
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb al vaak teleurstellende crème brûlée gegeten in restaurants. Van ijskoud tot veel te dik, het heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer zo snel dit Franse dessert uitkies van de dessertkaart. Gisteren maakte ik voor het eerst zelf crème brûlée en wauw, dat was fantastisch lekker. Met slechts 5 ingrediënten kun je thuis zelf crème brûlée maken, een aanrader dus. Ik deel het recept uiteraard met jullie.

Crème brûlée
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 500 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- rietsuiker
Instructies
- Doe de eidooiers en fijne kristalsuiker in een kom en klop met een garde goed door elkaar.
- In een pannetje giet je de slagroom. Halveer het vanillestokje in de lengte en voeg het merg toe aan de slagroom. TIP: Het lege vanillestokje kun je gebruiken om zelf vanillesuiker te maken.
- Breng de slagroom al roerend aan de kook, giet het daarna bij de eidooiers terwijl je goed blijft roeren in de kom.
- Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes. Zet ze in een ovenschaal en giet er een laagje heet water bij.
- Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée in 45-50 minuten (grotere schaaltjes tot wel 60 minuten) in de oven op 150°C (boven- en onderwarmte).
- Ze zijn goed als het mengsel stevig is, maar in het midden van het schaaltje mag het nog wat wiebelig zijn.
- Laat ze even afkoelen op het aanrecht en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Na het opstijven haal je ze uit de koelkast en strooi je er een dun laagje rietsuiker overheen. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. Ze onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.
Tips
- Je kunt ook iets grotere ovenschaaltjes gebruiken, dan kun je er 4 porties van maken.
- Met de overgebleven eiwitten kun je bijvoorbeeld deze heerlijke recepten maken.
1-2 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar (zonder suikerlaagje).
Hoeveel is een laagje water? Ik wil mijn man hier heeeeeeel blij mee maken! 😃
Zolang het maar niet over de bakjes heen komt (en ook niet te vol, want anders kun je het lastig en uit de oven halen).
Hoi Laura, ik kan niet wachten om dit recept uit te proberen. Maar voor hoeveel schaaltjes is dit recept?
6 schaaltjes!
Hoi Laura,
Ik maak het ook al jaren zelf, en ja veel beter dan in de restaurants.
Wat het nog lekkerder maak is een beetje limoenrasp in het schaaltje doen voordat je de slagroom/ei mengsel erbij doet.
Ook giet ik het water er pas bij als het in de oven staat. Dit loopt wat makkelijker.
Vg jeanneke
Dat is een goeie tip inderdaad!
Dit vind ik ook altijd zo lekker.. jammie, thanks for sharing!
Jammie! Ziet er zo lekker uit! Heb vandaag de chocolade lavacakes gemaakt, laten we zeggen mannetje was er op z’n zachtst blij mee hihi 😉
Kun je vanillestokje ook vervangen door vanille extract?
Ja hoor dat kan, maar dan mis je de charmante zwarte spikkeltjes van de vanille.
Heel erg lekker en al vaak gemaakt. Nu heb ik alleen een heel goedkoop brandertje en duurt het uren voordat het laagje mooi is gesmolten (en daardoor is ook de rest warm). De oven heb ik ook geprobeerd maar is hem ook niet helemaal voor mij. Heb je nog een aanbeveling voor een goede brander?
Ik vermoed eigenlijk vooral dat het gas in je brander misschien bijna op is?
Bij ons stond de oven in bijna in de fik
Wat hebben wij fout gedaan?
Dit heb ik nog nooit meegemaakt, dus ik heb geen idee zo op afstand..
Ik heb een heteluchtoven, kan dat ook? Dn moet ik dan de temperatuur of baktijd nog aanpassen?
Absoluut, maar dan welde temperatuur 10-20% lager
Gisteren geprobeerd, helaas. Het werd niets. De crème stolde al niet in de oven (boven en onder warmte geprobeerd en daarna nog op 130 proberen te redden met hete lucht). Toen het uit de koelkast kwam was het een soort dunne pudding. Enig idee wat dit kan veroorzaken? Heb alles met een keukenmachine gemengd, misschien te veel gemengd/te luchtig of romig? Bakjes waren juiste formaat en zowel glas (waar we ooit kant en klare creme brulee in hadden gekocht) als van aardewerk. Smaak was wel goed, maar ja geen creme dus
Wat vervelend zeg! Dat heb ik eigenlijk nog niet eerder gehoord. Heb je verder iets veranderd aan de hoeveelheden? De verhouding eidooiers-slagroom is in deze cruciaal. Waren het misschien eidooiers van kleine eieren?
Heb je wel kokend/heet water in de schaal gedaan? Anders moet eerst je water opwarmen voor je creme begint te stollen.
Ik heb dit gister gemaakt. 4 wat grotere bakjes. Na een uur was het nog erg dun. Uiteindelijk naar 1.5 uur er uit gehaald.
’s avonds echt heerlijk van gesmuld. We hebben genoten, bedankt voor dit lekkere recept!
Super lekker geworden, dank je wel!
Hoi Laura, ik heb dit vandaag gemaakt. Qua smaak heerlijk! Precies naar verwachting. Alleen de creme was een beetje korrelig. Misschien te luchtig geklopt? Ik weet het niet. Hoe krijg ik die creme vaster van struktuur?
Wat vervelend, dat hoort echt niet. Het hoort sowieso niet luchtig geklopt te worden, dus wellicht is het daar misgegaan. De slagroom (met eidooiers etc) wordt enkel verwarmd onder stevig doorroeren en gaat daarna de oven in.
Onlangs gemaakt met overgebleven dooiers. Echt zooooo lekker 😋. Er werd zelfs geopperd om het vaker te maken 😃.