
Nu we zo ver vooruit werken voor het blog, kan ik recepten echt bijna kwijlend uitwerken. Deze blauwe bessen kruimel cheesecake bakten we in juli, best alweer even geleden dus. Maar ik weet nog heel erg goed hoe lekker ik hem vond. Zó lekker, dat ik er maar liefst drie puntjes van at. En dat gebeurt niet snel kan ik je vertellen. Ik geef bijna al mijn baksels weg, maar deze ging voor de helft met Lian mee en de andere helft vroor ik per twee stuks in. Maakte ik mijzelf en visite meerdere keren heel erg blij mee. Tip van mij: probeer deze cheesecake met blauwe bessen en kruimellaag zeker eens uit!
Blauwe bessen kruimel cheesecake
Ingrediënten
Bodem
- 240 gram (digestive) koekjes
- 100 gram ongezouten roomboter
Cheesecake
- 600 gram roomkaas
- 180 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 125 gram zure room
- 2 tl vanille-extract
- 20 gram patentbloem
- 200 gram blauwe bessen
Kruimeltopping
- 20 gram ongezouten roomboter
- 25 gram lichtbruine basterdlsuiker
- 25 gram bloem
- 25 gram havermout
- snufje zout
Instructies
- Begin met het maken van de bodem. Maal de digestive koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk de bodem stevig aan. Vet de randen van de springvorm ook in.
- Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room en voeg toe. Als laatste voeg je 15 gram van het bloem toe. Klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
- Voeg de overige 10 gram bloem toe aan de blauwe bessen. Roer tot alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Spatel door het beslag. Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel.
- Doe de boter, suiker, bloem, havermout en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot er een kruimelmengsel ontstaat. Verdeel dit over de cheesecake. Bak de blauwe bessen kruimel cheesecake in 60 minuten op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
- Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
Tips
- TIP: Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.
- BEWAREN: Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.


Klinkt fantastisch! Kan het ook met diepvries blauwe bessen? Of is dat te vochtig?
Het zal een klein verschil geven, maar ik denk dat dat ook wel kan. Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?
Dank voor je antwoord. Ik laat het je weten als ik het geprobeerd heb!
Ik heb het gisteren uitgeprobeerd. Prima gelukt. Ik weet natuurlijk niet hoe deze heerlijke creatie gelukt zou zijn met verse blauwe bessen.
Ik wil hem ook een keer maken met taybessen. Die blijven steviger als se uit de vriezer komen.
. ik Heb er wel de bloem door geroerd. Maar de bessen zakten toch naar de boden. Maakt niets uit voor de taart verder. Heerlijk recept.
Ah wat jammer. Toevallig diepvries blauwe bessen gebruikt?
Oee, dat ziet er goed uit inderdaad! Ik kan ‘m al bijna proeven als ik de foto’s zie 🙂
Bij ons staat ‘ie nu in de oven!! Helaas nog een nachtje slapen voordat we deze kunnen proeven. Ben tot nu toe dol op al je cheesecake-variaties, dus ik ben benieuwd
Bij mij de (diepvries)bessen naar de bodem gezakt en de rand viel eraf bij het losmaken van de ring. Help! Ondanks het minder mooie uiterlijk heel lekker!
Dat zal aan het vocht uit de diepvries blauwe bessen hebben gelegen, ik heb de taart zelf met ‘verse’ blauwe bessen gemaakt.
Ik heb hem gemaakt en hij is heeeerlijk! Ga hem aankomend weekend nog een keer maken! 😀
Oeh klopt het trouwens dat het in totaal 20 gram bloem moet zijn, niet 25 gram? Maar het is zo’n klein verschil, doet er eigenlijk niet toe 🙂
Zie nu dat ik het fout had… Sorry! Ik moet gewoon niet aan je twijfelen 😉
Klein foutje in de receptuur, ik heb het aangepast!
Echt een top recept! (Gemaakt met verse blauwe bessen, iets meer dan volgens het recept) super makkelijk om te maken ook. Familie dacht dat ik de taart bij de bakker had gekocht. 👍
Dat is zo tof! Dan heb je ‘m héél goed uitgevoerd 🙂
Super lekkere taart! En nog eens gemakkelijk te maken ook! Echt een aanrader. De combinatie van de kaas met de blauwe bessen is hemels 😍 zoals altijd klopt het recept weer 100%, zeer fijn om je geen zorgen te hoeven maken of alles wel klopt.
Welke roomkaas heb je gebruikt? En kan ik de vanille extract ook weglaten? Of vervangen door iets waar geen alcohol in zit?
Philadelphia! De alcohol in het gebruikte vanille extract vervliegt in principe tijdens het bakken, maar anders kun je natuurlijk ook vanille pasta bv. gebruiken.
Toen het beslag al in de vorm zat, zag ik het er links en rechts langs lekken…oei. Ben benieuwd! Dat is het risico van een goedkope springvorm haha.
Ohjee! Is het goed gekomen?
Ja helemaal
is het patentbloem ook te vervangen door gewone bloem??
Jazeker, dat is bijna hetzelfde.
Kan je in plaats van Philadelphia ook MonChou gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken ipv lichtbruine? 🙂
Dat lijkt me geen probleem.
Er staat: strijk het beslag glad met een spatel. Mijn beslag is zo dun, dat spartelen echt niet nodig is. Technisch kan het niet eens. Het is echt waterig! Lekte een beetje uit de vorm.. Maar hoe kan mijn beslag zo dun zijn, terwijl jij het glad moet spateltje?
De opgegeven hoeveelheid ingrediënten gaf te weinig kruimels om een springvorm van 24 cm te bedekken. Volgende keer doe ik het dubbele 🙂
Door het extreem dunne beslag was ik overigens bang om de kruimels er direct op te doen. Daarom dacht ik dat op te lossen door de taart even 10 min in de oven te doen. Daarna was ie echter nog steeds even dun. De kruimels zakten echter niet in het beslag. Kan ik ervan uitgaan dat ik ze de volgende keer er meteen op kan doen? Ook bij een dubbele hoeveelheid kruimels?
Het was ondanks de uitdagingen erg lekker!
Ik maak deze taart regelmatig en bij mij is hij ook steeds dun, maar steeds zeker lekker! Ik maak ook inderdaad het dubbele van de kruimels. En nee de kruimels zakken niet in het beslag.
Haha thanks voor het delen!!
Misschien had jij een dunner soort roomkaas gebruikt? Wel echt vervelend dat het door je bakvorm heen lekte, dan ben je helaas toe aan een nieuwe bakvorm vrees ik.. Ik weet niet wat er gebeurt bij een dubbele hoeveelheid kruimels, maar het hoort meteen te kunnen ja 🙂
Ik heb er een van patisse. Die zou lekvrij moeten zijn.. ☹️
Dankjewel Stephanie. Ben toch benieuwd wat we ‘verkeerd’ doen dat het beslag zo dun wordt.
Ik heb m gebakken vanavond. Heb zelf de topping gemaakt met de blauwe bessen havermout van jumbo, en ik maak de volgende keer ook een dubbele portie van de havermout topping. En er zat geen scheur in.. Of ie verder gelukt is en smaakt zal morgen blijken😬..
Moet de boter voor het kruimeldeeg op kamertemperatuur zijn?
Hoi, lijkt me niet, want dan kun je niet meer kruimelen. Beter koud.
Is het ook lekker om de bodem van speculaasjes te maken?
Dat denk ik wel!