Vanillevla maken

Zelf vanillevla maken is een eitje en zó ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Als je nu aan de slag gaat met dit makkelijke recept, kun je vanavond al genieten van een bakje zelfgemaakte vanillevla.

Zelf vanillevla maken

Zal ik je een geheim vertellen? Vla bestaat uit dezelfde ingrediënten als banketbakkersroom, maar dan met meer melk waardoor het beter te schenken is. Dat betekent dat je met deze vijf ingrediënten een heerlijke voorraad vanillevla kan maken:

  • Eidooiers. Deze zorgen voor smaak en binding, maar geven daarnaast de gele kleur aan de vla. Des te meer oranje de dooier des te geler de vla. Lees ook meteen mijn tips over wat te doen met de overgebleven eiwitten.
  • Suiker. Hiervoor gebruik ik meestal fijne kristalsuiker. De hoeveelheid kun je naar smaak aanpassen.
  • Vanille. Je kunt alle varianten gebruiken, maar ik koos voor vanillepasta. Die maak ik gewoon zelf en het is makkelijk om mee te werken. Hierdoor zie je ook de herkenbare zwarte vanillespikkels in je vla terug.
  • Bloem. Zorgt voor de binding van de vla. Voor een glutenvrije vanillevla kun je bloem vervangen door maïzena.
  • Melk. Van magere tot volle melk: het kan allemaal. Zelf heb ik halfvolle melk gebruikt.

BAKTIP: een goede siliconen spatel is onmisbaar bij het maken van dit recept, omdat je tijdens het indikken continu moet blijven roeren. Met deze spatel kun je gemakkelijk langs de randen en bodem van de pan, zodat je voorkomt dat de vla aankoekt.

Zelf vla maken

Meer soorten vla maken

Met dit basisrecept voor vla op zak kun je allerlei lekkere combinaties maken. Persoonlijk vind ik de vanille variant het lekkerst, maar denk ook eens aan:

  • Chocoladevla. Meng 45 gram cacaopoeder samen met de bloem door het onderstaande recept.
  • Stracciatellavla. Meng 100 gram fijngehakte pure chocolade door je zelfgemaakte vla.
  • Frambozenvla. Meng 150 gram gepureerde frambozen door de melk in het onderstaande recept.

Vanillevla bewaren

Je zelfgemaakte vla kun je gelukkig prima bewaren, in zowel de koelkast als de vriezer. Daarvoor gebruik ik graag deze bewaarbakjes. Ik gebruik ze al jaren en ben er erg tevreden over.

Hoe lang blijft vanillevla goed?

In een luchtdichte verpakking kun je vanillevla maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je vanillevla invriezen?

In de vriezer kan de vla luchtdicht verpakt, maximaal 3 maanden worden bewaard.

Meer recepten met vanille

Als je hebt genoten van dit recept voor vanillevla, dan weet ik vrij zeker dat je ook aan de slag wil met deze recepten met vanille:

vanillevla bewaren

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: vanillevla maken

Er zitten stukjes in mijn vla, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je niet voldoende geroerd tijdens het verhitten en indikken van de vla. Ik gebruik een soepele spatel waarmee ik tijdens dit proces goed langs de randen en bodem ga.

Zie dat er toch klontjes ontstaan? Wissel de spatel dan af met een garde. Als je vla voldoende is ingedikt, schenk je de vla door een fijne zeef om de klontjes eruit te halen.

Kan ik ook chocoladevla maken?

Dat kan gemakkelijk door 45 gram cacaopoeder aan het recept toe te voegen. Dit voeg je tegelijk met de bloem toe en verder volg je het onderstaande recept.

Kan ik de vanillepasta vervangen?

In principe kun je alle soorten vanille gebruiken, van vanillesuiker tot vanilleboon. Ik gebruik vanillepasta, omdat ik dit makkelijk vind werken en je de typerende zwarte spikkels uit het vanillemerg in je vla terugziet.

Lees hier meer over het vervangen van vanille.

Vanillevla bewaren

Zelfgemaakte vanillevla kun je 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de vla ook invriezen: luchtdicht verpakt is de vla tot 3 maanden te bewaren.

Vanillevla maken met eieren en melk

 

vanillevla recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vanillevla recept

Zelf vanillevla maken is een eitje en zo ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, dan wil je niet anders meer.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 tl vanillepasta
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 800 ml melk

Instructies

  • Meng suiker, vanillepasta en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot deze helemaal is opgenomen.
  • In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken, draai je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk vervolgens in delen toe en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng het al roerend aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem roert, ik gebruik daarvoor een spatel. Na enkele minuten zie je de vla dikker worden. Verhit het mengsel zeker vijf minuten tot de vla een mooie dikte heeft.
  • Giet de vla in een schaal en dek deze af met folie. Druk de folie direct aan op de vla, zo voorkom je dat er een velletje boven op de vla vormt.
  • Laat afkoelen en zet de vla, zodra het grotendeels is afgekoeld, in de koelkast. De vla dikt tijdens het afkoelen verder in.
Vanillevla maken

Zelf vanillevla maken is een eitje en zó ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Als je nu aan de slag gaat met dit makkelijke recept, kun je vanavond al genieten van een bakje zelfgemaakte vanillevla.

Zelf vanillevla maken

Zal ik je een geheim vertellen? Vla bestaat uit dezelfde ingrediënten als banketbakkersroom, maar dan met meer melk waardoor het beter te schenken is. Dat betekent dat je met deze vijf ingrediënten een heerlijke voorraad vanillevla kan maken:

  • Eidooiers. Deze zorgen voor smaak en binding, maar geven daarnaast de gele kleur aan de vla. Des te meer oranje de dooier des te geler de vla. Lees ook meteen mijn tips over wat te doen met de overgebleven eiwitten.
  • Suiker. Hiervoor gebruik ik meestal fijne kristalsuiker. De hoeveelheid kun je naar smaak aanpassen.
  • Vanille. Je kunt alle varianten gebruiken, maar ik koos voor vanillepasta. Die maak ik gewoon zelf en het is makkelijk om mee te werken. Hierdoor zie je ook de herkenbare zwarte vanillespikkels in je vla terug.
  • Bloem. Zorgt voor de binding van de vla. Voor een glutenvrije vanillevla kun je bloem vervangen door maïzena.
  • Melk. Van magere tot volle melk: het kan allemaal. Zelf heb ik halfvolle melk gebruikt.

BAKTIP: een goede siliconen spatel is onmisbaar bij het maken van dit recept, omdat je tijdens het indikken continu moet blijven roeren. Met deze spatel kun je gemakkelijk langs de randen en bodem van de pan, zodat je voorkomt dat de vla aankoekt.

Zelf vla maken

Meer soorten vla maken

Met dit basisrecept voor vla op zak kun je allerlei lekkere combinaties maken. Persoonlijk vind ik de vanille variant het lekkerst, maar denk ook eens aan:

  • Chocoladevla. Meng 45 gram cacaopoeder samen met de bloem door het onderstaande recept.
  • Stracciatellavla. Meng 100 gram fijngehakte pure chocolade door je zelfgemaakte vla.
  • Frambozenvla. Meng 150 gram gepureerde frambozen door de melk in het onderstaande recept.

Vanillevla bewaren

Je zelfgemaakte vla kun je gelukkig prima bewaren, in zowel de koelkast als de vriezer. Daarvoor gebruik ik graag deze bewaarbakjes. Ik gebruik ze al jaren en ben er erg tevreden over.

Hoe lang blijft vanillevla goed?

In een luchtdichte verpakking kun je vanillevla maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je vanillevla invriezen?

In de vriezer kan de vla luchtdicht verpakt, maximaal 3 maanden worden bewaard.

Meer recepten met vanille

Als je hebt genoten van dit recept voor vanillevla, dan weet ik vrij zeker dat je ook aan de slag wil met deze recepten met vanille:

vanillevla bewaren

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: vanillevla maken

Er zitten stukjes in mijn vla, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je niet voldoende geroerd tijdens het verhitten en indikken van de vla. Ik gebruik een soepele spatel waarmee ik tijdens dit proces goed langs de randen en bodem ga.

Zie dat er toch klontjes ontstaan? Wissel de spatel dan af met een garde. Als je vla voldoende is ingedikt, schenk je de vla door een fijne zeef om de klontjes eruit te halen.

Kan ik ook chocoladevla maken?

Dat kan gemakkelijk door 45 gram cacaopoeder aan het recept toe te voegen. Dit voeg je tegelijk met de bloem toe en verder volg je het onderstaande recept.

Kan ik de vanillepasta vervangen?

In principe kun je alle soorten vanille gebruiken, van vanillesuiker tot vanilleboon. Ik gebruik vanillepasta, omdat ik dit makkelijk vind werken en je de typerende zwarte spikkels uit het vanillemerg in je vla terugziet.

Lees hier meer over het vervangen van vanille.

Vanillevla bewaren

Zelfgemaakte vanillevla kun je 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de vla ook invriezen: luchtdicht verpakt is de vla tot 3 maanden te bewaren.

Vanillevla maken met eieren en melk

 

vanillevla recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vanillevla recept

Zelf vanillevla maken is een eitje en zo ongelofelijk lekker! Als je dit eenmaal hebt geproefd, dan wil je niet anders meer.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 tl vanillepasta
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 800 ml melk

Instructies

  • Meng suiker, vanillepasta en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot deze helemaal is opgenomen.
  • In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken, draai je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk vervolgens in delen toe en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng het al roerend aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem roert, ik gebruik daarvoor een spatel. Na enkele minuten zie je de vla dikker worden. Verhit het mengsel zeker vijf minuten tot de vla een mooie dikte heeft.
  • Giet de vla in een schaal en dek deze af met folie. Druk de folie direct aan op de vla, zo voorkom je dat er een velletje boven op de vla vormt.
  • Laat afkoelen en zet de vla, zodra het grotendeels is afgekoeld, in de koelkast. De vla dikt tijdens het afkoelen verder in.
New York cheesecake maken

Wil je weer even de smaak van je trip naar New York proeven of ben je gewoon gek op cheesecake? Dan wil je echt aan de bak met dit makkelijke recept voor een New York cheesecake. Romiger dan dit wordt het niet.

New York cheesecake maken

Bij het maken van een New York cheesecake staat één ding centraal: romigheid. Dat komt door het gebruik van veel roomkaas, extra eigeel en zure room. Met name dat laatste ingrediënt staat centraal in de cheesecake uit New York. Het gaat door de vulling heen, maar je kunt het ook gebruiken om na het bakken een romig laagje op de cheesecake aan te brengen.

Dit heb je nodig

  • Koekjes. Wil je je echt aan het originele recept houden? Dan heb je deze Amerikaanse koekjes nodig voor de koekbodem, maar zelf gebruikte ik gewoon Digestives. Werkt net zo goed.
  • Roomboter. Hiermee worden de koekkruimels weer met elkaar versmolten voor de bodem van de taart.
  • Roomkaas. Elke naturel roomkaas kan gebruikt worden.
  • Suiker. Mijn favoriet is fijne kristalsuiker.
  • Bloem. Eventueel kan dit vervangen worden door (dezelfde hoeveelheid) maïzena.
  • Vanille. Ik gebruik een extract dat je gemakkelijk zelf kan maken.
  • Citroen. Hiervan gebruik je enkel de geraspte schil, dus ik raad aan om biologische citroen te gebruiken.
  • Eieren. Van de zes eieren gebruik je van twee alleen de dooier, dit zorgt voor een beter gebonden en meer romige vulling.
  • Zure room. In dit artikel schreef ik meer over verschillende soorten room en hoe je ze kunt vervangen.

Wat is een New York cheesecake?

Een New York cheesecake is een gebakken cheesecake die heerlijk vol en romig is. Een misschien nog wel belangrijkere vraag is: wat is het verschil tussen het recept van een originele New York cheesecake en een reguliere cheesecake? In vergelijking met mijn meer luchtige basisrecept is de New Yorkse variant steviger en voller van smaak. Daarnaast las ik overal terug dat het gebruik van zure room essentieel is, maar toevallig gebruik ik dat ook al in het basisrecept voor cheesecake.

BAKTIP: Wil je dat jouw New York cheesecake lekker hoog wordt? Maak het recept dan in een Ø 22 cm springvorm (ik gebruikte zelf een Ø 24 cm), verder kun je het recept gewoon volgen.

cheesecake new york

Cheesecake met aardbeiensaus

New York cheesecake bewaren?

Ook al smaakt de cheesecake zonder topping ook al erg lekker, met een aardbeiensaus (met stukjes aardbei erin) wordt het nog beter. Dat sausje schep je bij het serveren over een puntje cheesecake. Op die manier kun je de aardbeiensaus en de cheesecake los van elkaar bewaren, dat is het beste.

Hoelang blijft een New York cheesecake goed?

In de koelkast kan een cheesecake maximaal drie dagen bewaard worden. Zet de cheesecake nooit warm in de koelkast om condensvorming te voorkomen. Daarnaast kun je ook beter met een taartdoos werken in plaats van afdekken met vershoudfolie, zodat de eventuele warme lucht kan ontsnappen.

Kun je een New York cheesecake invriezen?

Luchtdicht verpakt en zonder topping kun je deze cheesecake uit New York tot drie maanden bewaren.

Meer Amerikaanse recepten

Wie mij al langer volgt, weet dat ik gek ben op Nederlandse bakrecepten. De Amerikanen hebben echter ook veel lekkers op hun naam staan. Naast deze bekende cheesecake mag je deze absolute toppers niet missen:

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: New York cheesecake origineel recept

Welke roomkaas kan ik het beste gebruiken?

Eigenlijk kun je alle soorten naturel roomkaas gebruiken, of het nu om een huismerk of een A-merk gaat. Zelf gebruik ik meestal de naturel roomkaas van Philadelphia.

Kan ik de zure room vervangen?

Ja, door crème fraîche. Mijn voorkeur gaat uit naar zure room en dit is in principe in elke supermarkt verkrijgbaar. Lees vooral ook eens meer over de verschillende soorten room en hoe je die kunt vervangen.

Hoe weet ik wanneer de cheesecake gaar is?

De randen moeten stevig aanvoelen, maar de binnenkant kan nog een beetje wiebelig zijn. Tijdens het afkoelen en opstijven in de koelkast zal de gehele cheesecake stevig worden. Pas als de hele cheesecake is opgesteven kun je de vorm verwijderen.

Waarom gebruik je geen waterbad?

Amerikaanse cheesecake recepten gebruiken eigenlijk altijd een waterbad, dat klopt. Bij een waterbad moet je de springvorm heel zorgvuldig inwikkelen met stevig aluminiumfolie en dit is riskant. Bij een hele kleine lekkage wordt je cheesecake zompig. In mijn ervaring kan het ook prima zonder waterbad door de cheesecake voor langere tijd op een lage temperatuur te bakken.

Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.

New York cheesecake
Cheesecake bodem met digestive koekjes

 

new york cheesecake recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

New York cheesecake recept

Haal New York naar je eigen keuken als je dit makkelijke recept voor een New York cheesecake maakt.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Koeltijd6 uur
Porties: personen

Equipment

Ingrediënten

Bodem

Cheesecake

  • 900 gram roomkaas
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram patentbloem of maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen rasp
  • 6 eieren
  • 125 gram zure room

Instructies

BODEM

  • Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem en deels tegen de randen (ongeveer 2-3 cm hoog).
  • Bak de bodem 10 minuten op 160 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.

NEW YORK CHEESECAKE BESLAG

  • Mix de roomkaas los, samen met de suiker, bloem (of maïzena), vanille-extract en citroenrasp. Daarna voeg je vier eieren er één voor één aan toe, waarbij je op lage snelheid mixt tot elk ei is opgenomen, maar mix niet te lang! Van de overige twee eieren voeg je alleen de dooiers al mixend toe. Het eiwit heb je niet nodig. Tot slot mix je de zure room er kort doorheen.
  • Giet het beslag voorzichtig op de gebakken koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 90 minuten gaar op 130 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Een New York cheesecake wordt vaak geserveerd met een topping van zure room, gemengd met poedersuiker. Dat combineert erg lekker met verse aardbeien en aardbeiensaus.
Mango ijs maken

Je hoeft slechts vijf ingrediënten in huis te halen om dit ontzettend makkelijke mango ijs zelf te maken. En een ijsmaker heb je niet per se nodig.

Het lekkerste mango roomijs

Dit recept heb ik ontwikkeld met mijn populaire vanille roomijs als basis. Dit roomijs bevat maar drie ingrediënten en door enkel mango en citroen toe te voegen blijft het recept simpel, romig en met een volle mangosmaak. Dit mango roomijs smaakte precies zoals ik hoopte: zacht en fris, perfect op een zonnige dag.

Mango ijs zonder ijsmachine maken

Aangezien de meeste thuisbakkers geen ijsmachine in huis hebben, vind ik het van belang dat mijn recepten hier op afgestemd zijn. Je kunt dit mango ijs dus zonder ijsmachine maken, maar uiteraard kun je het recept ook in een ijsmaker verwerken. Op die manier is het ijs sneller klaar en kun je er sneller van genieten.

Dit heb je nodig

  • Mango. Kies voor lekker rijpe mango’s, die zorgen voor de meeste smaak.
  • Citroen. Citroen zorgt ervoor dat de mangosmaak nog beter naar voren komt en zorgt voor een subtiele, frisse tegenhanger van de andere ingrediënten.
  • Gecondenseerde melk. Dit is ingedikte, zoete melk en zorgt o.a. voor de zoete smaak en juiste textuur van het ijs.
  • Vanillepasta. Vanille maakt nu eenmaal (bijna) elk zoet gerecht lekkerder. Je maakt vanillepasta gemakkelijk zelf.
  • Slagroom. De room die ervoor zorgt dat het mango ijs heerlijk romig smaakt en dat er geen ijskristallen zullen ontstaan.

BAKTIP: Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie. Zonder ijsmaker kan je het mengsel in de vriezer zetten, maar heb je iets meer geduld nodig.

Mango ijs

Mango ijs bewaren

Zodra de mango’s in de aanbieding zijn, zorg ik dat ik direct een voorraad van dit mango ijs aanleg. Je kunt het gelukkig lang genoeg bewaren, als dat je lukt. Ik gebruik hiervoor graag glazen diepvriesbakjes, die zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zo kun je het in grotere hoeveelheden of in kleinere porties invriezen.

Hoe lang blijft mango ijs goed?

Het mango ijs is maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren, mits luchtdicht verpakt. Laat het ijs voor het serveren 10 tot 15 minuten buiten de vriezer op temperatuur komen, zo kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.

Meer roomijsrecepten

Er zijn veel soorten ijs om te maken, maar roomijs behoort tot mijn absolute favorieten. Het is zacht, koud en romig tegelijk, én je kunt een bolletje ijs op allerlei manieren opleuken. Steek er een koekje in, strooi er nootjes overheen of voeg er een sausje aan toe. Enkele variaties:

Mango ijsjes op een hoorntje

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: mango ijs maken

Kan het ook gemaakt worden met diepvries mango?

Nee, het wordt afgeraden om producten die ingevroren zijn geweest, na het ontdooien opnieuw in te vriezen.

Kan ik andere soorten fruit aan het ijs toevoegen?

Dat kan! Passievrucht gaat bijvoorbeeld heel goed samen met mango. Probeer het gewicht dat aan fruit toevoegt, af te trekken van de hoeveelheid mango. Op deze manier blijven de textuur en romigheid van het ijs bewaard.

Kan ik de vanillepasta ook vervangen?

Dat kan zeker. Het is net zo sterk als vanille-extract, dus dat kun je ook gebruiken. Ik koos nu voor pasta, omdat ik graag de ‘puntjes’ van de vanille in het ijs wilde zien.

Lees hier meer over de verschillende vanille smaakstoffen.

Mango ijs bewaren

Je kunt jouw zelfgemaakte mango ijs tot drie maanden in de vriezer bewaren.

ijshoorntjes ijs met mango

 

Mango ijs recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Mango ijs recept

Voor dit recept voor mango roomijs met slechts vijf ingrediënten heb je niet eens een ijsmaker nodig. Ongelofelijk lekker!
Bereidingstijd10 minuten
Koeltijd6 uur
Porties: bak vol

Ingrediënten

  • 500 gram mango in stukjes gesneden
  • 1 citroen sap
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 1 tl vanillepasta
  • 500 ml slagroom

Instructies

  • Pureer de mango samen met het sap van de citroen fijn in een blender. Meng de gecondenseerde melk en vanillepasta hierdoorheen.
  • Klop de slagroom stijf in een kom. Spatel vervolgens de slagroom door het mangomengsel tot het volledig gemengd is.
  • Giet het ijs in een afsluitbare bak, plaats de deksel erop en zet deze minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Dat is het! Nu is het alleen nog wachten tot het ijs hard genoeg is. Haal het ijs 10 tot 15 minuten voor serveren uit de vriezer, zodat je er makkelijker bolletjes van kunt scheppen.
Rabarbertaart met custard recept

Het rabarberseizoen loopt alweer op zijn einde, maar dit simpele recept voor de allerlekkerste rabarbertaart met custard wil je niet missen. De friszure rabarber past perfect bij de romige vulling en knapperige koekbodem.

Rabarbertaart maken

Er zijn veel manieren waarop je een rabarbertaart kan maken. Zo bakte ik al eens een rabarber galette en ik combineerde rabarber met aardbeien in een ronde cake met crumble als topping. Stuk voor stuk om je vingers bij af te likken. Maar deze rabarbertaart met custard stond al enige tijd hoog op mijn baklijst. En dat bleek helemaal terecht, want och wat was dit een overheerlijke taart. Aan jou om te bepalen wat de lekkerste rabarbertaart is!

Dit heb je nodig

  • Zanddeeg. De knapperige bodem van deze taart maak je heel eenvoudig door suiker, bloem, boter, ei en wat zout te kneden tot een deeg.
  • Banketbakkersroom. De romige custardvulling bestaat uit een banketbakkersroom, die je afbakt samen met de rabarber.
  • Rabarber. Ik koos voor rode rabarber, die is net iets zoeter dan zijn groene broertje.

BAKTIP: Ik gebruik graag een quichevorm met losse bodem voor taartrecepten met zanddeeg. Op die manier kan ik de taart gemakkelijk uit de vorm halen na het bakken.

Stukje rabarbertaart met slagroom

Rabarbertaart met custard bewaren

Deze taart met rabarber en custard is perfect voor een feestje, want hij is geliefd bij velen. Dan weet je ook meteen zeker dat er niets van over zal blijven. Houd er wel rekening mee dat je de taart een dag eerder dan het feestje maakt, want de taart moet wel de nodige uurtjes afkoelen voordat deze aangesneden kan worden.

Hoe lang blijft rabarbertaart goed?

Houd je toch een paar stukjes taart over? Verpak het dan goed luchtdicht, op deze manier kun je rabarbertaart 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je rabarbertaart invriezen?

Ik heb nog niet geprobeerd of de taart geschikt is om in te vriezen. Laat het even weten in een reactie onder het recept als jij dit wel hebt getest.

Meer recepten met rabarber

Als het rabarberseizoen is, moet je er ten volste van genieten, het is immers maar enkele maanden per jaar. Er zijn veel verschillende manieren om rabarber in recepten te verwerken. Ik zou zeggen, probeer ze allemaal!

Rabarbertaart met custard

Taart met rabarber recepten

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: rabarbertaart met custard

Kan ik de vanillepasta weglaten?

Vanille is echt de smaakmaker van de roomvulling en dus van belang in dit recept. Je kunt het niet weglaten, maar wel vervangen door vanille in een andere vorm. Ik heb gekozen voor vanillepasta omdat dit makkelijk toe te voegen is, maar wel zorgt voor de typerende vanillespikkels in het eindresultaat.

Lees hier meer over het vervangen van vanille.

Moet de rabarber geschild worden?

Over het algemeen is dat niet nodig. Ik heb dit nog nooit gedaan voor mijn recepten.

Waarom zijn de randen van mijn zandtaartdeeg naar beneden gezakt?

Het krimpen van zandtaartdeeg kan diverse redenen hebben:

  • Te lang kneden
  • De blindbakvulling was niet tot aan de bovenste rand van het deeg gevuld

Kun je rabarbertaart bewaren?

Serveer de taart idealiter binnen 24 uur. Overgebleven stukjes taart kunnen 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden.

Zanddeeg taartbodem blind bakken
Rabarbertaart maken

 

Rabarbertaart recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Rabarbertaart recept

Een simpel recept voor de lekkerste rabarbertaart met custard. De friszure rabarber past perfect bij de romige vulling en knapperige bodem.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Rusttijd6 uur
Porties: personen

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte stelen rabarber in plakjes van 1 cm dik en zet deze opzij.
  • Volg het recept voor zandtaartdeeg en bewaar het halve ei dat je overhoudt. Bak de taartbodem met een blindbakvulling 20 minuten net onder het midden van de oven, op 180 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder daarna de vulling en het bakpapier en smeer de bodem van de taart lichtjes in met wat geklutst ei. Zet de taart opnieuw in de oven en bak nog 5-8 minuten, totdat het midden lichtbruin kleurt.
  • Ondertussen bereid je de roomvulling. Meng suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom door elkaar. Voeg de bloem toe en roer door tot het helemaal is opgenomen. In een pan verhit je de slagroom en melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Voeg een scheutje toe aan het eimengsel en roer door tot de room/melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest dan ook in delen toe en roer goed door tot het een egaal mengsel is.
  • Als de bodem voor de tweede keer uit de oven komt, verdeel je de rabarberstukjes erover. Giet daar voorzichtig de roomvulling overheen. Smeer de randen in met het resterende geklutste ei.
  • Zet de taart terug in de oven voor 45 minuten. Houd de taart tijdens het bakken goed in de gaten. Als het deeg te donker wordt, kun je de bovenkant het beste afdekken met aluminiumfolie (ik deed dit voor de laatste 20 minuten).
  • De taart is klaar als de vulling stevig is bij de randen, maar het midden nog een beetje wiebelt. Laat 20 minuten afkoelen in de vorm en verwijder de taart daarna voorzichtig uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Laat de taart ten minste 4 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast voor het serveren. Zowel met als zonder een toef slagroom heerlijk.
Haagse bluf toetje

Dit Nederlandse streekgerecht stond al een eeuwigheid op mijn baklijst en eindelijk is het ervan gekomen: ik maakte een Haagse bluf. En wat blijkt? Dit luchtige toetje is onwijs lekker en ook nog eens hartstikke makkelijk. Dat had ik wel eerder willen weten.

Wat is Haagse bluf?

Haagse bluf (of eigenlijk: Haagsche bluf) is een recept voor een dessert dat bestaat uit opgeklopt eiwit met suiker en bessensap. Het wordt vaak gecombineerd met vanillevla. Ik heb het zowel met als zonder uitgeprobeerd en ik vond het met de vla het allerlekkerst. In beide gevallen is het erg makkelijk en verrassend lekker!

Volgens het internet schuilt er achter de naam van dit recept ook een verrassende symboliek. Haagse bluf zou verwijzen naar de ‘opgeblazen’ attitude van Hagenezen, die grotendeels uit gebakken lucht (opgeklopt eiwit) zou bestaan. Laat vooral in een reactie onder het recept weten als je nog meer kunt vertellen over het verhaal achter dit gerecht, want ik kom er graag meer over te weten.

Een heerlijk recept voor Haagse bluf

Dit is nu echt een toetjesrecept dat je graag achter de hand hebt voor onverwachte eters of als je spontaan zin hebt om een toetje te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het staat binnen 5 minuten op tafel. Ik raad aan om er een lekker knapperig koekje bij te serveren, zoals een kletskop. Dat hoort niet per se bij het originele recept voor Haagse bluf, maar dat krokantje maakt het wel helemaal af.

Dit heb je nodig

  • Eiwitten. Als je geen rauwe eiwitten wilt eten, kun je gepasteuriseerde eiwitten kopen. Dit heb ik zelf ook gebruikt.
  • Suiker. Hiervoor gebruik ik het liefst fijne kristalsuiker, dat wordt snel opgenomen door het mengsel.
  • Bessensap. Liefst ongezoet sap, want dat geeft een lekker fris accent aan het dessert.

BAKTIP: In combinatie met deze drie ingrediënten zet je dit recept supersnel op tafel met behulp van een fijne mixer. Ik heb zelf al jaren deze handmixer, waar ik ook dit recept mee heb gemaakt.

Haagse bluf bewaren

Haagsche bluf

Haagse bluf bewaren

Ik raad het af om Haagse bluf van tevoren te maken of te bewaren. Het luchtige eiwitschuim smaakt echt minder lekker na een paar uurtjes in de koelkast.

Hoelang blijft Haagse bluf goed?

Haagse bluf kun je het beste direct serveren. De structuur van het toetje is na enkele uren niet meer zo lekker, doordat het schuim zijn luchtigheid verliest en er een laagje sap onderin het glaasje zal ontstaan. Gelukkig kost het weinig moeite om te maken en staat het binnen 5 minuten op tafel.

Kun je Haagse bluf invriezen?

Nee, je kunt dit recept niet invriezen.

Meer snelle toetjes recepten

Ben je toch op zoek naar een toetje dat je wel kunt voorbereiden en bewaren? Dat is geen probleem, want ik heb genoeg inspiratie voor je.

Haagse bluf met vanillevla

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: Haagse bluf maken

Is het veilig voor zwangeren?

Als je gepasteuriseerde eiwitten gebruikt, i.p.v. rauwe eiwitten, dan is dit recept veilig voor zwangeren, kinderen en ouderen. Gepasteuriseerde eiwitten zijn verkrijgbaar in de supermarkt, meestal bij het schap met eieren. Hierbij hoef je dus niet bang te zijn voor eventuele (salmonella)bacteriën.

Kunnen de eieren vervangen worden door slagroom?

Ik heb niet getest of je slagroom stijf kunt kloppen met bessensap erdoor. Mocht jij het wel uitproberen, laat het me dan vooral weten in een reactie onder dit recept.

Kan het bessensap worden weggelaten?

In principe kan het bessensap weggelaten worden, maar dan houd je eigenlijk gewoon opgeklopt eiwit met suiker over, ook wel Franse meringue. Je kunt het dan geen Haagse bluf meer noemen.

Hoelang kun je Haagse bluf bewaren?

Het recept is niet zo geschikt om te bewaren en kan voor het lekkerste resultaat het beste direct geserveerd worden.

Zo maak je haagse bluf met bessensap

 

Haagse bluf recept

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Haagse bluf recept

Een ontzettend lekker recept voor Haagse bluf, dat binnen 5 minuten op tafel staat. Serveer met vanillevla, verse bessen en krokante koekjes.
Bereidingstijd5 minuten
Porties: personen

Ingrediënten

  • 2 eiwitten (M)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 200 ml bessensap ik gebruikte zwarte bessensap

Instructies

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met de suiker. Halverwege dit proces voeg je het bessensap geleidelijk toe, terwijl je blijft kloppen. Mix totdat alles één luchtig geheel is geworden (dit duurt een paar minuten).
  • Verdeel de Haagse bluf over de dessertglaasjes. Combineer eventueel met vanillevla, aalbessen en kletskoppen.
Zoete aardappel frietjes

Mijn oven heeft overuren gedraaid om zo knapperig mogelijke zoete aardappel frietjes voor jullie te bakken en het is gelukt hoor! Ga dus vooral aan de slag met dit recept als je overheerlijke zoete aardappel friet uit de oven wil maken. Ik deel ook direct tips om ze in de airfryer te bakken.

Zoete aardappel frietjes

Hoewel ik gewone friet altijd zal verkiezen boven de zoete aardappel variant, is een goed recept voor zoete aardappel frietjes onmisbaar. Je kunt de frietjes natuurlijk eten in plaats van normale patat, maar ik zet het eerder op tafel als onderdeel van een gezonde hap, bijvoorbeeld met een yoghurtdip. Ze smaken ook heerlijk bij Tex-Mex gerechten of bij Midden-Oosterse mezze als bijgerecht.

Zoete aardappel friet uit de oven

Met al mijn testpogingen weet ik precies wat je wel, maar vooral ook wat je niet moet doen. Zo waren bij de eerste test de kruiden compleet verbrand, oeps. En moet je ze nou wel of niet wassen voor het meest knapperige effect? Uiteindelijk kreeg ik ze behoorlijk krokant gebakken voor ovenfriet (zo knapperig als uit de frituur worden ze in de oven helaas niet) en ik deel daarom mijn aanpak met jullie.

Dit heb je nodig

  • Zoete aardappelen. Met of zonder schil, het kan allebei. Met schil vind ik een mooi gezicht en nog eens lekker ook. Het zou ook gezonder zijn omdat de vitamines direct onder de schil zitten, maar het is aan jou.
  • Olie. Je kunt zonnebloemolie of olijfolie gebruiken.
  • Maïzena. Het geheime ingrediënt voor knapperige zoete aardappel friet uit de oven!
Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel frietjes uit de airfryer

Met dit recept kun je de zoete aardappel friet ook gemakkelijk in de airfryer bereiden; het enige dat ik dan verander is de temperatuur. Ik bak ze op 200 °C en schud ze drie keer om, zo hou je ook goed in de gaten of ze niet te donker worden. Een airfryer is immers een kleine heteluchtoven, dus de werkwijze is verder exact hetzelfde.

Houd er rekening mee dat je genoeg ruimte tussen de frietjes houdt in de airfryer. Er is natuurlijk wat minder plek in zo’n mandje (vergeleken met een ovenplaat). Voor een knapperig effect zul je de friet in meerdere ladingen moeten afbakken.

Zoete aardappel friet bewaren

Als het aan mij ligt, hoeven zoete aardappel frietjes nooit bewaard te worden, ze gaan hier altijd in één keer op. Het knapperige effect gaat ook verloren als je ze bewaart. Uiteraard warm je ze opnieuw op, maar het wordt nooit helemaal zoals bij de eerste keer bakken.

Hoelang blijft zoete aardappel friet uit de oven goed?

In principe kun je de gebakken frieten twee dagen in de koelkast bewaren, goed luchtdicht verpakt.

Kun je zoete aardappel friet invriezen?

Het is mogelijk om de gebakken zoete aardappel friet in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijven ze zo maximaal drie maanden goed. Na het ontdooien verwarm je de frieten opnieuw in de oven, voor 5 tot 10 minuten. Houd dit goed in de gaten zodat het niet verbrandt.

Meer zoete aardappel recepten maken

De smaak van de zoete aardappel helemaal te pakken? Dan heb ik nog veel meer lekkers voor je om op de kookplanning te zetten. Dit zijn mijn favoriete zoete aardappel recepten:

Zoete aardappel frietjes uit de airfryer

Tips voor knapperige zoete aardappel friet uit de oven

Snijden

Wat bij mij maar al te vaak is gebeurd, is dat sommige frietjes goed waren gebakken en sommige verbrand. Of nog vervelender, het puntje van de friet was lekker, maar het andere deel nog te zacht. Het begint dus bij het gelijkmatig snijden van de frieten. Ik mik op een dikte van 6 à 7 mm. Als je ze dikker snijdt, dan gaat dat ten koste van de knapperigheid.

Wassen, weken en drogen

Het grote dilemma als je de vele online recepten vergelijkt, is of je de gesneden zoete aardappel frieten nu moet wassen en weken in water, of juist niet. Zo’n extra stap moet de tijd en moeite wel waard zijn en daarom heb ik het uitvoerig voor jullie getest. Mijn oordeel: het is niet nodig. Ik vond het resultaat absoluut niet knapperiger door het weken en zorgvuldig drogen van de frieten.

Olie

Veel olie heb je niet nodig om zoete aardappel in lekkere ovenfrietjes te transformeren, maar ik raad het af om het helemaal weg te laten. Het is een belangrijk ingrediënt voor zowel smaak als textuur.

Maïzena

Maïzena is een wonderingrediënt. Je kunt het gebruiken als aanvulling op meel in beslag, als bindmiddel in sauzen, maar ook om zoete aardappel frietjes knapperig te maken. Door de ongebakken frieten te husselen door een beetje maïzena bakken ze echt een stuk knapperiger. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid aanhoudt.

Bakplaat

Zorg ervoor dat de zoete aardappel friet elkaar niet aanraakt op de bakplaat. Houd zelfs liever wat ruimte ertussen, want tijdens het bakken gaat het ook ‘stomen’ en dat werkt de knapperigheid tegen. Halverwege het bakken moet je de frietjes even omscheppen.

Zout

Uit al mijn testen is gebleken dat het weinig uitmaakt wanneer je zout over de frieten strooit. Ik vond het net iets lekkerder als je het vóór het bakken over de frieten strooit, dus op die manier staat het in het recept opgenomen.

Kruiden

Ik heb het meerdere keren getest en het werd er niet lekkerder op wanneer ik kruiden toevoegde voordat de frieten de oven in gingen. Voeg daarom verse of gemalen kruiden toe aan je dip of strooi dit over de frietjes, vlak voor het serveren.

Airfryer zoete aardappel friet

De methode werkt precies hetzelfde als je de frietjes in de airfryer wil bakken. Vaak is er minder ruimte in een airfryer-mandje dan op een ovenplaat, maar bak ze dan in kleine porties af met voldoende ruimte tussen de frieten. Ik zet de temperatuur iets lager (200 °C), maar dit kan per airfryer verschillen.

Zoete aardappel friet bewaren

De friet kun je het beste direct serveren – dan zijn ze het allerlekkerst. De gebakken zoete aardappel friet kun je een dag in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer. Warm ze voor het serveren opnieuw op.

Ongebakken zoete aardappelfriet bewaren

Doe de zoete aardappelfrieten in een kom en zet onder water. Zorg ervoor dat de frietjes volledig onder water liggen en zet direct in de koelkast. Op deze manier kun je ze 24 uur bewaren.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Zoete aardappel friet (5)
Zoete aardappel friet (1)

 

Zoete aardappel friet recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Zoete aardappel friet recept

Wie wil er nou niet frietjes eten én nog een beetje gezond eten. Met deze zoete aardappel friet uit de oven kan dat! Lekker met een frisse yoghurt dip en voordat je het weet zijn ze op.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Porties: personen

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el maïzena
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220-230 °C (boven- en onderwarmte). Was de aardappelen met de schil en schrob eventueel schoon. Snijd ze vervolgens in gelijkmatige frieten van 6 á 7 mm dik.
  • Doe in een kom met een beetje zonnebloemolie en hussel tot alle frieten bedekt zijn met een dun laagje olie. Voeg vervolgens maïzena en zout toe en hussel nogmaals goed door elkaar.
  • Verdeel de frietjes over een bakplaat met voldoende ruimte ertussen en plaats in de hete oven. Zet de timer op 15 minuten en schep de frieten om. Plaats ze terug in de oven voor 10 minuten.
  • Controleer of de frieten nog 5 tot 10 minuten extra nodig hebben of dat ze al klaar zijn. Worden ze te snel bruin of blijven ze zacht? Pas zo nodig de temperatuur van je oven aan.
  • Na 30 tot 35 minuten zijn je frieten krokant aan de buitenkant en lekker zacht vanbinnen. Serveer met een lekkere dip.
Blauwe bessen jam maken

Het is echt een aanrader om zelf blauwe bessen jam te maken. Met dit makkelijke recept geniet je de rest van het jaar nog van heerlijke jam.

De lekkerste blauwe bessen jam maken

Van juni tot en met september zijn blauwe bessen van eigen grond volop verkrijgbaar en dat vraagt om zelfgemaakte jam van blauwe bessen. Aangezien de bessen van zichzelf al lekker zoet zijn, heb ik ervoor gekozen om geleisuiker speciaal te gebruiken. Dat is een geleisuiker met extra geleerkracht, waardoor de jam niet té zoet wordt.

Dit heb je nodig

  • Blauwe bessen. Je kunt verse blauwe bessen gebruiken, maar ook de diepvriesvariant volstaat. Laat de diepvriesbessen eerst goed ontdooien en uitlekken.
  • Geleisuiker speciaal. Liever gewone geleisuiker gebruiken? Dan heb je 1 kilo nodig voor de hoeveelheid blauwe bessen uit onderstaand recept.
  • Citroensap. Dit geeft de jam een fris randje, maar kan ook weggelaten of vervangen worden door een andere citrusvrucht.

TIP: Als je jampotten voor gebruik steriliseert, kun je de blauwe bessen jam heel lang bewaren. Ik heb een hele voorraad van deze potten en deksels in huis, dus ik ben altijd goed voorbereid.

Blauwe bessen jam WM (4)

Blauwe bessen jam bewaren

Deze jam met blauwe bessen is tot een jaar te bewaren, als je de jam in gesteriliseerde potten bewaart. Het steriliseren werkt als volgt: doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft de potten niet af te drogen, omdat ze zo heet zijn dat het vocht vanzelf verdampt.

Als je de potten hebt gevuld met jam en hebt laten afkoelen, dan maak je ze schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of als ik weinig tijd heb deze labelprinter.

Hoelang blijft blauwe bessen jam goed?

Op een koele en donkere plek zijn de ingemaakte potten jam tot een jaar te bewaren. Eenmaal geopend kun je blauwe bessen jam het beste in de koelkast bewaren, waar het enkele maanden goed blijft vanwege het hoge suikergehalte. Dit is ook afhankelijk van hoe hygiënisch je werkt (altijd een schoon mes of lepeltje gebruiken in de pot), dus let goed op het ontstaan van eventuele schimmels.

Kun je blauwe bessen jam invriezen?

Als je ervoor kiest om blauwe bessen jam in te vriezen, houd dan een maximale houdbaarheid van drie maanden aan. Echter blijft jam van blauwe bessen nog veel langer goed als je het in gesteriliseerde potten bewaart.

Het kan een reden zijn om jam in te vriezen wanneer je de jam met zo min mogelijk suiker wil maken. Vries de porties jam dan in kleine hoeveelheden in, zodat je het niet te lang hoeft te bewaren in de koelkast na het ontdooien.

Meer recepten met blauwe bessen

Blauwe bessen zijn overheerlijk om mee te bakken en met deze recept inspiratie kun je wel even vooruit:

Blauwe bessen jam bewaren

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: jam met blauwe bessen

Kan ik deze jam maken zonder geleisuiker?

Dit raad ik af, want om vruchten tot jam te maken is pectine nodig. Pectine komt van nature voor in fruit, maar de hoeveelheden verschillen. Citroen is bijvoorbeeld rijk aan pectine, maar blauwe bessen zijn dat absoluut niet. Daarom heb je geleisuiker nodig om de gekookte en gepureerde bessen te laten geleren.

Kan ik jam maken zonder suiker?

Mag jouw jam helemaal geen toegevoegde suiker bevatten? Gebruik dan geleipoeder, eventueel in combinatie met een zoetstof. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, daarom kun je het beste de instructies op de achterkant van de verpakking volgen.

Let er wel op dat suiker een conserveringsmiddel is, dus deze jam is minder lang houdbaar. Het kan in dit geval goed werken om de suikervrije jam in kleine porties in te vriezen.

Welke smaken kan ik aan blauwe bessen jam toevoegen?

Er zijn heel veel lekkere smaakcombinaties te bedenken, zoals met verse kruiden of andere soorten fruit. Enkele voorbeelden:

  • Met sinaasappel en kaneel
  • Met ander rood fruit, zoals aardbei en framboos
  • Met perzik en vanille

Hoelang kan ik blauwe bessen jam bewaren?

In gesteriliseerde potten is de jam wel een jaar houdbaar (op een donkere en koele plek) en na openen enkele maanden in de koelkast.

Blauwe bessen jam

 

Blauwe bessen jam recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Blauwe bessen jam recept

Echt een aanrader om zelf blauwe bessen jam te maken. Met dit makkelijke recept geniet je de rest van het jaar nog van heerlijke jam.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Porties: ml

Equipment

Ingrediënten

  • 1250 gram blauwe bessen gewassen en steeltjes verwijderd
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 1 el citroensap

Instructies

Jampotten steriliseren

  • Doe de jampotten in een grote pan met water. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Afdrogen is niet nodig; ze zijn zo heet dat het vocht vanzelf verdampt.

Blauwe bessen jam maken

  • Pureer de blauwe bessen fijn met de staafmixer, of stamp ze grof met een aardappelstamper – afhankelijk van de structuur die je lekker vindt in jam.
  • Neem een grote, hoge pan en doe hierin blauwe bessen, geleisuiker en citroensap. Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook, terwijl je blijft roeren in de pan. Laat het enkele minuten zachtjes koken en blijf roeren.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. Daardoor wordt de lucht uit de pot gedrukt en kun je de jam beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer omdraait. Laat de jam nu goed afkoelen.
Vlierbloesemsiroop maken

Wil je maximaal genieten van het vlierbloesemseizoen? Maak dan dit heerlijke en supersimpele recept voor vlierbloesemsiroop! Het is mijn favoriete sirooprecept in de late lente en vroege zomer, wanneer de vlierstruiken volop in bloei staan.

Wat is vlierbloesemsiroop?

Vlierbloesem groeit aan een vlierboom of -struik, die je veel in bosachtige gebieden, in parken of langs de weg vindt. Door de schermen van de vlierbloesem (het deel met de bloesem, zonder steel) te weken in water en het water daarna aan de kook te brengen met suiker, kun je heel gemakkelijk jouw eigen vlierbloesemsiroop maken.

Waar vind ik vlierbloesem?

Vlierbloesem staat rond de maanden mei en juni volop in bloei, wellicht zelfs in jouw tuin! Als je het niet in eigen tuin hebt, dan is wildplukken een optie. Let goed op waar je plukt, want hier zijn uiteraard regels aan verbonden. Kijk hiervoor eens op de wildplukwijzer. Voor het plukken kies je het liefst vlierstruiken die ergens staan waar weinig verkeer is.

Wil je liever de verse vlierbloesem kopen? Houd dan de groenteboer, natuurvoedingswinkel of kruidenier in de buurt goed in de gaten, of vraag na of zij het binnenkort zullen verkopen.

BAKTIP: Bewaar jouw zelfgemaakte siroop in gesteriliseerde flessen, dan blijven ze lang houdbaar. Ik gebruik graag deze beugelflessen, omdat ze precies het goede formaat hebben voor mijn siroopverbruik.

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem geeft een lekkere, aromatische smaak en geur aan siroop of limonade. Het vormt een zoete, bloemige basis voor veel verschillende recepten, van drankjes tot cake. Persoonlijk vind ik het extra tof om de vlierbloesem zelf te plukken, mits je je natuurlijk aan de regels voor wildplukken houdt.

Dit heb je nodig

  • Vlierbloesem schermen. Dit zijn de bloesemkoppen bovenop de steel. Zorg ervoor dat de bloesem vers oogt, wit van kleur is en in bloei staat. Ze mogen niet in de knop zitten of juist al geel worden.
  • Water. Je weekt de bloesems voor 12-24 uur in koud water, op deze manier geven ze hun smaak af. Als het heel warm is buiten, is het aan te raden om de bak met water en bloesems in de koelkast te zetten.
  • Suiker. Een siroop maak je met behulp van veel suiker, maar gelukkig verdun je het in gebruik.
  • Citroen. Ik laat graag wat citroen mee weken met de bloesem. Ook voeg ik aan het uiteindelijke drankje of recept waarin ik de siroop verwerk nog wat citroensap toe.

Hoe kan ik vlierbloesemsiroop gebruiken?

Vlierbloesemsiroop is echt ongelofelijk veelzijdig. De verwerking in drankjes is wellicht voor de hand liggend, maar het kan ook op allerlei manieren in bakrecepten gebruikt worden als smaakmaker. Een aantal voorbeelden:

  • Meng met bruiswater of limonade
  • Voeg toe aan cocktails (zoals gin, wodka of prosecco)
  • Sprenkel over pancakes, yoghurt of over vanille-ijs
  • Roer door fruitsalades of dressings
  • Gebruik in gebak als trempeersiroop of door een glazuur voor een bloemige twist
Siroop maken met vlierbloesem

Vlierbloesemsiroop bewaren

Door de beugelflessen voor gebruik te steriliseren, kun je de siroop extra lang bewaren. Dit steriliseren doe je zo: doe de flessen in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze ze op een schone theedoek. Door de hitte zal het vocht verdampen zonder dat je het hoeft af te drogen.

Als je de flessen hebt gevuld met siroop en hebt laten afkoelen, dan maak je ze schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of als ik weinig tijd heb deze labelprinter.

Hoelang blijft vlierbloesemsiroop goed?

Vlierbloesemsiroop blijft (als je de flessen hebt gesteriliseerd) wel tot een jaar goed. Bewaar de flessen wel op een koele en donkere plek.

Na het openen van een fles siroop kun je het 4-6 weken in de koelkast bewaren. Om die reden gebruik ik graag kleinere beugelflessen, zodat ik de siroop op tijd heb opgemaakt.

Kan je vlierbloesemsiroop invriezen?

Je kunt vlierbloesemsiroop ook perfect invriezen in een ijsklontjesvorm bijvoorbeeld. Gooi een paar siroop-ijsklontjes samen met wat schijfjes citroen in een kan met water en zo ontstaat vanzelf een heerlijk gekoelde vlierbloesemlimonade.

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: siroop maken met vlierbloesem

Waarom is mijn siroop donkerder dan normaal?

Donkere siroop is nog steeds veilig om te gebruiken, maar kan een sterkere, kruidigere smaak hebben. Veelvoorkomende redenen zijn:

  • De bloemen te lang laten trekken
  • Te veel groene steeltjes gebruiken
  • Gebruik van rauwe of bruine suiker, of donkere honing
  • Karamellisatie door hoge temperaturen of langdurige verhitting
  • Oxidatie door langdurige blootstelling aan de lucht

 

Moet ik citroen toevoegen?

Ja, dat zou ik zeker aanraden, omdat het citroensap de zoetheid compenseert, de bloemige smaak versterkt en als conserveringsmiddel werkt. Verse citroenschijfjes worden vaak met de bloemen geweekt.

Moet ik vlierbloesem wassen voor gebruik?

Het is beter om ze niet af te spoelen, omdat je daarmee het geurige stuifmeel wegspoelt. Schud of tik in plaats daarvan zachtjes op de bloemhoofdjes om insecten of vuil te verwijderen.

Wat is de beste tijd om vlierbloesem te plukken?

De periode van de late lente tot de vroege zomer is ideaal: wanneer de bloemen volledig open zijn, maar nog fris en wit. Pluk op een droge, zonnige dag voor de beste geur en nectar.

Hoe herken ik vlierbloesem veilig?

Vlierbloesems groeien in grote, platte trossen met kleine, crèmewitte bloemen en hebben een zoete, bloemige geur. De meest voorkomende eetbare soort in Noord-Amerika is Sambucus canadensis. Vermijd de rode vlier (Sambucus racemosa) en lookalikes zoals hemlockspar, die giftig zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een lokale plantengids of -expert.

Vlierbloesemsiroop bewaren

In gesteriliseerde flessen en op een koele, donkere plaats bewaard, is de siroop tot een jaar houdbaar. Na opening gekoeld bewaren en binnen 4 tot 6 weken gebruiken.

Vlierbloesemsiroop

 

Vlierbloesemsiroop recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vlierbloesemsiroop recept

Vlierbloesemsiroop is een veelzijdige siroop die heerlijk smaakt door ijs, in thee, bij allerlei bakrecepten en nog veel meer!
Voorbereidingstijd12 uur 10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Porties: liter

Equipment

Ingrediënten

  • 25 vlierbloesem schermen
  • 1 citroen in plakjes
  • 1 liter water
  • 750 gram suiker

Instructies

  • Schud de bloemen na het plukken voorzichtig om insecten en andere eventuele vuiligheid te verwijderen. Knip de bloemen van de steel af. Je wilt zo min mogelijk steeltjes gebruiken.
  • Doe ze in een grote kom, voeg de schijfjes citroen toe en giet er koud water overheen. Leg er een bordje op om ervoor te zorgen dat de bloemen onder water staan.
  • Laat het 12 tot 24 uur weken. Hoe langer je de bloemen laat weken, hoe donkerder de siroop wordt.
  • Giet het water met de bloemen en citroen door een fijne zeef en vang het vocht op in een andere kom. Knijp de citroen boven het water uit en gooi deze daarna samen met de bloemen weg. Herhaal dit met een schone theedoek waar je het water doorheen giet (met een kom eronder) om de laatste onzuiverheden (van het stuifmeel) te verwijderen.
  • Doe het vlierbloesemwater in een grote pan met de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost en laat het daarna nog een minuut zachtjes pruttelen.
  • Giet de siroop in gesteriliseerde flessen.
Groene asperge quiche

Het witte goud is lekker, maar het groene goud is bij mij favoriet. Ik heb het natuurlijk over groene asperges, die ik deze keer verwerkte in een ongelofelijk lekkere groene asperge quiche met tijm.

Quiche met groene asperges

Groene asperges zijn van april tot en met juni in het seizoen en dus is nú het moment om deze heerlijke vegetarische quiche met groene asperges op het menu te zetten. Dit recept is ontzettend makkelijk en perfect om alvast een dag van tevoren te maken. Even opwarmen in de oven en je kunt na een drukke dag genieten van een zalige punt quiche.

BAKTIP: Ik gebruik graag voor quiches een vorm van aardewerk. Ik heb meerdere exemplaren in huis, maar deze van Le Creuset is mijn favoriet.

Groene asperge quiche

Vegetarische quiche maken

In dit vegetarische quiche recept heb ik ervoor gekozen om geen zalm- of hamsnippers te gebruiken, hoewel dit absoluut een smakelijke toevoeging kan zijn. De verse tijm is in dit recept de echte smaakmaker en gaat onwijs goed samen met de groene asperges en de kaastopping.

Dit heb je nodig

  • Quichedeeg. Ik gebruik altijd mijn eigen recept voor quichedeeg, omdat ik dit zoveel lekkerder vind. Uiteraard kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg gebruiken.
  • Paneermeel. Dit voorkomt een vochtige bodem.
  • Groene asperges. Je gebruikt de gehele asperges, maar vergeet niet om 2 cm van de kontjes af te snijden (die kunnen taai zijn).
  • Eieren. Deze zorgen voor de binding van de vulling. In mijn recepten zijn medium eieren de standaard.
  • Crème fraîche. Onmisbaar voor een romige quichevulling.
  • Verse tijm. Hiervan gebruik je enkel de blaadjes, niet de takjes.
  • Geraspte kaas. Ik gebruikte extra belegen geraspte kaas, maar een Parmezaanse kaas zou er ook goed bij smaken.
Quichebodem maken
Asperge quiche maken

Groene asperge quiche bewaren

Deze groene asperge quiche is goed te bewaren in de koelkast en in de vriezer. Ideaal om in het weekend alvast te maken als je een drukke week te wachten staat.

Hoelang blijft een quiche met groene asperges goed?

Als je de quiche met asperges niet direct op tafel zet of in één keer opeet, dan kun je deze 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je de quiche luchtdicht verpakt.

Kun je groene asperge quiche invriezen?

Groene asperge quiche kan perfect bewaard worden in de vriezer. Verpak de quiche luchtdicht (eventueel per punt) en dan kun je hem maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Opwarmen doe je het beste in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Meer recepten met groene asperges

Ondanks dat ik gek ben op het groene goud, is dat niet te zien aan het aantal recepten met groene asperges op Laura’s Bakery. Toch ga ik je wat tips geven voor meer variatie:

Groene asperges smaken daarnaast erg goed bij deze pastasalade met gerookte kip en pesto. Je hoeft ze alleen maar even te grillen op de barbecue of in de oven en serveer ze vervolgens naast of door de salade, eventueel met wat grof zeezout en een beetje citroensap.

Groene asperge quiche maken
Vegetarische quiche met groene asperges, geraspte kaas en tijm

Groene asperge quiche maken

Kan ik zalm toevoegen aan de quiche?

Dit kan zeker een lekkere toevoeging zijn. Meng bijvoorbeeld 100 gram gerookte zalmsnippers door de vulling.

Kan ik de tijm ook weglaten?

Dat kan, maar dan mis je wel een belangrijke smaakmaker. Je zou de tijm ook kunnen vervangen door dille, waarbij je de helft toevoegt aan de vulling en de andere helft bij het serveren over de quiche strooit.

Kan de quichebodem ook door bladerdeeg vervangen worden?

Absoluut. Volg dan de eerste drie stappen uit de bereiding van dit hartige taartrecept met bladerdeeg, dat beschrijft precies hoe je dat het beste kunt doen. Daarna kun je onderstaand recept verder oppakken.

Hoe kan ik een groene asperge quiche bewaren?

Als je de quiche niet gelijk serveert, kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren mits goed ingepakt (eventueel per punt). In de vriezer blijft hij wel 3 maanden goed.

Hoe kan ik de groene asperge quiche het beste opwarmen?

Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden. Dek de bovenkant van de quiche indien nodig af met aluminiumfolie, zodat hij niet te donker wordt of uitdroogt.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Vegetarische quiche met asperges en tijm

 

Groene asperge quiche recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Groene asperge quiche recept

Een overheerlijk recept voor een vegetarische groeneaspergequiche, op smaak gebracht met tijm en kaas.
Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Porties: personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 quiche bodem (volgens recept)
  • 2-3 el paneermeel
  • 500 gram groene asperges gewassen en kontjes eraf gesneden
  • 4 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • peper en zout
  • 1 el verse tijm enkel de blaadjes
  • 150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Maak het deeg volgens recept. Terwijl het in de koelkast ligt, kun je de vulling voorbereiden.
  • Blancheer de schoongemaakte groene asperges enkele minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.
  • In een kom klop je de eieren met de crème fraîche en peper en zout door elkaar. Ris de blaadjes van de tijmsteeltjes af en meng deze door het crème fraîche mengsel. Zet het mengsel even opzij.
  • Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Prik wat gaatjes in de bodem en verdeel er wat paneermeel over. Hierover verdeel je de asperges in twee lagen, waarbij je probeert de asperges zo strak mogelijk naast elkaar te leggen. Zo zorg je ervoor dat elke punt quiche rijk is gevuld met asperges.
  • Giet het eimengsel erover en verdeel daar de geraspte kaas overheen.
  • Bak de quiche in 30-35 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer eventueel met een verse salade of kom soep.
Mayonaise maken (1)

Ga je naar een goede snackbar, dan krijg je zelfgemaakte mayonaise bij je friet en dat is toch wel het allerlekkerste dat er is. Met dit makkelijke recept maak je thuis in een handomdraai de lekkerste mayonaise voor bij je patat (of friet 😉 ). In het recept leg ik uit hoe je mayonaise maakt met een staafmixer, maar ook gewoon met een garde.

Zelf mayonaise maken

Pas op mijn 34e maakte ik voor het eerst zelf mayonaise en als ik had geweten hoe makkelijk het was, dan had ik het al veel eerder gedaan! Er wordt vaak gezegd dat iets makkelijk is, maar deze mayonaise stond écht in twee minuten op tafel. En och, wat is dit ongelofelijk lekker!

Een extra voordeel is dat je het helemaal naar jouw smaak kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een theelepel, een mengkom, een garde en natuurlijk deze 5 ingrediënten:

  • Eieren. Je gebruikt alleen de dooiers voor dit recept, maar lees ook vooral eens door wat je met overgebleven eiwitten kunt doen.
  • Mosterd. Gebruik een mosterd naar jouw voorkeur, liefst wel een fijne variant i.v.m. de gladde structuur van de mayonaise.
  • Azijn of citroensap. Azijn (of citroensap) zorgt voor binding bij het maken van mayonaise. Meestal kies ik voor witte wijnazijn, maar citroensap geeft een frissere smaak die soms beter past.
  • Olie. Kies voor een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachideolie, koolzaadolie of maïsolie.
  • Zout. Voeg naar smaak zout toe — en eventueel een beetje peper.

BAKTIP: In het recept omschrijf ik twee methodes: je kunt mayonaise maken met een garde of mixer, of met de staafmixer.

Zelf mayonaise maken

Mayonaise recepten

Je kunt het onderstaande basisrecept op allerlei manieren een lekkere twist geven. Voeg bijvoorbeeld een geperste knoflookteen of wat gemalen kruiden zoals paprikapoeder of kerriepoeder toe. Naast de aioli uit het Borrelhapjes Bakboek zijn onderstaande twee varianten hier thuis favoriet.

Sriracha mayonaise

Sriracha is een pittige chilisaus uit Thailand die op zichzelf al heerlijk is, maar ook om dipjes mee te maken. Zo’n sriracha mayo smaakt erg lekker bij bladerdeeg gehakthapjes of zoete aardappelfrietjes. Je maakt het heel gemakkelijk door deze ingrediënten even door elkaar te roeren:

  • 160 gram mayonaise
  • 40 gram sriracha
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder (optioneel)

Honing-mosterd mayonaise

Eerder deelde ik al met jullie mijn mosterd mayo dip, maar ook de variant met honing is minstens zo lekker. Zalig op een broodje worst (hotdog!) of bij een portie kaas-bacon bitterballen. De honing en de mosterd moet je vooral naar eigen smaak toevoegen, maar deze verhouding vind ik zelf erg lekker:

  • 160 gram mayonaise
  • 1 el honing (meer naar smaak)
  • 1,5 el mosterd (meer naar smaak)
Mayonaise met de staafmixer

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Mayonaise bewaren

Mayonaise wordt gemaakt met rauw ei, waardoor de houdbaarheid beperkt is. Zet je pot met zelfgemaakte mayo liever niet op tafel tijdens het eten, maar schep een beetje in een kommetje of op de borden en zet de pot direct terug in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans.

Hoelang blijft mayonaise goed?

In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte mayonaise maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Kun je mayonaise invriezen?

Mayonaise kun je helaas niet invriezen, want bij het ontdooien schiet het in de schift: de ingrediënten scheiden zich.

Mayonaise recepten

Tips: mayonaise maken

Welke olie kan ik het beste gebruiken?

Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.

Kan ik ook olijfolie gebruiken?

Dat kan, maar olijfolie geeft een meer bittere smaak. Je kunt er altijd mee experimenteren.

Ik vind mijn mayonaise te zuur geworden

oor de binding van de ingrediënten gebruik je azijn of citroensap — en beide geven ook smaak. Maar pas op: te veel azijn maakt je mayonaise al snel te zuur, en hoeveel iemand waardeert, is heel persoonlijk. Voeg eventueel een beetje honing toe om de zurigheid te verzachten.

Voeg een volgende keer minder azijn toe, of probeer eens een mildere soort, zoals appelazijn of citroensap.

Zelfgemaakt mayonaise bewaren

Je kunt het maximaal een week in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten pot.

 

Mayonaise recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Mayonaise recept

Zelf de allerlekkerste mayonaise maken is hartstikke eenvoudig. Je maakt het met slechts een paar ingrediënten binnen enkele minuten.
Bereidingstijd2 minuten
Porties: gram

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eidooiers (M)
  • 1,5 tl fijne mosterd (of meer naar smaak)
  • 1-2 tl witte wijnazijn (of meer naar smaak)
  • 1 mespunt zout (of meer naar smaak)
  • 250 ml zonnebloemolie of een andere neutrale, plantaardige olie

Instructies

Mayonaise maken met de garde of (staande/hand)mixer

  • Meng de eidooiers, mosterd, azijn en een mespunt zout in een kom. Voeg de olie in een dunne straal toe terwijl je het mengsel mixt met de garde of mixer. Ga hiermee door totdat je alle olie hebt toegevoegd en klopt het tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.

Mayonaise maken met de staafmixer

  • Voor deze methode kun je de twee eidooiers ook vervangen door één heel ei.
  • Doe de eidooiers (of het hele ei), mosterd, azijn en het zout in een hoge maatbeker. Daar bovenop giet je de olie. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en zet aan, terwijl je heel rustig van onder naar boven beweegt. Mix het geheel in een ruime 30 seconden tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - mei 2025

De lente is in volle gang en daar past deze nieuwe, zonnige Laura’s Bakery bakproductencollectie perfect bij! Tijd om de bloemen en de bijen in de keuken te halen. Vanaf volgende week ligt deze collectie bij Kruidvat in de winkel en in onderstaand artikel lees je er alles over.

Laura’s Bakery bakproducten bij Kruidvat

In deze nieuwe collectie vind je een afwisseling tussen tijdloze bakvormen, praktische bakhulpjes en de allerleukste en unieke bakproducten of accessoires. Op de speciale bakproducten pagina vind je een helder overzicht van alle losse producten, met bij elk product bijpassende recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bakspullen aan de slag kan.  

luxe bakvorm bloemen en bijen collectie

Taartvorkjes en lepeltjes bijen en bloemen collectie

Wat kun je verwachten?

Voor een unieke bakvorm maak ik altijd met liefde een plekje vrij in mijn keukenlade. Zo’n item is de luxe bakvorm uit deze collectie, waarin je met een simpel cakebeslag de mooiste cake met bijen- en bloemendetails bakt. De taartvorkjes en de theelepeltjes passen hier perfect bij. Enig om naast die prachtige cake op tafel te zetten, nietwaar?  

Een van de leukste items uit deze collectie vind ik wel de siliconen bakvorm met bijen, bloemen, bijenkorfjes en honingraten. Je kunt er bonbons in maken, maar ook mini cakejes. Een andere grote favoriet van mij is de siliconen ijslollyvorm, waar je de mooiste ijsjes in gedraaide vorm in kunt maken. Bij het testen van de ijslollyvorm kwam het schort met het bijenpatroon uit deze collectie goed van pas, toen ik de vorm per ongeluk om stootte. Ook hier gaat wel eens wat mis. 😉  

Ook aan tijdloze en praktische bakitems is in deze collectie weer gedacht. Zo ontwikkelde ik twee soorten afkoelrekjes: een rond en een vierkant rek. De rekjes zijn niet te groot en daardoor gemakkelijker op te bergen. Hierop kun je jouw vers gebakken cake, tartelettes of taart op laten afkoelen. Die tartelettes bak je dan uiteraard in de gekartelde vormpjes uit deze collectie, met 12 stuks per verpakking. En dan tot slot de populaire kleine springvorm, terug van weggeweest! 

Wanneer ligt de collectie in de winkels?

Je vindt de nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 27 mei in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 26 mei is een deel van de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. Wees er snel bij, want op is ook écht op.   

siliconen bakvorm

keukenschort met bijen

Laura’s Bakery bakproducten mei 2025

Ik zet alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat mei 2025 even voor je op een rij: 

  • Luxe Bakvorm Bloemen – €12,99 
  • Siliconen Bak Vormpjes – €4,99 
  • Siliconen Ijslolly Vorm – €3,99 
  • Taartvorkjes 6/set – €4,99 
  • Theelepeltjes 6/set – €4,99 
  • Afkoelrekje vierkant – €3,99 
  • Afkoelrekje rond – €3,99 
  • Springvorm 12 cm – €2,99 
  • Tartelette bakvormpjes (12) – €3,99 
  • Keukenschort – €5,99 

De in bovenstaand rijtje dik gedrukte producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 26 mei 2025 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt: op = op! 

vierkant koelrooster

kleine springvorm

Wat kun je bakken met de Laura’s Bakery bakproducten? 

Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina. 

Nog even alles op een rij

Per wanneer zijn de producten verkrijgbaar?  

De folder gaat dinsdag 27 mei in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt. 

Zijn de Laura’s Bakery bakproducten ook in België verkrijgbaar?  

Ja, ook op dinsdag 27 mei gaat de folder in België in. Helaas is de luxe bakvorm is hier niet verkrijgbaar. 

Zijn de producten ook online verkrijgbaar?  

De producten zijn al vanaf maandag 26 mei online verkrijgbaar bij Kruidvat. De afkoelrekjes en de springvorm (12 cm) zullen enkel in de filialen verkrijgbaar zijn.

Worden de producten aangevuld als het is uitverkocht?   

Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij!

Zijn de producten BPA -vrij? 

Alle producten zijn hierop getest en indien van toepassing BPA -vrij. Dit staat overigens ook op de verpakking van de producten vermeld. 

Kunnen de producten in de vaatwasser?   

Dit staat op de verpakking van de producten vermeld. 

Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien. 

Wat is rabarbercompote

In mei leggen alle vogels een ei – en ik kijk dan reikhalzend uit naar verse rabarber in de supermarkt. Het perfecte moment om dit makkelijke recept voor rabarbercompote maken. Heerlijk in een bakje yoghurt in de ochtend, maar ook zalig om in een dessert te verwerken.

Wat is rabarbercompote?

Rabarbercompote is misschien wel een van de populairste toepassingen van rabarber. Het leuke is dat het een zoet gerecht is, terwijl rabarber toch echt een groente is.

Om de compote te maken heb je enkel suiker, water en in stukjes gesneden rabarber nodig, die je samen aan de kook brengt tot de rabarber uit elkaar valt. Dit is je compote! Hartstikke simpel om te maken en vooral erg lekker.

Zo maak je zelf rabarbercompote

Wacht niet te lang met het maken van je rabarbercompote, want voordat je het weet is deze fijne groente alweer uit het seizoen. Je hebt maar enkele ingrediënten nodig, die ik hieronder wat verder toelicht.

  • Rabarber. Voor een zoete smaak en mooie kleur van je compote gebruik je rode rabarberstelen. Groene rabarberstelen zijn over het algemeen zuurder.
  • Suiker. Rabarber is een groente en daarnaast zurig van smaak, dus een beetje suiker is aan te raden voor een lekkere compote. Bij het gebruik van groene rabarberstelen kan de compote wellicht wat extra kristalsuiker gebruiken.
  • Vanille. Dit maakt eigenlijk alles lekkerder, zo ook deze compote. Ik gebruik een zakje vanillesuiker, maar je kunt vanille in elke vorm gebruiken. Lees meer over de verhoudingen van vanille.
  • Water. Er is een beetje water nodig om het geheel aan de kook te brengen, maar let op dat je niet te veel gebruikt. Anders wordt de compote al snel te dun.

BAKTIP: Als je niet alle compote direct gebruikt, bewaar het dan in gesteriliseerde inmaakpotten

rabarber schoonmaken en snijden

Rabarbermoes

Meer recepten met rabarber

Ter variatie op dit recept kun je ook eens het recept voor compote van rabarber en aardbeien proberen. Ook een rabarbercake is een echte aanrader en extra lekker met een flinke crumblelaag. Er zijn eindeloos veel lekkere recepten met rabarber te maken:

Het verschil tussen rabarbermoes, rabarbercompote en rabarberjam

Rabarbermoes is vergelijkbaar met rabarbercompote. Een compote bevat vaak grovere stukjes, terwijl een moes meestal een fijne structuur heeft. Wat betreft de ingrediënten verschillen ze nauwelijks.

Jam is daarentegen een ander verhaal, omdat er pectine en/of geleisuiker aan wordt toegevoegd. Door het geleermiddel wordt de een rabarberjam lekker stevig en goed smeerbaar. Over het algemeen is jam ook zoeter, omdat er een grotere hoeveelheid suiker nodig is om de jam langer houdbaar te maken.

Rabarbercompote bewaren

Deze lekkere frisse rabarbercompote kun je op diverse manieren bewaren. Geopende potjes bewaar je in de koelkast, maar voor de lange termijn kies je het beste voor het inmaken van de compote. Dan kun je tot het volgende rabarberseizoen weer begint nog genieten van de compote.

Hoelang blijft rabarbercompote goed?

In de koelkast blijft rabarbercompote enkele dagen goed. In mijn geval wel tot een week (als je schoon werkt en alleen met schone lepels in de pot gaat).

Kun je rabarbercompote invriezen?

In de vriezer blijft rabarbercompote maximaal drie maanden houdbaar. Vries in dit geval kleine porties in die je na het ontdooien binnen enkele dagen kunt opmaken.

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding
Rabarbercompote maken

Tips: rabarbercompote maken

Extra smaakmakers

Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met rabarber. Deze kun je naar eigen smaak toevoegen aan de compote of ermee combineren, denk bijvoorbeeld aan:

  • Aardbeien
  • Sinaasappel
  • Kardemom
  • Gember

Rabarbercompote bewaren

Ongeopend blijft rabarbercompote in een gesteriliseerde pot tot wel een jaar goed op een donkere, koele plek. Na openen bewaar je de compote in de koelkast, daar blijft het 1-2 weken houdbaar.

Steriliseer de inmaakpotten

Om je compote extra lang te bewaren, is het belangrijk om de inmaakpotten vooraf te steriliseren. Doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht vanzelf verdampt. Je potten zijn nu gesteriliseerd, waardoor je de compote lang kunt bewaren.

 

Rabarbercompote recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Rabarbercompote recept

Een rabarbercompote is een ideaal en makkelijk recept om een flinke hoeveelheid rabarber te verwerken. Heerlijk bij de yoghurt of in een dessert.
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: potten

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber gewassen
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml water

Instructies

  • Verwijder de uiteinden van de rabarber en snijd in kleine stukjes. Doe samen met het water, suiker en vanillesuiker in een pan.
  • Breng aan de kook, roer af en toe even door en laat ongeveer 20 minuten doorkoken totdat de rabarber uit elkaar is gevallen.
  • Schep de rabarbercompote in (gesteriliseerde) potjes en laat afkoelen.
Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet uit de oven

Read more about Zoete aardappel friet uit de oven
Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - mei 2025

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - mei 2025

Read more about Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - mei 2025