Over de jaren heen pas ik mijn (nieuwe) recepten nog wel eens aan, vandaar dat in mijn nieuwere recept voor red velvet cake geen azijn staat. Maar het is dus geen foutje! Ik gebruik altijd een neutraal azijn, zoals natuurazijn.

  54. Jessica schreef:

    hey Laura

    Is jouw recept voor de mascarponecreme de juiste hoeveelheid voor 12 cupcakes? Ik vind het meestal teveel en halveer dit dan. Wat zijn jouw ervaringen?

    Groetjes
    Jessica

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb deze creme zelf niet gebruikt voor cupcakes, dus durf je dat niet precies te zeggen. Het ligt er ook aan hoeveel topping je lekker vindt.

  55. Chayenne schreef:

    Hey Laura ,

    Kan ik de creme op voorhand maken en zo ja hoelang kan ik deze bewaren?

    Groetjes
    Chayenne

    1. Laura's Bakery schreef:

      De frosting kun je een kleine week in de koelkast bewaren, in de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed.

  56. Eva schreef:

    Hoi Laura,

    ik wil deze graag bakken, maar heb even geen karnemelk in huis. Kan ik deze ook vervangen met normale halfvolle melk?

    groetjes, Eva

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet aanraden voor dit recept, je zou wel zelf karnemelk kunnen maken met melk als je ook azijn in huis hebt (online vind je voorbeelden hoe je dat doet, is heel makkelijk).

  57. Jas schreef:

    Hi, zou ik de roomboter in dit recept ook kunnen vervangen met zonnebloemolie? Ik wil ze namelijk met topping en al in de koelkast bewaren en heb begrepen dat ze “hard” worden door de roomboter.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je in de cupcakes? Dat kun je proberen, maar ik weet niet of de verhoudingen dan nog kloppen. De topping wordt inderdaad hard in de koelkast, maar wordt weer zacht op kamertemperatuur.

  58. Julia schreef:

    Hey Laura,
    Ik wil deze binnenkort maken voor feestje van mijn ouders (begin juli) ik wil de cupcakes een dag van te voren maken, alleen nu vraag ik mij af of dit met de botercreme handig is. Kan ik die ook de dag ervoor maken en dan dagjes
    /nachtje in de koelkast bewaren en de dag zelf erop spuiten?
    Oh en hoeveel cm vormpjes heb je gebruikt?
    Groetjes: Julia
    (Ik ga de cupcakes ook voor het feestje eerst een keer proberen te maken)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt de crème zeker al eerder maken, laat deze wel op kamertemperatuur komen en klop het even op voor je het gebruikt. De exacte maat weet ik niet meer, het is een standaard formaat cupcakevormpjes geweest.

  59. Nadine schreef:

    Hi, de cupcakes zijn fantastisch geworden. Maar heb problemen met de crème. Die was super dun en was met geen mogelijkheid op te spuiten. Wat kan hier mis zijn gegaan? Heb precies het recept gevolgd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof het geschift is, was alles op dezelfde temperatuur? Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  60. Nadine schreef:

    Dankjewel voor de snelle reactie! Ja, ik had alles samen ca 1,5uur van tevoren uit de koelkast gehaald, juist omdat ik las dat je op kamertemperatuur een betere crème krijgt.

    Dus nog langer uit de koelkast? En dan eerst de boter schuimig roeren en dan de roomkaas en poedersuiker beetje bij beetje bij doen? In het recept stond alles bij elkaar, en dat heb ik gedaan 😅

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de tips gebruikt uit het artikel moet het vast lukken zo 🙂

  61. Laura schreef:

    Na meer dan een kwartier de boter en suiker mixen is het nog steeds korrelig en zeker niet romig, wat doe ik fout? Ik heb ongezouten roomboter gebruikt en kristalsuiker.
    Groetjes, Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de boter op kamertemperatuur?

  62. Laura schreef:

    Ja dat was het zeker. Ben opnieuw begonnen met boter die ik zelfs licht verwarmd heb in de magnetron (niet vloeibaar) en toen ging het daarna nog steeds moeizaam..

  63. Mayke schreef:

    Hoi Laura, ik wil de red velvet cupcakes gaan maken voor mijn vriendje voor Valentijnsdag 🥰. Ik heb bij deze shop eetbare prints besteld met foto van ons samen: https://www.cakeprint.nl/
    Weet jij of de topping van deze cupcakes geschikt is om een print op te plakken?
    Dank je wel voor je reactie.
    Groetjes x Mayke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik denk van wel hoor, maar voor de zekerheid kun je het misschien beter even navragen bij cakeprint.

  64. Mayke schreef:

    Thx voor je reactie. Ik ga het meteen doen 🤗. Als je wilt kan ik het ook delen hier… grtjs Mayke

  65. Joyce schreef:

    Hai Laura,
    Dit zijn weer super lekkere cupcakes.. ik heb de 30ml kleurstof er doorheen gedaan… en nu heeft iedereen die ze eet een rode tong.. haha is dat de bedoeling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha oei, daar heb ik in alle eerlijkheid nog nooit op gelet

  66. Lia schreef:

    Hey laura
    Ik ga zeker je cupcakes maken
    Zien er lekker uit ik bak ook veel met mijn vriendinnen
    Weet jij toevallig ook waar je baksoda kan vinden kan dat toevallig ook in de okay?

    Groetjes lia😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Ik weet niet wat de okay is? Maar je vindt het in vrijwel elke supermarkt.

  67. Lia schreef:

    Dankjewel de okay is een winkel waar je veel vind ook veel bakspullen ga daar vaak heen met men fiets Dankjewel voor de snelle reactie

  68. Kevin schreef:

    Kan deze cupcake beslag ook gebruikt worden om een rechthoekige cake te maken? Ze zien er heerlijk en niet droog uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik van wel! Maar je kunt ook dit recept gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/red-velvet-cake/

  69. Keviin Verheyen schreef:

    5 sterren
    Dankje voor het ander recept.
    Kan dat recept ook voor een rechthoekige cake?
    Bakvorm 18cm lang. 8cm breed.
    Hoe hoog zou ik dit kunnen vullen met dat recept rekeninghoudend met het rijzen. Ik maak het direct in aluminium bakjes voor mensen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat moet zeker kunnen. Ik durf het niet precies te zeggen omdat ik het zelf niet heb getest, maar meestal is zo’n 2-3 cm wel voldoende.

  70. Mirthe Janssen schreef:

    Hey , ik had een vraagje kan je de karnemelk ook vervangen door Alpro melk of halfvolle melk ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, in principe niet want karnemelk hoort echt bij red velvet (vanwege het hoge zuurgehalte). Wel kun je zelf karnemelk maken door azijn aan melk toe te voegen. Bij dit recept bij de tips staat hoe dat werkt: https://www.laurasbakery.nl/red-velvet-taart/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept