Dit Nederlandse streekgerecht stond al een eeuwigheid op mijn baklijst en eindelijk is het ervan gekomen: ik maakte een Haagse bluf. En wat blijkt? Dit luchtige toetje is onwijs lekker en ook nog eens hartstikke makkelijk. Dat had ik wel eerder willen weten.

Wat is Haagse bluf?

Haagse bluf (of eigenlijk: Haagsche bluf) is een recept voor een dessert dat bestaat uit opgeklopt eiwit met suiker en bessensap. Het wordt vaak gecombineerd met vanillevla. Ik heb het zowel met als zonder uitgeprobeerd en ik vond het met de vla het allerlekkerst. In beide gevallen is het erg makkelijk en verrassend lekker!

Volgens het internet schuilt er achter de naam van dit recept ook een verrassende symboliek. Haagse bluf zou verwijzen naar de ‘opgeblazen’ attitude van Hagenezen, die grotendeels uit gebakken lucht (opgeklopt eiwit) zou bestaan. Laat vooral in een reactie onder het recept weten als je nog meer kunt vertellen over het verhaal achter dit gerecht, want ik kom er graag meer over te weten.

Een heerlijk recept voor Haagse bluf

Dit is nu echt een toetjesrecept dat je graag achter de hand hebt voor onverwachte eters of als je spontaan zin hebt om een toetje te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het staat binnen 5 minuten op tafel. Ik raad aan om er een lekker knapperig koekje bij te serveren, zoals een kletskop. Dat hoort niet per se bij het originele recept voor Haagse bluf, maar dat krokantje maakt het wel helemaal af.

Dit heb je nodig

  • Eiwitten. Als je geen rauwe eiwitten wilt eten, kun je gepasteuriseerde eiwitten kopen. Dit heb ik zelf ook gebruikt.
  • Suiker. Hiervoor gebruik ik het liefst fijne kristalsuiker, dat wordt snel opgenomen door het mengsel.
  • Bessensap. Liefst ongezoet sap, want dat geeft een lekker fris accent aan het dessert.

BAKTIP: In combinatie met deze drie ingrediënten zet je dit recept supersnel op tafel met behulp van een fijne mixer. Ik heb zelf al jaren deze handmixer, waar ik ook dit recept mee heb gemaakt.

Haagse bluf bewaren

Haagsche bluf

Haagse bluf bewaren

Ik raad het af om Haagse bluf van tevoren te maken of te bewaren. Het luchtige eiwitschuim smaakt echt minder lekker na een paar uurtjes in de koelkast.

Hoelang blijft Haagse bluf goed?

Haagse bluf kun je het beste direct serveren. De structuur van het toetje is na enkele uren niet meer zo lekker, doordat het schuim zijn luchtigheid verliest en er een laagje sap onderin het glaasje zal ontstaan. Gelukkig kost het weinig moeite om te maken en staat het binnen 5 minuten op tafel.

Kun je Haagse bluf invriezen?

Nee, je kunt dit recept niet invriezen.

Meer snelle toetjes recepten

Ben je toch op zoek naar een toetje dat je wel kunt voorbereiden en bewaren? Dat is geen probleem, want ik heb genoeg inspiratie voor je.

Haagse bluf met vanillevla

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: Haagse bluf maken

Is het veilig voor zwangeren?

Als je gepasteuriseerde eiwitten gebruikt, i.p.v. rauwe eiwitten, dan is dit recept veilig voor zwangeren, kinderen en ouderen. Gepasteuriseerde eiwitten zijn verkrijgbaar in de supermarkt, meestal bij het schap met eieren. Hierbij hoef je dus niet bang te zijn voor eventuele (salmonella)bacteriën.

Kunnen de eieren vervangen worden door slagroom?

Ik heb niet getest of je slagroom stijf kunt kloppen met bessensap erdoor. Mocht jij het wel uitproberen, laat het me dan vooral weten in een reactie onder dit recept.

Kan het bessensap worden weggelaten?

In principe kan het bessensap weggelaten worden, maar dan houd je eigenlijk gewoon opgeklopt eiwit met suiker over, ook wel Franse meringue. Je kunt het dan geen Haagse bluf meer noemen.

Hoelang kun je Haagse bluf bewaren?

Het recept is niet zo geschikt om te bewaren en kan voor het lekkerste resultaat het beste direct geserveerd worden.

Zo maak je haagse bluf met bessensap

 

Haagse bluf recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Haagse bluf recept

Een ontzettend lekker recept voor Haagse bluf, dat binnen 5 minuten op tafel staat. Serveer met vanillevla, verse bessen en krokante koekjes.
Bereiding5 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 eiwitten (M)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 200 ml bessensap ik gebruikte zwarte bessensap

Instructies

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met de suiker. Halverwege dit proces voeg je het bessensap geleidelijk toe, terwijl je blijft kloppen. Mix totdat alles één luchtig geheel is geworden (dit duurt een paar minuten).
  • Verdeel de Haagse bluf over de dessertglaasjes. Combineer eventueel met vanillevla, aalbessen en kletskoppen.
Bewaren

Haagse bluf is niet geschikt om te bewaren en moet direct geserveerd worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Trudy schouten schreef:

    5 sterren
    Ik maak deze vaak een zeer lekker toetje alleen wij doen er lange vingers bij .ik weet dat deze vaak besproken wordt alszijnde Haagse bluf of koudekerk de manier van praten in den haag omdat sommige mensen raten alsof ze geel veel voorstellen maar uit eindelijk niets voorstellen .dat heb ik ooit vernomen heb mij er nooit zo in verdiept maar t os echt lekker als rr overblijft kun je t in de koelkast bewaren maar mort daarna wel weer opgeklopt worden en dan is t nog zo lekker

  2. Lindy schreef:

    Wij aten Haagse bluf altijd bij warme griesmeelpap

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook lekker natuurlijk!

  3. Ineke Lankhaar schreef:

    4 sterren
    Met bessensap is lekker maar het is nog VEEL lekkerder met bramen of frambozensap of wat ik doe , half bramen , half frambozensap.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor de tip Ineke!

  4. annabelle schreef:

    Maar als het alleen ongebakken merengue is, dan zou je het dus ook kunnen bakken om het boudbaar te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou dat heb ik zelf niet geprobeerd Annabelle en ik denk dat de structuur veranderd op het moment dat je het gaat bakken. Dat lijkt me geen goed idee voor dit recept!

  5. Anne-Marie schreef:

    Oh! Haagse Bluf!
    Mijn moeder maakte dat vroeger vaak omdat ze dat makkelijk vond en heeeel erg lekker.
    Ze zei altijd: een eiwit, kopje suiker en een kopje bessensap. Mixen met de mixer en het is klaar.
    Als we eters hadden werden ze steevast gewaarschuwd voor wat wij al wisten: pas op, neem niet teveel want het zet uit in je maag.
    Oftewel, het is zo lekker dat je de neiging hebt om door te eten maar stop tijdig.
    Wat fijn dat je me op dit idee bracht, ik zet gelijk bessensap op mijn boodschappenlijstje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha.. Door eten is wel een “risico” inderdaad! Zo lekker!

  6. Parel schreef:

    Ik woon in Hongarije en hier kennen we Haagse Bluf onder de naam “Heksenschuim”, omdat je van heel weinig ingrediënten een hele grote portie kunt toveren. We kloppen het schuim ook wel au-bain-marie op i.v.m. evt. salmonellabesmetting door rauw eiwit. Dit maakt het ook iets langer houdbaar. Om het nog lekkerder te maken kun je er ook opgeklopt slagroom doorheen spatelen voor het serveren. I.p.v. bessensap kun je ook gepureerd zacht fruit erdoorheen doen…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuke naam ook heksenschuim! Haha. En thanks voor de tip met de slagroom. Dat klinkt ook heerlijk inderdaad.

  7. Ineke Lankhaar schreef:

    5 sterren
    Ga ik ook proberen , lijkt me ook erg lekker.
    Zo maak ik ook Rose Panterpap. Een recept van mezelf uit de tijd dat onze Kids naar de Rose Panter keken.
    Recept
    200 ml. Slagroom
    300 ml. Bessen , Frambozen of Bramensap.
    500 ml Griekse yoghurt.
    100 gram suiker.
    De slagroom met de suiker stijfkloppen.
    Dit luchtig mengen met de rest.
    Eventueel versieren met een paar frambozen of bramen. Smullen maar.
    Daarna de yoghurt en het sap erbij

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook lekker Ineke. Dank voor het panterpap (geweldige naam ook!) recept!

  8. Cleo schreef:

    5 sterren
    Zo lekker! Voor mij echt een jeugdsentiment, mijn oma maakte altijd Haagse bluf als ik kwam logeren. Ik was het eigenlijk helemaal vergeten, tot ik dit artikel in mijn mail kreeg. Vanavond samen met mijn kinderen Haagse bluf gegeten en heerlijk gesmuld. Een foto gestuurd naar mijn vader, die was jaloers en bracht voor hem ook een jeugdherinnering terug. Dus je recept gelijk doorgestuurd naar hem.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen Cleo! Ja dit is wel echt een jeugdsentiment recept he…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept