Al jaren deel ik de lekkerste gebakken cheesecake recepten met jullie, maar ironisch genoeg is het basisrecept er altijd bij ingeschoten. De hoogste tijd dus om mijn simpele cheesecake basisrecept met jullie te delen.
Cheesecake basisrecept maken
Cheesecake, wie houdt er niet van? Het maken van cheesecake klinkt je misschien intimiderend in de oren, maar als je weet hoe makkelijk het is ga je deze heerlijke taart waarschijnlijk nog heel vaak bakken.
Met dit cheesecake basisrecept kun je alle kanten op. Geef de roomkaasvulling bijvoorbeeld een lekker smaakje door het gebruik van citrusvruchten of chocolade en top de bovenkant van de cheesecake af met een smakelijke Italiaanse meringue. Een mooi voorbeeld hiervan is de lemon meringue cheesecake.
Of misschien experimenteer jij liever met verschillende koekjes voor de bodem, of gewoon allebei! Later in dit artikel geef ik je tips voor de verhoudingen tussen allerlei soorten koekjes en de hoeveelheid ongezouten roomboter die je daarmee moet combineren.
TIP! Kun je wel wat cheesecake inspiratie gebruiken? Kijk dan eens tussen één van de vele cheesecake recepten die ik de afgelopen jaren al heb gebakken.
Hi! Handig een basisrecept 🙂 Ik merk dat er veel variaties zijn wat betreft roomkaas met/zonder zure room erbij. Is de zure room belangrijk voor de structuur/smaak?
Je zou de zure room ook kunnen vervangen door crème fraiche. Crème fraiche is bijvoorbeeld weer lichter van smaak, minder massief en minder vet dan roomkaas.
Hoi Laura,
Als ik een cheesecake zou willen maken in een cupcake of mini cupcake vorm. Wat betekent dit dan voor de baktijd?
Zou je er dan een papieren vormpje onder doen of gewoon invetten?
Alvast bedankt!
Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/
De lekkerste cheesecake dat ik heb gegeten. Vorige maand gemaakt voor de verjaardag van mn dochter in de kleuren van de regenboog, nu staat hij weer in de oven maar dan met een laagje abrikozenconfituur op de bodem en met kruimeldeeg. Ben benieuwd hoe hij morgen zal smaken…
Dag Laura,
Ik ben een absoluut groentje in de keuken.
Gisteren met jouw recept de basis cheesecake (met Bastogne koekjesbodem) gemaakt en vandaag alleen maar “mmmmms” gehoord bij de collega’s!
Smaakt naar meer 😉
Vriendelijke groeten vanuit België,
Bart
hallo Had een vraagje kan ik de meel vervangen door maziana en hoeveel
Nee, dat zou ik niet doen. Waarom wil je het meel vervangen?
Hoi Laura
Wat zou je in dit beslag kunnen doen kwa smaak? Om er een andere draai aan te geven
Heb net de cheesecake gebakken voor het eerst ben benieuwd 🤗
Wat leuk! Hopelijk is het goed gelukt. Je kunt met van alles variëren, neem hier maar eens een kijkje: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/cheesecakes/
Ik heb deze taart 2 weken geleden voor het eerst gemaakt. Op het moment dat de oven uit mocht was de taart nog zo ‘vloeibaar’ dat ik de taart ongeveer 12 minuten langer in de oven heb laten staan. Daarna de temperatuur uitgezet en laten doorgaren. Hij was bijzonder goed gelukt! Ik heb er een frambozentopping op gemaakt, een gelei van verse frambozen. De verjaardagsvisite vond hem heerlijk. Ik maak de cheesecake nu als dessert in het paasweekend.
Hoelang duurt het ongeveer totdat de cheesecake is afgekoeld zodra de oven uit staat?
Hmm, lastig te bepalen want dat ligt ook aan de temperatuur in huis. Maar ik gok minimaal wel 3 uur.
Hi Laura,
Ik wil deze taart maken maar ik probeer roomkaas op te zoeken. Ik zie alleen monchou (room kaas). Kan ik dit gebruiken in de taart of is het een andere roomkaas?
Zo ja, welke dan en waar kan ik die kopen?
Groetjes, Susan
In dit artikel beantwoord ik die vraag: https://www.laurasbakery.nl/veelgestelde-bakvragen-4/
Hoi Laura
Ik had wat klontjes in het beslag
Is dat heel erg?
En weet je waar dat door zou kunnen komen
Groetjes Tanja
Op welk moment ontstonden de klontjes? Als je alles rustig los mixt en niet te snel of in één keer toevoegt, dan zouden er in principe geen klontjes kunnen ontstaan.
Beste cheesecake recept die ik tot nu toe geprobeerd heb! En ik heb er heel wat geprobeerd. Echt een aanrader dus. De verhoudingen zijn perfect, en hij komt er geweldig goed uit. Eindeloos variëren mogelijk, maar deze basis is precies goed.
Kan ik de zure room vervangen door yoghurt of whipped cream?
Ik zou het eerder vervangen door crème fraiche.
Hallo Laura, ivm een gluten allergie wil ik de bloem vervangen. Welk meel kan ik het beste gebruiken?
Daarvoor vind je tips in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Wat heb lekkere recepten, we kregen honger toen we er naar keken.
We gaan het nu proberen!!🤤😍
Hoeveel roomboter en koekjes is er nodig voor de bodem? Waarom staan de mayen hiervan er niet bij?
In de tekst boven het recept staan de opties inclusief hoeveelheden.
Ik heb mijn eerste cheesecake ooit gemaakt met behulp van dit recept en hij kwam er perfect uit! Dat had ik niet verwacht van de eerste keer, vandaar dat ik het even wil delen 😄
Kan ik ook zuivelspread gebruiken voor roomkaas? Of wordt het resultaat dan echt anders? Philadelphia en Monchou zijn lekker, maar vind ik eigenlijk te duur…
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen! 🙂
Hoeveel gram roomboter ?
Dat ligt eraan welke koekjes je gebruikt, zie de uitleg in het artikel.
Hi zou je dit recept met lactocevrije roomkaas van arla kunnen maken
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je natuurlijk proberen!
Ik zou graag een chocolade cheesecake maken met 150 tot 200 gram chocola .
Hoe pas ik de ingrediënten in deze taart aan als ik die chocolade toevoeg?
En kan ik eventueel ook pepernoten door dat beslag doen?
Dat kan beide! Ik zou even vergelijken met deze recepten: https://www.laurasbakery.nl/kinder-chocolade-cheesecake/ en https://www.laurasbakery.nl/kruidnoten-cheesecake/
Vanavond de cheesecake precies zoals recept gemaakt, met 600gram Philadelpia original roomkaas. Na het toevoegen van de 4 eieren (een voor een) werd het onwijs waterig. Het recept verder afgemaakt zoals beschreven staat, maar het bleef heel erg vloeibaar. Waar zit de fout?
Zijn er bijv. producten die op kamertemperatuur toegevoegd moeten worden?
Alle producten gebruik je op kamertemperatuur (dit geldt voor alle recepten tenzij anders aangegeven). Het hoort vloeibaar te zijn (ook na het bakken), maar niet waterig.