Deze carrot cake is luchtig, smeuïg, precies kruidig genoeg en heeft een heerlijke cream cheese frosting. Het is misschien wel de lekkerste worteltaart ooit!
Porties: 14personen
voor een ronde bakvorm 20 cm (3 bakvormen)
Ingrediënten
Carrot cake
4eieren(M)
250mlzonnebloemolie
2tlvanille-extract
250gramlichtbruine basterdsuiker
300grambloem
2tlbakpoeder
1tlbaking soda
snufzout
2tlkaneel
0,5tlnootmuskaat
0,25tlgember
0,25tlkruidnagel
400gramwortel(geraspt)
125gramwalnoten(fijngehakt)
Carrot cake topping
1portiecream cheese frosting(volgens recept)
extra walnoten
Benodigdheden
ronde bakvorm 20 cm
Instructies
Carrot cake bakken
Begin met het raspen van de wortels, zet hierna even opzij.
Neem een beslagkom en klop eieren, zonnebloemolie en vanille-extract met een garde door elkaar. Roer daarna ook de suiker erdoor. Bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de kruiden kun je tegelijk toevoegen en door het beslag spatelen.
Zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel toe en walnoten toe, spatel deze gelijkmatig door het beslag.
De cake bak je in 3 losse lagen, je krijgt dan een beter resultaat dan wanneer je hem als 1 grote cake zou bakken en later doorsnijdt. Als je 3 bakvormen van 20 cm hebt kun je het beslag daar gelijk over verdelen, anders doe je dit vast in kommen zodat de lagen cake even groot worden (zie de tips boven het recept).
Vet je bakvorm(en) in en bestuif deze met bloem, leg op de bodem een bakpapiertje zodat ze makkelijk loslaten. Stort het beslag in de bakvorm(en).
Bak de lagen cake in 15-18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Laat de lagen cake even afkoelen in de vorm voordat je ze verplaatst naar een rooster om helemaal af te koelen. Verpak de lagen cake na het afkoelen in folie als je de taart nog niet gelijk afmaakt. De cakes kun je al prima een dag of 2 van tevoren maken.
Carrot cake topping
Als de cakes volledig zijn afgekoeld, maak je de cream cheese frosting volgens recept. Daarna kun je beginnen met het opbouwen van de taart.
Leg de eerste plak cake op een bord of taartplateau en verdeel er een laagje frosting over, ik koos zelf voor dunne laagjes frosting. Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake, zorg dat de platte onderkant nu de bovenkant wordt.
Voordat je de taart afsmeert vul je eerst alle kiertjes op met frosting en breng je ook een dun laagje aan op de bovenkant. Gebruik vervolgens een paletmes om de taart rondom strak af te smeren. Maak je bord of plateau rondom schoon met een licht vochtig keukenpapiertje.
Doe de overige frosting (zonder kruimels!) in een spuitzak met gladde spuitmond. Maak een cirkel van toefjes bovenop de taart. Hier vind je tips om dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Decoreer de toeven bovenop met de extra walnoten.
En klaar is je carrot cake!
Tips
Als decoratie kun je ook kleine worteltjes maken van fondant/marsepein. Past perfect bij deze taart.
In dit artikel vertel ik je hoe je snel en makkelijk de bodem van een ronde bakvorm met bakpapier bekleedt.
Tips voor het afsmeren van een taart lees je in dit artikel. Je volgt dit dan tot en met de crumb coat.
Bewaren
Afgedekt in de koelkast blijft de taart 4-5 dagen goed. Haal hem een half uurtje voor serveren uit de koelkast.