Dit Nederlandse streekgerecht stond al een eeuwigheid op mijn baklijst en eindelijk is het ervan gekomen: ik maakte een Haagse bluf. En wat blijkt? Dit luchtige toetje is onwijs lekker en ook nog eens hartstikke makkelijk. Dat had ik wel eerder willen weten.
Wat is Haagse bluf?
Haagse bluf (of eigenlijk: Haagsche bluf) is een recept voor een dessert dat bestaat uit opgeklopt eiwit met suiker en bessensap. Het wordt vaak gecombineerd met vanillevla. Ik heb het zowel met als zonder uitgeprobeerd en ik vond het met de vla het allerlekkerst. In beide gevallen is het erg makkelijk en verrassend lekker!
Volgens het internet schuilt er achter de naam van dit recept ook een verrassende symboliek. Haagse bluf zou verwijzen naar de ‘opgeblazen’ attitude van Hagenezen, die grotendeels uit gebakken lucht (opgeklopt eiwit) zou bestaan. Laat vooral in een reactie onder het recept weten als je nog meer kunt vertellen over het verhaal achter dit gerecht, want ik kom er graag meer over te weten.
Een heerlijk recept voor Haagse bluf
Dit is nu echt een toetjesrecept dat je graag achter de hand hebt voor onverwachte eters of als je spontaan zin hebt om een toetje te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het staat binnen 5 minuten op tafel. Ik raad aan om er een lekker knapperig koekje bij te serveren, zoals een kletskop. Dat hoort niet per se bij het originele recept voor Haagse bluf, maar dat krokantje maakt het wel helemaal af.
Dit heb je nodig
- Eiwitten. Als je geen rauwe eiwitten wilt eten, kun je gepasteuriseerde eiwitten kopen. Dit heb ik zelf ook gebruikt.
- Suiker. Hiervoor gebruik ik het liefst fijne kristalsuiker, dat wordt snel opgenomen door het mengsel.
- Bessensap. Liefst ongezoet sap, want dat geeft een lekker fris accent aan het dessert.
BAKTIP: In combinatie met deze drie ingrediënten zet je dit recept supersnel op tafel met behulp van een fijne mixer. Ik heb zelf al jaren deze handmixer, waar ik ook dit recept mee heb gemaakt.
Ik maak deze vaak een zeer lekker toetje alleen wij doen er lange vingers bij .ik weet dat deze vaak besproken wordt alszijnde Haagse bluf of koudekerk de manier van praten in den haag omdat sommige mensen raten alsof ze geel veel voorstellen maar uit eindelijk niets voorstellen .dat heb ik ooit vernomen heb mij er nooit zo in verdiept maar t os echt lekker als rr overblijft kun je t in de koelkast bewaren maar mort daarna wel weer opgeklopt worden en dan is t nog zo lekker
Wij aten Haagse bluf altijd bij warme griesmeelpap
Ook lekker natuurlijk!
Met bessensap is lekker maar het is nog VEEL lekkerder met bramen of frambozensap of wat ik doe , half bramen , half frambozensap.
Dank voor de tip Ineke!
Maar als het alleen ongebakken merengue is, dan zou je het dus ook kunnen bakken om het boudbaar te maken?
Nou dat heb ik zelf niet geprobeerd Annabelle en ik denk dat de structuur veranderd op het moment dat je het gaat bakken. Dat lijkt me geen goed idee voor dit recept!
Oh! Haagse Bluf!
Mijn moeder maakte dat vroeger vaak omdat ze dat makkelijk vond en heeeel erg lekker.
Ze zei altijd: een eiwit, kopje suiker en een kopje bessensap. Mixen met de mixer en het is klaar.
Als we eters hadden werden ze steevast gewaarschuwd voor wat wij al wisten: pas op, neem niet teveel want het zet uit in je maag.
Oftewel, het is zo lekker dat je de neiging hebt om door te eten maar stop tijdig.
Wat fijn dat je me op dit idee bracht, ik zet gelijk bessensap op mijn boodschappenlijstje.
Haha.. Door eten is wel een “risico” inderdaad! Zo lekker!
Ik woon in Hongarije en hier kennen we Haagse Bluf onder de naam “Heksenschuim”, omdat je van heel weinig ingrediënten een hele grote portie kunt toveren. We kloppen het schuim ook wel au-bain-marie op i.v.m. evt. salmonellabesmetting door rauw eiwit. Dit maakt het ook iets langer houdbaar. Om het nog lekkerder te maken kun je er ook opgeklopt slagroom doorheen spatelen voor het serveren. I.p.v. bessensap kun je ook gepureerd zacht fruit erdoorheen doen…
Wat een leuke naam ook heksenschuim! Haha. En thanks voor de tip met de slagroom. Dat klinkt ook heerlijk inderdaad.
Ga ik ook proberen , lijkt me ook erg lekker.
Zo maak ik ook Rose Panterpap. Een recept van mezelf uit de tijd dat onze Kids naar de Rose Panter keken.
Recept
200 ml. Slagroom
300 ml. Bessen , Frambozen of Bramensap.
500 ml Griekse yoghurt.
100 gram suiker.
De slagroom met de suiker stijfkloppen.
Dit luchtig mengen met de rest.
Eventueel versieren met een paar frambozen of bramen. Smullen maar.
Daarna de yoghurt en het sap erbij
Ook lekker Ineke. Dank voor het panterpap (geweldige naam ook!) recept!
Zo lekker! Voor mij echt een jeugdsentiment, mijn oma maakte altijd Haagse bluf als ik kwam logeren. Ik was het eigenlijk helemaal vergeten, tot ik dit artikel in mijn mail kreeg. Vanavond samen met mijn kinderen Haagse bluf gegeten en heerlijk gesmuld. Een foto gestuurd naar mijn vader, die was jaloers en bracht voor hem ook een jeugdherinnering terug. Dus je recept gelijk doorgestuurd naar hem.
Wat leuk om te horen Cleo! Ja dit is wel echt een jeugdsentiment recept he…