Verschillende soorten room en hoe te vervangen

Gepost: 26 maart 2019 Laatst bewerkt: 18 januari 2024
Verschillende soorten room en hoe te vervangen

Bakken en room gaan zo’n beetje hand-in-hand. Je hebt de varianten waar het woord room letterlijk in de naam zit, maar er zijn ook verschillende soorten room waarbij het niet direct duidelijk is dat het om room gaat. Daarnaast heb je ook nog allerlei soorten room die genoemd worden in buitenlandse recepten. Het is dan ook iet zo gek dat wij vaak de vraag krijgen wat nou het verschil maakt en of je de ene soort room kunt vervangen door de andere. Om hier wat duidelijkheid over te geven, leg ik het je in dit artikel uit.

Wat is room?

Misschien is het het meest handig om eerst uit te leggen wat room is. Room is een zuivelproduct verkregen uit koemelk. Als de melk even staat komt er een laag vet bovendrijven, dit romen ze af en zo heb je room. Tegenwoordig gebruiken ze vele andere manieren om allerlei soorten room te maken, maar om echt room te mogen zijn moet het uit tenminste 10% vet bestaan.

Hieronder bespreek ik allerlei soorten room. Om onderscheid te maken heb ik ze onderverdeeld in de bekende (Nederlandse) soorten room en buitenlandse soorten room. Daarnaast staan alle soorten op alfabetische volgorde zodat je makkelijk het soort room waar je meer over wilt weten terug kunt vinden.

soorten-room-3a

Verschillende soorten room

Banketbakkersroom

Officieel is banketbakkersroom geen echte roomsoort, maar omdat het wel het woord room bevat bespreek ik deze kort. Banketbakkersroom lijkt op pudding en wordt gemaakt op basis van suiker, eidooiers en melk. Er zit dus helemaal geen room in deze room. Daarnaast moet je het ook nog zelf maken en vind je deze niet in het koelschap van jouw supermarkt. Hoe je banketbakkersroom zelf maakt lees je hier.

Crème fraîche

Crème fraîche is een roomsoort met een vetpercentage van 30%. Het is dus een echte room. Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken. Voor koude bereidingen kun je crème fraîche vervangen door zure room.

Kookroom

Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.

Mascarpone

Mascarpone is eigenlijk geen roomsoort, maar een Italiaanse kaas die gemaakt is van room. Het lijkt qua consistentie dan ook op roomkaas en je gebruikt het ongeveer hetzelfde. Het percentage vet is zo’n 40% en je maakt er heerlijke tiramisu of mascarpone room van. Lees hier hoe je zelf mascarpone room maakt.

Roomkaas

Roomkaas is net zoals mascarpone een soort kaas. Kaas gemaakt van room, de naam zegt het al. Het mag ook alleen roomkaas heten als het voldoet aan een aantal eisen, waaronder dat de kaas gemaakt is van room. Vandaar dat goedkopere maar vergelijkbare producten vaak zuivelspread of soft cheese heten en niet roomkaas. Wil je een stevige cream cheese frosting? Zoek dan altijd een product waarop roomkaas vermeld staat.

Slagroom

Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen. Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.

Zure room

Zure room is hetzelfde als sour cream, maar de een noemt het bij z’n Engelse benaming en de ander in het Nederlands. In de schappen vind je het doorgaans als sour cream. Het heeft een ontzettend laag vetpercentage van maar 10% en mag zich dus nog maar net room noemen. Het is eigenlijk het lichte zusje (of broertje) van de crème fraîche en je kunt de twee prima door elkaar vervangen. Het wordt echter vaak geadviseerd sour cream niet te verhitten, maar zelf heb ik hier nog nooit problemen mee gehad.

Diverse soorten room om mee te bakken

Buitenlandse soorten room

Clotted cream

Clotted cream is een room afkomstig uit Engeland. Het is een ontzettend dikke room met een vetpercentage van zo’n 64%. Clotted cream wordt nauwelijks gebruikt voor de bereiding van een gerecht of baksel, maar wel om ergens bij te serveren. Denk maar aan scones met clotted cream. Inmiddels vind je dit Engelse product steeds meer in de Nederlandse schappen. Het is zelf te maken, echte clotted cream maak je in de oven en is best een karwei (wie weet wagen we ons daar nog eens aan), maar er is ook een snelle variant die in de buurt komt van het origineel. Lees hier hoe je zelf clotted cream maakt:

Double cream

Double cream is ook een Brits product. Het is een ontzettend vette slagroom die zich onwijs goed laat stijfkloppen. Het heeft een vetpercentage van zo’n 48% en daardoor een stuk vetter dan de Nederlandse slagroom. Check altijd hoe het wordt toegepast in een recept om te zien hoe je deze het beste kunt vervangen. Voor een verwerking in een recept kun je kiezen voor gewone slagroom, maar het zal niet hetzelfde zijn. Moet het stijfgeklopt worden, maak dan gebruik van het mascarpone en slagroom trucje van hierboven.

Heavy cream

Heavy cream is de Amerikaanse double cream, maar dan minder vet. Snap je hem nog? Het is lichter dan de double cream, maar in de meeste gevallen vetter dan de Nederlandse slagroom van 35%. Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom. Het verschil in vetpercentage is immers minimaal.

Sour cream

Sour cream is de zure room zoals hierboven besproken.

Hopelijk heb ik je enigszins wegwijs kunnen maken in de wereld van room.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

51 reacties

  1. Lia Mocking schreef:

    Wat een verschillende room. Ik kijk weleens naar Smaken verschillen op SBS 6 en daar gebruiken ze ook room, maar erg dik. Door deze uitleg van jou snap ik waarom het zo dik is.

    Ik heb nog een vraag, in een recept wordt weleens gelatine gebruikt om het stijf te maken, maar kun je dit ook doen met klopfix.

    1. Lian van Rens schreef:

      Gelatine zorgt echt voor stevigheid en maakt het dikker. Klopfix zorgt dat de slagroom niet zo snel uitzakt en wat langer mooi op de taart blijft na het opspuiten. Het zijn twee verschillende producten.

  2. Ellie schreef:

    Dank je wel voor je uitleg van alle roomsoorten, het is voor mij een stuk duidelijker geworden.

  3. Sümerya schreef:

    Dankjewel voor de uitgebreide uitleg! Erg handig! Ik zou je graag nog een vraag willen stellen. In Duitsland wordt vaak Schmand gebruikt, enig idee door wat ik dat kan vervangen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Zelf niet bekend mee. Is het een roomsoort? Kijk even naar het vetpercentage en besluit dan wat er het dichts bij in de buurt komt.

  4. Marinka schreef:

    Beste Laura,

    Wat zou je aanraden als vervanger voor 35% zure room zoals Donna Hay deze vaak gebruikt?
    Ik denk zelf aan creme fraiche?!

    Dank vast voor je reactie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, dat lijkt me inderdaad het beste.

      1. t schreef:

        Hallo. Wist je dat je met het “water” van kikkererwten (in blik) een light versie van room kan maken? Zelfde werkwijze als voor “gewone” room.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, ik weet wel dat je er een soort meringue van kan maken. Is dat wat je bedoelt of is de werkwijze weer anders?

  5. Warre De Raet schreef:

    Hey, Laura
    Bedankt voor deze duidelijke uitleg, al heb ik wel nog 1 vraagje; wat is nu juist het verschil tussen crème fraîche en slagroom?
    Groetjes, Warre

    1. Linda schreef:

      Creme fraiche en zure room, zijn ‘aangezuurd’ of tewel gefermteerd door bacteriën net als yoghurt, vandaar de friszure smaak

  6. kristy schreef:

    ik heb een vraag, ik heb een recept waar ik double cream met caramelsaus moet smelten, kan dat ook met het recept wat jij hierboven beschreef?

    1. Laura Kieft schreef:

      Aangezien je het moet smelten/vloeibaar gebruiken zou ik gewoon normale slagroom gebruiken denk ik.

  7. Sandra schreef:

    Ik mis kwark… waar past dat in die lijstje?

  8. Anne schreef:

    In het kookboek sweet van Otto Lenghi moet je voor kwarktaart roomkaas gebruiken. Kwark komt in geen van de recepten voor kwarktaart voor. Zou ik toch kwark kunnen gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt door een kromme vertaling, eigenlijk is dat dus cheesecake. Ik ken het recept niet, maar waarschijnlijk kun je ook wel kwark gebruiken, alleen met een minder romig resultaat..

  9. anne schreef:

    Ik ga het proberen. Dank je wel

  10. Lisa schreef:

    Thank you for explaining this Laura! I was confused about this, so this article helps so much!

  11. JD schreef:

    Hi, even een vraag. Kan je in een recept waar roomkaas in zit de roomkaas vervangen door slagroom? Of een andere soort ‘zoete’ variant?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan ik niet in algemeenheid beantwoorden en hangt helemaal af van het recept in kwestie.

  12. Maurelia schreef:

    Hi een vraagje
    Melkcream (nestle? Waarmee kan ik die vervangen??
    Bedankt Mau

  13. Riet Bijsterveld schreef:

    Vraagje, een stuk rauwe zalm ingepakt in een deeg (onder en boven), op de zalm moet ik dan roomkaas doen, ik lust geen enkele kaas soort, wat is in dit geval de vervanger voor roomkaas.
    Ik hoor het graag.
    Alvast bedankt,
    Groet Riet

  14. Ana schreef:

    Hoi heel uitgebreide informatie, dank je wel, maar ik wou even weten of je een room kent die vergelijkbaar is aan de portogese variant “nata”

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een soort banketbakkersroom bedoel je eigenlijk gewoon? Heb je misschien iets aan dit recept: https://www.laurasbakery.nl/pasteis-de-nata/

  15. Roman schreef:

    Wat veel soorten zijn er zeg.
    Maar 1 vraag in veel van je recepten gebruik je slagroom maar heb ik dan ongezoet of zoete slagroom nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      opgeklopte slagroom is altijd ongezoet, dit zoet je zelf (als dat in het recept staat)

  16. Issrae schreef:

    Hoi bedankt voor de info heb wel een klein vraagje dus welke slagroom kan ik het beste gebruiken ipv heavy cream ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan het dus vervangen door de pakjes slagroom uit de supermarkt.

  17. Bianca schreef:

    Hoi Laura, Ik heb al vele keren iets gehad aan deze informatie om een ingredient te vervangen. Echter nu heb ik een Duits recept waar een topping op cakebeslag komt met kersen…en dan de oven in.
    De kwark die daarvoor gebruikt wordt moet 20% vet bevatten.
    Onze kwark is te mager ca. 8 / 9 %
    Ik zat te denken om creme fraiche te gebruiken of half kwark met half mascarpone te mengen.
    Wat is jouw advies?

  18. B schreef:

    Dankjewel! Ik heb nog wel een vraagje. In spanje gebruiken ze een soort room genaamd “nata” het is soms ook zuivelvrij. Ben je hier bekend mee? En zoja, weet je een goede vervanger?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar ben ik helaas niet bekend mee, dus daar kan ik je geen antwoord op geven.

  19. Tul schreef:

    Hoi Laura,

    Nu wil ik een ovenrecept uitproberen maar dan gebruiken ze heavy cream over de aardappelen. Ik wil slagroom uit een pakje gebruiken maar gaat het dan niet schilferen?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt van het exacte recept af, maar ik verwacht van niet. Dit kan ook helpen: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  20. HEM schreef:

    Beste Laura, ik heb net een leuk recept gevonden met ALL PURPOSE CREAM. Welke room kan ik dan het beste gebruiken?
    Dank vast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het heeft hetzelfde vetpercentage als slagroom ongeveer.

  21. Hermine schreef:

    Dank vast, weet ik al iets meer.
    Hieronder nog even de link naar het recept.
    Zou je dat met slagroom kunnen doen? Ik twijfel erover of dat de bedoeling is.
    https://www.instagram.com/reel/CjsYctHvvk7/?igshid=MDJmNzVkMjY

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut daar werkt het uitstekend voor.

  22. Nadia Bruins schreef:

    Hoi laura heb een vraag ik wil een taart maken maar daar staat bij 500 ml double cream en ook 500gr roomkaas als ik die double cream maak moet ik dan ook de roomkaas erbij voegen of wordt dat dan teveel..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Over welk recept gaat je vraag? Dan kan ik het beter beoordelen 🙂

  23. Bianca schreef:

    Hallo Nadia,
    Er staat heel duidelijk wat er nodig is voor de whipped cream in het recept.
    Kinder chocolade, double cream , roomkaas en poedersuiker.
    De hoeveelheid klopt beslist. Echter hebben wij hier geen double cream 48% vet.
    Onze slagroom voor de consument is 35% in de horeca groothandel is 40% verkrijgbaar.

    Ik persoonlijk vervang double cream door 2 delen slagroom 35% vet en 1 deel mascarpone.

    Maar misschien heeft Laura een andere tip 😉

  24. Nadia Bruins schreef:

    Hoi bianca
    Ik snap helemaal wat je bedoelt maar me vraag was wordt het dan niet teveel kwa room… wat bij de double creme moet je Marscapone en slagroom pakken en dan apart ook nog is roomkaas.. vind 500 ml aan doublecream en 500 gr roomkaas best veel room zeg maar… 🙈

  25. Bianca schreef:

    Hallo Nadia,
    Ja, dat begrijp ik dat je dat vindt, maar ja deze taarten zijn dan ook niet geschikt voor tijdens een dieet hihihi
    Ze zijn wel heel lekker kan ik u vertellen 😉

    Tip: Kleinere punten snijden.

    Fijne Paasdagen allemaal.

  26. M.H. Kleijer schreef:

    En waar staat koffieroom in dit rijtje? (Bramentaart van Jamie Oliver)

  27. Maria schreef:

    Hoi Laura, Anne schrijft dat in een recept voor kwarktaart van Otto Lenghi roomkaas gebruikt zou kunnen worden. In jouw reactie schrijf je dat de vertaling krom is en dat het om een zgn. ‘cheesecake’ gaat. Maar dát woord vind ik nóg krommer en ook ronduit lelijk. Is er geen Nederlands woord voor dat gebak? Zo niet, dan zou het Duitse woord ‘Käsekuchen’ toch veel beter zijn?? Het gaat immers over een gebaksoort uit Duitsland / Midden-Europa. ‘Roomkaastaart’ zou ook wel kunnen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan ik begrijpen, voor zover ik weet is er geen Nederlands woord voor.

  28. Maria schreef:

    Hoi Laura, nog een vraagje: waar kan ik die ‘double cream’ Britse stijl kopen? Hij is echt héérlijk! Van een andere lezer hierboven heb ik begrepen dat het bij ons niet verkrijgbaar zou zijn. Als het waar is: hoe komt dat? Die double cream lijkt echt een verrijking voor gans Nederland!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Soms vind je het wel eens bij de kaasboer en ik heb het ook weleens bij Amazon voorbij zien komen volgens mij, even Googlen dan kun je het wel vinden vermoed ik!

  29. Maria schreef:

    Graag in het Nederlands, dit is een Nederlandse site.

  30. Maria schreef:

    Dank voor je reactie! Ik zal bij de kaasboeren vragen (alhoewel het bij ons in Limburg niet zo vanzelfsprekend is dat een kaasboer zo’n product op voorraad zou hebben!) Online kopen is niet aan te raden, dan is die ‘double cream’ niet vers, waarschijnlijk van die ‘lang houdbare’ troep die altijd zo vreemd smaakt. In Nederland zouden we die room gemakkelijk zelf kunnen maken geloof ik, maar bij ons heb je alleen slagroom, zure room en crème fraîche.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *