De vorige keer dat ik het had over herfst en nog even een zomers recept online zette (deze lemon bars, heb je ze al gemaakt?), was het een prachtige warme en zonnige dag. Nu twee weken later lijkt het herfstweer dan toch echt door te zetten. Er zijn al flink wat buien gevallen, de bomen verliezen hun blaadjes en afgelopen week zette ik de verwarming voor het eerst weer aan. Nog even wennen die temperatuur, maar ik vind het heerlijk. Ik ben een echte koukleum en zit dan ook weer in een dik vest achter de computer te werken en ’s avonds op de bank trek ik toch ook dat dekentje maar weer tevoorschijn. Daarom heb ik nog een laatste recept voor jullie dat lekker fris en zomers is, want vanaf nu ga ik weer bakken met kruiden, appels, peren en andere smaken die bij het najaar horen. Met deze lemon meringue plaatcake kun je je nog net een beetje vasthouden aan dat zomerse gevoel terwijl je met een kop thee binnen zit, genietend van die laatste fijne zonnestralen.
Lemon meringue plaatcake
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 6-8 el lemon curd (volgens recept)
- 2-3 handjes meringue stukjes*
Instructies
-
Doe de boter en suiker in een kom, mix dit tot een romig geheel. Voeg dan de eieren en het vanille extract toe, mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel toe, mix tot dit is opgenomen en dan is je beslag klaar.
-
Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakvorm, gebruik een spatel om het gelijkmatig te verdelen. Verdeel met een lepel de lemon curd in hoopjes over het beslag, roer dit er met een mes een klein beetje doorheen. Als laatst strooi je de meringue stukjes over de cake. Druk ze zachtjes aan.
-
Bak de plaatcake in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Dat is het, niet moeilijk zoals je ziet. Geniet nog van die laatste mooie dagen allemaal!
Oeh, dit lijkt mij echt super lekker en niet te moeilijk! Die ga ik zeker proberen!
Dit heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt! Ga het eens proberen
Heerlijke cake! M’n dochter van 12 heeft deze gebakken op een regenachtige woensdagmiddag. Wat een lekkere, frisse smaak zeg! Die gaan we vaker bakken!
Zojuist lemon curd cake gemaakt, maar helaas niet gelukt.
Ik heb je werkbeschrijving gevolgd. Na 25 minuten was de cake nog niet gaar.
De baktijd iets verlengd, waardoor de buitenrand te donker is en de binnenkant niet gaar.
Laura heb je een tip voor mij waar ik de volgende keer op kan letten.
Groeten Annet.
P.s de lemon curd heb ook gemaak en goed gelukt?
Dat is zo lastig te zeggen, wat voor oven heb je?
Een heteluchtoven.
Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur lager zetten, zo’n 10-20%. Je zult zien dat de cake dan gelijkmatiger gaar (en goudbruin) wordt, kan dan nog wel zijn dat jouw oven net iets meer tijd nodig heeft.
Vandaag gemaakt en hij is erg lekker! Ik had de lemoncurd er iets te laag doorgeroerd, dan blijft de onderkant wat zacht. Maar alsnog lekker. Heb hem ook wat langer in de oven gelaten, denk tien minuten langer.
Ik heb de cake gemaakt maar wel belangrijk om eigenlijk de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik ben nu aan het wachten tot de lemon curd dikker wordt in de koelkast, terwijl ik alles al klaar heb om in de oven te doen.
Dat klopt inderdaad, de lemon curd moet wel al klaar zijn voor je aan de plaatcake begint.
In afwachting…….
Ruikt heerlijk. Wel valsgespeeld met curd uit een potje…..
Groetjes petra
Heeeeeeeeerlijk met een bakkie koffie
Aanrader!?
Ik heb hem ook gemaakt, wel een aanrader om de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik heb deze te dun aan de cake toegevoegd en uiteindelijk niks geproefd van de citroen. Ook ik heb hem iets langer in de oven gelaten.
Al met al een super lekkere cake.
Hij is lekker maar wel heel erg mini hoor.
Verdubbel de hoeveelheden gerust voor een grotere cake 😉
Heerlijke frisse cake, ik heb er nog wat (diepvries) frambozen aan toegevoegd, wordt de cake nog mooier en lekkerder van.
Leuke toevoeging!
Deze lijkt me zalig. Ben een echte lemon curd liefhebster.
Maar ook hier uit een potje. Nu is mijn vraag..aangezien de lemon curd uit een pot best stevig is, kun je het eventueel iets verwarmen zodat t wat makkelijker door het beslag te roeren is?
Meestal helpt het al om het even goed los te spatelen of mengen met een garde. Dan is het al een stuk zachter/meer vloeibaar.
Oké dank je wel voor je antwoord
Super-héérlijke cake, snel gemaakt en toch 20 vierkante-porties met deze ingrediënten !
De méringues-stukjes maakt het wat specialer – top-recept hoor !!
Heb je een ander idee om toe te voegen ipv merinque?
Je kan de meringue ook weglaten! Of ga voor geschaafde amandelen etc 🙂
Deze cake staat nu in mijn oven met passievruchtencurd. Het ruikt heerlijk in huis.
I made the lemon curd and it is delicious, the next day I made the lemon meringue cake. I made a mistake with the size of the baking tray, but it didn’t spoil the taste. Also delicious. I’m going to make the lemon cheesecake. All recipes using lemons are welcome. I have a lemon tree to empty. HELP!!!
If I make a bigger portion of lemon curd do I just double the amount of ingredients?
You can just double the amount of ingrediënts, but it probably takes longer until the curd has the right consistency.
Thank you for your response. I thought doubling the ingredients maybe adding to much sugar.
I forgot to mention that I also made the lemon scones. My husband said they were the nicest scones has tasted. They weren’t doughy like most he has tasted. Thumbs up from him.
Ik moest vandaag gauw iets maken voor bij de koffie en omdat ik (zelfgemaakte) lemoncurd in mijn koelkast had staan die op moest googelde ik cake en lemoncurd en kwam bij jouw recept terecht. Ik had ook nog amaretti die op moesten dus ipv schuim heb ik die gebruikt. Ik heb trouwens ook een kleinere bakvorm gebruikt omdat het beslag te weinig leek. 20 minuten in de oven op 170 (mijn oven is altijd heter) boven en onderwarmte. Geen lemon meringue cake maar lemon amaretti cake. Hij is heerlijk. Met schuim ga ik ook een keer proberen.
Hoi Laura,
Kan je de cake ook ruim van te voren maken en invriezen?
Groetjes
Anita
Ja hoor dat kan zeker! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/
Ontzettend lekker. Vrij makkelijk te maken.
Ik heb de lemon curd uit een potje (Schots origineel product) maar de meringue zelf gemaakt.
De oventijd was iets langer dan voorspeld, maar ach, met een saté prikker weet je precies wanneer het gaar is (of niet). Prima gelukt
Voor herhaling vatbaar.
O ja, inschatting is voor 15 personen. Echt niet, hier lust ik wel een of twee extra stukjes van 😉
Hi. Zou je hier ook kleine cakejes van kunnen maken?
Ja hoor, dat kan zeker!
Beste Laura, ik blijf dit een geweldig recept van Lemon Curd vinden. Gisteren een driedubbele portie gemaakt, alvast voor een lemon-meringue plaatpie die ik volgende week wil bakken. Ook met een driedubbele portie werkte het recept prima, mooi ingedikt en mooi glad. Geduld is nodig, maar dan krijg je een prachtige curd!
Voor het eerst gemaakt dit Paasweekend. Lekker!
Maar jammer dat alle Lemon Curd naar de bodem is gezakt. Hoe kan dit voorkomen worden?
Of kan de Lemon Curd door het beslag geroerd worden?
Wellicht heb je het dan te veel erdoor gemengd juist.
Ik ken het zelfde probleem, waarschijnlijk te groot lemoncurd fan. Ik bak heel even de cake ca 5 min. en doe er dan pas de lemoncurd over heen. Gr. Anita
Ik heb de lemon curd er helemaal niet doorheen gemengd. Was ik vergeten😳. Dacht dat het misschien kwam door te veel lemon curd op 1 plek, dus het gewicht.
Aha, dat zou dan zeker een verklaring kunnen zijn!
Oh wauw, weer zo’n recept waarvan je gaat watertanden en wat toch makkelijk te maken is. I love it. Ik heb wel wat zout toegevoegd aan het beslag, om de smaken wat naar boven te halen. Hmmmmmm!
Staat nu in de oven..
Na het lezen van alle reacties ben ik een beetje bang dat ik de lemoncurd teveel heb geroerd 😳
Ook heb ik er wat lavendel aan toegevoegd.. ben benieuwd!
Ik heb binnen week 4 keer gemaakt voor kantoor. Verrukkelijk. Ik zal het deze keer proberen met passievruchten curd.