Een basisrecept voor chocolademousse zonder ei, waar je maar drie ingrediënten voor nodig hebt en die ook nog eens binnen een kwartier klaar is. Klinkt ideaal, nietwaar? Het is een echte aanrader! Al je gasten zullen smullen van dit makkelijke dessert.

Makkelijke chocolademousse maken

Chocolademousse is een heerlijk dessert dat geliefd is bij velen en uiteraard ook bij mij! Het is romig, luchtig en heeft uiteraard een zalige chocoladesmaak. Officieel wordt chocolademousse gemaakt met rauwe eieren, maar persoonlijk verwerk ik liever geen rauwe eieren in mijn recepten waar geen oven aan te pas komt.

Gelukkig heb ik de oplossing waardoor jij een ontzettend makkelijke chocolademousse zonder ei kunt maken. In een kwartier heb jij deze makkelijke chocolademousse klaar. Simpeler wordt het niet, dat beloof ik je!

Gek op chocolade? Neem dan ook eens een kijkje tussen álle recepten met chocolade op Laura’s Bakery!

Chocolademousse zonder ei

Chocolademousse zonder ei

Je hebt voor deze makkelijke chocolademousse maar drie ingrediënten nodig: chocolade, slagroom en suiker. Door de chocolademousse zonder ei te maken, kun je dit makkelijke dessert aan iedereen voorschotelen en is het hartstikke geschikt voor kinderen en zwangeren. Het is een lekker en simpel alternatief voor de traditionele chocolademousse en zal zeker indruk maken op je gasten.

Deze mousse is trouwens ook een erg leuk recept om mét kinderen te maken. Laat ze hun favoriete reep chocolade uitkiezen en de toef slagroom naar eigen creativiteit versieren. Sprinkles, hagelslag, schuddebuikjes… Het kan allemaal!

Chocolade dessert

Een chocolademousse is natuurlijk het ultieme chocolade dessert, maar toch kun je nooit genoeg recepten voor toetjes met chocolade in je leven hebben. Daarom tip ik je nog een aantal hele lekkere recepten:

Chocolademousse met slagroom

Chocolademousse zonder ei maken

Chocolademousse met slagroom maken

Chocolademousse met slagroom

Het geheim van deze lekkere chocolademousse zonder ei zit ‘m in de combinatie van gesmolten chocolade en opgeklopte slagroom. Door de slagroom goed op te kloppen en de gesmolten chocolade er voorzichtig doorheen te spatelen, behoud je de luchtige structuur maar voeg je ook een volle chocoladesmaak toe aan de room.

Van pure chocolademousse tot witte chocolademousse

Deze chocolademousse met slagroom kun je combineren met alle soorten chocolade. Pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade, maar ook jouw favoriete reep met een smaakje kun je er gewoon voor gebruiken. In het recept vind je daar de juiste verhoudingen voor. Mocht je voor een reep willen gaan waar hele noten in zitten: hak deze dan eerst even fijn.

Geef je eigen draai eraan

Andere manieren om een eigen draai te geven aan deze chocolademousse zonder ei, is door het toevoegen van extra smaakmakers! Denk hierbij aan kaneel, vanille-extract, andere smaakextracten of een likeur. Let wel op dat de chocolademousse bij het toevoegen van een likeur natuurlijk niet meer geschikt is voor kinderen en zwangeren.

Dessert glaasjes of ramekins

Er zijn veel manieren en dessertbakjes om een chocolademousse in te serveren. Je kunt kiezen voor simpele ramekins, maar je zou ook voor een mooi cocktailglas kunnen gaan. Ik heb hieronder een paar leuke voorbeelden voor je op een rij gezet om je te inspireren:

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Chocolademousse zonder ei recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.52 van 39 stemmen

Chocolademousse zonder ei

Een recept voor makkelijke chocolademousse zonder ei, dat je met maar drie ingrediënten maakt! Dit is het perfecte chocolade dessert.
Porties: 4 – 6 porties

Ingrediënten

Pure chocolademousse

  • 150 gram pure chocolade
  • 350 gram slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker

Melkchocolademousse

  • 175 gram melkchocolade
  • 350 gram slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker

Witte chocolademousse

  • 200 gram witte chocolade
  • 350 gram slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker

Decoratie (optioneel)

  • Vers fruit
  • Koekjes
  • Sprinkles
  • Chocoladeschaafsel

Benodigdheden

Instructies

  • Smelt de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten laat je het afkoelen (zonder dat het stolt).
  • Doe ondertussen de slagroom in een kom en klop samen met de suiker tot een luchtige, stijve massa. Let op dat je het niet té stijf klopt.
  • Vul een spuitzak met een mooie spuitmond (ik gebruik de 1M) met 100 gram van de opgeklopte slagroom en leg de spuitzak even opzij.
  • Giet de afgekoelde chocolade bij de slagroom in de kom en vouw het met een spatel voorzichtig door elkaar totdat alle chocolade is opgenomen en er een glad mengsel is ontstaan.
  • Verdeel de chocolademousse over 4 grotere of 6 kleinere schaaltjes. Pak je spuitzak er weer bij en spuit mooie toeven op de mousse.
  • Zet het chocolade dessert (minimaal) een uur in de koelkast om op te stijven. Vlak voor het serveren versier je de toef naar smaak.
Tips

Met dit recept kun je vier grote porties of 6 kleinere porties chocolademousse zonder ei maken.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Mieke schreef:

    Super bedankt voor het delen van dit recept chocolademousse zonder ei.
    Ik ga proberen of dit recept ook lukt met wat sucralose zoetstof poeder i.p.v. suiker.

  2. Jan schreef:

    Vandaag deze mousse geprobeerd te maken. Een chocoladeletter gesmolten in de magnetron tot dat mooi glad was en lauwachtig was. Bij de stijf geklopte slagroom gedaan, maar geen vermenging. De chocolade was al gestold en nu is het mengsel wit met harde stukjes chocolade. Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik raad aan om het au bain marie te laten smelten (boven een pannetje met heet water), zelf heb ik het niet op de manier getest zoals jij zegt. Ook moet de chocolade afgekoeld zijn en nog net niet gestold. Dus wellicht was het nog te warm.

  3. Lindy schreef:

    Kan ik deze net zoals andere mousse invriezen in vormen en dan later opdienen op bordjes of moet deze gelijk gegeten worden omdat ie daar niet geschikt voor is? Bedankt alvast 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, dus durf ik je niet te zeggen. Maar je kunt het natuurlijk proberen! 🙂

  4. Andy schreef:

    Hallo, ik heb uw recept nu al voor de 2 de maal gebruikt, en het werkt gewoon perfect! Ik heb nu van die halve chocolade schaaltjes gemaakt met gesmolten chocolade over een ballonnetje te doen. Daar dan een goeie schep witte en donkere mousse in, ziet er kei goed uit! En lekker ook 😋 dankjewel he. Groeten van Andy

  5. Anouk Georges schreef:

    Ik heb gisteravond laag pure chocolade laten opstijven en zometeen laag melk chocolade erover heen gedaan in een glas.
    Nu wil ik vandaag nog wat chocolade gesmolten erover heen laten lopen zodat het een hard laagje word. Ik top m af met frambozen en Zilveren en gouden crispy choco ballen. Bedankt voor het heerlijke recept zonder eieren (ben 35 weken zwanger)

  6. Mariette schreef:

    Om eerlijk te zijn vind ik dit geen geslaagd recept. Je eet gewoon pure slagroom met chocoladesmaak. We hadden het gemaakt als dessert voor kerst. Vrijwel iedereen liet het grootste deel staan. Wel voor pure chocola gekozen, maar dan nog. Veel te vet en machtig! Zelfs met het fruit en muntblaadje dat we als decoratie hadden gebruikt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen! Ik krijg veel positieve reacties op dit recept, maar smaken verschillen natuurlijk.

  7. Kaat schreef:

    Oppassen! Chocolade niet laten afkoelen in de koelkast (maar gewoon op kamertemperatuur) want als je het er dan onder roert, wordt de chocolade één klomp. Verder goed recept, bedankt 👌🏼

  8. Yvon schreef:

    De toefjes slagroom kunnen er van te voren al op of moet je deze er vlak voor serveren op doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan al in de voorbereiding.

  9. Deborah Bergh schreef:

    Ik heb hem net gemaakt. Ga hem morgen eten. Nog wat chocoladedruppels erop. Zal ongeveer 900 calorieen per toetje zijn, maar ach…

  10. Senna schreef:

    Hoi,

    Bij het recept vd pure chocolade staat 350ml slagroom, bij de andere 2 staat er 350gr slagroom. Klopt dit? Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Scherp! Ik heb het even aangepast, al is het vrijwel hetzelfde.

  11. Liz meijer schreef:

    4 sterren
    Hé! Hij was echt heerlijk maar er zitten bij die van mij wat kleine stukjes in, er is niks mee maar het verpest een beetje de structuur. Weet je wat ik anders moet doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mogelijk heb je de slagroom te stijf geklopt of is de chocolade te veel gestold. Maar lastig om van een afstand precies te bepalen. Fijn dat het gesmaakt heeft!

  12. Maria schreef:

    Kun je dit recept van chocolade mousse ook gebruiken als vulling voor taart?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou je kunnen proberen natuurlijk. Het is natuurlijk wel slagroom, dus het zal niet een hele stevige vulling zijn.

  13. Sanne schreef:

    Persoonlijk vind ik het lekker om de suiker weg te laten en een kleine eetlepel 100% pindakaas aan de gesmolten pure chocolade toe te voegen, maakt het net wat zachter van smaak.

  14. ipek schreef:

    4 sterren
    ik heb dit recept gemaakt voor mijn familie het was heerlijk maar het was wel erg zoet wel echt lekker recept en het was erg vloeibaar wat doe ik fout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is de slagroom dan niet goed stijf geweest, was de chocolade niet genoeg afgekoeld of heb je het niet voorzichtig genoeg gemengd.

  15. Njz schreef:

    Haihai, de pure chocolade was heel korrelig, heb ik dan de pure chocolade niet genoeg laten afkoelen? En de witte chocolade was bijna lopend met de slagroom terwijl die bij de pure wel dik is.. heb ik dan andere witte chocolade nodig of? Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te zeggen, misschien was de pure chocolade teveel gestold of te snel gesmolten. Hetzelfde geldt voor de witte chocolade, die was wellicht nog te warm/lopend of te hard gemengd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept