
Een aardappelgratin vind ik echt een typisch kerstgerecht. Mijn ‘basis’ aardappelgratin wordt door jullie dan ook al jaren ontzettend vaak gemaakt met de feestdagen. Ik vond het tijd voor een variatie en bedacht deze zoete aardappelgratin met courgette. Ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook fantastisch. Hier stond hij vorig jaar op tafel voor het kerstdiner en het zou zomaar kunnen zijn dat dat dit jaar ook weer het geval is.

Zoete aardappelgratin
Ingrediënten
- 4-5 zoete aardappels
- 1 courgette
- 150 ml slagroom
- 150 ml melk
- 1 ei M
- 1 teen knoflook geperst
- peper en zout
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Was de aardappels en courgette. Gebruik een mes of mandoline om deze in dunne plakjes te snijden. Ik maakte ze ongeveer 2 mm dik.
- Voor de buitenste ring wissel je de plakjes zoete aardappel en courgette met elkaar af. Zet deze in een ovenschaal van ongeveer 28 cm. Het midden van de ovenschaal vul je op met de resterende plakjes zoete aardappel, deze kunnen gewoon plat in de schaal liggen.
- In een kom klop je slagroom, melk, ei, knoflook, peper en zout door elkaar. Giet dit in de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de aardappel en courgette.
- Bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Dunne plakjes zijn belangrijk om de aardappel goed te laten garen in de benodigde tijd.
2-3 dagen afgedekt in de koelkast. Voor serveren weer even opwarmen.
Zou je dit gerecht ook in eenspringvorm kunnen doen??
Ja hoor! https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi Laura,
Schil je de zoete aardappelen of niet?
Grtjs,
Ellen
Nee.