Zoete aardappel friet uit de oven

Gepost: 20 juni 2025 Laatst bewerkt: 4 juli 2025
Zoete aardappel friet uit de oven

Mijn oven heeft overuren gedraaid om zo knapperig mogelijke zoete aardappel frietjes voor jullie te bakken en het is gelukt hoor! Ga dus vooral aan de slag met dit recept als je overheerlijke zoete aardappel friet uit de oven wil maken. Ik deel ook direct tips om ze in de airfryer te bakken.

Zoete aardappel frietjes

Hoewel ik gewone friet altijd zal verkiezen boven de zoete aardappel variant, is een goed recept voor zoete aardappel frietjes onmisbaar. Je kunt de frietjes natuurlijk eten in plaats van normale patat, maar ik zet het eerder op tafel als onderdeel van een gezonde hap, bijvoorbeeld met een yoghurtdip. Ze smaken ook heerlijk bij Tex-Mex gerechten of bij Midden-Oosterse mezze als bijgerecht.

Zoete aardappel friet uit de oven

Met al mijn testpogingen weet ik precies wat je wel, maar vooral ook wat je niet moet doen. Zo waren bij de eerste test de kruiden compleet verbrand, oeps. En moet je ze nou wel of niet wassen voor het meest knapperige effect? Uiteindelijk kreeg ik ze behoorlijk krokant gebakken voor ovenfriet (zo knapperig als uit de frituur worden ze in de oven helaas niet) en ik deel daarom mijn aanpak met jullie.

Dit heb je nodig

  • Zoete aardappelen. Met of zonder schil, het kan allebei. Met schil vind ik een mooi gezicht en nog eens lekker ook. Het zou ook gezonder zijn omdat de vitamines direct onder de schil zitten, maar het is aan jou.
  • Olie. Je kunt zonnebloemolie of olijfolie gebruiken.
  • Maïzena. Het geheime ingrediënt voor knapperige zoete aardappel friet uit de oven!
Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel frietjes uit de airfryer

Met dit recept kun je de zoete aardappel friet ook gemakkelijk in de airfryer bereiden; het enige dat ik dan verander is de temperatuur. Ik bak ze op 200 °C en schud ze drie keer om, zo hou je ook goed in de gaten of ze niet te donker worden. Een airfryer is immers een kleine heteluchtoven, dus de werkwijze is verder exact hetzelfde.

Houd er rekening mee dat je genoeg ruimte tussen de frietjes houdt in de airfryer. Er is natuurlijk wat minder plek in zo’n mandje (vergeleken met een ovenplaat). Voor een knapperig effect zul je de friet in meerdere ladingen moeten afbakken.

Zoete aardappel friet bewaren

Als het aan mij ligt, hoeven zoete aardappel frietjes nooit bewaard te worden, ze gaan hier altijd in één keer op. Het knapperige effect gaat ook verloren als je ze bewaart. Uiteraard warm je ze opnieuw op, maar het wordt nooit helemaal zoals bij de eerste keer bakken.

Hoelang blijft zoete aardappel friet uit de oven goed?

In principe kun je de gebakken frieten twee dagen in de koelkast bewaren, goed luchtdicht verpakt.

Kun je zoete aardappel friet invriezen?

Het is mogelijk om de gebakken zoete aardappel friet in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijven ze zo maximaal drie maanden goed. Na het ontdooien verwarm je de frieten opnieuw in de oven, voor 5 tot 10 minuten. Houd dit goed in de gaten zodat het niet verbrandt.

Meer zoete aardappel recepten maken

De smaak van de zoete aardappel helemaal te pakken? Dan heb ik nog veel meer lekkers voor je om op de kookplanning te zetten. Dit zijn mijn favoriete zoete aardappel recepten:

Zoete aardappel frietjes uit de airfryer

Tips voor knapperige zoete aardappel friet uit de oven

Snijden

Wat bij mij maar al te vaak is gebeurd, is dat sommige frietjes goed waren gebakken en sommige verbrand. Of nog vervelender, het puntje van de friet was lekker, maar het andere deel nog te zacht. Het begint dus bij het gelijkmatig snijden van de frieten. Ik mik op een dikte van 6 à 7 mm. Als je ze dikker snijdt, dan gaat dat ten koste van de knapperigheid.

Wassen, weken en drogen

Het grote dilemma als je de vele online recepten vergelijkt, is of je de gesneden zoete aardappel frieten nu moet wassen en weken in water, of juist niet. Zo’n extra stap moet de tijd en moeite wel waard zijn en daarom heb ik het uitvoerig voor jullie getest. Mijn oordeel: het is niet nodig. Ik vond het resultaat absoluut niet knapperiger door het weken en zorgvuldig drogen van de frieten.

Olie

Veel olie heb je niet nodig om zoete aardappel in lekkere ovenfrietjes te transformeren, maar ik raad het af om het helemaal weg te laten. Het is een belangrijk ingrediënt voor zowel smaak als textuur.

Maïzena

Maïzena is een wonderingrediënt. Je kunt het gebruiken als aanvulling op meel in beslag, als bindmiddel in sauzen, maar ook om zoete aardappel frietjes knapperig te maken. Door de ongebakken frieten te husselen door een beetje maïzena bakken ze echt een stuk knapperiger. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid aanhoudt.

Bakplaat

Zorg ervoor dat de zoete aardappel friet elkaar niet aanraakt op de bakplaat. Houd zelfs liever wat ruimte ertussen, want tijdens het bakken gaat het ook ‘stomen’ en dat werkt de knapperigheid tegen. Halverwege het bakken moet je de frietjes even omscheppen.

Zout

Uit al mijn testen is gebleken dat het weinig uitmaakt wanneer je zout over de frieten strooit. Ik vond het net iets lekkerder als je het vóór het bakken over de frieten strooit, dus op die manier staat het in het recept opgenomen.

Kruiden

Ik heb het meerdere keren getest en het werd er niet lekkerder op wanneer ik kruiden toevoegde voordat de frieten de oven in gingen. Voeg daarom verse of gemalen kruiden toe aan je dip of strooi dit over de frietjes, vlak voor het serveren.

Airfryer zoete aardappel friet

De methode werkt precies hetzelfde als je de frietjes in de airfryer wil bakken. Vaak is er minder ruimte in een airfryer-mandje dan op een ovenplaat, maar bak ze dan in kleine porties af met voldoende ruimte tussen de frieten. Ik zet de temperatuur iets lager (200 °C), maar dit kan per airfryer verschillen.

Zoete aardappel friet bewaren

De friet kun je het beste direct serveren – dan zijn ze het allerlekkerst. De gebakken zoete aardappel friet kun je een dag in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer. Warm ze voor het serveren opnieuw op.

Ongebakken zoete aardappelfriet bewaren

Doe de zoete aardappelfrieten in een kom en zet onder water. Zorg ervoor dat de frietjes volledig onder water liggen en zet direct in de koelkast. Op deze manier kun je ze 24 uur bewaren.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Zoete aardappel friet (5)
Zoete aardappel friet (1)

 

Zoete aardappel friet recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Zoete aardappel friet recept

Wie wil er nou niet frietjes eten én nog een beetje gezond eten. Met deze zoete aardappel friet uit de oven kan dat! Lekker met een frisse yoghurt dip en voordat je het weet zijn ze op.
Voorbereiding30 minuten
Bereiding30 minuten
Porties: 3 personen

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el maïzena
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220-230 °C (boven- en onderwarmte). Was de aardappelen met de schil en schrob eventueel schoon. Snijd ze vervolgens in gelijkmatige frieten van 6 á 7 mm dik.
  • Doe in een kom met een beetje zonnebloemolie en hussel tot alle frieten bedekt zijn met een dun laagje olie. Voeg vervolgens maïzena en zout toe en hussel nogmaals goed door elkaar.
  • Verdeel de frietjes over een bakplaat met voldoende ruimte ertussen en plaats in de hete oven. Zet de timer op 15 minuten en schep de frieten om. Plaats ze terug in de oven voor 10 minuten.
  • Controleer of de frieten nog 5 tot 10 minuten extra nodig hebben of dat ze al klaar zijn. Worden ze te snel bruin of blijven ze zacht? Pas zo nodig de temperatuur van je oven aan.
  • Na 30 tot 35 minuten zijn je frieten krokant aan de buitenkant en lekker zacht vanbinnen. Serveer met een lekkere dip.
Tips

Realiseer je dat zoete aardappel frietjes een compleet andere structuur hebben dan gewone frietjes en daarom ook anders bakken. Hoe dikker de frieten, hoe langer ze in de oven moeten om krokant te worden (en hoe groter de kans dat de buitenkant verbrandt). Zo krokant als gefrituurde frietjes worden ze in de oven nooit.
Bewaren

De frietjes zijn het lekkerst om direct op te eten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept