Hoe kun je schiften voorkomen

Gepost: 2 april 2015 Laatst bewerkt: 14 juni 2023
4

Hoe kun je schiften voorkomen

Ben je bezig om een mooie lekkere crème te maken, schiet de schift er in. Zonde! Niet alleen botercrème kan schiften overigens, ook een simpel cake beslag kan gaan schiften. Ik heb al eens een artikel geschreven hoe je geschifte botercrème kunt redden en alsnog mooie toeven kunt spuiten. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom vertel ik je vandaag waar je rekening mee kunt houden, zodat jouw mengsel niet gaat schiften.

Gelijke temperatuur

De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn.

Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.

Nog niet alle ingrediënten op kamertemperatuur? Lees hier hoe je dat kunt versnellen!

Ingrediënten in kleine beetjes toevoegen

Als je aan jouw romig geklopte boter en suiker ineens 4 eieren toevoegt, kan jouw basis voor cakebeslag gaan schiften. De boter en suiker zijn al een eenheid en die willen niet ineens al die eieren erbij hebben. Voeg daarom eerst 1 ei toe, laat de boter en suiker daar aan wennen. Wacht tot het ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Dit principe wordt ook wel benoemd als het familie maken van ingrediënten.

Ditzelfde geldt voor het toevoegen van bijvoorbeeld gepureerd fruit aan botercrème. Eerst een klein beetje en dan langzaam meer toevoegen. Laat de crème wennen aan het extra ingrediënt wat een compleet andere structuur en samenstelling heeft.

Mengsel toch wel geschift? Lees hier hoe je het oplost!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Kirsten schreef:

  Meerdere malen heb ik geschifte botercreme gehad (van deze site, want als hij lukt is hij super lekker). Alles uren op kamertemperatuur laten komen. Familie laten maken, zowel boter bij het bloem-melk mengsel als andersom. Maar na een aantal porties van het familie maken begint t schiften toch langzaamaan. Wat doe ik alsnog fout?

 2. Marjolein schreef:

  De laatste tijd gaat mijn cakebeslag in de schift. Ik begrijp echter niet hoe dat kan. Ik haal de boter en eieren ruim op tijd uit de koelkast (minstens 3 uur). De eieren voeg ik een voor een toe, pas op het moment dat het vorige ei volledig is opgenomen. Maar toch gaat het schiften op het moment dat ik het 4e toevoeg. Ligt het misschien aan de boter die ik gebruik? Ik neem altijd ongezouten grasboter. Wat kan ik doen om het schiften te voorkomen?

  1. Judy schreef:

   Ik heb exact hetzelfde voor , enige raad?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Wat vervelend Judy en Marjolein! Waren de andere eieren wel volledig opgenomen? De reden voor het schiften moet namelijk echt de temperatuur van de ingrediënten zijn ofwel het te snel toevoegen van eieren. Als het toch blijft gebeuren kun je alvast 1-2 el bloem toevoegen van de totale hoeveelheid bloem uit het recept.

 3. Brenda schreef:

  Hoi, ik heb enkele vragen over hoe lang ik boter en suiker samen moet kloppen. Ik las ergens dat het net zo lang moet totdat je de suikerkristallen niet meer voelt. Dus dat probeerde ik vandaag. Echter, ik bleef na meer dan 15 min nog steeds suikerkristallen voelen! Ik gebruik een handmixer. Ik besloot vervolgens toch de eieren toe te voegen. De eerste 2 eieren werden goed opgenomen, maar toen ik het derde ei toevoegde, schiftte mijn beslag. Ik bleef het kloppen totdat dit ei ook goed werd opgenomen en ineens zie ik gesmolten boter in de mixkom. Hoe is dit mogelijk? Heb ik de boter te lang geklopt? En hoe kan mijn beslag schiften? Ik heb dit steeds vaker. Al mijn ingrediënten zijn op kamertemperatuur. Wat gaat er mis? En moet je boter en suiker wel kloppen totdat de suiker helemaal is opgelost?

 4. alexandra schreef:

  Hoi, ik gebruik de botercreme mix van fun cakes. maar heel vaak als het stijfsel zegmaar opgestijft is en in dan de boter toevoeg de boter vrijwel meteen gaat schiften… en ik snap het totaal niet waarom
  ik doe het in kleine delen, zelfde temperatuur, schone kom, eerst langzaam en steeds een beetje sneller. ik heb ook geprobeerd eerst allebei op te kloppen en daarna gewoon door elkaar heen te vouwen…. en het blijft telkens weer fout gaan. enig idee?

 5. Fedra schreef:

  Hallo, als ik kleurstof bij de botercrème doe gaat mijn botercrème ook precies schiften .
  Het wordt ook niet mooi helder precies nog allemaal kleine stukjes boter die erin zitten.
  Ik pak de botercrème van Funcakes.

 6. Lauri schreef:

  Hoi laura,
  Hoe zit het dan wanneer je chocolade verwerkt in bijv taart of cake beslag? Wanneer je de chocolade au ban marie smelt en wilt toevoegen aan bijv. Slagroom of dergelijk. Laat je de chocolade helemaal afkoelen?

 7. Hilde schreef:

  Hoi Laura,
  Ik heb gisteren een boterkoek gebakken en hij zag er prachtig uit maar was niet te eten . Vreselijk droog. Kan het zijn dat de boter niet goed meer was want dat bleef er een beetje raar uitzien en het deeg was echt vreselijk plakkerig.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat jammer om te horen! Dat klinkt alsof er inderdaad iets is mis gegaan. Lastig om vanaf hier te bepalen of dat aan de boter lag, maar dat zou kunnen. Een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je het te lang hebt gebakken, daar wordt het ook droog van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *