
Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje meegeven aan je gebak. In dit artikel ga ik jullie meer vertellen over het gebruik van trempeersiroop en hoe je er mee kunt variëren!
WAT IS TREMPEERSIROOP?
Een trempeersiroop is simpelweg een suikersiroop die je gebruikt om een cake of biscuit te bevochtigen. Dit zorgt ervoor dat de cake minder snel uitdroogt en de juiste structuur behoudt. Vooral een biscuit (waarbij geen vet wordt toegevoegd in het recept) heeft de neiging om sneller uit te drogen, zeker wanneer je je taart al enkele dagen van tevoren wilt maken.
Ben je benieuwd wat nu precies het verschil is tussen een biscuit en een cake? Je leest het hier!
HOE MOET JE TREMPEREN?
Je kunt je cake of biscuit op verschillende manieren tremperen. Bijvoorbeeld door er simpelweg met een lepel wat trempeersiroop overheen te sprenkelen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een kwast of een sprayflacon hiervoor, op deze manier heb je meer controle over de verdeling van de siroop. Het wordt afgeraden om de onderste laag van een biscuit te tremperen, omdat het aansnijden van de taart dan lastiger kan worden. Ik heb hier zelf nog geen problemen mee gehad, dus zolang je niet teveel trempeersiroop gebruikt zit je waarschijnlijk goed.
GEEF JE TREMPEERSIROOP EEN SMAAKJE
Vaak wordt er een lekkere smaak aan de trempeersiroop toegevoegd, zodat deze smaak ook in het biscuit/cake terechtkomt. Zo kun je een extra bijzonder smaak accent aan je taart meegeven. Je kunt onderstaand basisrecept voor trempeersiroop bijvoorbeeld op smaak maken met aroma’s en extracten (vanille extract, rozenwater, oranjebloesemwater) of met sterke drank (rum, kirsch, likeuren). Van een aroma of extract heb je minder nodig om de trempeersiroop een lekkere smaak mee te geven, dan van drank of likeur. Ik heb al enkele smaken voor je getest en deze verhoudingen vond ik lekker:
- Voor een vanille trempeersiroop meng je 1 tl vanille extract door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.
- Voor een koffie-trempeersiroop los je 3 tl espressopoeder op in onderstaand basisrecept, als het nog heet is.
- Voor een koffielikeur-trempeersiroop meng je 50 ml koffielikeur (merk naar keuze) door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.
- Voor een oranjebloesemwater-trempeersiroop meng je 0,5 tl oranjebloesemwater door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.

trempeersiroop
Ingrediënten
- 100 ml water
- 100 ml suiker
Eventuele smaakmakers:
- 0,5 - 2 tl extract of aroma afhankelijk van de sterkte
- 50 ml drank of likeur
- 50 ml vruchtensap
Instructies
- Breng water en suiker al roerend op laag vuur aan de kook totdat alle suiker opgelost is. Haal dan van het vuur af, de basis trempeersiroop is nu klaar.
- Voeg eventuele smaakmakers toe, meng er goed doorheen en laat de siroop afkoelen voor gebruik.
Variëren met de smaken van de trempeersiroop is makkelijk. Begin met een voorzichtige toevoeging en proef tussendoor, dan heeft je siroop niet plotseling een te sterke smaak. Je kunt altijd nog wat extra van de smaakmaker toevoegen.
De basis van een suikersiroop kun je tot een jaar in de keukenkast bewaren. Als je er een smaakmaker aan toevoegt kan dit de houdbaarheid verkorten, bijvoorbeeld bij het toevoegen van vruchtensap (deze combinatie kun je maximaal een maand in de koelkast bewaren).
Als je deze siroop gebruikt, moet je dan de hoeveelheid suiker in het cakerecept verminderen?
Dat zou je inderdaad kunnen doen als het cakerecept dat toelaat, dat hangt van je eigen smaak af. Je zou ook minder suiker in de vulling kunnen verwerken ter compensatie.
Verrassend Laura! We gaan ons verdiepen in dit recept voor trempeersiroop! De kleine beugelflesjes vinden we heel leuk en handig. Waar koop je die?
Bedankt voor je recept met lieve groet, Corrie en Hennie
Die haal ik overal en nergens vandaan haha! Als je even googlet op glazen weckfles dan vind je allerlei aanbieders.
We hebben e.e.a. gevonden hoor!
Dank nogmaals voor je recept!
meng je 1 vanille extract staat er, is dat 1 theelepel? 1 eetlepel?
Een tl inderdaad.
tl is dus theelepel en el is eetlepel