Appel crumble maken? Deze appel-kaneel crumble is zowel warm als koud een heerlijk dessert. Met een bolletje ijs of toef slagroom wordt het helemaal een feestje!
Wat is appel crumble?
Het gerecht ‘apple crumble’ is een typisch Brits recept en is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de voedselschaarste was er een tekort aan de ingrediënten voor appeltaart, zoals bloem en boter. Daardoor werd er een simpele crumble bedacht, waarbij een schaal met stukjes appel bedekt werd en waar minder deeg voor nodig was dan voor een taart.
Het resultaat was een zalige crumble met stukjes appel. Zelf meng ik hier ook altijd nog wat kaneel doorheen, dat is nu eenmaal een gouden combinatie met appel. Je kunt er bijvoorbeeld ook nog rozijnen of stukjes noot doorheen mengen. Stukjes noot smaken ook weer erg lekker door de laag crumble trouwens.
Appel crumble maken
Je zult merken dat het ongelofelijk makkelijk is om dit recept voor crumble met stukjes appel en kaneel te maken. Dat is er ook zo fijn aan, het is een heerlijk gerecht en ontzettend snel te maken. In deze video zie je hoe je dat gaat.
Appel crumble is erg lekker op zichzelf, maar het kan nog beter worden wanneer je het serveert met een bol vanille-ijs of een toef slagroom. Je kunt ook kiezen voor een schep Griekse yoghurt of een scheutje karamelsaus.
Aaaaah, ik ben fan!! Weer zoiets lekkers.
Nu eerst bevallen (40 wkn + 5 dgn :-() en
daarna ga ik een heleboel bakken!
Bedankt ook voor de perfecte uitleg.
Ooh wat spannend! Kun je niet gewoon iemand de keuken insturen om het vast voor jou te maken 😉
Vrees dat ik dat mijn man niet aan kan doen 😉
Ook niet als je zegt dat hij ook een stukje mag? 😉 😛
ziet er heerlijk uit in het weekend ga ik het maken
Ziet er heerlijk uit! Weet je wat ook lekker is, bitterkoekjes in kleine stukjes breken en boven op de appels strooien! 🙂
En inderdaad met een bol ijs en slagroom! mmmh!
Oh, ik hou zo van crumble. Je kan er echt alle kanten mee uit, maar ik denk dat appel-kaneel toch wel mijn ultieme favoriet is! 🙂
Goed idee! Ik heb nog appels in hui, dus misschien dat ik dit vanavond wel maak.
oh heerlijk. Ziet er eigenlijk best wel makkelijk uit. En ja, zeker met een bolletje ijs en slagroom. Mmmm,m.
Ziet er goed uit! Kun je de bloem ook vervangen door speltbloem speltmeel amandelmeel of boekweitmeel?
Vast en zeker wel! Ik ga zelf ook spelt of amandel gebruiken! Het is maar voor kruimels, daar kun je eigenlijk van alles in stoppen wat je lekker vindt. Dus het moet geen probleem zijn! Veel suc6 met bakken hoor!
Groetjes, Marja. 😀
Bedankt voor het helpen Marja! Je kunt inderdaad ook andere meelsoorten gebruiken 🙂
Zeker kan dat! Ik zal de helft met je gewenste meel of bloem doen, en de andere helft met (gewone, patent) meel. Als je dat niet wil (als je een allergie hebt ofzo..) dan kan je het meel gewoon helemaal vervangen.
Ha Laura,
Vanmiddag moest ik toch nog met mam naar de winkel dus meteen de appels en wat ijs gekocht.
Vanavond direct gemaakt en wauw, dat was echt heerlijk! We hebben de schaal met z’n drieën leegegeten terwijl die voor 4-6 personen was. Oepsie 🙂
Fijn recept en dit ga ik zeker nog vaker maken. Hartstikke lekker en helemaal niet moeilijk!
haha, ik kan het je niet kwalijk nemen dat je het met zijn drietjes hebt opgegeten 😛
Zelf ook gemaakt ook lekker met walnoten door de kruimels
Crumble is een altime favourite van mij, hij ziet er prachtig uit!
Hoi Laura!
Lekker en makkelijk recept. Ik zag een bakmix hier voor liggen bij de lidl, maar vond dat ik hem eerst gewoon zelf moest maken! Dus morgen aan de slag.
Liefs Lieke
Je zult zien dat het echt niet moeilijker is dan met een bakmix! Veel plezier met maken!
Dit weekend wordt het wafels van overgebleven oliebollen mix met apple crumble en een bolletje ijs. Kan niet wachten !
We hebben ervan gesmuld, warm met een bolletje ijs. zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb speculaasjes gebroken en door de kruimels gedaan.
Lijkt op sinterklaas in maart 😉
ziet er heerlijk uit
ook erg lekker met Rabarber in plaats van appels!
RabarberBarbera
MMMM, nog nooit gemaakt… Lijkt me heerlijk!
Dat is idd niet moeilijk…..erg leuk recept !!
simpel om te maken hij staat klaar om straks de oven in te gaan ben benieuwd.!
Klinkt heel erg lekker!
Kun je dit ook een dag van tevoren maken?
Zeker! Je kunt het koud eten, maar ook nog even opwarmen in de oven.
Dan eerst gewoon afbakken 30 minuten op 200 graden en dan de volgende dag…?
Gewoon maken volgens recept en de dag erna op lage temperatuur in de oven opwarmen 🙂
Hoi Laura,
Ik baalde al zo dat de Apple crumble mix niet meer te koop was in onze plaatselijke supermarkt,maar heb hem net zelf gemaakt volgens jou recept: smullen!!! En echt net zo gemakkelijk als met de bakmix! Ik ga dit zeker vaker maken als ik mensen te eten krijg 🙂
Pas je geweldige site ontdekt, super. Vraag over dit recept: moet je de oven voorverwarmen?
Ja, de oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets gaat bakken.
Nu met Ramadan heb ik trek in alles, maar deze blijft altijd mijn favoriet. İk rooster er altijd amandel stukjes bij die strooi ik als laatst bovenop. Ga er nu mee beginnen?
Hahaha geniet ervan!
Beste Laura,
Ik volg je elke dag en maak vaak jou recepten met een vleugje mezelf erin.
Vanavond staat de appelrumble in de oven, ruikt verrukkelijk!
Liefs Bernadeth
Nou ik wil die ook al heel lang maken dus deze gaan we dan maar maken 🙂
Ziet er heel lekker en makkelijk uit! Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken in plaats van bloem?
Kun je doen, maar dan rijst het deeg, en dat is niet nodig in dit geval.
Laura kun je wel glutenvrij meel gebruiken of krijg je dan hetzelfde effect?
Als het niet zelfrijzend is kan het gewoon (anders ook hoor), je krijgt wel een iets ander effect.
Ik vond dit recept via google en vandaag gemaakt! Was erg lekker!
al vroeg op door de storm hier, maar binnen lekker warm en het ruikt al heeeeeerlijk naar appel en kaneel in huis…..denk niet dat ik kan wachten tot na het eten vanavond 😉
Ik ga voor het eerst iets bakken en dat gaat dus dit zijn! Misschien een rare vraag, maar gaat het hier om witte suiker of basterdsuiker? Er staat namelijk twee keer suiker, maar gaat het dan om dezelfde suiker? Ik hoor het graag!
met alleen suiker wordt altijd (fijne) kristalsuiker bedoelt. Het staat er twee keer in omdat het door de appels en het deeg gaat.
Kan ook prima met bastardsuiker door de appels, weet ik uit ervaring.
Wel een andere vraag over die suiker: hoeveel gebruik je in totaal? 100 of 150 gram. Want in de ingrediëntenlijst staat 100, dan doe je 50 gram door de appels en 100 gram door het deeg? Dat is niet logisch, toch?
zoals in het recept staat: 50 gram door de appels en 100 gram door het deeg. Er staat dan ook 2x suiker bij de ingrediënten.
Hoi Laura,
Ik heb gisteren deze gemaakt in 2 kleine ovenschaaltjes! 1/3e van het recept gebruikt en een eetlepel gewelde rozijnen toegevoegd. 20 minuten in de oven (dat had ik bij een ander recept gezien voor kleine ovenschaaltjes. Heerlijk!! 🙂
Groetjes Carola
Hmmm de ingrediënten ook maar even in huis gehaald en dit wordt het toetje vanavond. Alleen doe ik het zonder ijs maar met vanille vla! Ook super lekker?
Vandaag gemaakt met zoon van 5. We waren op zoek naar een lekker toetje voor kerst ?
Absoluut zalig, zeer geslaagd. Wij maken deze crumble voor kerst!
Ik wil hem eigenlijk voor mezelf maken aangezien mijn vriend er niet van houd.
Stel ik deel de portie door 2 of door 4.
Hoe zit het dan met de baktijden?
Voor kleine eenpersoons bakjes houd ik 20 minuten aan
Als je geen suiker wilt gebruiken, heb je een tip wat ik in plaats daarvan kan gebruiken?
Misschien heb je hier iets aan: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/
Heb je ook een recept voor een lekkere vanillesaus hierbij? Alvast bedankt
Nee, daar heb ik geen recept voor.
oeps!!!
ik heb het nu pas ontdekt terwijl ik al jaren deze site gebruik
maar hij is verrukkelijk en vooral met een bolletje slagroomijs heerlijk!
Als je het op wilt warmen, hoe lang is dat dan nodig en op welke temperatuur?
Temperatuur blijft hetzelfde, qua baktijd zou ik beginnen met de helft van het origineel.
hoi laura luek recept Gisteren met kruimige aardappelen geprobeerd , maar is niet goed gelukt
volgende keer doe ik vastkokende!.
groet, hans
Goedemorgen..
Welke boter moet ik hiervoor gebruiken?
Roomboter zonder of met zout?
Of beter iets anders?
Bedankt….Groetjes Rita
voor bakken gebruik je altijd ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld.
Hmm dat ziet er lekker uit!
Ik ga deze van het weekend maken.
Is het ook mogelijk de crumble en het appelmengsel van te voren te maken en avonds bij elkaar voegen en dan in de oven?
Groetjes Daniëlle
Dat kan. Ik zou bij het appelmengsel dan wel wat citroensap toevoegen en het goed luchtdicht verpakken. Zo voorkom je (grotendeels) dat het helemaal bruin wordt.
Vroeger zo van genoten toen ik in Engeland woonde en nu zelf gemaakt. Dank je Laura voor dit makkelijke recept.
Echt een heerlijk recept. Heb hem een paar weken geleden ook gemaakt en nu voor mijn moeders verjaardag ☺️
Heerlijk recept, ik heb door het appelmengsel nog een beetje gember, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en chillipoeper toegevoegd. Geeft een heerlijke extra kick. Perfect toetje voor morgen!
Ik heb hem net gemaakt als voorproefje voor de Kerst. Heerlijk en zo makkekijk.
We vonden alleen de crumble te zoet. Kan ik ook minder suiker gebruiken? Wat worden dan de verhoudingen?
Je hebt een fijne site met veel toegankelijke recepten. Ben door veel van jou recepten geïnspireerd.
Je kunt gewoon wat suiker weglaten als je het minder zoet wilt.
Hoi Laura! Moet ik de ovenschaal vantevoren invetten met boter of gaat het er zo in? Mvg!
Je kunt het er zo in doen.
Oh die ga ik maken! Lekker bij mijn eigen gemaakte vanille roomijs. Zou ik appel ook zo kunnen vervangen door doosje bevroren rood fruit? Heb dan twee lekkere varieties.
Ja hoor, lekker juist 🙂
Ik blijf het lastig vinden een goed kruimeldeeg te maken met echte grote en/of kleine kruimels. Ik gebruik koude boter en kneed niet lang want dan wordt de boter warm. Maar als ik het kort doe dan heb ik stukken boter met wat bloem eraan en nog veel los bloem ernaast.
Hoe kneed jij het deeg, heb je daar nog tips voor? Of wanneer ik het in de keukenmachine zou doen, kan ik dan het beste de deeghaak, de platte menghaak of de ballongarde gebruiken? Of beter in de hakmolen van de staafmixer, en dan met de 2 mesjes? Alvast heel veel dank voor je advies.
Ik heb het antwoord zelf even uitgeprobeerd. De perfecte manier waarbij het bij mij nu wel goed gaat:
Alles voor het kruimeldeeg in hakmolentje met 2 sneldraaiende mesjes. Even een paar keer flink ronddraaien. De boter snijdt hierdoor in hele kleine stukjes en vermengd zich met bloem, suiker en zout. Dan alles in een kom. Met de hand lichtjes kneden en je hebt het perfecte kruimeldeeg. Hoe langer je kneedt hoe groter de kruimels.
Met een vork daarna nog even met de vingers
Ik kneed een kruimeldeeg altijd met de hand.
Maar het lukt mij niet om er dan kruimeldeeg van te maken..Ik gebruik koude boter en kneed niet lang want dan wordt de boter warm en wordt het een deegbal. Maar als ik het kort doe dan heb ik stukken/stukjes boter met wat bloem eraan en nog veel los bloem ernaast.
Hoe kneed jij het deeg, heb je daar nog tips voor?
Ik doe dit zelf meestal met de hand, goed wrijven en dan krijg je kruimels. Maar ook als ik het in de mixer maak heb ik mooie kruimels. Beste is wel om boter op kamertemperatuur te gebruiken.
Deze appel-kaneel-crumble nu voor de 3e keer gemaakt… hij is zó lekker!!! Bedankt voor het heerlijke recept:) Ik heb nog wel een vraagje: zou je deze ook kunnen invriezen na het afkoelen?
Zo leuk! Dat kan zeker. Zou ik ‘m wel weer even opwarmen in de oven (maakt het ook weer een beetje knapperig na het ontdooien).
Nu met Ramadan heb ik trek in alles, maar deze blijft altijd mijn favoriet. İk rooster er altijd amandel stukjes bij die strooi ik als laatst bovenop. Ga er nu mee beginnen?
Gister als toetje deze appel crumble gegeten, wat heerlijk en zó simpel pm te maken. Heb er net weer van genoten, het kleine beetje wat over was heb ik samen met wat kwark gegeten als ontbijt. Dit ga ik zeker vaker maken, bedankt!
Wat fijn om te lezen! Graag gedaan.
HI Laura- lekker recept. Alleen hoeveel gram suiker moet er in? Eerst zeg je 50, daarna 100. Moet ik dan 150 doen of is het enkel een van de twee?
Inderdaad 150. Het eerste is voor de appels, het tweede voor het deeg/crumble.
Er staan weer twee schalen met dit recept in de oven op het moment. Echt een favoriet recept, supersimpel en zo lekker!
Wat fijn, dat wordt genieten dit weekend in isolatie! 😉
Vandaag gemaakt met witte basterd suiker ipv gewone suiker omdat ik het niet in huis had. Wauw, wat was dat lekker!! Ik kreeg een dikke 10 van mijn man en kinderen voor dit toetje. Dankjewel voor je heerlijke recepten.
Wat superleuk om te lezen dit 😀
Lekker zeg
Hoi Laura,
Als ik m een dag van tevoren maak (afgebakken en wel), hoe bewaar ik dan deze crumble? Afgedekt. In koelkast of buiten koelkast?
Dat kan allebei.
Echt heel erg lekker!!
met vanille en slagroom, heerlijk!
Echt heel erg lekker!!
Hallo Laura, ik heb deze appel crumble net in de oven gezet, maar ik kreeg geen kruimel deeg. Misschien de boter te zacht, kan het dat zijn.
Dat kan het zeker zijn. Wat kreeg je wel, werd het een vaste deegbol?
Ja, het werd een bal. Wat kan ik doen om dat te voorkomen.
Ja, het werd een bal. Misschien de boter koud met bloem vermengen.
Dat zou niet moeten hoeven! Op kamertemperatuur zouden het eerst kruimels moeten worden en als je te lang mixt of mengt wordt het inderdaad een bal.
De boter was te zacht.
Beste Laura!
Wat een lekker recept.
Wij hadden 75gram suiker gedaan ipv 100 en eerlijk gezegd vonden we ‘m nog steeds veels te zoet. In de toekomst gaan we dit recept zeker nog vaker maken, maar dan dus met veel minder suiker!
Heerlijk warm met vanille ijs! Dit is in de winter voor ons vaste prik op zondagochtend bij de koffie 🙂
Kan het ook met zelfrijzend bakmeel
Dat heb ik niet getest.
Ik ga deze vandaag uitproberen in de BASTERD (zwarte green egg ;-)).. Ik doe geen suiker door de appels, maar wel wat geschaafd amandelspijs en rozijnen geweld in Amaretto; voor ieder zijn eigen schaaltje. Bolletje vanille roomijs erbij; nu al zin in! Lekker buiten, petroleumkacheltje aan…Fijn weekend!
wat een lekker recept weer maar kan je appels ook voor rode fruit uit diepvries vervangen of vernderd de baktijd dan
Ik heb ook een recept voor een rode fruit crumble: https://www.laurasbakery.nl/rood-fruit-crumble/
wat een lekker recept weer maar kan je appels ook voor rode fruit uit diepvries vervangen of juist appel en fruit samen doen
Heel bijzonder lekker!!!
Al vaak gemaakt je recept en altijd lekker! Vandaag met amandelmeel gemaakt, ben benieuwd.
Ik vroeg me wel af, als je hem van te voren maakt in de ochtend terwijl je hem ’s avonds pas wilt eten, want dat vind ik dan wel weer het lekkerste, net afgebakken.. moet je hem dan van te voren bewaren in of buiten de koelkast?
Jammer dat we geen foto’s kunnen plaatsen in de reactie.. Anders had ik een leuk fotootje geplaatst van de crumble…
Buiten de koelkast bewaren.
Oke, dankjewel!
Met amandelmeel was ie ook errug lekker..
Het is lekkker ik ging logeren en heb het gemaakt met een vriendin
Welke appels heb je gebruikt?
Het verschilt een beetje welke ik voor handen heb: https://www.laurasbakery.nl/met-welk-soort-appels-kun-je-het-best-bakken/
Het was superlekker, dank je wel voor het recept!
Ik heb een appel-peer-passievrucht combinatie gemaakt.
Helaas voor mij echt veel te zoet.
De volgende keer doe ik geen suiker door de appels.
Verder wel heel makkelijk te maken.
Ha Laura,
Staat het basisrecept van jouw crumble ook in één van je bakboeken?
Ik heb deel één, maar zag ook dit boek:
Het Laura’s bakery bakboek
70 eenvoudige recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes
Groeten,
Mathilda
Het basisrecept staat hier niet in, maar er staat wel een lekker crumble recept in dat bakboek inderdaad.
ook lekker met kweepeer
Hoi Laura.
Ik wil graag met kerst de appel crumble gaan maken. Maar wil het liefst wel alles al op voorhand maken.
Doe ik dat beter in de ochtend alles apart maken en apart bewaren. Of kan ik evt rond 13 uur de hele schaal al klaarmaken en dan tegen 19 uur in de oven zetten?
Je kunt het prima voorbereiden en later afbakken. Of al afbakken en nog eens opwarmen. Net wat je fijn vindt.
Vraag kan in de toekomst de recepten niet boven aan gezet worden ipv eerst een hoop info. Soms moet Je zo lang scrollen voor je bij het recept ben, dat ik vaak al ben afgehaakt om het recept te maken.
Er staat een knop bovenaan ieder recept: direct naar recept gaan.
Hi Laura,
Groot succes jouw apple crumble!!! Al een aantal keer gemaakt met normale “bloem”. Ik wil het nu alleen glutenvrij maken. Wat voor “bloem” kan ik dan het beste nemen als alternatief? Ik zag in het commentaar al amandelmeel voorbij komen.
Goed te horen! Ik heb deze zelf niet glutenvrij gemaakt. Hier geef ik wat meer uitleg: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Heer-lijk. De combinatie van warme/hete appels met ijskoud ijs, jammie!! Crumbles waren makkelijk te maken met boter op kamertemperatuur. Voor herhaling vatbaar!
Heerlijk recept
Mijn (gv) variatie ik maal havermout tot meel.
Ik gebruik minder suiker en een paar lepels custardpoeder door de appels.