Blauwe bessen kruimel cheesecake

28 september 2019
338

Nu we zo ver vooruit werken voor het blog, kan ik recepten echt bijna kwijlend uitwerken. Deze blauwe bessen kruimel cheesecake bakten we in juli, best alweer even geleden dus. Maar ik weet nog heel erg goed hoe lekker ik hem vond. Zó lekker, dat ik er maar liefst drie puntjes van at. En dat gebeurt niet snel kan ik je vertellen. Ik geef bijna al mijn baksels weg, maar deze ging voor de helft met Lian mee en de andere helft vroor ik per twee stuks in. Maakte ik mijzelf en visite meerdere keren heel erg blij mee. Tip van mij: probeer deze cheesecake met blauwe bessen en kruimellaag zeker eens uit!

Blauwe bessen kruimel cheesecake

Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout.
Porties: 12 personen
Voor een 24 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

 • 240 gram (digestive) koekjes
 • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

 • 600 gram roomkaas
 • 180 gram fijne kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 125 gram zure room
 • 2 tl vanille-extract
 • 20 gram patentbloem
 • 200 gram blauwe bessen

Kruimeltopping

 • 20 gram ongezouten roomboter
 • 25 gram lichtbruine basterdlsuiker
 • 25 gram bloem
 • 25 gram havermout
 • snufje zout

Instructies

 • Begin met het maken van de bodem. Maal de digestive koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk de bodem stevig aan. Vet de randen van de springvorm ook in.
 • Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room en voeg toe. Als laatste voeg je 15 gram van het bloem toe. Klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
 • Voeg de overige 10 gram bloem toe aan de blauwe bessen. Roer tot alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Spatel door het beslag. Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel.
 • Doe de boter, suiker, bloem, havermout en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot er een kruimelmengsel ontstaat. Verdeel dit over de cheesecake. Bak de blauwe bessen kruimel cheesecake in 60 minuten op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
 • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.

Tips

 • TIP: Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.
 • BEWAREN: Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

51 reacties

 1. Irene schreef:

  Klinkt fantastisch! Kan het ook met diepvries blauwe bessen? Of is dat te vochtig?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het zal een klein verschil geven, maar ik denk dat dat ook wel kan. Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?

   1. Irene schreef:

    Dank voor je antwoord. Ik laat het je weten als ik het geprobeerd heb!

   2. Truus Manders schreef:

    Ik heb het gisteren uitgeprobeerd. Prima gelukt. Ik weet natuurlijk niet hoe deze heerlijke creatie gelukt zou zijn met verse blauwe bessen.
    Ik wil hem ook een keer maken met taybessen. Die blijven steviger als se uit de vriezer komen.

   3. Jeanine schreef:

    . ik Heb er wel de bloem door geroerd. Maar de bessen zakten toch naar de boden. Maakt niets uit voor de taart verder. Heerlijk recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ah wat jammer. Toevallig diepvries blauwe bessen gebruikt?

 2. Audrey schreef:

  Oee, dat ziet er goed uit inderdaad! Ik kan ‘m al bijna proeven als ik de foto’s zie 🙂

 3. Sanne schreef:

  Bij ons staat ‘ie nu in de oven!! Helaas nog een nachtje slapen voordat we deze kunnen proeven. Ben tot nu toe dol op al je cheesecake-variaties, dus ik ben benieuwd

 4. Jacqueline schreef:

  Bij mij de (diepvries)bessen naar de bodem gezakt en de rand viel eraf bij het losmaken van de ring. Help! Ondanks het minder mooie uiterlijk heel lekker!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zal aan het vocht uit de diepvries blauwe bessen hebben gelegen, ik heb de taart zelf met ‘verse’ blauwe bessen gemaakt.

 5. Iris schreef:

  Ik heb hem gemaakt en hij is heeeerlijk! Ga hem aankomend weekend nog een keer maken! 😀

 6. Iris schreef:

  Oeh klopt het trouwens dat het in totaal 20 gram bloem moet zijn, niet 25 gram? Maar het is zo’n klein verschil, doet er eigenlijk niet toe 🙂

  1. Iris schreef:

   Zie nu dat ik het fout had… Sorry! Ik moet gewoon niet aan je twijfelen 😉

  2. Laura's Bakery schreef:

   Klein foutje in de receptuur, ik heb het aangepast!

 7. Marijke schreef:

  Echt een top recept! (Gemaakt met verse blauwe bessen, iets meer dan volgens het recept) super makkelijk om te maken ook. Familie dacht dat ik de taart bij de bakker had gekocht. ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is zo tof! Dan heb je ‘m héél goed uitgevoerd 🙂

 8. Stefanie schreef:

  Super lekkere taart! En nog eens gemakkelijk te maken ook! Echt een aanrader. De combinatie van de kaas met de blauwe bessen is hemels ? zoals altijd klopt het recept weer 100%, zeer fijn om je geen zorgen te hoeven maken of alles wel klopt.

 9. Umran schreef:

  Welke roomkaas heb je gebruikt? En kan ik de vanille extract ook weglaten? Of vervangen door iets waar geen alcohol in zit?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Philadelphia! De alcohol in het gebruikte vanille extract vervliegt in principe tijdens het bakken, maar anders kun je natuurlijk ook vanille pasta bv. gebruiken.

 10. Andrea schreef:

  Toen het beslag al in de vorm zat, zag ik het er links en rechts langs lekken…oei. Ben benieuwd! Dat is het risico van een goedkope springvorm haha.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ohjee! Is het goed gekomen?

   1. Saar schreef:

    Ja helemaal

 11. mieke schreef:

  is het patentbloem ook te vervangen door gewone bloem??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Jazeker, dat is bijna hetzelfde.

 12. Tessa schreef:

  Kan je in plaats van Philadelphia ook MonChou gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, geen probleem.

 13. Iris schreef:

  Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken ipv lichtbruine? 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat lijkt me geen probleem.

 14. Der schreef:

  Er staat: strijk het beslag glad met een spatel. Mijn beslag is zo dun, dat spartelen echt niet nodig is. Technisch kan het niet eens. Het is echt waterig! Lekte een beetje uit de vorm.. Maar hoe kan mijn beslag zo dun zijn, terwijl jij het glad moet spateltje?

  De opgegeven hoeveelheid ingrediënten gaf te weinig kruimels om een springvorm van 24 cm te bedekken. Volgende keer doe ik het dubbele 🙂

  Door het extreem dunne beslag was ik overigens bang om de kruimels er direct op te doen. Daarom dacht ik dat op te lossen door de taart even 10 min in de oven te doen. Daarna was ie echter nog steeds even dun. De kruimels zakten echter niet in het beslag. Kan ik ervan uitgaan dat ik ze de volgende keer er meteen op kan doen? Ook bij een dubbele hoeveelheid kruimels?

  Het was ondanks de uitdagingen erg lekker!

  1. Stefanie schreef:

   Ik maak deze taart regelmatig en bij mij is hij ook steeds dun, maar steeds zeker lekker! Ik maak ook inderdaad het dubbele van de kruimels. En nee de kruimels zakken niet in het beslag.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Haha thanks voor het delen!!

  2. Laura's Bakery schreef:

   Misschien had jij een dunner soort roomkaas gebruikt? Wel echt vervelend dat het door je bakvorm heen lekte, dan ben je helaas toe aan een nieuwe bakvorm vrees ik.. Ik weet niet wat er gebeurt bij een dubbele hoeveelheid kruimels, maar het hoort meteen te kunnen ja 🙂

   1. Der schreef:

    Ik heb er een van patisse. Die zou lekvrij moeten zijn.. ☹️

 15. Der schreef:

  Dankjewel Stephanie. Ben toch benieuwd wat we ‘verkeerd’ doen dat het beslag zo dun wordt.

 16. Jose schreef:

  Ik heb m gebakken vanavond. Heb zelf de topping gemaakt met de blauwe bessen havermout van jumbo, en ik maak de volgende keer ook een dubbele portie van de havermout topping. En er zat geen scheur in.. Of ie verder gelukt is en smaakt zal morgen blijken?..

 17. Marieke schreef:

  Moet de boter voor het kruimeldeeg op kamertemperatuur zijn?

  1. Nicoline schreef:

   Hoi, lijkt me niet, want dan kun je niet meer kruimelen. Beter koud.

 18. Esther schreef:

  Is het ook lekker om de bodem van speculaasjes te maken?

  1. Jen schreef:

   Jodenkoeken zijn ook heerlijk om te gebruiken!

 19. Bianca schreef:

  Met welke folie kan ik hem inpakken om in te vriezen ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Vershoudfolie bijvoorbeeld en dan het liefst nog in een luchtdichte diepvriesdoos of -zak.

 20. Jorna schreef:

  Klinkt heerlijk! Is een waterbad onder de cheesecake nog verstandig? Of juist niet vanwege de kruimellaag?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou ik inderdaad niet doen om precies die reden!

 21. Jantine schreef:

  Bedankt voor het recept, de taart zag er prachtig uit en iedereen zat te smullen! Mijn beslag was vrij dun, net zoals dat van sommige anderen (ik heb milbona zuivelspread van de Lidl gebruikt), dus voor de zekerheid heb ik de kruimellaag apart gebakken op een bakplaat. Werkte prima.

 22. Monique schreef:

  Toprecept! Al twee keer een succes met blauwe bes. Net voor het eerst gemaakt met frambozen… Ben benieuwd

 23. Moniek schreef:

  Eerste keer dat ik een cheesecake heb gemaakt. En hij was heeeeeeeerlijk. Ik denk dat ik de volgende keer het eens probeer met bramen of kersen erin.

 24. Nelda schreef:

  Heb ‘m van t weekend gemaakt, was heerlijk. Zou 2 dingen graag veranderen de volgende keer:
  Vond ‘m wat te stevig, kan ik dan de bloem weglaten?
  En hoe blijft de bodem knapperig? Die was nu wat zompig geworden 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoezo te stevig? Te massief? Dat is een gebakken cheesecake namelijk altijd, tenzij je een Japanse cheesecake maakt, die zijn erg luchtig. Wat gek dat de bodem zompig was geworden, dat hoort niet!

 25. Nelda schreef:

  Ja beetje te vast ofzo, bloem weglaten helpt dus niet ?
  Qua bodem is apart dan, heb precies recept gevolgd, haha ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, bloem is het probleem niet. Jammer dat de cheesecake je niet helemaal beviel! Hopelijk smaakt de volgende je beter 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *