Blauwe bessen crumble cake

4 mei 2019 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Blauwe bessen crumble cake
210

Een frisse smeuïge blauwe bessen cake met knapperige crumblelaag die het helemaal af maakt! Deze blauwe bessen crumble cake is een heerlijke cake die je echt eens moet uitproberen.

Blauwe bessen crumble cake maken

Recepten die ontstaan uit restjes zijn vaak de beste recepten als je het mij vraagt. In dit geval had ik nog wat crumble over waar ik iets mee wilde doen. Na een rondje voorraadkast en koelkast besloot ik voor een blauwe bessen crumble cake te gaan. Het valt me trouwens op dat ik de laatste tijd vooral plaatcakes bak, tijd om weer eens een vertrouwde ‘normale’ cake te bakken om in plakjes te snijden.

Maar zover is het nog niet, eerst deze crumble cake. De cake zelf is heerlijk smeuïg en fris door de bessen. De kruimellaag bovenop lekker bros en knapperig en bovenal heel erg smaakvol! Het is geen gewone crumble, maar eentje met havermout en pecannoten. Daar had ik ook iets anders lekkers mee gemaakt voor mijn column in Vriendin. Multifunctioneel dus die crumble, ik weet nu al dat ik die vaker ga gebruiken voor recepten.

Blauwe-bessen-crumble-cake-1-a

 

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Blauwe bessen crumble cake

Een frisse smeuïge blauwe bessen cake met knapperige crumblelaag die het helemaal af maakt! Deze blauwe bessen crumble cake is een heerlijke cake die je echt eens moet uitproberen!
Porties: 16 stukjes
20 x 20 cm

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 150 gram blauwe bessen

Crumble

  • 40 gram roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • snuf zout
  • 40 gram pecannoten fijngehakt

Instructies

  • Begin met het maken van de cake. Klop boter en suiker romig en voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe. Wanneer deze zijn opgenomen voeg je vanille-extract, zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix rustig tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Doe de blauwe bessen in een schaaltje en voeg een lepel bloem toe, roer door elkaar. Voeg de bessen toe aan het cakebeslag en spatel er gelijkmatig door.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
  • In een andere kom maak je de crumble. Doe alle ingrediënten in de kom en kneed met de hand tot een kruimelig deeg. Verdeel dit gelijkmatig over de cake heen.
  • Bak de cake in 40-45 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je de cake op een rooster helemaal laat afkoelen.
Tips

Al mijn tips voor de perfecte cake lees je hier.
Bewaren

Goed verpakt zo’n 5 dagen houdbaar (buiten de koelkast). In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

Laura Kieft

53 reacties

  1. Tina schreef:

    Hoi Laura,
    Wat als ik alleen het kruimeldeeg wil maken (voor een ander recept) hoe bak ik deze dan af?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ligt eraan wat je er mee wilt doen. Je kunt het prima over een ander baksel strooien een meebakken, of los in de oven zodat je al gebakken kruimels hebt.

      1. Tina schreef:

        Ik wil dus de koude gebakken kruimels op een taart doen. Op wat voor temperatuur en hoe lang die ik dit dan het beste?

        1. Laura Kieft schreef:

          Zelfde temperatuur, zou beginnen met 10 minuten en dan gewoon in de gaten houden.

  2. Lidwien schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vraag me af waarom je eerst het cakebeslag maakt en daarna pas de crumble? Op deze manier moet het cakebeslag blijven staan tot de crumble klaar is. Ik heb altijd begrepen dat je cakebeslag meteen in de oven moet zetten, omdat het anders minder luchtig is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Die paar minuten maakt echt niet uit hoor.

  3. gerrit schreef:

    superlekker en valt goed in de smaak!

  4. Elice schreef:

    Hallo Laura, ik heb een noten allergie zou je ipv de pecannoten iets anders kunnen adviseren of gewoon weglaten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou ze dan gewoon weglaten.

  5. Kim schreef:

    Dag Laura,

    Deze afgelopen weekend gemaakt voor bezoek en heel veel complimentjes gekregen. De crumble maakt er direct een originele cake van. Deze zal nog vaker uit de oven komen!
    Altijd fijn om een receptje van je te maken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Superleuk om te horen!

  6. Carmen Gonzalez schreef:

    Hi Laura
    Super lekker deze cake, ik heb andere suiker gebruikt en per ongeluk eerst boter met eieren gemengd, maar t is toch gelukt gelukkig. Ik vroeg mij af hoe jij die bessen zo mooi verdeeld krijgt, bij mij zakte t meer naar beneden.
    Groeten Carmen

    1. Lidwien schreef:

      Idd een heerlijke cake, m.n. door de crumble laag. Bij mij waren de bessen ook naar de bodem gezakt, ondanks de bloem die ik erover had gestrooid. Ik denk dat ik ze de volgende keer bovenop de beslaglaag strooi, en daar de crumblelaag op.

    2. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat je je beslag te luchtig klopt, daardoor zakken toevoegingen sneller naar beneden.

  7. Marloes schreef:

    Kan je ook blauwe bessen uit de vriezer gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, kan wel zijn dat ze baktijd dan iets langer wordt (zijn vochtiger)

  8. Deborah schreef:

    Hoi laura,
    Is een bakvorm van 20×20 voldoende voor plaatcake? Groetjes

    1. Deborah schreef:

      Oeps ik zie het al staan!

  9. Judy schreef:

    Super lekkere cake! Vooral dat krokante laagje op die smeuïge cake !
    Bedankt voor je recept!

  10. Marjolijn schreef:

    Zou je oook appel en kaneel kunnen toevoegen in plaats van de bosbessen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, lijkt me ook heerlijk.

  11. Nelleke schreef:

    Zaterdag gemaakt voor familie! Heel veel complimenten gehad, was heerlijk, lekker luchtig! Heb wel wat meer blauwe bessen gebruikt, het dubbele 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh wat leuk om te lezen. Je kunt nooit genoeg blauwe bessen hebben 😉

  12. Margot schreef:

    Deze cake gemaakt, was echt heerlijk. Blauwe bessen waren wel naar beneden gezakt maar de smaak was er niet minder om. Ga hem zeker vaker maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Had je de blauwe bessen wel door de bloem gerold?

  13. Assiya schreef:

    Geweldig recept! Een echte hit bij iedereen in de familie.

    Had wel een vraagje, is het sowieso 40-45min. bakken, of laat ik hem langer in de oven als hij nog nat is vanbinnen?

  14. Annette schreef:

    Erg lekker, maar de blauwe bessen zijn allemaal naar de bodem gezakt. Hoe zou dat komen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had je ze wel door de bloem gehaald?

  15. Irm schreef:

    Hoi! Kan ik de havermout ook weglaten/vervangen? De winkel heeft m niet meer 🙁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jawel, voeg dan 20 gram bloem toe aan de crumble.

  16. Annelien schreef:

    Hey! Vandaag heb ik dit recept gemaakt. Maar toen ik hem na het afkoelen aansneed toen was het vanbinnen nog gewoon beslag. Aan de buitenkant leek het helemaal gaar. Ik heb het 45 min in de oven gedaan. Tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien stond je oven op een verkeerde stand of temperatuur?

  17. Nicoline schreef:

    Heb deze cake 2 dagen geleden gemaakt, ik had nog blauwe bessen staan. Heerlijke cake, vooral de crumble. Ik had de noten eruit gelaten, die had ik geen. Bij mij was de cake na 50 min nog niet gaar van binnen (sateprikker). Heb hem nog 15 min langer laten staan. Helaas het gros van de bessen ook naar beneden gegaan, wel door de bloem gehaald. Denk dat ik voor een volgende keer de bessen bovenop het beslag doe en dan de crumble erop. Ook had ik een groter blik genomen, 22,5×22,5cm. Want mijn 20×20 was erg laag en daar had het nooit ingepast. Ik had vanille aroma genomen, is er verschil met extract?
    Mijn cake is wel meer gerezen als op de foto hierboven. Ik klop de boter met suiker altijd 10-15 min en de eieren erbij en dan nog 5 minuten. Klop jij minder lang?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Ik klop inderdaad een stuk minder lang dan dat. Vanille aroma is niet echt gemaakt van vanille, maar ‘namaak’-smaak via chemische productie. https://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-vanille/

  18. Geranne Hanekamp schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil de cake bakken in een oven met alleen boven warmte. Hoe warm en hoe lang doe ik dan de cake in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      De temperaturen die ik noem zijn allemaal voor boven- en onderwarmte 😉

  19. Laura Kester schreef:

    Hoi Laura,

    Ik werk al jaren met het zelfde merk zelfrijzend bakmeel. Helaas nergens meer te krijgen. Nu zou je zeggen koop gewoon een ander merk. Doe ik nu maar sinds dien mislukken al mijn plaatcaken.
    De cake wil niet rijzen en ziet er na de oventijd van binnen uit als een boterkoek.
    Wat doe ik verkeer? Had ik voorheen magisch bakmeel??

    Hoop dat je me verder kan helpen. Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou dat is gek zeg! Je zou eens kunnen proberen om zelf zelfrijzend bakmeel te maken, je vindt de verhoudingen hier: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  20. Dee schreef:

    Helaas was ook mijn recept nog te nat in het midden. Hoe kan dat nou? Ben niet de enige dus. En de stand van de oven was ook goed. ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Bij een enkeling gebeurt dat inderdaad en dat ligt waarschijnlijk toch wel aan de oven. Heb je een extra thermometer erin staan?

      1. Jennifer schreef:

        voor degene die dit leest tip: deze cake bak je tussen 150-160 graden 40 -45 min anders eet je rauwe cake na 50 min nog en boven onder verbrand ….

  21. Vastmans lydia schreef:

    Een heel lekkere cake

    Een heel lekkere cake

    Een heel lekkere cake

  22. Cindy schreef:

    Hoi Laura, ik bak graag recepten van je. Vandaag deze eens proberen. Mijn cake staat in de oven, maar het cakebeslag haalt de crumble in. Komt er tussendoor. Ben benieuwd of dat goed komt…

  23. Nens schreef:

    hoi, deze heerlijke cake heb ik ook gemaakt. De smaak was prima en hij was zo op. Wat ik me afvraag, mijn cake was veel compacter dan op jouw afbeelding. Enig idee hoe dat kan?

      1. Nancy schreef:

        top daar kan ik wat mee. dank je! Voor de rest was ie heerlijk hoor!

  24. Marjan schreef:

    Hij is echt heerlijk deze cake, makkelijk en snel…ik had alleen geen noten in huis en kon ze in de buurtsuper ook niet kopen….
    Als alternatief heb ik de schil van een halve citroen, geraspt uiteraaard, doorheen gemengd..heerlijk fris!

  25. Soraya Tjin schreef:

    Middag Laura,kan je aan dit recept citroensap toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou voor rasp gaan, dat heeft minder invloed op het resultaat qua structuur.

      1. Soraya Tjin schreef:

        Hartelijk dank Laura. Wij gaan aan de slag.

  26. Astrid schreef:

    Heerlijke cake! Iets meer bessen zou idd mogen en in tegenstelling tot andere ervaringen was mijn cake zelfs iets aan de droge kant maar daar hou ik wel van. Heb i.p.v pecannoten gemengde noten gebruikt omdat die voor handen waren. Zeer goed alternatief. Ga deze cake als onderdeel van dessertplankje bij het kerstdiner gebruiken.

  27. roos schreef:

    Ik wil de cake 2 dagen van te voren bakken, klopt het dat ik hem dan beter (goed verpakt) buiten de koelkast dan in de koelkast kan bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je alles over het bewaren van gebak: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *