Het witte goud is lekker, maar het groene goud is bij mij favoriet. Ik heb het natuurlijk over groene asperges, die ik deze keer verwerkte in een ongelofelijk lekkere groene asperge quiche met tijm.

Quiche met groene asperges

Groene asperges zijn van april tot en met juni in het seizoen en dus is nú het moment om deze heerlijke vegetarische quiche met groene asperges op het menu te zetten. Dit recept is ontzettend makkelijk en perfect om alvast een dag van tevoren te maken. Even opwarmen in de oven en je kunt na een drukke dag genieten van een zalige punt quiche.

BAKTIP: Ik gebruik graag voor quiches een vorm van aardewerk. Ik heb meerdere exemplaren in huis, maar deze van Le Creuset is mijn favoriet.

Groene asperge quiche

Vegetarische quiche maken

In dit vegetarische quiche recept heb ik ervoor gekozen om geen zalm- of hamsnippers te gebruiken, hoewel dit absoluut een smakelijke toevoeging kan zijn. De verse tijm is in dit recept de echte smaakmaker en gaat onwijs goed samen met de groene asperges en de kaastopping.

Dit heb je nodig

  • Quichedeeg. Ik gebruik altijd mijn eigen recept voor quichedeeg, omdat ik dit zoveel lekkerder vind. Uiteraard kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg gebruiken.
  • Paneermeel. Dit voorkomt een vochtige bodem.
  • Groene asperges. Je gebruikt de gehele asperges, maar vergeet niet om 2 cm van de kontjes af te snijden (die kunnen taai zijn).
  • Eieren. Deze zorgen voor de binding van de vulling. In mijn recepten zijn medium eieren de standaard.
  • Crème fraîche. Onmisbaar voor een romige quichevulling.
  • Verse tijm. Hiervan gebruik je enkel de blaadjes, niet de takjes.
  • Geraspte kaas. Ik gebruikte extra belegen geraspte kaas, maar een Parmezaanse kaas zou er ook goed bij smaken.
Quichebodem maken
Asperge quiche maken

Groene asperge quiche bewaren

Deze groene asperge quiche is goed te bewaren in de koelkast en in de vriezer. Ideaal om in het weekend alvast te maken als je een drukke week te wachten staat.

Hoelang blijft een quiche met groene asperges goed?

Als je de quiche met asperges niet direct op tafel zet of in één keer opeet, dan kun je deze 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je de quiche luchtdicht verpakt.

Kun je groene asperge quiche invriezen?

Groene asperge quiche kan perfect bewaard worden in de vriezer. Verpak de quiche luchtdicht (eventueel per punt) en dan kun je hem maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Opwarmen doe je het beste in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Meer recepten met groene asperges

Ondanks dat ik gek ben op het groene goud, is dat niet te zien aan het aantal recepten met groene asperges op Laura’s Bakery. Toch ga ik je wat tips geven voor meer variatie:

Groene asperges smaken daarnaast erg goed bij deze pastasalade met gerookte kip en pesto. Je hoeft ze alleen maar even te grillen op de barbecue of in de oven en serveer ze vervolgens naast of door de salade, eventueel met wat grof zeezout en een beetje citroensap.

Groene asperge quiche maken
Vegetarische quiche met groene asperges, geraspte kaas en tijm

Groene asperge quiche maken

Kan ik zalm toevoegen aan de quiche?

Dit kan zeker een lekkere toevoeging zijn. Meng bijvoorbeeld 100 gram gerookte zalmsnippers door de vulling.

Kan ik de tijm ook weglaten?

Dat kan, maar dan mis je wel een belangrijke smaakmaker. Je zou de tijm ook kunnen vervangen door dille, waarbij je de helft toevoegt aan de vulling en de andere helft bij het serveren over de quiche strooit.

Kan de quichebodem ook door bladerdeeg vervangen worden?

Absoluut. Volg dan de eerste drie stappen uit de bereiding van dit hartige taartrecept met bladerdeeg, dat beschrijft precies hoe je dat het beste kunt doen. Daarna kun je onderstaand recept verder oppakken.

Hoe kan ik een groene asperge quiche bewaren?

Als je de quiche niet gelijk serveert, kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren mits goed ingepakt (eventueel per punt). In de vriezer blijft hij wel 3 maanden goed.

Hoe kan ik de groene asperge quiche het beste opwarmen?

Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden. Dek de bovenkant van de quiche indien nodig af met aluminiumfolie, zodat hij niet te donker wordt of uitdroogt.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Vegetarische quiche met asperges en tijm

 

Groene asperge quiche recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Groene asperge quiche recept

Een overheerlijk recept voor een vegetarische groeneaspergequiche, op smaak gebracht met tijm en kaas.
Voorbereiding35 minuten
Bereiding35 minuten
Porties: 4 personen
voor een 26 cm quiche- of springvorm

Ingrediënten

  • 1 quiche bodem (volgens recept)
  • 2-3 el paneermeel
  • 500 gram groene asperges gewassen en kontjes eraf gesneden
  • 4 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • peper en zout
  • 1 el verse tijm enkel de blaadjes
  • 150 gram geraspte kaas

Benodigdheden

Instructies

  • Maak het deeg volgens recept. Terwijl het in de koelkast ligt, kun je de vulling voorbereiden.
  • Blancheer de schoongemaakte groene asperges enkele minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.
  • In een kom klop je de eieren met de crème fraîche en peper en zout door elkaar. Ris de blaadjes van de tijmsteeltjes af en meng deze door het crème fraîche mengsel. Zet het mengsel even opzij.
  • Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Prik wat gaatjes in de bodem en verdeel er wat paneermeel over. Hierover verdeel je de asperges in twee lagen, waarbij je probeert de asperges zo strak mogelijk naast elkaar te leggen. Zo zorg je ervoor dat elke punt quiche rijk is gevuld met asperges.
  • Giet het eimengsel erover en verdeel daar de geraspte kaas overheen.
  • Bak de quiche in 30-35 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer eventueel met een verse salade of kom soep.
Bewaren

Als je de quiche niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren, goed ingepakt (eventueel per punt) blijft hij in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Mieke schreef:

    Na 40 minuten was het nog totaal niet gestolt. Was nog bijna net zo als dat ik het over de asperges goot. Alleen de bovenkant was mooi bruin
    Op 220 terug in de oven
    Raar, want jou recepten kloppen altijd……

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Mieke, o dat is zeker vreemd. Dit recept klopt in principe ook hoor 😉 We hebben het een aantal keer getest. Er moet ergens iets fout zijn gegaan, maar wat dat is van een afstand altijd lastig te zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept