Nu we zo ver vooruit werken voor het blog, kan ik recepten echt bijna kwijlend uitwerken. Deze blauwe bessen kruimel cheesecake bakten we in juli, best alweer even geleden dus. Maar ik weet nog heel erg goed hoe lekker ik hem vond. Zó lekker, dat ik er maar liefst drie puntjes van at. En dat gebeurt niet snel kan ik je vertellen. Ik geef bijna al mijn baksels weg, maar deze ging voor de helft met Lian mee en de andere helft vroor ik per twee stuks in. Maakte ik mijzelf en visite meerdere keren heel erg blij mee. Tip van mij: probeer deze cheesecake met blauwe bessen en kruimellaag zeker eens uit!
BAKTIP: Ik gebruik voor mijn cheesecakes al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Klinkt fantastisch! Kan het ook met diepvries blauwe bessen? Of is dat te vochtig?
Het zal een klein verschil geven, maar ik denk dat dat ook wel kan. Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?
Dank voor je antwoord. Ik laat het je weten als ik het geprobeerd heb!
Ik heb het gisteren uitgeprobeerd. Prima gelukt. Ik weet natuurlijk niet hoe deze heerlijke creatie gelukt zou zijn met verse blauwe bessen.
Ik wil hem ook een keer maken met taybessen. Die blijven steviger als se uit de vriezer komen.
. ik Heb er wel de bloem door geroerd. Maar de bessen zakten toch naar de boden. Maakt niets uit voor de taart verder. Heerlijk recept.
Ah wat jammer. Toevallig diepvries blauwe bessen gebruikt?
Oee, dat ziet er goed uit inderdaad! Ik kan ‘m al bijna proeven als ik de foto’s zie 🙂
Bij ons staat ‘ie nu in de oven!! Helaas nog een nachtje slapen voordat we deze kunnen proeven. Ben tot nu toe dol op al je cheesecake-variaties, dus ik ben benieuwd
Bij mij de (diepvries)bessen naar de bodem gezakt en de rand viel eraf bij het losmaken van de ring. Help! Ondanks het minder mooie uiterlijk heel lekker!
Dat zal aan het vocht uit de diepvries blauwe bessen hebben gelegen, ik heb de taart zelf met ‘verse’ blauwe bessen gemaakt.
Ik heb hem gemaakt en hij is heeeerlijk! Ga hem aankomend weekend nog een keer maken! 😀
Oeh klopt het trouwens dat het in totaal 20 gram bloem moet zijn, niet 25 gram? Maar het is zo’n klein verschil, doet er eigenlijk niet toe 🙂
Zie nu dat ik het fout had… Sorry! Ik moet gewoon niet aan je twijfelen 😉
Klein foutje in de receptuur, ik heb het aangepast!
Echt een top recept! (Gemaakt met verse blauwe bessen, iets meer dan volgens het recept) super makkelijk om te maken ook. Familie dacht dat ik de taart bij de bakker had gekocht. ?
Dat is zo tof! Dan heb je ‘m héél goed uitgevoerd 🙂
Super lekkere taart! En nog eens gemakkelijk te maken ook! Echt een aanrader. De combinatie van de kaas met de blauwe bessen is hemels ? zoals altijd klopt het recept weer 100%, zeer fijn om je geen zorgen te hoeven maken of alles wel klopt.
Welke roomkaas heb je gebruikt? En kan ik de vanille extract ook weglaten? Of vervangen door iets waar geen alcohol in zit?
Philadelphia! De alcohol in het gebruikte vanille extract vervliegt in principe tijdens het bakken, maar anders kun je natuurlijk ook vanille pasta bv. gebruiken.
Toen het beslag al in de vorm zat, zag ik het er links en rechts langs lekken…oei. Ben benieuwd! Dat is het risico van een goedkope springvorm haha.
Ohjee! Is het goed gekomen?
Ja helemaal
is het patentbloem ook te vervangen door gewone bloem??
Jazeker, dat is bijna hetzelfde.
Kan je in plaats van Philadelphia ook MonChou gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken ipv lichtbruine? 🙂
Dat lijkt me geen probleem.
Er staat: strijk het beslag glad met een spatel. Mijn beslag is zo dun, dat spartelen echt niet nodig is. Technisch kan het niet eens. Het is echt waterig! Lekte een beetje uit de vorm.. Maar hoe kan mijn beslag zo dun zijn, terwijl jij het glad moet spateltje?
De opgegeven hoeveelheid ingrediënten gaf te weinig kruimels om een springvorm van 24 cm te bedekken. Volgende keer doe ik het dubbele 🙂
Door het extreem dunne beslag was ik overigens bang om de kruimels er direct op te doen. Daarom dacht ik dat op te lossen door de taart even 10 min in de oven te doen. Daarna was ie echter nog steeds even dun. De kruimels zakten echter niet in het beslag. Kan ik ervan uitgaan dat ik ze de volgende keer er meteen op kan doen? Ook bij een dubbele hoeveelheid kruimels?
Het was ondanks de uitdagingen erg lekker!
Ik maak deze taart regelmatig en bij mij is hij ook steeds dun, maar steeds zeker lekker! Ik maak ook inderdaad het dubbele van de kruimels. En nee de kruimels zakken niet in het beslag.
Haha thanks voor het delen!!
Misschien had jij een dunner soort roomkaas gebruikt? Wel echt vervelend dat het door je bakvorm heen lekte, dan ben je helaas toe aan een nieuwe bakvorm vrees ik.. Ik weet niet wat er gebeurt bij een dubbele hoeveelheid kruimels, maar het hoort meteen te kunnen ja 🙂
Ik heb er een van patisse. Die zou lekvrij moeten zijn.. ☹️
Dankjewel Stephanie. Ben toch benieuwd wat we ‘verkeerd’ doen dat het beslag zo dun wordt.
Ik heb m gebakken vanavond. Heb zelf de topping gemaakt met de blauwe bessen havermout van jumbo, en ik maak de volgende keer ook een dubbele portie van de havermout topping. En er zat geen scheur in.. Of ie verder gelukt is en smaakt zal morgen blijken?..
Moet de boter voor het kruimeldeeg op kamertemperatuur zijn?
Hoi, lijkt me niet, want dan kun je niet meer kruimelen. Beter koud.
Is het ook lekker om de bodem van speculaasjes te maken?
Dat denk ik wel!
Jodenkoeken zijn ook heerlijk om te gebruiken!
Met welke folie kan ik hem inpakken om in te vriezen ?
Vershoudfolie bijvoorbeeld en dan het liefst nog in een luchtdichte diepvriesdoos of -zak.
Klinkt heerlijk! Is een waterbad onder de cheesecake nog verstandig? Of juist niet vanwege de kruimellaag?
Dat zou ik inderdaad niet doen om precies die reden!
Bedankt voor het recept, de taart zag er prachtig uit en iedereen zat te smullen! Mijn beslag was vrij dun, net zoals dat van sommige anderen (ik heb milbona zuivelspread van de Lidl gebruikt), dus voor de zekerheid heb ik de kruimellaag apart gebakken op een bakplaat. Werkte prima.
Toprecept! Al twee keer een succes met blauwe bes. Net voor het eerst gemaakt met frambozen… Ben benieuwd
Eerste keer dat ik een cheesecake heb gemaakt. En hij was heeeeeeeerlijk. Ik denk dat ik de volgende keer het eens probeer met bramen of kersen erin.
Heb ‘m van t weekend gemaakt, was heerlijk. Zou 2 dingen graag veranderen de volgende keer:
Vond ‘m wat te stevig, kan ik dan de bloem weglaten?
En hoe blijft de bodem knapperig? Die was nu wat zompig geworden 🙂
Hoezo te stevig? Te massief? Dat is een gebakken cheesecake namelijk altijd, tenzij je een Japanse cheesecake maakt, die zijn erg luchtig. Wat gek dat de bodem zompig was geworden, dat hoort niet!
Ja beetje te vast ofzo, bloem weglaten helpt dus niet ?
Qua bodem is apart dan, heb precies recept gevolgd, haha ?
Nee, bloem is het probleem niet. Jammer dat de cheesecake je niet helemaal beviel! Hopelijk smaakt de volgende je beter 🙂
Kan ik deze taart ook bakken in een hete lucht oven? Welke temperatuur en baktijd houd ik dan aan?
10-20% lagere temperatuur, baktijd hetzelfde.
Kan ik hem ook in zijn geheel inpakken om in te vriezen?
Hier leg ik het allemaal uit: https://www.laurasbakery.nl/cheesecake-bewaren/
Hi Laura,
Als ik ergens bij een recept lees; Roomkaas is dit dan het zelfde als Monchou?
Ik ga hem dit weekend maken! Lieve groet
Ja, dat is naturel roomkaas zoals MonChou, Philadelphia of gewoon een huismerk.
Hoi Laura,
Ik wil graag twee taarten tegelijk maken. Helaas kan er maar 1 taart tegelijk in de oven. Kan de andere taart dan ‘n uur buiten de koeling en oven staan? Doet dit niets met het mengsel? (Opstijven enzovoort…) Want dan zou de tweede cheescake er ingaan als de andere klaar is..
Alvast bedankt. Groetjes
Ik heb het zelf niet getest, maar denk dat het in dit geval wel kan. Ik zou dan wel de kruimellaag pas op de tweede taart doen net voordat de taart in de oven gaat.
Ik wil de blueberry cheescake maken zonder de crumble topping. Moet hij dan even lang in de oven?
Dat verwacht ik wel.
Van de zomer voor mijn verjaardag gemaakt. Wat een succes! Hij staat nu weer in de oven voor het toetje van het kerstdiner morgen. Ik gebruik 50/50 digestive en haverkoekjes voor de bodem, komt die havermout die bovenop zit nog een keer terug.
Wat een heerlijke taart! Van het weekend gemaakt voor een verjaardag en veel complimenten gehad. Bij mij zelf ook wel een blijvend favorietje. Heerlijk!!
kun je diepvries blauwe bessen niet iets aanmaken, dit vanwege het vocht
Bij bl bessen cheesecake kruimel
Je zou ze een laagje bloem kunnen geven net als bij verse bessen.
Heb je ook een vegan variant? Met ei mag wel.
Heb ik! Deze: https://www.laurasbakery.nl/vegan-frambozencheesecake/
Echt een perfect recept! En heel erg lekker ook.
Ik moest alleen de oventemperatuur aanpassen, want de mijne kan niet op 150 graden.
Voor herhaling vatbaar.
Hi! Als ik Bastogne koek gebruik voor de bodem, hoeveel gram boter moet ik dan erdoor mengen?
Dat heb ik voor dit recept niet getest. Ik zou even vergelijken met andere taartbodems met Bastogne.
Hoi,
Mag ik ook mascarpone gebruiken bij gebrek aan roomkaas? Zo ja, hoeveel? Alvast bedankt!
Dat kan, dat is alleen vaak wat steviger. Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden.
Wat lekker zeg! Ik heb eerder een grote ronde versie gemaakt (verjaardag) en nu een kleine vierkante versie (dochter komt logeren 🤩). Werkt prima met de omreken tool.
Beide met bevroren bessen en kandijkoekjes bodem. De bessen erop gestrooid (niet doorheen geroerd) en lichtjes ondergeduwd met een spatel en toen de kruimels erop.
Ik heb n mooie foto van het resultaat maar zie niet hoe ik die kan toevoegen,
Wat leuk om te horen! Foto’s kun je hier helaas niet toevoegen.