Basisrecept: trempeersiroop

15 maart 2021
Basisrecept: trempeersiroop
58

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje meegeven aan je gebak. In dit artikel ga ik jullie meer vertellen over het gebruik van trempeersiroop en hoe je er mee kunt variëren!

WAT IS TREMPEERSIROOP?

Een trempeersiroop is simpelweg een suikersiroop die je gebruikt om een cake of biscuit te bevochtigen. Dit zorgt ervoor dat de cake minder snel uitdroogt en de juiste structuur behoudt. Vooral een biscuit (waarbij geen vet wordt toegevoegd in het recept) heeft de neiging om sneller uit te drogen, zeker wanneer je je taart al enkele dagen van tevoren wilt maken.

Ben je benieuwd wat nu precies het verschil is tussen een biscuit en een cake? Je leest het hier!

HOE MOET JE TREMPEREN?

Je kunt je cake of biscuit op verschillende manieren tremperen. Bijvoorbeeld door er simpelweg met een lepel wat trempeersiroop overheen te sprenkelen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een kwast of een sprayflacon hiervoor, op deze manier heb je meer controle over de verdeling van de siroop. Het wordt afgeraden om de onderste laag van een biscuit te tremperen, omdat het aansnijden van de taart dan lastiger kan worden. Ik heb hier zelf nog geen problemen mee gehad, dus zolang je niet teveel trempeersiroop gebruikt zit je waarschijnlijk goed.

GEEF JE TREMPEERSIROOP EEN SMAAKJE

Vaak wordt er een lekkere smaak aan de trempeersiroop toegevoegd, zodat deze smaak ook in het biscuit/cake terechtkomt. Zo kun je een extra bijzonder smaak accent aan je taart meegeven. Je kunt onderstaand basisrecept voor trempeersiroop bijvoorbeeld op smaak maken met aroma’s en extracten (vanille extract, rozenwater, oranjebloesemwater) of met sterke drank (rum, kirsch, likeuren). Van een aroma of extract heb je minder nodig om de trempeersiroop een lekkere smaak mee te geven, dan van drank of likeur. Ik heb al enkele smaken voor je getest en deze verhoudingen vond ik lekker:

  • Voor een vanille trempeersiroop meng je 1 tl vanille extract door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.
  • Voor een koffie-trempeersiroop los je 3 tl espressopoeder op in onderstaand basisrecept, als het nog heet is.
  • Voor een koffielikeur-trempeersiroop meng je 50 ml koffielikeur (merk naar keuze) door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.
  • Voor een oranjebloesemwater-trempeersiroop meng je 0,5 tl oranjebloesemwater door onderstaand basisrecept, eenmaal afgekoeld.
Trempeersiroop

Trempeersiroop

Recept afdrukken

4.60 van 5 stemmen

trempeersiroop

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Ik leg uit wat het is en geef je de nodige variatietips!
Voor 200-250 ml trempeersiroop

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 100 ml suiker

Eventuele smaakmakers:

  • 0,5 – 2 tl extract of aroma afhankelijk van de sterkte
  • 50 ml drank of likeur
  • 50 ml vruchtensap

Instructies

  • Breng water en suiker al roerend op laag vuur aan de kook totdat alle suiker opgelost is. Haal dan van het vuur af, de basis trempeersiroop is nu klaar.
  • Voeg eventuele smaakmakers toe, meng er goed doorheen en laat de siroop afkoelen voor gebruik.
Tips

Variëren met de smaken van de trempeersiroop is makkelijk. Begin met een voorzichtige toevoeging en proef tussendoor, dan heeft je siroop niet plotseling een te sterke smaak. Je kunt altijd nog wat extra van de smaakmaker toevoegen.

Bewaren

De basis van een suikersiroop kun je tot een jaar in de keukenkast bewaren. Als je er een smaakmaker aan toevoegt kan dit de houdbaarheid verkorten, bijvoorbeeld bij het toevoegen van vruchtensap (deze combinatie kun je maximaal een maand in de koelkast bewaren).

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

20 reacties

  1. Desiree van Ven schreef:

    Als je deze siroop gebruikt, moet je dan de hoeveelheid suiker in het cakerecept verminderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je inderdaad kunnen doen als het cakerecept dat toelaat, dat hangt van je eigen smaak af. Je zou ook minder suiker in de vulling kunnen verwerken ter compensatie.

  2. Cornelia schreef:

    Verrassend Laura! We gaan ons verdiepen in dit recept voor trempeersiroop! De kleine beugelflesjes vinden we heel leuk en handig. Waar koop je die?
    Bedankt voor je recept met lieve groet, Corrie en Hennie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die haal ik overal en nergens vandaan haha! Als je even googlet op glazen weckfles dan vind je allerlei aanbieders.

      1. Cornelia schreef:

        We hebben e.e.a. gevonden hoor!
        Dank nogmaals voor je recept!

  3. Marja schreef:

    meng je 1 vanille extract staat er, is dat 1 theelepel? 1 eetlepel?

    1. Es* schreef:

      tl is dus theelepel en el is eetlepel

  4. Eva schreef:

    Kan je ook ipv vanille extract vanille stokjes gebruiken? Heb er naar de verhuizing ineens ietsje meer??

    1. Laura's Bakery schreef:

      En dan het merg gebruiken? Dat kan vast ook. Of je maakt vanille extract van al die stokjes 😉 https://www.laurasbakery.nl/zelf-vanille-extract-maken/

      1. Eva schreef:

        Ja dat was mijn gedachte om dan het been merk te gebruiken. Maar dat laatste is ook een goed plan.
        Bedankt!

      2. Es* schreef:

        Echt aan te raden mijn fles gebruik ik al 8 jaar als die half leeg is billijk hem.met nieuwe wodka en pak de andere fles intussen . Net weer vanillestokjes erin (erbij) gedaan werd nu te licht maar al die jaren met dezelfde stokjes. Kun je dus ook met citroenschil of sinaasappelschil doen of met steranijs

  5. Louise schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik ook siroop maken met erythritol ipv suiker? Of gaat dat niet werken?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Phoe, zelf nog niet getest. Ik durf je niet met zekerheid te zeggen of dit werkt.

  6. M schreef:

    Er staat 100ml suiker. Maar hoe meet je vdat af? Is dat net zoveel als 100gr?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ml kun je afmeten in een maatbeker!

  7. Louise schreef:

    Helaas… De zoetstof kristalliseert weer bij het afkoelen. Dus toch maar met suiker 🙂

  8. Hinke schreef:

    Hoeveel trempeersiroop heb je ongeveer nodig voor 1 taart? Ik ben van plan een biscuit van 22 cm te bakken en deze 2x te vullen. En heb je misschien een suggestie voor een extra smaakje bij de frambozen cheesecake vulling en witte chocolade botercreme die ik ga gebruiken om de taart te vullen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ligt er net aan hoeveel siroop je gaat gebruiken op het biscuit. Met dit recept heb je in ieder geval genoeg! Ik zou de vanille variant nemen.

  9. Yvonne schreef:

    De koffie-siroop gemaakt voor de mokkataart van het recept van Laura, die overigens ook echt té lekker was!!
    En met de overgebleven siroop hebben ik een likeurtje gemaakt. Door er simpelweg een flinke scheut (naar eigen smaak) jonge jenever toe te voegen krijg je een onweerstaanbaar likeurtje. Beetje Haagse Hopjes achtige smaak!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *