Cheesecake basisrecept

5 november 2021
Cheesecake basisrecept
25

Al jaren deel ik de lekkerste gebakken cheesecake recepten met jullie, maar ironisch genoeg is het basisrecept er altijd bij ingeschoten. De hoogste tijd dus om mijn simpele cheesecake basisrecept met jullie te delen. Hier kan je eigenlijk alle kanten mee op, bijvoorbeeld door het beslag een lekker smaakje te geven of door juist te variëren met de koekbodem, of allebei. Kijk voor inspiratie maar eens naar de kinder chocolade cheesecake of naar de overheerlijke lemon meringue cheesecake.

Voor het variëren met de koekbodem geef ik je graag nog een aantal extra richtlijnen die het net even makkelijker maken. Sommige soorten koekjes bevatten van zichzelf al meer boter en daardoor hoef je er ook minder boter aan toe te voegen om er een lekkere cheesecake bodem van te maken. Onderstaand zet ik voor een aantal veelgebruikte koekjes op een rij hoeveel ongezouten roomboter je in grammen nodig hebt in combinatie met de koekjes, dit kun je zelf vervolgens invullen in het recept.

  • 200 gram digestive koekjes – 100 gram boter
  • 240 gram theebiscuitjes – 100 gram boter
  • 260 gram bastognekoeken – 100 gram boter
  • 340 gram Oreo’s – 30 gram boter
  • 285 gram chocolate chip koekjes – 85 gram boter
  • 240 gram kruidnoten – 100 gram boter

Lees ook eens dit artikel door met al mijn tips om de perfecte cheesecake te bakken.

 

Cheesecake basisrecept

Met dit makkelijke basisrecept voor een gebakken cheesecake kun je echt alle kanten op.
Porties: 12 personen
Voor een 24 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

  • koekjes
  • ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 125 gram zure room
  • 2 tl vanille-extract
  • 15 gram patentbloem

Instructies

  • Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem.
  • Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix kort tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room los en voeg al mixend toe. Voeg 15 gram bloem toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Voeg nu eventuele smaakmakers toe aan het basisbeslag. Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 60 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Serveer de cheesecake bijvoorbeeld met toeven slagroom en versier met vers fruit of koekjes.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, steek er dan een houten pollepel tussen.

Je kunt de koekjesbodem van de cheesecake ook tegen de zijkanten van de bakvorm aan plakken, zoals ik bij mijn confetti cheesecake deed. Doe dit tot ongeveer 3 cm hoog.

Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.

Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

  1. Anne schreef:

    Hi! Handig een basisrecept 🙂 Ik merk dat er veel variaties zijn wat betreft roomkaas met/zonder zure room erbij. Is de zure room belangrijk voor de structuur/smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou de zure room ook kunnen vervangen door crème fraiche. Crème fraiche is bijvoorbeeld weer lichter van smaak, minder massief en minder vet dan roomkaas.

  2. Lisa schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik een cheesecake zou willen maken in een cupcake of mini cupcake vorm. Wat betekent dit dan voor de baktijd?
    Zou je er dan een papieren vormpje onder doen of gewoon invetten?

    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *