De vorige keer dat ik het had over herfst en nog even een zomers recept online zette (deze lemon bars, heb je ze al gemaakt?), was het een prachtige warme en zonnige dag. Nu twee weken later lijkt het herfstweer dan toch echt door te zetten. Er zijn al flink wat buien gevallen, de bomen verliezen hun blaadjes en afgelopen week zette ik de verwarming voor het eerst weer aan. Nog even wennen die temperatuur, maar ik vind het heerlijk. Ik ben een echte koukleum en zit dan ook weer in een dik vest achter de computer te werken en ’s avonds op de bank trek ik toch ook dat dekentje maar weer tevoorschijn. Daarom heb ik nog een laatste recept voor jullie dat lekker fris en zomers is, want vanaf nu ga ik weer bakken met kruiden, appels, peren en andere smaken die bij het najaar horen. Met deze lemon meringue plaatcake kun je je nog net een beetje vasthouden aan dat zomerse gevoel terwijl je met een kop thee binnen zit, genietend van die laatste fijne zonnestralen.
INGREDIËNTEN lemon meringue PLAATCAKE
VOOR EEN OVENSCHAAL VAN ONGEVEER 16×25 CM, 15 PERSONEN
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 6-8 el lemon curd (recept)
- 2-3 handjes meringue stukjes*
* Ik kocht een verpakking met kleine meringues de een stukje in chocola gedipt waren. Dat stukje sneed ik eraf, en de rest verkruimelde ik om over de cake te verdelen. Je kunt natuurlijk ook zelf meringues maken volgens dit recept.
Doe de boter en suiker in een kom, mix dit tot een romig geheel. Voeg dan de eieren en het vanille extract toe, mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel toe, mix tot dit is opgenomen en dan is je beslag klaar.
Verdeel het beslag over een met bakpapier bekleder bakvorm, gebruik een spatel om het gelijkmatig te verdelen. Verdeel met een lepel de lemon curd in hoopjes over het beslag, roer dit er met een mes een klein beetje doorheen. Als laatst strooi je de meringue stukjes over de cake. Druk ze zachtjes aan.
Bak de plaatcake in 20-25 minuten op 180 graden gaar en goudbruin.
Dat is het, niet moeilijk zoals je ziet. Geniet nog van die laatste mooie dagen allemaal!
Oeh, dit lijkt mij echt super lekker en niet te moeilijk! Die ga ik zeker proberen!
Dit heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt! Ga het eens proberen
Zojuist lemon curd cake gemaakt, maar helaas niet gelukt.
Ik heb je werkbeschrijving gevolgd. Na 25 minuten was de cake nog niet gaar.
De baktijd iets verlengd, waardoor de buitenrand te donker is en de binnenkant niet gaar.
Laura heb je een tip voor mij waar ik de volgende keer op kan letten.
Groeten Annet.
P.s de lemon curd heb ook gemaak en goed gelukt?
Dat is zo lastig te zeggen, wat voor oven heb je?
Een heteluchtoven.
Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur lager zetten, zo’n 10-20%. Je zult zien dat de cake dan gelijkmatiger gaar (en goudbruin) wordt, kan dan nog wel zijn dat jouw oven net iets meer tijd nodig heeft.
Vandaag gemaakt en hij is erg lekker! Ik had de lemoncurd er iets te laag doorgeroerd, dan blijft de onderkant wat zacht. Maar alsnog lekker. Heb hem ook wat langer in de oven gelaten, denk tien minuten langer.
Ik heb de cake gemaakt maar wel belangrijk om eigenlijk de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik ben nu aan het wachten tot de lemon curd dikker wordt in de koelkast, terwijl ik alles al klaar heb om in de oven te doen.
Dat klopt inderdaad, de lemon curd moet wel al klaar zijn voor je aan de plaatcake begint.
In afwachting…….
Ruikt heerlijk. Wel valsgespeeld met curd uit een potje…..
Groetjes petra
Heeeeeeeeerlijk met een bakkie koffie
Aanrader!?
Ik heb hem ook gemaakt, wel een aanrader om de Lemon Curd een dag van te voren te maken. Ik heb deze te dun aan de cake toegevoegd en uiteindelijk niks geproefd van de citroen. Ook ik heb hem iets langer in de oven gelaten.
Al met al een super lekkere cake.
Hij is lekker maar wel heel erg mini hoor.
Verdubbel de hoeveelheden gerust voor een grotere cake 😉