Lemon meringue plaatcake

8 oktober 2016
128

lemon-meringue-plaatcake-1a

De vorige keer dat ik het had over herfst en nog even een zomers recept online zette (deze lemon bars, heb je ze al gemaakt?), was het een prachtige warme en zonnige dag. Nu twee weken later lijkt het herfstweer dan toch echt door te zetten. Er zijn al flink wat buien gevallen, de bomen verliezen hun blaadjes en afgelopen week zette ik de verwarming voor het eerst weer aan. Nog even wennen die temperatuur, maar ik vind het heerlijk. Ik ben een echte koukleum en zit dan ook weer in een dik vest achter de computer te werken en ’s avonds op de bank trek ik toch ook dat dekentje maar weer tevoorschijn. Daarom heb ik nog een laatste recept voor jullie dat lekker fris en zomers is, want vanaf nu ga ik weer bakken met kruiden, appels, peren en andere smaken die bij het najaar horen. Met deze lemon meringue plaatcake kun je je nog net een beetje vasthouden aan dat zomerse gevoel terwijl je met een kop thee binnen zit, genietend van die laatste fijne zonnestralen.

lemon-meringue-plaatcake-2a

Lemon meringue plaatcake

Een heerlijk zomers toetje die het hele jaar te maken is: lemon meringue plaatcake. Fris van smaak en ook nog eens heel makkelijk om te maken.
Porties: 15 personen (voor een ovenschaal van ongeveer 16×25 cm)

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6-8 el lemon curd (volgens recept)
  • 2-3 handjes meringue stukjes*

Instructies

  • Doe de boter en suiker in een kom, mix dit tot een romig geheel. Voeg dan de eieren en het vanille extract toe, mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel toe, mix tot dit is opgenomen en dan is je beslag klaar.
  • Verdeel het beslag over een met bakpapier bekleder bakvorm, gebruik een spatel om het gelijkmatig te verdelen. Verdeel met een lepel de lemon curd in hoopjes over het beslag, roer dit er met een mes een klein beetje doorheen. Als laatst strooi je de meringue stukjes over de cake. Druk ze zachtjes aan.
  • Bak de plaatcake in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

* Ik kocht een verpakking met kleine meringues de een stukje in chocola gedipt waren. Dat stukje sneed ik eraf, en de rest verkruimelde ik om over de cake te verdelen. Je kunt natuurlijk ook zelf meringues maken volgens dit recept.

Bewaren

Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

lemon-meringue-plaatcake-3a

Dat is het, niet moeilijk zoals je ziet. Geniet nog van die laatste mooie dagen allemaal!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Oeh, dit lijkt mij echt super lekker en niet te moeilijk! Die ga ik zeker proberen!

  2. Dit heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt! Ga het eens proberen

    1. Trudie Hannewijk schreef:

      Heerlijke cake! M’n dochter van 12 heeft deze gebakken op een regenachtige woensdagmiddag. Wat een lekkere, frisse smaak zeg! Die gaan we vaker bakken!

  3. Annet schreef:

    Zojuist lemon curd cake gemaakt, maar helaas niet gelukt.
    Ik heb je werkbeschrijving gevolgd. Na 25 minuten was de cake nog niet gaar.
    De baktijd iets verlengd, waardoor de buitenrand te donker is en de binnenkant niet gaar.
    Laura heb je een tip voor mij waar ik de volgende keer op kan letten.
    Groeten Annet.
    P.s de lemon curd heb ook gemaak en goed gelukt?

    1. Laura schreef:

      Dat is zo lastig te zeggen, wat voor oven heb je?

      1. Annet schreef:

        Een heteluchtoven.

        1. Laura schreef:

          Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur lager zetten, zo’n 10-20%. Je zult zien dat de cake dan gelijkmatiger gaar (en goudbruin) wordt, kan dan nog wel zijn dat jouw oven net iets meer tijd nodig heeft.

  4. Saskia schreef:

    Vandaag gemaakt en hij is erg lekker! Ik had de lemoncurd er iets te laag doorgeroerd, dan blijft de onderkant wat zacht. Maar alsnog lekker. Heb hem ook wat langer in de oven gelaten, denk tien minuten langer.

  5. Geanne schreef:

    Ik heb de cake gemaakt maar wel belangrijk om eigenlijk de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik ben nu aan het wachten tot de lemon curd dikker wordt in de koelkast, terwijl ik alles al klaar heb om in de oven te doen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt inderdaad, de lemon curd moet wel al klaar zijn voor je aan de plaatcake begint.

  6. Petra schreef:

    In afwachting…….
    Ruikt heerlijk. Wel valsgespeeld met curd uit een potje…..
    Groetjes petra

    1. Petra schreef:

      Heeeeeeeeerlijk met een bakkie koffie
      Aanrader!?

  7. Geanne schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt, wel een aanrader om de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik heb deze te dun aan de cake toegevoegd en uiteindelijk niks geproefd van de citroen. Ook ik heb hem iets langer in de oven gelaten.
    Al met al een super lekkere cake.

  8. Marjolein schreef:

    Hij is lekker maar wel heel erg mini hoor.

    1. Laura Kieft schreef:

      Verdubbel de hoeveelheden gerust voor een grotere cake 😉

  9. Paulien schreef:

    Heerlijke frisse cake, ik heb er nog wat (diepvries) frambozen aan toegevoegd, wordt de cake nog mooier en lekkerder van.

  10. Esther schreef:

    Deze lijkt me zalig. Ben een echte lemon curd liefhebster.
    Maar ook hier uit een potje. Nu is mijn vraag..aangezien de lemon curd uit een pot best stevig is, kun je het eventueel iets verwarmen zodat t wat makkelijker door het beslag te roeren is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meestal helpt het al om het even goed los te spatelen of mengen met een garde. Dan is het al een stuk zachter/meer vloeibaar.

      1. Esther schreef:

        Oké dank je wel voor je antwoord

  11. MARLEEN schreef:

    Super-héérlijke cake, snel gemaakt en toch 20 vierkante-porties met deze ingrediënten !
    De méringues-stukjes maakt het wat specialer – top-recept hoor !!

  12. I schreef:

    Heb je een ander idee om toe te voegen ipv merinque?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan de meringue ook weglaten! Of ga voor geschaafde amandelen etc 🙂

  13. Corrie schreef:

    Deze cake staat nu in mijn oven met passievruchtencurd. Het ruikt heerlijk in huis.

  14. Glenys schreef:

    I made the lemon curd and it is delicious, the next day I made the lemon meringue cake. I made a mistake with the size of the baking tray, but it didn’t spoil the taste. Also delicious. I’m going to make the lemon cheesecake. All recipes using lemons are welcome. I have a lemon tree to empty. HELP!!!
    If I make a bigger portion of lemon curd do I just double the amount of ingredients?

    1. Laura Kieft schreef:

      You can just double the amount of ingrediënts, but it probably takes longer until the curd has the right consistency.

  15. Glenys schreef:

    Thank you for your response. I thought doubling the ingredients maybe adding to much sugar.
    I forgot to mention that I also made the lemon scones. My husband said they were the nicest scones has tasted. They weren’t doughy like most he has tasted. Thumbs up from him.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *