Red Velvet cupcakes

163

Waarom weet ik eigenlijk niet, maar bij red velvet cupcakes denk ik aan Valentijn. Misschien dat het door de kleur komt. Ik wilde nog een leuke en lekkere cupcake maken voor Valentijn en kon dus geen excuus meer verzinnen om de red velvet niet uit te proberen. De rode kleur is alleen wel minder bij mij. De hoeveelheid kleurstof vond ik wel heel erg veel! 30 ml kleurstof op 12 cupcakes was absoluut geen uitzondering. Omdat die kleurstof uiteindelijk niets voor de smaak doet besloot ik hierin wat te minderen. De cupcake heeft van buiten een donker rode gloed, zodra je een hapje neemt is de cupcake al een stuk roder. Ondanks dat ze niet zo rood zijn als je misschien gewend bent vond ik ze wel heel erg lekker!

Red velvet cupcakes

Red velvet cupcakes danken hun naam aan de kleur maar ook aan de structuur: fluweelachtig. Hier vind je het recept zodat je gelijk aan de slag kunt
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Ingrediënten cupcakes

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 tl vanille extract
  • 130 ml karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1,5 tl azijn
  • Rode kleurstof (30 ml voor knalrode cupcakes, maar minder kan dus ook)

Ingrediënten crème

  • 300 gram poedersuiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram roomkaas

Instructies

Bereiding cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de boter en suiker luchtig, voeg dan het ei toe.
  • Maak van de vanille, cacao en kleurstof een pasta en voeg deze toe aan het botermengsel. Als je minder kleurstof gebruikt kan het zijn dat het lastig is om een pasta te maken, voeg dan een klein beetje van de karnemelk toe. Voeg de pasta toe aan het botermengsel en meng dit er goed doorheen.
  • Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe. Als laatst voeg je de azijn en soda toe, meng dit goed door het geheel.
  • Bak de cupcakes gaar in 20 minuten.

Bereiding crème

  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop tot het mengsel licht en luchtig is. Doe de crème in een spuitzak met stervormig spuitmondje (Wilton 1M) en spuit de toeven zodra de cupcakes zijn afgekoeld.
  • Met sprinkles kun je je cupcakes nog leuk versieren. Om een echte Valentijnseditie te maken van je cupcake gebruik je natuurlijk sprinkles in hartvorm. De grote harten maakte ik met de Wilton Valentine candy picks
Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Binnenkort kunnen jullie een post verwachten over deze molds en hoe je hier mee werkt!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

103 reacties

  1. Esmee schreef:

    Haha leuk, je cupcakes lijken precies op de cupcakes die ik zaterdag heb gemaakt. Toevallig!

    http://instagram.com/p/VO_HuRx2Jh/

    1. Jevy schreef:

      Ha Laura!

      Mijn vriendin en ik dachten laten we lekker red velvet cupcakes bakken. Wij twee zijn pro bakkers alleen dit recept werkte helaas niet voor ons. De crème was niet zo goed en niet luchtig de cupcakes waren wel lekker heb je misschien tips voor de crème

      Met vriendelijke groet Jevy&Evna

      1. Laura Kieft schreef:

        Heb je het recept wel goed gevolgd en de boter goed romig geklopt?

        1. Cassandra De vet schreef:

          Mag ik misschien vragen wat voor soort roomkaas hier gebruikt wordt? Kan het ook gewoon monchou zijn ?

  2. Riny schreef:

    Laat ik al dagen aan t dubben zyn om deze cupcakes te maken. Bedankt voor jouw recept. Ik zit er nogal mee dat er zoveel rode kleurstof in gaat. Lijkt me niet echt gezond. Zag op internet dat je ook rode bieten (poeder of puree) kan gebruiken. Maar eens kijken waar dat te koop is. Je cupcakes zien er prachtig uit. Vooral met het hartje, echt leuk. Vandaag is onze dochter jarig. Een goede reden om te bakken. Misschien wel red velvet cupcakes als ik de ingredienten kan vinden zoals appelciderazijn.

  3. Daphne Coers schreef:

    Ziet er heerlijk uit.
    Hiermee kun je je Valentijn zeker weten verrassen!
    Groetjes, Daphne

  4. Baked Louie's schreef:

    Deze zien er fantastisch uit! En inderdaad, in sommige recepten vind ik de hoeveelheid kleurstof ook wel lichtjes overdreven 🙂

  5. Mickey schreef:

    Een echte valentijn verrassing! Leuk om te geven!

  6. Anonymous schreef:

    Ze zien er erg leuk en lekker uit.
    Ik heb misschien een domme vraag, maar gaat er niet iets van bakpoeder in de cakejes? Of zorgt de bak soda ervoor dat het cakeje luchtig wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helemaal geen stomme vraag hoor. De baksoda is ook een rijsmiddel en zit in deze cupcakes in plaats van bakpoeder

  7. Bo schreef:

    Wat zien die er heerlijk uit! Ik ben dol op Red velvet (cup)cakes.

  8. Ikram schreef:

    Oh Yummie 😀 Ziet er echt heeeeeeeerlijk uit 😀

  9. Riny schreef:

    Hoi Laura, welke kleurstof heb jij gebruikt voor je red velvet cupcakes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Riny, ik gebruikte ‘tulip red’ van americolor

  10. Riny schreef:

    Dankjewel Laura, er zijn zoveel kleuren rood, en welke is de beste vroeg ik me af…Ga op zoek bij DLT naar deze kleur..

  11. Stefanie schreef:

    Vraagje, van welk merk is jouw rode kleurstof?
    X

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Stefanie,
      Ik gebruik Americolor of Wilton kleurstoffen, maar meestal Americolor.
      Liefs, Laura

  12. Rachel schreef:

    Hoi Laura,

    ik heb een vraagje over de bereiding van de red velvet cupcakes.
    op hoeveel graden kan je deze bakken met een hete lucht oven?

    Ga zo door!

    Groetjes Rachel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Rachel,
      Met een hetelucht oven moet je de temperatuur altijd 10% lager zetten dan in het recept staat vermeld. In dit geval is dat dan 150 graden.
      Liefs, Laura

  13. Nathalie schreef:

    ik las dat je de baksoda en bloem ook kunt vervangen voor zelfrijzend bakmeel, klopt dat?

    Liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet helemaal. bakpoeder + bloem is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel. Maar baking soda is anders dan bakpoeder, dan kun je niet vervangen.
      Liefs, Laura

      1. Nathalie schreef:

        ik snap het, bedankt!!

  14. Kim schreef:

    prachtig!! Mag ik vragen waar jij je sprinkels haalt? kan ze nergens in hartjes vorm vinden helaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      De meeste sprinkles uit mijn collectie heb ik bij http://www.deleukstetaartenshop.nl gekocht. Maar je kunt ook eens bij Xenos kijken, die hebben er ook steeds meer.

  15. kaylee schreef:

    ziet er goed uit mag ik vragen welke roomkaas je gebruikt voor de creme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb philadelphia gebruikt, maar een ander merk kan ook prima.

  16. Dounia schreef:

    Hoi Laura,

    Jou cupcakes zien er heerlijk uit

  17. Dounia schreef:

    Oeps het berichtje hierboven ging niet zo goed.
    Hoi Laura,

    Jouw cupcakes zien er heerlijk uit

  18. Dounia schreef:

    Ik wil ze ook voor een vriendin maken met een glutenallergieZ ik broeg me af of ik de bloem kan vervangen door een glutenvrije meel, zoals bijvoorbeeld speltmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier staat een lijstje met alle vervangers voor bloem, de glutenvrije versies staan aangegeven met een * : http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/

  19. Jolanda schreef:

    Nog even een vraagje over de red velvet.
    Hier wordt roomboter in gebruikt en in andere recepten lees ik zonnebloemolie.
    ook lees ik in andere recepten dat er 10% van het bloem vervangen wordt door maïzena is daar een bepaalde reden voor ????

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet dat er veel verschillende recepten bestaan, ik durf niet precies te zeggen waarom maïzena wordt gebruikt. Misschien om het iets smeuïger te maken. Zonnebloemolie wordt veel in Amerikaanse recepten gebruikt.

      1. Jolanda schreef:

        Bedankt voor je antwoord 🙂 ga me maar gewoon aan jouw recept houden

  20. Maureen schreef:

    Laura, om zwarte cupcakes te bekomen. Hoef ik dan enkel de vloeistof veranderen van zwart naar rood?
    Groeten Maureen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je zwarte cupcakes wilt gebruik je inderdaad zwarte kleurstof.

  21. louis schreef:

    Is de gebruikte karnemelk gezoet of niet.
    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      nee, die is niet gezoet.

  22. Anit Sargentini schreef:

    Hou Laura, mijn overbuurvrouw heeft de red velvet cupcakes vandaag gemaakt. Klopt de hoeveelheid poedersuiker wel in verhouding met de boter en roomkaas. Bij botercreme weet ik dat het 1:1 is..ze had er namelijk al minder in gedaan (250 gr) maar de topping was echt mierzoet..of hoort dat juist bij een red velvet 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er hoort een zoete topping op ja 🙂 Als je het té zoet vindt kun je ook voor botercreme kiezen (maar dan niet de 1:1 variant, deze is lekkerder: http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/ )

  23. Nancy schreef:

    Ik heb ze net gemaakt maar had niet door dat er een verschil was tussen bakpoeder en baksoda, ik heb dus bakpoeder gebruikt. Wat is hierdoor het verschil? Minder luchtig? Ook is mijn topping best zacht. Ik heb monchou gebruikt, het ligt nu in de koelkast in de hoop dat het wat stijver word maar dan moet ik ook de cupcakes bewaren in de koelkast anders smelt het er straks nog af! Enig idee hoe dit komt? Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baking soda maakt ze inderdaad nog luchtiger en fluweel achtiger. Heb je de topping misschien te hard gemixt? Daar kan hij dun van worden. Je kunt het best de topping in de koelkast bewaren en de cupcakes erbuiten. Vlak voor serveren met een toef en dan zijn ze heerlijk 🙂

  24. Monique schreef:

    Wanneer ik ze straks opspuit met de topping, zijn ze dan morgen nog lekker wanneer ik ze in de koelkast bewaar? Ze staan nu in de oven! 🙂

    1. Laura schreef:

      Cupcakes moet je niet in de koelkast bewaren, dan drogen ze uit. Je kunt ze dan beter morgen opspuiten.

    2. Lianne schreef:

      Hoi Laura,
      Ik wil deze morgen graag maken voor aankomend weekend, dus dan vries ik ze in. Maar hoe gaat dat met de crème? Kan ik die in de koelkast bewaren, en zo ja hoe lang dan? Ik vier m’n verjaardag over 2 dagen dus wil eigenlijk alle crème voor de twee dagen in 1x maken.
      Groetjes Lianne

      1. Laura schreef:

        Die zou ik in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.

  25. Sara schreef:

    Hoi,
    Kan ik met dit recept ook een cake maken voor 10 personen? Hoe vaak moet de ingrediënten dan nemen?
    Alvast bedankt.

    1. Laura schreef:

      Als je alle ingrediënten hetzelfde laat, kun je een cake van 25 centimeter maken (12 personen)

  26. Irma schreef:

    Hoi Laura,

    Bij bouwhuis verkopen ze ook extra gecontreerde rode kleurstof daar krijg je goed rood mee maar veel minder van nodig!
    Misschien een tip 😉

    Ik ga ze proberen binnenkort….jammie!

    Groetjes Irma

  27. Chantal schreef:

    Hi Laura, deze cupcakes zijn bij mij inmiddels een dikke hit? maar nu wil ik ze maken met minder suiker..heb jij tips hoe ik die het beste kan vervangen?

    1. Laura schreef:

      Ik heb hier een lijstje met suikervervangers staan: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/

      1. Chantal schreef:

        Toen ik even verder zocht, kwam ik het tegen inderdaad! Maar super bedankt voor je reactie ?

  28. marjolein schreef:

    Wat voor suiker gaat er in?
    Fijne kristalsuiker?

    1. Laura schreef:

      met suiker wordt altijd (fijne) kristalsuiker bedoeld, als het een andere suiker is staat dit erbij.

  29. marjolein schreef:

    Dankjewel!
    En witte wijn azijn? Of gewone?

    Groetjes marjolein

  30. Jessie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik kan nergens op internet vinden waar ik baksoda kan kopen, er staat alleen informatie over bakpoeder. Waar kan ik het beste baksoda halen?

  31. Linda schreef:

    Hi Laura, wat een heerlijke cupcakes, superluchtig!
    Alleen wil ik ze volgende keer zonder cacao maken, is het dan nodig om meer bloem toe te voegen? Groetjes

    1. Laura schreef:

      Red Velvet draait juist om het cacao, je kunt dan beter het basisrecept voor cupcakes gebruiken.

  32. Margreet schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb ze gemaakt heerlijk zijn ze. Ik heb door de crème ook nog gesmolten witte chocolade gedaan. Ik zou er graag een taart van willen maken met drie lagen. Welke hoeveelheden ben ik dan nodig?

    Groet Margreet

    1. Laura schreef:

      Dat hangt helemaal af van het formaat. 12 cupcakes kun je vergelijken met 1 cake van 25 cm (rechthoekig), verder is het dan gewoon een kwestie van omrekenen en uitproberen.

  33. Lisa schreef:

    Hoi Laura,

    Ten eerste geweldige recepten allemaal!
    Ik heb een vraagje kan ik dit recept ook voor een red velvet taart gebruiken?

    Groetjes Lisa

  34. Femke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben eigenlijk op zoek naar een recept voor red velvet cake en dan op een plaat, met witte creme en dan van die hartjes daar over gestrooid. Kan ik dat ook met dit recept of moet ik dan ander oven temperaturen hebben?

    1. Laura schreef:

      Kun je dit recept zeker voor gebruiken, je krijgt dan uiteraard wel andere baktijden en soms ook temperaturen: http://www.handigebaktips.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  35. aisha schreef:

    Hoi,
    Kan ik van dit recept ook een klein taartje maken?

    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

  36. Lydie schreef:

    Hoi Laura, ik heb gisteren voor het eerst van mijn leven cupcakes gebakken en jouw recept voor red velvet cupcakes gebruikt. Ik heb alleen de icing vervangen door slagroom met sprinklers. Het was veel makkelijker dan ik had verwacht en het resultaat was heerlijk (vond mijn vriend ook :)). Groetjes, L.

  37. Stefanie schreef:

    Hoi Laura

    Als ik van dit recept een 24 cm taart wil maken wat zijn dan de verhoudingen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Om van een recept voor 12 cupcakes een ronde cake te bakken ga je in de meeste gevallen uit van een springvorm van 22 cm. Wil je een grotere cake, kijk dan eens naar dit artikel op Handigebaktips.nl.

  38. Nathalie schreef:

    Dag Laura, cupcakes perfect! De toeven creme waren minder, heb het recept gevolgd maar toeven waren niet hardgenoeg. Tips voor volgende keer? Thnx

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan aan de roomkaas liggen, goedkope pakjes zijn vaak te waterig.

  39. Michelle schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil graag de crème blauw kleuren. Hoeveel kleurstof heb ik daar voor nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van de soort kleurstof en hoe blauw het moet worden. Ik voeg zelf gewoon altijd kleurstof toe tot ik tevreden ben over de kleur.

  40. Lydia schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb voor het eerst jouw recept geprobeerd. Echter de smaak was zooo slecht, super zout. Geen idee hoe dit mogelijk is, ik heb precies het recept gebruikt. En de topping was heel erg dun.
    Enig idee hoe dit kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hoort absoluut niet zout te zijn, dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Misschien gezouten boter gebruikt? Of toch iets niet goed afgewogen? Dat de topping dun is zou ook kunnen liggen aan gebruikte ingrediënten. Maar het is lastig te zeggen waar het aan ligt als ik niet meer info heb.

      1. Gwen schreef:

        Hoi Laura,

        Ik had hetzelfde, een soort zout-zure smaak en bijna bitter. Zou het aan een reactie met bakingsoda, azijn en kleurstoff kunnen liggen? Heb ook wilton gebruikt. Konden ze helaas niet eten, super jammer want ze waren prachtig rood geworden en heel fluff.

        1. Laura Kieft schreef:

          Het enige wat ik mij kan bedenken is dat het aan de baking soda ligt, ik heb zelf ooit gehad dat dat voor zure stukjes zorgde (in andere baksels overigens). De reactie zou het niet kunnen zijn. Had iedereen dezelfde ervaring overigens met de smaak?

  41. Daphne schreef:

    Ik wil graag in plaats van cupcakes, een taart maken. Ik begrijp al uit de reacties hierboven dat de hoeveelheid genoegd is voor een taart van 22 cm. Geldt dit ook voor de hoeveelheid crème? Ik wil graag een taart van 2 lagen maken (1 taart bakken en dan halveren), daartussen een laag crème en bovenop een laag crème en rondom afsmeren. Heb ik dan genoeg aan de hoeveelheid crème in dit recept of heb ik meer nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou moeten lukken, maar het is wellicht wel een beetje krap. Misschien voor de zekerheid x1,5 doen 🙂

  42. Daisy schreef:

    Heerlijk recept! alleen laten de papieren cupcakebakjes los van het cakeje?? Weet jij misschien hoe dit kan komen?
    ik heb de papierbakjes ook gebruikt bij een vanille cupcake en daar was het niet bij. Het zijn vet vrij bakjes en best dure en bij de aller goedkoopste variant laten ze niet los bij de red velvet….. Het is mij echt een raadsel??!

    Wellicht heb jij een idee of een tip?

    Liefs Daisy

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is soms echt een raadsel helaas. Meestal heeft het met de kwaliteit te maken, maar zoals jij aangeeft is het soms wel en soms niet. Het kan ook door vocht/condens komen dat ze loslaten.

  43. Rachel schreef:

    Hoi,

    Misschien heb ik wel ergens een domme fout gemaakt ofzo..
    maar mijn beslag wordt never nooit rood hahah. Het blijft zo bruin als chocolade..
    Of had ik andere cacao poeder moeten gebruiken?

    Ik hoor het graag! Groetjes Rachel
    p.s. nu eten we vanavond dan maar chocolade cakejes ipv red velvet

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt inderdaad behoorlijk veel kleurstof nodig om het rood te krijgen. Gelukkig maakt het voor de smaak niet uit 😉

  44. kathleen schreef:

    Hi Laura, misschien een iets te simpele vraag. ik zou heel graag willen weten of je een vaste hoeveelheid beslag in een cupcake case giet om ze afgebakken heel mooi tot de rand gevuld te krijgen. ik vind het heel irritant dat het me maar niet lukt. Koop je een industriële cupcake dan is alles keurig tot de rand van de case afgebakken. Doe je dat ook? Ik heb bijvoorbeeld een ijscoupe waarmee ik schep en toch lukt me dat niet.

    1. Laura Kieft schreef:

      Cupcakes vul je tot 3/4

  45. Lise schreef:

    Hey Laura

    Het is misschien een domme vraag, maar denk je dat ik dit recept ook echt kan gebruiken als een receptje om een echte cake te maken? Het is nl. voor een feestje en het lijkt me gezelliger om een mooie taart te kunnen versieren 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken.

  46. Merel schreef:

    Ik heb een vraagje. Ik wil deze gaan maken maar wat voor azijn gaat er in?

    1. Lian van Rens schreef:

      Gewone witte azijn.

  47. Marinka schreef:

    Hoi Laura!
    Zoals tot nu toe al jouw recepten was dit ook weer een succes! Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt, maar zou wel willen weten wat de uiterste houdbaarheid is van de cupcakes (bewaard in de koelkast)?
    Liefs Marinka

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ze het best zonder topping buiten de koelkast bewaren en dan vlak voor gebruik de toeven opspuiten. Dan zijn ze 4-5 dagen houdbaar.

  48. nancy schreef:

    Hi Laura, snelle vraag: waar koop jij jouw cupcake vormpjes? dus de papieren vormpjes? Thanks 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij de Makro, maar je kunt ze ook in kookwinkels vinden.

  49. Anneke schreef:

    Hoi, wat voor azijn gebruik je hiervoor? Gewoon natuurazijn?

    Gr. Anneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja of appelciderazijn

  50. Talia schreef:

    Hey Laura,

    In jouw recept staat: “Maak van de vanille, cacao en kleurstof een pasta en voeg deze toe aan het botermengsel.” Ik wil deze cupcakes echter maken zonder kleurstof. Mag ik dan de vanille en cacao onmiddellijk onder het botermengsel toevoegen? Of moet ik deze ook eerst mengen vooraleer ik ze toevoeg aan het mengsel?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, die kun je dan na het ei erdoor mixen.

  51. Cassandra De vet schreef:

    Ik had de red velvet vanmiddag gemaakt, en vanavond gegeten. ( ook aan andere mensen gegeven) alleen hun vonden hem erg droog, kan ik hier iets aan doen?

    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je ze waarschijnlijk te lang of te heet gebakken.

  52. Hanne schreef:

    hoi Laura,
    dit is dan met patisseriebloem als ik het goed begrijp?
    gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Patent of tarwebloem kunnen beiden. Maar patent (patisserie) bloem heeft de voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *