Basisrecept: crème brûlée

Gepost: 19 augustus 2020 Laatst bewerkt: 9 februari 2024
Basisrecept: crème brûlée

Maak vanaf nu zelf crème brûlée met dit makkelijke recept, dan valt het eten van dit lekkere dessert nooit meer tegen.

Crème brûlée maken

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb al vaak teleurstellende crème brûlée gegeten in restaurants. Van ijskoud tot veel te dik, of zelfs zonder de ‘krak’ die toch echt essentieel is bij het eten van dit toetje. Het heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer zo snel dit Franse dessert uitkies van de dessertkaart.

Gisteren maakte ik voor het eerst zelf crème brûlée en wauw, dat was fantastisch lekker. Met slechts 5 ingrediënten kun je thuis zelf crème brûlée maken, een aanrader dus. Ik deel dit basisrecept uiteraard met jullie!

En wist je dat je hier ook mee kunt variëren? Bijvoorbeeld door extra smaken eraan toe te voegen, zoals citrusschil of lavendel. Toch gaat er voor mij niks boven het origineel, op basis van vanille en met een goudbruine, knapperige suikerlaag.

crème brûlée maken

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste desserts of andere zoete lekkernijen. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Crème brûlée brander

Ik krijg vaak de vraag welke exacte brander ik gebruik voor dit dessert en mijn antwoord is simpel: dat maakt niet zoveel uit. Ik heb er al verschillende geprobeerd en ze werken allemaal prima. Zolang de brander een kinderslot heeft en nagevuld kan worden is het helemaal prima.

Wel vind ik het fijn om navulverpakkingen in huis te hebben (bij deze brander zijn twee navulverpakkingen inclusief), want je zult altijd zien dat je brander op het moment suprême opeens leeg is.

Kan ik dit recept voor crème brûlée ook maken zonder brander?

Zoals al in het recept staat vermeld is het een optie om de toetjes met de suikerlaag onder de grill te zetten tot de suiker goudbruin kleurt. Het kan dus, maar het is minder lekker.

Mocht je besluiten om die brander toch maar in huis te halen, dan kun je bijvoorbeeld ook aan de slag met deze zalige recepten (waar je dus ook een brander voor nodig hebt):

Deconstructed lemon meringue pie dessert

passievrucht meringue tartelettes

Crème brûlée: tips

Waarom wordt crème brûlée au bain-marie (in een waterbad) bereid?

Dit zorgt ervoor dat de vulling gelijkmatig gaart. De laag water moet daarom zo hoog zijn als de vulling in de schaaltjes. Om deze reden kun je de vulling beter niet tot aan de rand van de schaaltjes vullen. Ook een goede tip: de ovenschaal pas met kokendheet water vullen als deze al op de bakplaat in de oven staat.

Mijn crème brûlée is niet stevig genoeg, hoe kan dat?

Dit kan aan verschillende factoren liggen. Wellicht was de oven toch niet op de juiste temperatuur of misschien heb je te kleine schaaltjes gebruikt. In restaurants zie je meestal wat lagere schaaltjes (zoals deze) en dat is met een reden: op die manier gaart de roomvulling beter en vooral sneller. Ook hebben de crème brûléé toetjes de opstijftijd in de koelkast echt nodig, dus sla dit zeker niet over uit tijdsnood.

Kan ik het vanillestokje ook door vanille-extract vervangen?

Dat kan, maar dan mis je de charmante zwarte spikkeltjes van de vanille die er wel echt in thuis horen. Om 1 goed vanillestokje te vervangen heb je 3 tl vanille-extract nodig. Je leest hier alle verhoudingen.

Kan ik ook andere suiker gebruiken voor de suikerlaag?

Ik gebruik het liefst rietsuiker, omdat dit de mooiste, bruine karamellaag creëert. Ja, je kunt andere suiker gebruiken, maar dan zal het resultaat ook minder mooi zijn.

 

basisrecept crème brûlée

Opslaan
Recept afdrukken

4.57 van 111 stemmen

Crème brûlée recept

Maak vanaf nu zelf crème brûlée met dit makkelijke recept, eet smakelijk!
Porties: 6 porties

Ingrediënten

  • 5 eidooiers
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • rietsuiker

Benodigdheden

Instructies

  • Doe de eidooiers en fijne kristalsuiker in een kom en klop met een garde goed door elkaar.
  • In een pannetje giet je de slagroom. Halveer het vanillestokje in de lengte en voeg het merg toe aan de slagroom.*
  • Verwarm de slagroom al roerend en giet het daarna bij de eidooiers terwijl je goed blijft roeren in de kom.
  • Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes. Zet ze in een ovenschaal en giet er een laagje heet water bij.
  • Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée in 45-50 minuten (grotere schaaltjes tot wel 60 minuten) in de oven op 150°C (boven- en onderwarmte).
  • Ze zijn goed als het mengsel stevig is, maar in het midden van het schaaltje mag het nog wat wiebelig zijn.
  • Laat ze even afkoelen op het aanrecht en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Na het opstijven haal je de schaaltjes uit de koelkast en strooi je er een dun laagje rietsuiker overheen. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. Ze onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.

Tips

Bewaren

1-2 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar (zonder suikerlaagje).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

67 reacties

  1. Marije schreef:

    Hoeveel is een laagje water? Ik wil mijn man hier heeeeeeel blij mee maken! ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang het maar niet over de bakjes heen komt (en ook niet te vol, want anders kun je het lastig en uit de oven halen).

  2. Eline schreef:

    Hoi Laura, ik kan niet wachten om dit recept uit te proberen. Maar voor hoeveel schaaltjes is dit recept?

  3. Jeanneke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak het ook al jaren zelf, en ja veel beter dan in de restaurants.
    Wat het nog lekkerder maak is een beetje limoenrasp in het schaaltje doen voordat je de slagroom/ei mengsel erbij doet.
    Ook giet ik het water er pas bij als het in de oven staat. Dit loopt wat makkelijker.
    Vg jeanneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een goeie tip inderdaad!

  4. Rachel schreef:

    Dit vind ik ook altijd zo lekker.. jammie, thanks for sharing!

  5. Irm schreef:

    Jammie! Ziet er zo lekker uit! Heb vandaag de chocolade lavacakes gemaakt, laten we zeggen mannetje was er op z’n zachtst blij mee hihi 😉
    Kun je vanillestokje ook vervangen door vanille extract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, maar dan mis je de charmante zwarte spikkeltjes van de vanille.

  6. Lucas schreef:

    Heel erg lekker en al vaak gemaakt. Nu heb ik alleen een heel goedkoop brandertje en duurt het uren voordat het laagje mooi is gesmolten (en daardoor is ook de rest warm). De oven heb ik ook geprobeerd maar is hem ook niet helemaal voor mij. Heb je nog een aanbeveling voor een goede brander?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermoed eigenlijk vooral dat het gas in je brander misschien bijna op is?

  7. Anna schreef:

    Bij ons stond de oven in bijna in de fik
    Wat hebben wij fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit heb ik nog nooit meegemaakt, dus ik heb geen idee zo op afstand..

  8. Linda schreef:

    Ik heb een heteluchtoven, kan dat ook? Dn moet ik dan de temperatuur of baktijd nog aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut, maar dan welde temperatuur 10-20% lager

  9. Bart schreef:

    Gisteren geprobeerd, helaas. Het werd niets. De crème stolde al niet in de oven (boven en onder warmte geprobeerd en daarna nog op 130 proberen te redden met hete lucht). Toen het uit de koelkast kwam was het een soort dunne pudding. Enig idee wat dit kan veroorzaken? Heb alles met een keukenmachine gemengd, misschien te veel gemengd/te luchtig of romig? Bakjes waren juiste formaat en zowel glas (waar we ooit kant en klare creme brulee in hadden gekocht) als van aardewerk. Smaak was wel goed, maar ja geen creme dus

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Dat heb ik eigenlijk nog niet eerder gehoord. Heb je verder iets veranderd aan de hoeveelheden? De verhouding eidooiers-slagroom is in deze cruciaal. Waren het misschien eidooiers van kleine eieren?

    2. Michiel schreef:

      Heb je wel kokend/heet water in de schaal gedaan? Anders moet eerst je water opwarmen voor je creme begint te stollen.

  10. Hendrika schreef:

    Ik heb dit gister gemaakt. 4 wat grotere bakjes. Na een uur was het nog erg dun. Uiteindelijk naar 1.5 uur er uit gehaald.
    ’s avonds echt heerlijk van gesmuld. We hebben genoten, bedankt voor dit lekkere recept!

  11. Maroesja schreef:

    Super lekker geworden, dank je wel!

  12. Armand schreef:

    Hoi Laura, ik heb dit vandaag gemaakt. Qua smaak heerlijk! Precies naar verwachting. Alleen de creme was een beetje korrelig. Misschien te luchtig geklopt? Ik weet het niet. Hoe krijg ik die creme vaster van struktuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend, dat hoort echt niet. Het hoort sowieso niet luchtig geklopt te worden, dus wellicht is het daar misgegaan. De slagroom (met eidooiers etc) wordt enkel verwarmd onder stevig doorroeren en gaat daarna de oven in.

  13. Jo schreef:

    Onlangs gemaakt met overgebleven dooiers. Echt zooooo lekker ?. Er werd zelfs geopperd om het vaker te maken ?.

  14. Helen schreef:

    Had het een tijdje geleden al eens gemaakt en was super gelukt. Duurde wel een stuk langer bij mij (ruim een uur met kleine schaaltjes). Maar erg lekker.

    Pas een variatie van het recept gemaakt. In plaats van vanille de slagroom infused (aan de kook brengen met de ingrediënten en dan van het vuur, 10 min laten staan en afgieten) met losse zwarte chai tea en een kaneel stokje. En wat vanilla essence bij de eieren en suiker gedaan. Ook echt een aanrader.

  15. Caroline schreef:

    Ik had natuurlijk gewoon direct naar jouw site toe moeten gaan ipv vertrouwen op de Allerhande. Wij hebben straks beteuterde bovenlip, maar binnenkort probeer ik jouw recept!

  16. Vera schreef:

    De suiker is veelste veel, jammer van je staafje vanille die proef je niet meer… 50 gram meer als voldoende het is zo mierzoet kun je net zo goed geen vanille erin doen…

  17. Marielle schreef:

    Klopt het dat er al een bruin laagje op zit na het bakken? Of heb ik dan de oven net te warm gehad? Heb ze in het midden van de oven gebakken, had 4 grotere bakjes dus 60 min gedaan, zijn wel mooi opgesteven maar dus wel een bruin laagje erop

    1. Laura's Bakery schreef:

      Stond de bovengrill ook aan?

  18. Marielle schreef:

    Nee gewoon onder en bovenwarmte

  19. Kyra schreef:

    Ik had dit ook en las op internet dat je tussen het vullen van de bakjes en het bakken even moet wachten tot het schuim weg is dat erop zit. Of dit misschien ervanaf scheppen. Ik heb het nog niet geprobeerd, volgende keer ga ik dat doen!

  20. Anke schreef:

    Hey Laura,
    Ik heb dit recept net geprobeerd maar merk dat al de vanille onderaan de crème ligt. Hoe komt dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Anke, dat vind ik lastig te zeggen, wellicht was de vanille wat grof?

  21. Anfisa schreef:

    Ik heb dit gemaakt en het was heerlijk! Alleen heb ik het idee dat ze niet genoeg afbakken in de oven. Ik heb een heteluchtoven, en heb de temperatuur wel wat lager gezet. Maar hoe lang moet het dan precies? Ik doe 47 minuten, maar is dat wel genoeg?
    Groetjes,
    Anfisa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de temperatuur 10-20% hebt verlaagd (verschilt per oven), dan zou de baktijd hetzelfde moeten blijven.

  22. Anfisa schreef:

    Dankjewel!

  23. Merel Beekenkamp schreef:

    Hee,
    Ik wil dit toetje voor kerst maker, maar ben bang dat het wat tegen valt. Dit komt omdat wij altijd de crème brûlée uit de supermarkt hebben. Die kant en klaren, en die zetten we dan even onder de grill. Wat mijn ouders betreft kan je het zelf nooit zo lekker thuis maken en in restaurants vinden ze het ook altijd tegenvallen. Mijn nicht heeft dit ook een keer geprobeert te maken en die vond het heel moeilijk en niet zo heel speciaal. Nu ben ik benieuwd, is de crème brûlée als je hem zelf maakt nou echt veel lekkerder als uit de supermarkt? En denkt u dan die vegan ook lekker is(voor mijn zus)?

    Groetjes Merel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik koop de crème brûlée uit de supermarkt nooit, dus ik kan er helaas niet over mee praten. Dit recept is in ieder geval ontzettend lekker, maar ik kan wel een brander aanraden. Het goed en lekker krokant maken van de suikerlaag is belangrijk voor een lekkere crème brûlée. Veganistisch heb ik dit recept nog nooit gemaakt of geproefd.

  24. Evi schreef:

    Hoi,
    Ik heb bakjes van ongeveer 9,5 cm. Welke verhoudingen van het recept kan ik dan aanhouden voor 6 porties?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je proberen om te rekenen via de ‘Reken recept om’ knop in de receptkaart.

  25. Annelies schreef:

    Dag Laura,
    Als je ze bereidt in een stoom-oven, hoef je ze dan niet in een laagje water te zetten?
    Groetjes,
    Annelies

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik inderdaad denken, maar ik heb er geen ervaring mee. Wellicht moet ook de baktijd en temperatuur dan aangepast worden op het gebruik van een stoomoven.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik inderdaad denken, maar ik heb er geen ervaring mee. Wellicht moet ook de baktijd en temperatuur dan aangepast worden op het gebruik van een stoomoven.

  26. Rianne schreef:

    Moet je de slagroom alleen opwarmen of echt koken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Opwarmen is voldoende.

  27. Benthe schreef:

    Kan je het rietsuiker vervangen door normale suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat moet kunnen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/

  28. Janneke schreef:

    Wat een heerlijk recept! Mijn familie is er dol op!
    Ik bereid ze in mijn stoomoven (siemens), in de stoombak 30 minuten op 85°C stomen, wel alle bakjes afdekken met vershoudfolie zodat er vocht bij kan komen.

  29. Willem schreef:

    Je bedoelt…’geen’ vocht bij kan komen…?

  30. Janneke schreef:

    Oeps foutje, dat bedoel ik inderdaad :).

  31. Josip D'Hondt schreef:

    Hallo

    in heel wat desserts is slagroom verwerkt.
    Kan ik ergens vinden hoe je best slagroom maakt?
    Ik heb voorkeur voor verse ipv aangekochte 🙂

    Alvast bedankt.

    Mvg
    Josip

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit heb ik zelf niet eerder vers gemaakt.

  32. Romana schreef:

    Josip d’hondt,

    Ik heb een recept voor heerlijke slagroom en blijft ook goed stijf.

    500ml room (40%)
    50gr poedersuiker
    1/2 tl vanille extract

    Room en vanille samen en opkloppen tot lobbig.
    Suiker toevoegen en opkloppen tot stevige pieken.

    Super gemakkelijk te maken

  33. Ingrid schreef:

    Dag Laura, ik wil graag je receptje uitproberen en voor de eerste keer crème brûléé maken. Ik wil hiervoor schaaltjes kopen, maar er is zo een verscheidenheid aan grootte en vooral ook diepte van de schaaltjes.
    Ik las ergens dat de schaaltjes maar 3 cm hoog mogen zijn. Klopt dit, want het lijkt mij zo ondiep?
    Kan je me een maat adviseren, doorsnede en hoogte van een goed crème brûlée kommetje? Ik twijfelde tussen een schoteltje 10 cm doorsnede en 3 cm hoog, en eentje 9 cm doorsnede en 4.5 cm hoog, maar of dit de ideale maat is weet ik niet. Graag je advies voor ik iets aankoop.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf gebruik ik verschillende schaaltjes eigenlijk. Ik gebruikte voor dit recept kleine ovenschaaltjes van 7 cm. De hoogte weet ik niet. Maar je kunt ook grotere gebruiken.

  34. Kyra schreef:

    Kun je de roommengsel ook even laten staan voordat je het vult in de bakjes en in de oven zet?
    Mijn oven en ovenschaal is niet groot genoeg voor de hoeveelheid bakjes die ik wil klaarmaken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel!

  35. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak de creme brûlée regelmatig, door dit lekkere recept! Zo eenvoudig en toch vinden gasten het altijd speciaal dat je het zelf maakt en het branden is ook erg leuk. Het enigste wat ik wel jammer vind is dat de spikkeltjes van de vanille altijd onderin de bakjes zakken. Het zit niet mooi verdeeld door het kommetje. Is daar een trucje voor waardoor het wel mooi mengt? De smaak is er niet minder om hoor, maar gewoon voor het zicht!

    Groet, Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen! Dit is inderdaad wel iets wat lastig te voorkomen is.

  36. Jolanda schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had afgelopen weekend dit recept willen proberen, omdat we eters zouden krijgen. Maar is helaas niet doorgegaan en halen we pas over een maand in. Nu had ik de ingrediënten al in huis gehaald. Nu is m’n vraag als ik ze nu dit weekend zou maken, kan ik de crème brulee invriezen?
    Bij voorbaat dank voor jouw antwoord.
    Groetjes, Jolanda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit heb ik zelf niet eerder geprobeerd dus ik kan niks garanderen, maar als je ze invriest dan raad ik aan om dat na het bakken maar vóór het branden van de suikerlaag te doen. Goed luchtdicht verpakken en laten ontdooien in de koelkast om te grote temperatuurverschillen te voorkomen. Mocht je het proberen, dan hoor ik graag het resultaat!

  37. Gerdien Ras schreef:

    Gisteren voor het eerst crème brulee gemaakt. Vanavond met vrienden gegeten. Wat was dit heerlijk! Het was een groot succes. En super makkelijk te maken. Wel was ik aan het zoeken naar hoe heet de slagroom moest worden. Moest het heet zijn of ook echt koken? Omdat ik bang was dat het ei zou kunnen gaan schriften bij kokend slagroom, heb ik uiteindelijk 75 graden aangehouden. Dat was iig een succes.
    Vanavond voor het serveren nog snel de suiker erop gebrand. Dat vond ik toch ook een beetje spannend omdat ik de schaaltjes van de supermarkt crème brulee hergebruikte. Geen idee of die tegen het brandertje zouden kunnen. Dat is gelukkig goed gegaan. Het vuur kwam eigenlijk maar weinig tegen het glas.
    Al met al, een geweldige toetje (die echt veel lekkerder is dan de kant en klare van de supermarkt) waar iedereen van heeft gesmuld. Ik heb hem al in mijn receptenboek opgeschreven en gaat veel vaker gemaakt worden. Ik weet al wat ik met kerst als toetje serveer. 😜

  38. Pippa schreef:

    Hi Laura, ik wil het graag maken maar 5 eierdooiers betekent ook 5 eiwitten, en dat is dan weer zo’n dingetje met overhouden en iets maken wat ik nooit verder met opmaak (schuimpjes of zo bijv). Bestaat er ook kant en klaar eigeel? Ik weet dat er ook eiwit in pakken bestaat, nou ben ik daar beslist niet enthousiast over, maar misschien kant en klaar eigeel wel goed te gebruiken- als het bestaat? Iemand ervaring mee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan ik begrijpen! Hier vind je nog wat tips: https://www.laurasbakery.nl/recepten-met-overgebleven-eiwitten/ Maar je hebt ook los eigeel, dat is wel ook uit een pak.

  39. Maîté schreef:

    Hoi Laura! Ik hou heel erg van je receptjes, maar moet toegeven dat ik dit wel echt een beetje een onduidelijk recept vindt. Mijn eerste vraag is hoe warm moet mijn room zijn? Je zegt wel verwarm de room, maar moet de room dan zo warm zijn dat het op het puntje van koken is of eerder meer naar de lauwe kant? Ook zou ik graag willen weten of mijn eierdooiers en mijn suiker gewoon door elkaar moeten worden geklopt of dat ik ze eerder moet opkloppen dat ze wat aan de wittere kant eruit zien. Ook wou ik graag weten, wanneer ik mijn room bij mijn suikermengsel giet hoe lang zou ik dan moeten roeren, en moet ik roeren of eerder kloppen? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      – De room mag warm worden, het hoeft niet te koken. Maar wel dat het echt even warm is.
      – Je kunt de eidooiers en suiker kloppen totdat het goed gemengd is. Het hoeft niet wit te worden.
      – Je kunt bij het samenvoegen roeren, kloppen kan ook maar zolang het maar goed mengt en je blijft roeren.

  40. Elza schreef:

    3 sterren
    Wij vonden de smaak niet voldoende voor een echt goede crème brûlée. Zou dit kunnen komen doordat er geen mix van slagroom en melk gebruikt wordt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt mij niet de oorzaak. Heb je volvette slagroom gebruikt? En kwalitatieve vanille?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept