Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien ruik ik het voorjaar al. Ik begin te bakken met frisse smaken en citroenen worden weer groots ingeslagen zodat ik met het rasp en sap ervan mijn baksels op smaak kan brengen. Lemon curd maak ik ook geregeld, maar de hoeveelheid waarmee ik het gebruik is haast niet bij te houden. Je vindt daarom ook (het hele jaar door) vrijwel altijd een potje Chivers lemon curd in mijn koelkast, ideaal en net zo lekker als de zelfgemaakte versie. Nu met Pasen in aantocht is lemon curd een veelgebruikt ingrediënt in toetjes (zoals deze heerlijke trifle), taarten en ander gebak. Jullie zijn er net als ik dol op merk ik. Daarom heb ik vandaag weer een fantastisch lekker recept voor jullie: lemon meringue sloffentaartjes. Dat is al het goede van een lemon meringue taart met de populaire en ontzettend lekkere sloffenbodem. Het amandelspijs in de bodem gaat goed samen met de topping en zorgt voor een verrassende smaakcombinatie.
Lemon-meringue sloffentaartjes
Ingrediënten
Bodem
- Basisrecept sloffenbodem (recept, halveer deze om 6 kleine slofjes te maken)
Topping
- Chivers lemon curd, 3 tl per gebakje
- 2 eiwitten
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram poedersuiker
Instructies
-
Maak de sloffenbodem volgens recept. Let op: omdat deze sloffentaartjes kleiner zijn, hoeven ze niet zo lang in de oven. Je bakt deze kleine sloffentaartjes in 20-25 minuten op 180 graden.
-
Laat de gebakjes helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het recept. Terwijl die aan het afkoelen zijn, kun je wel de meringue vast voorbereiden.
-
Klop daarvoor de eiwitten met de fijne kristalsuiker bijna stijf. Voeg dan de poedersuiker toe en klop door tot de meringue stijf is en je er mooie pieken van kunt maken. Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de meringue.
-
Verdeel over de sloffenbodems een laagje lemon curd, ik gebruikte 3 theelepels curd per gebakje. Neem de spuitzak en spuit op elk gebakje wat meringue. Ik maakte een zigzag beweging, maar je kunt ook een rozet of grote toef maken.
-
Gebruik een crème brûlée brander om de meringue wat goudbruine accenten te geven. Als je geen brander hebt, kun je de taartjes ook kort even onder een hete grill zetten.
Later dit jaar komt Chivers trouwens met nieuwe smaken curd, ik ben al ontzettend nieuwsgierig. Tegen die tijd laat ik jullie het natuurlijk weten en geef ik jullie ook gelijk weer een lekker recept!
Dit is een samenwerking met Chivers, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Welke vormpjes heb je gebruikt?
Ik heb bakringen gebruikt, in een muffinvorm zou ook kunnen.
Hallo Laura, ik heb even geen idee wat de maat is van die vormpjes die je gebruikt. Stel ik gebruik een muffin vorm (12 stuks) kanik dan het volledige recepte nemen van de sloffenbodem? (eerder lees ik dat het moet worden gehalveerd) En is deze hoeveelheid dan goed voor 12 mini bodems? blijft de baktijd dan ongeveer 20 – 25 minuten?
Ik heb zelf namelijk het idee dat een muffinvorm kleiner lijkt dan de vorm die jij nu hebt gebruikt.
haha je leest het waarschijnlijk al wel tussen de regels door…. ik heb nog nooit een sloffen recept gebruikt! Maar hij staat hoog op mijn lijstje en dit lijkt me zo leuk!
Groetjes Elise
https://eenbijzonderereisnaarnicaragua.blogspot.com
Ik heb even de maat opgenomen van de muffinvorm. die komt aan de bovenkant neer op 6,5cm. Nu lees ik verderop een reactie dat de bakringen die je gebruikt 8cm zijn. Welke baktijd kan ik dan het beste aanhouden aangezien die van mij nog kleiner worden. Kan ik ook nog steeds 180 graden (met boven- onderwarmte) blijven aanhouden?
Groetjes Elise
Hi Elise,
Als je een muffinvorm gebruikt worden ze inderdaad wat kleiner en zul je ook meer taartjes kunnen maken dan met de tartelette vormpjes die ik heb gebruikt. De temperatuur kun je aanhouden, maar ik zou ze 15-20 minuten in de oven zetten. Even goed in de gaten houden.
Wat een mooi recept, heel veel dank.
groetjes
Ha Laura, Wat is de doorsnede van de bakringen?
Die zijn 8 cm 🙂
Heb je ook een tip voor waarmee ik het amandelspijs kan vervangen? Mijn zoontje is allergisch voor noten en pinda’s maar ik ben wel dol op de sloffenbodem. ?
je kunt het ook gewoon weglaten.
Als je de amandelspijs weglaat moet je de taartjes dan blind bakken?
Nee dat is niet nodig.
Bij mij zijn ze mislukt?. Niet gerezen. Nu gewoon een soort koek met spijs…
Heb je alles wel goed afgewogen? Verder rijzen ze ook niet heel erg veel hoor, je maakt als het ware ook een soort koekbodem.
Waar is dit recept gebleven? Alleen de reacties zijn nog zichtbaar!
Het recept staat er gewoon hoor, je kunt het niet zien omdat je een adblocker hebt ingeschakeld. Als je deze voor Laura’s Bakery uitzet kun je alles gewoon goed zien.
Aha! Dat werkt inderdaad, dankjewel!
Kan je deze bodem ook maken in tartelette vormpjes?
Het is niet aan te rijden. Ik zou zorgen voor een rechte rand waar het deeg ruimte heeft om te rijzen.
Moet je bij dit recept wel gewoon spijs toevoegen net als bij het basisrecept? En dan de lemon er nog bovenop?
Ja dat klopt, je volgt het recept gewoon.
Wat een super lekker recept…..vanaf nu mijn favoriete gebakje!
Kan ik dit recept ook gebruiken voor een grote slof? Moet ik dan beide recepten verdubbelen?
Het recept voor 6 mini’s is het zelfde als voor 1 grote slof.
Heerlijk recept, en niet ingewikkeld om te maken! Ben nu al helemaal weg van het concept kleine taartjes bakken, dus binnenkort 4 verschillende toppings maken voor onze verjaardagen. Dat vergt dus wel enige planning met twee jonge kids 😉 Je geeft in het recept aan dat de taartjes 3-4 dagen in een afgesloten bak te bewaren zijn; bedoel je dan alleen het slofje of het complete taartje? Blijft de meringue bovenop dat wel lekker en wordt deze niet taai?
Het complete taartje is 3-4 dagen te bewaren.
Bij mij mislukt de merinque zodra ik de poedersuiker toevoeg. Het wordt dan weer helemaal slap. Heb je hier een tip voor?
Er staat fijne suiker, dat is wat anders dan poedersuiker.
Mocht je dat niet in huis hebben, zou ik gewone kristalsuiker (of in combinatie met poedersuiker) gebruiken.
Ik heb fijne suiker gebruikt, maar dat bedoel ik niet. Er staat: ‘Klop daarvoor de eiwitten met de fijne kristalsuiker bijna stijf. Voeg dan de poedersuiker toe en klop door tot de meringue stijf is en je er mooie pieken van kunt maken.’ De stap van het toevoegen van de poedersuiker bedoel ik dus.
Hoi Gerdine,
Ik dacht hetzelfde probleem te hebben, maar lang doorkloppen op een hoge stand heeft bij mij geholpen!